stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » De OUDERS van Frans Hendrik Brijl, geboren te Amsterdam op 15-08-1861



Profiel afbeelding

Hallo Leonardo,

Jouw inventiviteit doet mij vol bewondering naar je opkijken,LOL ! Is dat ook uit je Fruitautomaat komen rollen ! Nee joh, veel te warm om met dat vervoermiddel te komen en dan de files niet te vergeten - trouwens dat vervoermiddel is thans uit de tijd !  Het modernste en luxe vervoermiddel om tegenwoordig naar Beerta te komen is de Trekschuit - af en toe slaat ie wel om, maar dat is alleen maar verfrissend Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 !  Ik zal de paspoorten voor toegang tot ons mooie land wel regelen met de veldwachter ! Trouwens, niet zo min doen hoor over ons prachtige dorp - wij wonen vlak bij de Blauwe Stad die onze Koningin (neen, niet Emma, maar Beatrix)  een paar jaar geleden nog vol met water heeft laten lopen. Yups zoals jij kunnen daar een eiland kopen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 !  Groeten van Ric Brijl

Karel - 29 jul 2008 - 17:10

Hallo Jacobus,

Heb je de boot van Sinterklaas geritseld, Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 , LOL !  Nou dat is prima geregeld, alleen moet je dan wel zeeziektabletten voor Leonardo meenemen, want momenteel is Leonardo alleen nog maar een Trekschuit gewend, LOL !  Jij schijnt dus toch nog een heleboel VOC bloed in je aderen te hebben, een "avontuurlijk baasje" van bijna 2 meter, LOL ! Nou ik wacht wel in spanning af of jullie het er goed van af brengen ! Groeten van Ric Brijl.

Karel - 29 jul 2008 - 17:20

Overigens, die Berent Brijl was toch niet helemaal een miskleun.

Hij staat, zoals Joke schreef, op de VOC-bemanningslijsten, als koksmaat en afkomstig uit Rotterdam.

Maar wèl eerste helft 18e eeuw.

Ook een Christoffel Brijl heeft voor de VOC gevaren.

En dan, Joke, wat gegevens over het overlijden van je grootvader betreft:

welk jaar zou dat ongeveer moeten zijn ?

Heb je al in de krantenarchieven gezocht naar familie-vermeldingen ?

Ik vond bijv. in de NRC een overlijden in oktober 1924 van een 32-jarige Brijl in Medan.

Gegevens heb ik naar Ric gestuurd.

Leonardo - 29 jul 2008 - 22:11

leonarda, ik heb alleen de Vaderlander geraadpleegd. Goeie tip om meerdere kranten in te snuffelen.

Ric wil je de gegevens naar me e-mailen?

De lijn van Berent en Christoffel, Coenraad en andere Brijlgangers in de VOC-tijd of nog daarvoor was een vermoeden, opdat ik meen dat de stam eerder met Aziatisch bloed is gemengd.

de naam Brijl is na mijn vermoeden niet de orginele naam.

Het gezin Franchoys Brijl met Christina Hoorns hebben meerdere kinderen waarvan ik een vond met de achternaam Brijl en de rest met de naam Bril.

Als amateurtje bleef ik een beetje doorborduren op de voornamen, in die tijd werden de kinderen vaak vernoemd nietwaar. Kon ik er niet verder mee dan trok ik de lijn na uit andere archieven of web-sites.

Ik weet nog dat ik bij Jaques Brijl een intuitie had en hem spontaan gebeld heb. Vond hij in het geheel niet vreemd , hoogst intressant zelfs en beloofde me alle hulp, Voila Jaques is dus echt wel een neef van me.

Ric, de familie Hansen heb ik meerdere dingen gevonden, waaronder ook een adoptie.

Nog de vraag of ik op het goede spoor zit wat je grootmoeder betreft, ik ben er niet op doorgegaan.

Op Bali ga ik andere dingen doen als in de archieven duikelen, of je als je anderzins gerichtere gegevens kunt melden over deze activiteiten van je grootmoeder, zodat het me weinig dagen kost.

Ric, prik je snel een datum voor de samenkomst, ik heb een blauwe tinteling bij de naam Leonardo.

Kan ik in dit forum mijn e-mail ook doorgeven om eventuele scans op mijn adres te ontvangen?

Of is er een andere wijze dat we met elkaar in contact kunnen komen?

joke brouwer - 30 jul 2008 - 00:24

Joke, ik heb je een mailtje gestuurd met mijn mailadres.

Leonardo - 30 jul 2008 - 12:16

Hallo Ric,

De nog "ontbrekende" dochters van Willem Brijl Sr. zijn:

7. Sophia Wilhelmina Brijl, geboren 24-10-1857 Amsterdam (Akte 26-10-1857 (6/145v)

8. Cornelia Brijl, geboren 04-08-1859 Amsterdam (Akte 06-08-1859 (5/68). 

Het gezin met 9 kinderen is dus compleet.

jacobus - 1 aug 2008 - 20:07

Jacobus, wil je contact met mij opnemen? Leonardo dank voor je e-mail, ik schrijf je nog.

Leonardo,  opa Brijl, overleden in Medan vind ik in de kranteberichten van 1924 alleen een B.Brijl. Mijn opa is inderdaad jong in zijn dertiger jaren overleden. Mag ik dit zien als een drukfout B of R.

Ric, ik kom zelfs een Paulus Brijl tegen, hij is overleden in Soerabaja. Zou dit onze Paulus kunnen zijn?

overleden 4-01-1830. Hij was een zeevaarder!!

joke brouwer - 10 aug 2008 - 01:12

Hallo Joke,

De gegevens van Paulus Brijl, zeevarende, die in Soerabaia is overleden zijn mij bekend. Het zou mogelijk zijn dat dit onze Paulus is van 09-08-1786 - maar na de lessen van Jacobus en Leonardo neem ik voorshands niets meer aan aleer ik het grondig heb onderzocht, ja, ja, je neef gaat precies worden. Voor wat betreft de naam Brijl en Bril. Er heeft zich rond 1581 een naamsverandering voorgedaan van Brijl in Bril. Teneinde hier duidelijkheid in te krijgen heb ik een Vlaamse genealoog benaderd die zich heeft gespecialiseerd in de naamsveranderingen in Belgie rond die tijd. Toen ik een tijd geleden in de Leidese stadsarchieven ging rondneuzen vond ik deze Brijl. Jan Brijl geb. 31-05-1608, woonachtig in de Groenesteeg en de huisvrouw van Jan Brijl, familienaam Mierenest. In het beraafregister van de Hooglandse Kerk is te lezen dat Jan Bril is begraven op de kerkhof van deze Kerk. Verder heb ik in het Leidese nog een zevental andere personen met de familienaam Brijl, dus niet Bril op de diverse adressen gevonden in de periode van 1608 t/m 1640. Ik dacht dat ik jou deze gegevens al had verstrekt. Voorlopig ben ik nog zoals ik jou in mijn mail heb medegedeeld nog druk aan het oefenen met GDP en ga mij mij daarna eerst bezig houden met de Amsterdamse tak - Paulus van 1730, gehuwd met Geertui Amsink. Wellicht kan ik hierbij Berent Brijl en Christoffel Brijl, respectievelijk Koksmaat en Bosschieter, varende respectievelijk op Slot Kronenburg en Schoonzicht, respectievelijke uitreis op 1734 en 1763, aan een nader onderzoek onderwerpen. Reageer je nog wel even op mijn persoonlijke mail, dan kan ik de gegevens in GDP invoeren ? Natuurlijk slechts wanneer jouw drukke bezigheden dat toelaten. Kusjes van Ric

Karel - 10 aug 2008 - 10:50

Hallo Ric,

Ik reageer even op je bericht aan Joke.

Paulus Brijl (1786) is het niet.

PaulusBrijl, zn. van Wilhelm (Willem) Brijl (Breijl) en Geertruij van Raan, ged. te Amsterdam op 9 aug 1786, (Hervormd/Noorderkerk)

kantoorbediende, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) te Amsterdam op 15 dec 1852, tr. (resp. ongeveer 27 en 27 jaar oud) (Burgerlijke Stand)

te Amsterdam op 4 mei 1814 met Antje Pieterse, geb. te Amsterdam op 25 okt 1786, NH.

Voort zou ik mij nu niet blindstaren op de spelling Brijl, Breijl enz. Het beste kun je eerst verder gaan met je thans bekende stamvader in Amsterdam en dan kijken waar je terecht komt  Het hoeft dus niet om één geslacht te gaan.

Met vriendelijke groet,

Jacobus.

jacobus - 10 aug 2008 - 11:12

Even een korte reactie:

Wat Jacobus hierboven schreef over Paulus Brijls overlijden, is natuurlijk juist.

Maar dat wisten we al.

Wat hij schrijft over naamsvarianten en de betekenis ervan is volgens mij óók juist.

Verband leggen tussen een naam uit de 16e eeuw en de 18e eeuw puur op grond van de schrijfwijze is m.i. onmogelijk in dit geval.

Als je direct alle varianten, Brijl, Breil, Breijl, Brill, Brill, Briel etc. gaat onderzoeken, kom je in een onontwarbare kluwen terecht.

Leonardo - 10 aug 2008 - 11:25

Hallo Leonardo,

Ik reageerde op Ric en die wist het niet. Daarom bracht ik dat in herinnering. Overigens heb ik die gehele stamboom zelf uitgezocht en hiervoor gepubliceerd.

jacobus - 10 aug 2008 - 11:32

Hallo Jacobus,

Bedankt voor je informatie om Joke en mij weer even op het rechte spoor te zetten. Wij wisten dus niet dat Paulus, geb. 09-08-1786 van beroep kantoorbediende was - hij kan dus inderdaad nooit de zeevarende zijn die in Soerabaia is overleden. Ook wist ik de geboortedatum niet van Antje Pieterse, nu dus wel. Even jouw "vakjargon" vertalen en kijken of ik het goed begrijp - Dus uitgaan van de ons (mij, nu) bekende stamvader Willem Brijl (Breijl) geb. 14-07-1744, hehuwd met Geertrui van Raan - en mij bij het onderzoek voorlopig niet storen aan Brijl of Breijl - is dit correct ? Of bedoel je als mijn stamvader Paulus, geb. 09-08-1786 gehuwd met Antje Pieterse en die eerst volledig uitpluizen ? Nogmaals bedankt voor je moeite ! Met vriendelijke groeten van Ric. 

Karel - 10 aug 2008 - 15:56

Hallo Leonardo,

Bedankt voor je informatie. Ik hoop dat ik de aanwijzingen van jou en Jacobus goed heb begrepen. Ter voorkoming van misverstand (jullie zijn ervaren en ik ben nog leerling !) heb ik in mijn bericht aan Jacobus even gevraagd of mijn begrip van jullie richtlijn juist is. Bedankt voor je hulpvaardigheid. Met vriendelijke groeten van Ric. 

Karel - 10 aug 2008 - 16:03

Hallo Ric,

In mijn bericht van 25 juli stond het echt wel duidelijk. Een kopie volgt:

" Hallo Ric,

Mijn document kwam verminkt over.

Nu eindelijk gefatsoeneerd.

 

Paulus Brijl, zn. van Wilhelm (Willem) Brijl (Breijl) en Geertruij van Raan, ged. te Amsterdam op 9 aug 1786 (Hervormd/Noorderkerk),  kantoorbediende, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) te Amsterdam op 15 dec 1852, tr. (resp. ongeveer 27 en 27 jaar oud) (Burgerlijke Stand) te Amsterdam op 4 mei 1814 met Antje Pieterse, geb. te Amsterdam op 25 okt 1786, NH.

 

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 

1. Willem Brijl, geb. te Amsterdam op 25 okt 1818, NH, kantoorbediende, ovl.

    (43 jaar oud) te Amsterdam op 28 nov 1861, tr. (resp. 27 en 23 jaar oud)

    (Burgerlijke Stand) te Amsterdam op 28 mei 1846 met Maria Elisabeth Helt,

    dr. van Frans Hendrik Helt (leerlooier) en Johanna van Rijssen, geb. te Amsterdam

    op 29 jul 1822,

   

2.  Elisabeth Johanna Brijl, geb. te Amsterdam op 2 feb 1823. ".

Permalink | Plaats een reactie | Meld bericht bij beheerder Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacobus

jacobus - 10 aug 2008 - 17:04

Tja, wanneer je een hele hoop gegevens tegelijk binnen krijgt, vergeet je wel eens wat...

En verschijnsel dat mij ook maar al te goed bekend is.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Leonardo - 10 aug 2008 - 17:38

Dat is natuurlijk waar. Maar vreemd is toch wel, dat ik het niet vergeet, terwijl ik met veel andere zaken bezig ben en het niet eens mijn eigen stamboom is. Zal wel een afwijking van mij zijn.

Maar los van deze zaak blijft het een beetje frustrerend om antwoorden te moeten geven, die reeds gegeven zijn.

Maar Ric heeft echt veel problemen gehad met het kiezen van een stamboom-programma en het werken met zo'n programma. Ik neem het hem echt niet kwalijk.

Ik hoop,dat hij eerst de vele gegevens die reeds verzameld zijn nauwkeurig gaat invoeren. Als dat gelukt is kan hij dan zelf met 1 druk op de knop "het antwoord"  "boven water" krijgen. Al ging het nu om een kantoorbediende en niet om een zeevarende.  

jacobus - 10 aug 2008 - 18:36

Hallo Jacobus,

Ik had bij nader inzien Joke even persoonlijk terug kunnen mailen, want op deze manier bezorg ik jullie weer extra moeite, waarvoor mijn excuses. Inderdaad, je hebt op alle fronten gelijk Jacobus. Je hoeft geen kopie te sturen, want jouw informatie heb ik inderdaad voor mij liggen. Ik heb al jullie kostbare informatie opgeslagen in een apart bestand en tevens uitgeprint (25 pagina's), met het doel deze allemaal goed na te lopen en vervolgens in te voeren. Helaas ontbreekt mij even de tijd, want ik ben ondermeer nog steeds druk bezig om mij GDP eigen te maken (overigens ben ik nog steeds bijzonder tevreden over dit Programma) en heb even tal van andere zaken die om aandacht vragen. Nogmaals mijn welgemeende excuses. Trouwens daar boven bij jou is het onvoorstelbaar goed in orde, mijn complimenten ! Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 10 aug 2008 - 20:06

Hallo Leonardo,

Ik heb Jacobus ook net een berichtje toegezonden, maar de inhoudelijke erkentelijkheid en mijn excuus geldt natuurlijk evenzeer voor jou. Met vriendelijke groeten van Ric Brijl

Karel - 10 aug 2008 - 20:11

Beste Ric,

Elke gedachte aan een excuus, beschaamt mij een beetje, vooral als ik denk aan de "ordening" van mijn gegevens:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Leonardo - 10 aug 2008 - 23:34


Ja, dat was stom van mij hoor. We hebben dus twee Paulussen, overleden in verschillende jaren.

Ric nogmaals verzoek om mij de gegevens die je tot nu toe heb kunnen verzamelen op te sturen, dan kan ik ook eerst zelf lezen of iemand all in de bestanden staat. Is ook geen verschil kantoorbediende of zeevaarder!!

Jacobus sorry sorry, voor het oponthoud, ik moet ook niet zomaar ergens op reageren en verwarring zaaien.

Intressant dat je gepubliceerd heb. Waar kan ik deze publicatie lezen of hoe kan ik eraan komen?

gr.

joke

joke brouwer - 11 aug 2008 - 00:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu