stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Overlijdensdatum Apolonia Helena van Eijk ROTTERDAM



Profiel afbeelding

Tikfout inderdaad Kees, het was 1893, aangepast inmiddels. Het gaat ook over het gezin met Aluzia van der Hoeven als moeder. Ze wonen dan in Den Helder. Ja, het boek rammelt inderdaad want de dochter van Maarten en Apolonia, hoe oud zal die dan geweest zijn tijdens WOII als het huwelijk in 1930 was? Apolonia is niet te traceren in het verzet. Ze kan een bijnaam hebben gehad die tot nu toe nog onbekend is.

Ik heb nog navraag lopen bij familieleden van Eijk afkomstig uit Rotterdam e.o. die mogelijk nog iets kunnen weten van die tijd. 

Feit is wel dat Apolonia directe familiebanden had met Johannes Franciscus van Dalen, dat kan de reden zijn van haar ondergang in Belfeld. Evenwel kan het ook de andere kant op gaan want er is in die periode in Belfeld sprake van infiltratie in de knokploeg van het verzet opgericht door Ben Verstappen en dat komt ook tot een exodus medio Oktober 1944. H.W.H. Gommans, C. Janssen, M. Pereira, A.H. Ummels en B.P.L. Verstappen worden in een actie opgepakt doodgeschoten dan wel later gefusilleerd begin oktober 1944. 

Meer onderzoek in Belfeld en de exacte datum van de liquidatie van Johannes van Dalen zou meer licht op de zaak kunnen werpen. (Op 15-07-1944 dringen drie vrijheidsstrijders de woning binnen van het hoofd bevolking van Dalen, tevens NSB-er, en schieten hem neer. Waarna ze 2 trommels distributiebonnen meenemen en een NSB uniform).

Zonder een waardeoordeel te hebben, want zelf kan ik me niet voorstellen hoe dwingend de verhoudingen konden zijn in die tijden en dat waren ze ongetwijfeld. Laat staan dat ik er een oordeel over kan hebben, behalve dat het niet goed was. Het is heel goed mogelijk dat kleinkinderen die een boek schrijven dit kunnen doen door opoffering van een oma. Evenwel is er sprake van de inbreng van gelden door vluchtelingen waardoor het allemaal mogelijk is geworden.

Mogelijk kunnen we hier iets meer van leren betreffende de onmogelijke positie waarin burgers zich konden bevinden in die tijd. en welke gevolgen dat had. Wat in het boek staat kan heel wel waar zijn, het behoeft dan wel meer onderbouwing.

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 00:41

Maarten en Apolonia (Ploon) zijn 9 juli 1930 te Rotterdam getrouwd. Het kind, Aluzia Laurina is 11 januari 1931 geboren. In 1940 was zij dus 9 jaar jong. Erg jong om met moeder, volgens het boekje, op pad te gaan en boodschappen gaan overbrengen. Maar ja in zo'n tijd wordt je snel "volwassen" lijkt mij.

Er zijn inderdaad directe familiebanden. Johannes was een broer van Maarten. Volgens ConstantRotterdam, in een review bij bol.com het volgende:

NSB-er Johannes Franciscus van Dalen is een fanatieke jodenjager, die op 15 juli 1944 door het Rotterdamse verzet wordt vermoord in de 2e Middellandstraat Rotterdam. 

De groep van Ben Verstappen is inderdaad verraden en de ploeg is omgekomen. 

Hoe Ploon aan haar einde is gekomen blijft een raadsel. Ik heb voor de meiden in de USA een elegante mogelijke oplossing. In de periode juli augustus 1944 is in en om Venlo ( Belfeld) gevechten en er waren zware bombardementen. Er zijn honderden niet ge-identificeerde doden gevallen. Misschien hoort Ploon daar ook bij.

Alle senioren Van Eijk zijn inmiddels overleden. Ik heb wel bij het NIOD ontdekt dat mijn vader (Gerrit van Eijk 1912) in het concentratiekamp s-Hertogenbosch (kamp Vught) heeft gezeten in 1943. Hij is in juli veroordeeld en maanden later vrijgelaten. Is met zijn broer (Frank) naar Frankrijk gegaan en heeft zich bij een of ander legeronderdeel aangesloten en in september 1944 Eindhoven binnengereden in een legertruck (daar heb ik nog een foto van. In 1960 zij twee broers (Arie en Bob) naar de USA verhuisd. Bij het overlijden van mijn vader in 1964 heb in hen voor het laatst gezien. 

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 10:28

Jaren geleden had ik contact met de dames, en heb ik verder hierin gedoken. Apolonia zou door het verzet zijn gedood omdat ze emotioneel te instabiel was en een gevaar was voor het verzet en de onderduikers. Ik moet even terugzoeken van wie en wanneer ik deze info heb gekregen, heb dat toen ook met hen gedeeld overigens.

Esther van Rems-Dijkstra - 17 apr 2018 - 10:34

"In de periode juli/augustus 1944 is in en om Venlo (Belfeld) gevochten" - citaat.

Maar: Antwerpen werd pas in september bevrijd - de gevechten rondom Venlo zijn van (veel) later.

G.Karssenberg - 17 apr 2018 - 10:38

Aan de 'Tactical Mission 194 target Airfield Venlo' op dinsdag 15 augustus 1944 namen 108 B17 Vliegende forten bommenwerpers van de Bomb Groups 95, 110 en 390 van de 13de Combat Wing van de 3de Bomb division van de Amerikaanse 8e Air Force deel. Om 11.20 uur ging in Venlo het luchtalarm af, 28 minuten later vielen de eerste bommen op het vliegveld. Veel bommen kwamen ook op de Heronger Heide neer, waar 116 bomtrechters geteld werden. Over doden aan de zijde van Herongen is niets bekend.

In de late avond van die 15e augustus werd nog een tweede bombardement uitgevoerd door 8 Mosquitos.

Bronnen: H. Bosch , Dr zweite Weltkrieg zwissen Rhein und Maas ((geldern 1977) p. 133; J. Derix, Vliegveld Venlo (Horst 1990).

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 10:57

TracesOfWar.com

Executie- en oorlogsmonument Belfeld. Tekst op het monument: Tot blijvende nagedachtenis aan hen die hier hun leven gaven voor Koningin en Vaderland en aan alle Belfeldsche slachtoffers van den oorlog 1940/45. Heer, geef hunne zielen de eeuwige rust.

Op 30 augustus 1944 werden hier- zonder enige vorm van proces- door de Duitse Sicherheitspolizei om het leven gebracht:

-Marinus Pereira oud 26 jaar; Bernardus Verstappen oud 30 jaar; Antonius Ummels oud 50 jaar. Allen leden van de L.K.P. Reuver.

Enige tijd later werd op 7-1-1944 hier eveneens op dezelfde laaghartige wijze doodgeschoten: Hendrikus Gommans oud 23 jaar. Tekst STIWOT.

Er is geen connectie gevonden op deze site met Ploon en zij is ook in geen enkel oorlog slachtoffer archief terug te vinden, ook niet bij het Rode Kruis. het NIOD heeft niets kunnen vinden met betrekking tot haar vermissing. uiteindelijk is zij door de rechtbank in Roermond doodverklaard in 1951. Hoogstwaarschijnlijk op initiatief van oma Van Eijk om zodoende de nalatenschap van Ploon veilig te stellen voor Aluzia. Over de nalatenschap is duidelijk geworden dat dit aandelen en waardepapieren waren door Joodse kennissen bij een notaris in bewaring gegeven bestemd voor Ploon. ( Dubieus of niet, Aluzia heeft in Noorwegen een deel van haar bestaan opgebouwd hiermee. Een huisje ingericht volgen de beschrijving in het genoemde boekje van de meiden in de USA.

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 15:34

De verzetsgroep in Rotterdam had nou niet bepaald het imago dat ze evenwichtige besluiten namen. Ze hadden bovendien een eigen agenda. Niet iedereen was gecharmeerd van dit soort groepen die ook hun eigen belangen hadden. Na de liquidatie van Johannes volgt voorspelbaar de represaille, het oppakken en fusilleren van burgers.

De liquidatie van Johannes was dus 15-07-1944. Hij behoorde tot de groep van Klaas de Vries en G van Burink.

Via een op een 28-07-1944 gedaan exploit door deurwaarder Henk van der Giesen, ten verzoeke van Maarten van Dalen wordt Apolonia Helena van Eijk gedagvaard om op 7 augustus te verschijnen bij de Arr-Rechtbank te Rotterdam, ter zake van echtscheiding. De echtscheiding wordt bij vonnis uitgesproken 14-08-1944, met nogmaals een oproep aan Apolonia om te verschijnen op vrijdag 27 oktober.

Die volgorde lijkt me wel duidelijk aan te geven hoe de verhoudingen lagen en Apolonia zat tussen twee vuren zo lijkt het. En beide kanten waren nogal radicaal in opvattingen en beslissingen. Hoe het dan verder gaat met Maarten en haar dochter zou misschien meer duidelijkheid kunnen geven.

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 17:44

Verder met Maarten en Aluzia.

Ik heb Aluzia gezien in 1963 op de bank bij oma van Eijk, Polderlaan 58b, Rotterdam. Het was toen een jonge vrouw van begin dertig en zat alleen maar te huilen. Gerrit, zijn broers en zussen waren erbij. Ik, als 12 jarige werd weggestuurd en weet dus niet wat er verteld is. Gerrit (mijn vader) heeft er nooit een woord over gesproken. In het genoemde boekje blijkt dat Maarten ook nooit meer over de oorlog heeft gesproken. Veel meer is er niet meer bekend van die twee behalve dan wat de twee meiden in de USA  hebben opgeschreven.

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 19:26

Ja, Kees maar duidelijk is wel dat de liquidatie van Johannes een zekere escalatie tot gevolg had. Het zou wel eens kunnen dat het in principe alleen om de distributiebonnen ging. De waardepapieren zijn sowieso dubieus natuurlijk maar de oorsprong daarvan zou ook weleens Johannes kunnen zijn geweest, iets wat ook niet openbaar kon zijn vanwege Duitse inmenging. Heb jij kennis hoe Aluzia en haar vader daarna met elkaar omgingen? 

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 19:32

Even een omissie wegwerken: het was in 1963 in het huis van oma. Oma zelf is in 1959 overleden.

Er is een interview geweest met Aluzia in 1990 afgenomen door de US Holocaust Memorial Museum. Daarin beschrijft ze de sporadische gesprekken met Maarten in Zweden. Die gesprekken gingen niet diep omdat hij al snel kwaad werd  'wat ze met zijn kleine meid hadden gedaan'. Hij kwam snel in de stemming (aldus Aluzia) ready to kill en dus stokte de conversatie al snel. Naderhand kon hij alleen maar roken en drinken en voor zich uit staren. Volgens Aluzia was hij bezig zich dood te drinken. Hij heeft nooit meer gesproken en hebben elkaar na haar vertrek uit Zweden nooit meer gezien, gesproken of gebeld. Zij is getrouwd in Noorwegen, een zoon gekregen en gescheiden om daarna te trouwen met John Radich en naar California USA verhuisd. Daar heeft ze vaak zelfmoordneigingen en depressies gehad en zelfs opgenomen geweest daarvoor. Meer zullen we niet te weten komen.

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 19:48

Bedankt voor dit emotionele stukje Kees. Hoewel ik niet meer kan zien dan de statische gegevens lijkt het drama me wel duidelijk voor de ogen te staan. Apolonia was een gebruiksvoorwerp tussen radicale groepen in en dat heeft ze met haar leven moeten bekopen maar ze heeft wel de weg gekozen om haar dochter zekerheid te bieden. Zoals altijd de wereld is niet zwart of wit, het meeste is grijs maar als het kan plaatsen we het ergens, ook ik, omdat we daarna niet meer hoeven na te denken. Uiteindelijk veroorzaakt het veel tranen voor alle nabestaanden dus. Overigens mijn lijn van betrokkenheid loopt niet via Arie van Eijk, maar via zijn broer Adrianus van Eijk.

 

 

 

 

Uitgeschreven lid - 17 apr 2018 - 21:21

Mooi gesproken. Laten we dit hoofdstuk maar afsluiten.

Uitgeschreven lid - 18 apr 2018 - 08:02

Er zijn twee namen met Arie (broers van Gerrit) te weten Arie (1915-1916) en Andries (Adrianus??) Arie Cornelis (1914-?) connectie misschien?

Uitgeschreven lid - 18 apr 2018 - 10:26

Dat behoeft dan nog een toelichting: Arie Hendriksz 12-06-1816, de vader van Gerrit en de broer van Arie, Adrianus Hendriksz 26-01-1810.

Uitgeschreven lid - 19 apr 2018 - 21:29

Ik ben de dochter van een andere Aluzia van dalen, van Willem van Dalen, broer van Maarten van Dalen. Destijds werden veel dochters in de famile vernoemd naar grootmoeder Aluzia van der Hoeven. Het boek "My mothers war", geschreven door de dochter van Aluzia gaat vooral om de zoektocht van haar moeder naar háár moeder Apolonia, Ploni, van Eijk. Ze verteld het verhaal hoe het haar ter ore is gekomen.

 

De vader van de vermoorde Johannes, Gerardus, heeft een traumatische jeugd beleeft. Nadat zijn moeder overleed hertrouwde zijn vader om een paar jaar later en nadat hij zijn tweede vrouw had vermoord, zichzelf van het leven te beroven. Gerardus was 12, de oudste van een stel kinderen.Het leven voor hem en zijn kinderen, waaronder Johannes als oudste zoon, zal niet makkelijk geweest zijn, dit maak ik op door de historie en de vele verhuizingen in zijn leven.

Maria van Ee - 4 mei 2019 - 10:47 (laatst bijgewerkt 6 aug 2019 — 23:48 door auteur)

Hallo Maria van Ee, ik ben Piet Sjerp en heb de reacties gelezen over het oorlog verleden van de Fam. van Dalen en vroeg me af zijn jouw grootouders Wilhelmus Johannes van Dalen en Alida Janssen, zij waren mijn oom en tante.

Wim van Dalen was de broer van mijn moeder Maria Johanna van Dalen. 

Vriendelijke groet,

Piet Sjerp

Pieter Sjerp - 16 sep 2019 - 21:05

Hoi Piet,

leuk een bericht van je te krijgen.

ja. Ik ken je moeder als Tante Marie, zo noemde mijn moeder haar. Na de dood van mijn oma is opa Wim bij Marie gaan wonen, ik meen dat dat was in Poortugaal. Ik ben Marli, Maria Alida.

Ik ben bezig met de maternale stamboom. De stamboom van Dalen gaat bij mij tot ca.120 jaar terug.

Maria van Ee - 16 sep 2019 - 21:30 (laatst bijgewerkt 16 sep 2019 — 21:31 door auteur)

Leuk dat je daar mee bezig bent, misschien is er een manier om mij op de hoogte te houden van je stamboom onderzoek over de Fam. van Dalen.

Pieter Sjerp - 19 sep 2019 - 12:40


Hoi Pieter,

Zullen we proberen contact te leggen via de mail? Het lijkt me leuk en interessant om onze kennis van onze voorouders te delen. MIjn emailadres is mariaweijman@gmail.com

Ik zal dit bericht een paar dagen laten staan opdat je het adres kunt overnemen.

 

groetjes Mar

Maria van Ee - 19 sep 2019 - 13:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu