stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » betekenis naam Barnhoorn



Profiel afbeelding

Kees en Dick, ik hoop dat jullie nog meelezen ;-)

In de voorgaande berichten in dit onderwerp worden (héél kort samengevat) het gezin van Frans Pietersz uit Rijnsburg, en de Teeuwiskinderen, ook uit Rijnsburg, genoemd als de eerste Barnhoorns in deze regio. Ik begrijp dat jullie geen andere vermeldingen hebben, dan is het volgende interessant.

In 1627, toen Elsgen Cornelisdr als dienstmaagd bij Jacques Hennebo in Leiden werkte, waren zij en de zoon van haar meester zulke goede maatjes geworden dat Elsgen zwanger was geraakt. Daarover zijn drie getuigenissen te vinden in het ona Leiden (de eerste, f.225 hier, de andere zijn f.226 en f.230) en daarin komt ook de vader van Elsgen voor, die voluit Cornelis Pietersz van Barnhorn genoemd wordt, en in Rijnsburg woonde.

Zij kunnen geen anderen zijn dan de Cornelis en Elsgen in het volgende gezin uit 1623:

Cornelis Pietersz en Annetgen Lourisdr, man en wijf, met Jannetgen, Elsgen, Beatris, Pieter, Anna, Cornelis en Maritgen, heure kinderen.

Nog een Barnhoorngezin in Rijnsburg dus, van wie de man door J. Glasbergen Cornelis Pietersz Louwen wordt genoemd. Ik heb dat dubbelpatroniem niet kunnen verifiëren.

Uit het gezin trouwen Elsgen en Beatris in Leiden onder patroniem (daar zijn ook hun ouders bij), en zoon Pieter Cornelisz van Barrenhoorn komt met zijn vrouw Grietgen van Dulmen ook enkele malen in het ona Leiden voor. Beide keren niet zo interessant, want dat gaat over zijn vrouw als erfgenaam van haar oma. Elsgen komt nog een keer als Elsie Cornelisdr van Barnhorn voor (met haar vader in 1630, dat gaat nog over het onderhoud van het kind).

Er was er nog een. In 1615 was een Dirck Pietersz van Barnhoorn waard in 'de Oliphant' in Oegstgeest. Dat is hier te lezen. Toevallig weet ik dat in 1618 in diezelfde herberg Gerrit Florisz van der Wiel zat, maar in 1623 staat in het Hoofdgeld nog wel een Dirck Pietersz Coster herbergier.

Dan hebben we dus in dezelfde omgeving en periode een Frans, een Cornelis en een Dirck die alledrie Pieterszonen waren. Toeval?

groeten, Frans

Frans Angevaare - 9 feb 2013 - 20:03

Hallo Frans,

Dat kan geen toeval zijn (de kans is te klein om serieus te nemen). Het is geweldig goed nieuws voor ons (ons = mijn zus en ik, die samen alle Barnhoornen proberen te registreren). Het lijkt er op dat we een hele generatie verder terug in de historie komen, dank zij jouw onderzoek.

Weet jij een mogelijkheid om het kohier van het hoofdgeld Rijnsburg 1623 (origineel) in te zien?

Ik hoop namelijk dat de namen zo moeilijk leesbaar zijn, dat de naam die Glasbergen heeft weergegeven als Tonis, net zo goed Tewis zou kunnen zijn.

Bij het huwelijk van Joris Teewisz met Hillegond Pieters (10-1-1652 in Noordwijk) wordt bij Joris vermeld: jongeman geboortig van Rijnsburg. Dus zijn vader Teeuwis/Mattheus woonde ook in Rijnsburg.

Wij hebben inmiddels veel werk verzet met het opnemen van 20e eeuwse Barnhoornen. Ik denk dat we nu bijna iedere Barnhoorn kunnen vertellen wie zijn voorouders zijn in mannelijke lijn tot aan Teeuwis/Mattheus. Er is alleen nog een zwakke schakel in de Katwijkse tak: Jacob x Neeltje Cornelisse de Haen. Bij de doop van zijn eerste kinderen heet hij Jacob Teunisz en later Jacob Dirksz. Is zijn vader Teunis of Dirk? Welke doop is de zijne?

mogelijk: 3-10-1706 Jacob, zoon van Theunis Jacobse met Trijntje Theuniss, get: Ariaantje Theu
mogelijk: 15-3-1705 Jacob, zoon van Dirk Maarsse met Lijsbet Jacobs, get: Grietje Jacobs
mogelijk: 5-7-1705 Jacob, zoon van Dirk Jacobse met Trijntje Jacobse, get: Wijntje Dirks

Groeten, Dick

Dick Barnhoorn - 10 feb 2013 - 01:06

Hoi Frans,

Klinkt logisch wat je allemaal gevonden hebt, het kan bijna niet anders .....

Even samengevat:

We hebben tussen de periode 1615-1627 3 Barnhoorngezinnen in Rijnsburg waarvan de vader Pieter is.

- Cornelis Pieterszn van Barnhorn getrouwd met Annetgen Loursdr met hun kinderen

- Jannetgen

- Elsgen, getrouwd in Leiden met Jaques Hennebo

- Beatris, getrouwd in Leiden met ......................

- Pieter, getrouwd in ............ met Grietgen van Dulmen

- Anna

- Cornelis

- Maritgen

- Dirck Pieterszn van Barnhoorn

- Frans Pieterszn van Barsingerhorn getrouwd met Judith can Bockstal met hun kinderen

- Pieter

- Corstiaen (27-10-1636 vlasser te Rijnsburg)

- Claes

- Jacob, geboren rond 1614 (27-10-1636 schipper varend tussen Rijnsburg en Leiden

- Abraham, geboren rond 1617

- Tonis, geboren rond 1620

- Jan

- Annetgen

Blijft nog de vraag open staan wie de vader was van Anna, Trijntje, Joris, Joost en Jannetje

Mochten jullie meer info hebben die nog niet in bovenstaand lijst is vermeld, zou het fijn zijn als jullie die kunnen aanvullen.

Gr.

Kees

Kees Barnhoorn - 10 feb 2013 - 18:03

Dick

Ik zie dat je nog niet van je voorkeur voor Tonis af bent. Een dwaalspoor denk ik, maar dat weet je al. Mocht je het Hoofdgeld in willen zien, dat kan in Leiden, het is dit archiefstuk (0501A, inv.nr.4023).

Vwb die Jacob, deels is het wel gemakkelijk, tenminste voor de doopdatum. Van de drie door jou genoemde is die van 03-10-1706 een zoon van Teunis Jacobsz van Schie, en die van 05-07-1705 een zoon van Dirk Jacobsz (van Duijnen). Althans vlgs de bewerking van de doop/trouwboeken van Katwijk Zee door P. van der Klooster, ik heb dat verder niet nagegaan.

De Jacob van 15-03-1705 is een zoon van het echtpaar Dirk Maartense Baarnhoorn en Elijsabeth Jacobs, dat op 20-03-1703 in Katwijk aan Zee trouwt. Dirk was jm van Noordwijk, en kan denk ik alleen zijn de Dirk die op 29-10-1681 werd gedoopt.

Maar dat Jacob zowel het patroniem Dirksz als Teunisz droeg, dat blijft vreemd. Het viel me nog op dat er bij de doopgetuigen van zijn kinderen geen andere Barnhoorns waren, ook niet zijn vader, waarvan kennelijk ook de overlijdensdatum niet bekend is.

Ik vond nog het testament van Cornelis en Annetgen van 13-04-1630. Daarin worden ze beiden met naam en toenaam vermeld: Cornelis Pietersz van Barnhorn en Annetgen Lourisdr vander Houff.

Kees,

de huwelijken kun je gewoon via het RAL terugvinden:

Pieter Cornelissen jg van Rijnsburg 04-09-1629 x Grietgen Jans jd van Utrecht

Elsgen Cornelisdr jd van Rijnsburg 28-10-1633 x Theunis Batten jm van Leiden

Beatrix Cornelisdr jd van Rijnsburg 02-02-1634 x Michiel Mulder jm van Gouda

Elsgen was niet getrouwd met Jacques Hennebo, daar werkte ze. Haar vriendje was Pieter Hennebo, zijn zoon. Daar is ze dus ook niet mee getrouwd.

Dirck Pietersz van Barnhoorn woonde in Oegstgeest, niet Rijnsburg. Als hij dezelfde herbergier was die in 1623 daar in het Hoofdgeld stond, dan was hij getr. met Magdalena Vechtersdr.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 10 feb 2013 - 22:49

Dick, Kees en meelezers

In enkele eerdere berichtjes binnen dit onderwerp heb ik aangegeven dat voor mij als vader van de 6 Teeuwiskinderen Teus Lourisz van Barnhoorn het meeste in aanmerking komt. Het probleem is dat er van hem maar één vermelding uit 1642 was, zodat het lastig is om hem in de tijd te plaatsen. Bovendien is hij of zijn ouders niet terug te vinden in het Hoofdgeld van Rijnsburg.
De vondst van Cornelis Pietersz van Barnhorn is in dit opzicht belangrijk. J. Glasbergen noemt hem Cornelis Pieter Louwen, en als dat klopt dan zou dus de vader van Cornelis (en ws Frans en Dirck) een Pieter Lourisz zijn. Die zal een oudste zoon Louris Pietersz kunnen hebben gehad, die dan de vader van Teus Lourisz kan zijn. Chronologisch en theoretisch kan het allemaal wel, maar liever natuurlijk wat meer aanwijzingen.

Een vermelding van Cornelis Pieter Louwen is er in de rekeningen van de Abdij van Rijnsburg. Daar is verder niet uit op te maken of dat dezelfde is als de Cornelis uit het Hoofdgeld. Zekerheid komt echter verassend van zijn broer Frans. In het ORA Rijnsburg dd 27-08-1636 wordt hij voluit Frans Pieter Lourisz van Barsingerhorn genoemd. Dan is er geen twijfel meer: de vader van Frans en Cornelis (en ws. Dirck) heet Pieter Lourisz.
Meer vermeldingen van Teus Lourisz zijn dan gewenst, maar dat blijkt erg lastig. Ik vond een huwelijk in Rijnsburg van een Teunis Lauwrisse met Immeken Dircksdr op 10-04-1629. Hij was van Rijnsburg maar woonde in Katwijk aan den Rijn, zij kwam van Nieuwerkerk maar woonde in Rijnsburg. Het probleem is weer Teunis/Teuwis: er lijkt toch echt Teunis te staan. Wel wordt er een jaar later in Katwijk een Janneken gedoopt, erg duidelijk van een vader Teuwis (geen patroniem of moeder vermeld). Een andere aanwijzing is dat een van de kleinkinderen van Teuwis  Emmeken wordt genoemd. Het blijft mager.
Niettemin, het zou wel verklaren waarom ze in Rijnsburg niet te vinden zijn, dus wat verder gezocht in Katwijk. Daar zijn twee gezinnen met een Louris Pietersz, een op het Sant en een in Katwijk aan den Rijn. Die tweede was getr. met Joosgen Lourisdr en had een dochter Susanna, maar interessanter is dat Joosgen een voordochter had: Cathelijn Matheusdr. Joosgen is dus eerst met een Matheus getrouwd geweest en als ze volgens de oude gewoonte haar eerste zoon uit haar tweede huwelijk naar haar overleden man heeft genoemd, kan dat dus onze Teus Lourisz zijn. Heel misschien verklaart het ook de herkomst van Joost (dan vernoemd naar Joosgen).

Verder terug is er nog wel wat te vinden. De vader van de broers uit 1623 zal de Pieter Lourisz zijn, die op 06-02-1580 otr. met Jaepgen Franssendr. Hij van Rijnsburg, zij van Leiden en hiermee is ook de vernoeming van Frans Pietersz verklaard.
In de tweede helft van de 16e eeuw is er maar één Pieter Lourisz in Rijnsburg te vinden. Dat is een zoon van Louris Cornelisz van Nierop en dat is wel erg frappant:  Nierop is de verkorte vorm van de naam van het dorp (Nieuwe) Niedorp, vlak in de buurt van Barsingerhorn. Het dorp Barsingerhorn heeft zelfs nog een tijdlang deel uit gemaakt van de gemeente Niedorp, wat wel mooi symbolisch is. Het lijkt erop dat Louris of zijn voorvaderen uit die omgeving kwamen, misschien van een boerderij die tussen de dorpskernen in lag.

Zonder zekerheid levert dit de volgende vier generaties op:

I.  Louris Cornelisz van Nierop (Loutgen van Nierop), verm. 1544-1561, tr. met Marijtgen Cornelisdr, overl. na 17-03-1580.  Kinderen:
a.  Cornelis, verm. 1567
b.  Pieter
c.  Reijmtgen, tr. Coen Woutersz van der Sijp (5 kinderen)
d.  Neeltgen, tr. Pieter Dircksz de Jonge (1 zoon)
e.  Willem ? (zou de vader van Louris Willemsz van Nierop zijn)

IIb.  Pieter Lourisz, tr.  met Jaepgen Franssendr. Kinderen:
a.  Louris
b.  Frans
c.  Cornelis
d.  Dirck
e.  Maritgen, tr. Joost Olbout

IIIa.  Louris Pietersz. tr. met Joosgen Lourisdr (wed. Matheus NN). Kinderen:
a.  Teus
b.  Susanna

IIIb.  Frans Pieter Louriszz van Barsingerhorn, tr. met Judith van Bockstal, dr van Anthonis Lievensz Bockstal. Kinderen:
c.  Pieter
d.  Cors
e.  Claes
f.  Jacob
g.  Adriaen
h.  Tonis
i.  Jan 
j.  Annetgen, tr. Willem Pietersz van den Abelen (3 kinderen ?)

IIIc.  Cornelis Pietersz van Barnhorn, tr. met Annetgen Lourisdr. van der Houff. Kinderen:
k.  Jannetgen
l.  Elsgen, tr. Teunis Batten (1 zoon)
m.  Beatris, tr. Michiel Mulder
n.  Pieter, tr. Grietgen Jansdr. van Dulmen
p.  Anna
q.  Cornelis
r.  Maritgen

IIId.  Dirck Pietersz van Barnhorn (alias Coster, alias van Langevelt), tr. ca. 1607 met Magdelena Vechtersdr van der Hoochstadt, wed. van Augustijn van der Keijmeulen.
Herbergier te Oegstgeest, geen kinderen.

IVa.  Teus Lourisz van Barnhoorn, tr. mogelijk met Immeken Dircksdr. Kinderen:
a.  Annetgen, tr. Jacob Jansz van der Krul (8 kinderen)
b.  Trijntgen, tr. Willem Cornelisz van Rietbroeck (6 kinderen)
c.  Joost, tr. Cornelia Cornelisdr van Brederoode (4 kinderen ?)
d.  Joris, tr. Hillegond Pietersdr (7 kinderen ?)
e.  Jannetgen, tr. Hendrick Crijnen van Remmerswael (8 kinderen)
f.  Jacob  (alleen als doopgetuige)

IVd.  Cors Fransz van Barsingerhorn, tr. met Annetgen Jochumsdr. Kinderen:
g.  Judith, tr. (1) Samuel Jacobsz Kasteel, (2) Cornelis van Staveren (4 kinderen)
h.  Joachim, tr. Trijn Albertsdr Sommer (2 kinderen)
i.  Frans, tr. Annetgen Dircksdr
j.  Floris (2 dochters)
k. Anneken ?

IVf.  Jacob Fransz van Barsingerhorn, tr. met Maertgen Jansdr. Kinderen:
l.  Willempgen, tr. Pieter del Born (3 kinderen)

groeten, Frans

Frans Angevaare - 7 mar 2013 - 20:34

Beste Frans,

Ik heb enige tijd nodig om dit allemaal te bestuderen en begrijpen.

Zeker is dat ik niet in staat ben om je bevindingen te controleren; mijn kennis van het schrift in de aktes van die periode is nog onvoldoende.

Als het klopt, heb je weer een generatie dieper gegraven dan Pieter van Barsingerhorn. Bravo!!

Overigens denk ik dat het meestal niet 100% zeker is of de juiste connecties gelegd worden. Hoe verder je terug gaat, hoe groter de onzekerheid. Meer 'bewijzen' zijn natuurlijk welkom, maar voorlopig heb je een huis gebouwd dat op meerder aanwijzingen steunt en zeer geloofwaardig is. Ook zijn er vooralsnog geen claims die de aanwijzingen ontkrachten.

Enigszins verbazingwekkend is de energie die je in deze research steekt, want bij jouw profiel is niet te zien dat je onderzoek doet naar de naam Barnhoorn. Maar ik ben erg blij met de resultaten. Hartelijk dank.

Groeten, Dick

Dick Barnhoorn - 7 mar 2013 - 22:05

Woh Frans, wat een verhaal. Het ziet er goed uit en ik geloof je op je blauwe ogen want ik kan het schrift ook nog niet lezen.

Nu ik het een aantal keer heb gelezen, denk ik de logica erin te begrijpen maar zou zoiets zelf nooit gevonden hebben. Bedankt hiervoor !!!

Wat mij nu in eerste instantie op valt, zijn de verschillende achternamen: je begint met 'van Nierop' en even later heetten de zonen van Pieter 'van Barsingerhorn' en 'van Barnhorn' (wat later weer 'Barnhoorn' wordt)

De plaatsnaam Barsingerhorn zou hiermee dan ook verklaard zijn.

Gr,

Kees

Kees Barnhoorn - 7 mar 2013 - 23:17

Ik vond nog deze aantekening van enige tijd geleden (toen niet te plaatsen, maar nu wel!):

uit RA inv. 7084 Uittreksels uit de protocollen van Willem Benninck, notaris te Rijnsburg

 

113. 27.4.1642. Verklaring van Gijsbrechtgen Maertens, 50j, huisvrouw van Jan Carel, vlasser te Rijnsburg, op verzoek van Hillegont Jans Grossijers, weduwe van Sijmon Aris (?) de Lombart, te Rijnsburg. Getuigen: Teus Lourisz van Barnhoorn en Jan Jansz Warmont.

Bingo !

Dick Barnhoorn - 7 mar 2013 - 23:51

Nog een paar details voor de volledigheid: Pieter Lourisz was op 09-02-1577  en op 10-10-1577  28 jaren oud en dus van circa 1549. Pas wel op met hem 'Pieter van Barsingerhorn' te noemen, ik heb hem niet met een toenaam aangetroffen dus die weten we gewoon niet.

Cors Fransz van Barsingerhorn legde op 26-03-1686 een verklaring af en was toen 75/76 jaren oud. Hij is dus van circa 1610.

Verder over de namen: een ootje meer of minder of het wegvallen van 'van' (en variaties als Barrenhoren enzo), dat is op zich niet zo bijzonder. Men schreef nu eenmaal wat men dacht te moeten schrijven en dat kon in een en dezelfde akte zelfs verschillen. Nierop-Barsingerhorn is natuurlijk wel een bijzondere variant.

Overigens: zowel Cors als Annetgen worden bij hun huwelijk Frantzen van Burchhorn genoemd. Dat hebben ze dus wel erg slecht verstaan...

En: 03-06-1608 is waarschijnlijk de eerste vermelding van de naam van Barnhorn, bij Dirck Pietersz. Wel vreemd dat die ook Coster en van Langevelt wordt genoemd. Het zou nog kunnen dat juist hij niet bij de anderen hoorde.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 9 mar 2013 - 18:38

Hallo ik zoek naar een Jan Barnhoorn die in 1967 in de Haarlemse band The Lazy Bones heeft gezongen. Hij kwam oorspronkelijk uit Zwanenburg en zal nu tussen de 60 en de 70 jaar zijn.

Pim Scheelings - 7 mar 2014 - 10:36

Dick,

Heb je "toevallig" een "afdruk" en datum van dit huwelijk in Scheveningen?

Ik heb aangenomen dat de volgende huwelijken kinderen van Tonis' broer Corstiaen zijn: 1663 (Franx,Leiden), 1666 (Floris,Scheveningen),

Gerrit H Verwoerd - 15 sep 2014 - 18:30

Hallo Gerrit,

Bedankt voor je reactie. Door de onduidelijke achtergrond van je vraag heb ik deze hele draad nog eens nagelezen en kom tot de conclusie dat er stap voor stap erg veel informatie is toegevoegd. Ik ga er zelf nog eens goed naar kijken.

Het huwelijk van Floris in Scheveningen had ik gevonden in de oude versie van FamilySearch. Misschien kan je via zoekakten.nl een scan van het trouwboek vinden. Probleem is dat Scheveningen daar onder Den Haag valt en er zo veel trouwboeken zijn.

Even het gezin uit Aldfaer getrokken. De grove afschatting van geboortejaar en overlijdensjaar is van mijn hand en dient alleen om de personen in een periode te plaatsen om verder te kunnen zoeken.

1 Floris Cors van Barsingerhorn is geboren vóór 1648, zoon van Corstiaen Fransz van Barsingerhorn en Annetge Jochems. Floris is overleden na 1666, minstens 18 jaar oud. Floris trouwde, minstens 18 jaar oud, op 04-04-1666 in Scheveningen, ZH met Leentge Jans. Leentge is overleden na 1666.

Kinderen van Floris en Leentge:

1 Jacomijntje Florisdr van Barsingerhorn. Volgt 1.1.

2 Marijtje Florisdr van Barsingerhorn, geboren vóór 1676 in Rijnsburg, ZH. Volgt 1.2.

1.1 Jacomijntje Florisdr van Barsingerhorn, dochter van Floris Cors van Barsingerhorn (zie 1) en Leentge Jans. Jacomijntje is overleden. Jacomijntje begon een relatie met Teunis Pieterss van Wetttere. Teunis is overleden.

Kind van Jacomijntje en Teunis:

1 Geertje van Wetttere [1.1.1]. Zij is gedoopt op 25-03-1691 in Katwijk a/d Rijn, ZH. Geertje is overleden.

1.2 Marijtje Florisdr van Barsingerhorn is geboren vóór 1676 in Rijnsburg, ZH, dochter van Floris Cors van Barsingerhorn (zie 1) en Leentge Jans. Marijtje is overleden na 1733, minstens 57 jaar oud. Marijtje trouwde, minstens 16 jaar oud, op 05-10-1692 in Rijnsburg, ZH met Teunis Dirksz Verpijn of Frepyn, minstens 18 jaar oud. Teunis is geboren vóór 1674 in Rijnsburg, ZH. Teunis is overleden op 27-10-1721 in Rijnsburg, ZH, minstens 47 jaar oud.

Kinderen van Marijtje en Teunis:

1 Jannetje Teunisse Verpijn [1.2.1]. Zij is gedoopt op 27-02-1695 in Rijnsburg, ZH. Jannetje is overleden op 10-06-1759 in Rijnsburg, ZH, 64 jaar oud.

2 Floris Verpijn [1.2.2]. Hij is gedoopt op 03-02-1697 in Rijnsburg, ZH. Floris is overleden.

3 Leena Verpijn [1.2.3]. Zij is gedoopt op 28-03-1700 in Rijnsburg, ZH. Leena is overleden.

4 Jacomijntje Teunis Verpijn, geboren in Rijnsburg, ZH. Volgt 1.2.4.

1.2.4 Jacomijntje Teunis Verpijn is geboren in Rijnsburg, ZH, dochter van Teunis Dirksz Verpijn of Frepyn en Marijtje Florisdr van Barsingerhorn (zie 1.2). Zij is gedoopt op 27-08-1704 in Rijnsburg, ZH. Jacomijntje is overleden op 18-11-1771 in Rijnsburg, ZH, 67 jaar oud. Jacomijntje trouwde, 21 jaar oud, op 11-11-1725 in Rijnsburg, ZH met Gerrit Cornelis van Egmond, 22 jaar oud. Gerrit is geboren op 21-02-1703 in Rijnsburg, ZH. Gerrit is overleden op 12-11-1763, 60 jaar oud.

Gegenereerd met Aldfaer versie 4.2 op 15-09-2014 19:59

Dick Barnhoorn - 15 sep 2014 - 20:04

Dick,

Dat is supersnel. Ga kijken of ik het huwelijk op 4-4-1666 in familysearch kan "vinden".

Bedankt voor de overige gegevens.

Gerrit H Verwoerd - 15 sep 2014 - 20:13

Het huwelijk van Floris en Leentje is, weliswaar niet door mij, gevonden op 4-4-1666 te Scheveningen (in het gemeentehuis van Den Haag).

Gerrit H Verwoerd - 15 sep 2014 - 21:03

In de discussie over de naam Barnhoorn wordt regelmatig over o.a. ORA Rijnsburg gesproken. Ik heb begrepen dat deze stukken niet meer bij het Nationaal Archief zijn maar ondergebracht zijn in Leiden. Maar toch ik daar niets vinden. Doe ik iets niet goed?

Gerrit H Verwoerd - 23 sep 2014 - 17:48

Gerrit

Je kan het hier vinden:

https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/archieven/archievenoverzicht/ead/index/zoekterm/rijnsburg/aantal/20/eadid/0700

Doorklikken tot I.2.6, inv.nrs, 44-92. Zo te zien zijn er alleen van nr. 87 scans.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 23 sep 2014 - 22:17

Frans,

Bedankt, maar deze had ik ook gevonden. Maar ik zocht naar de aktes zélf. Als ik het goed begrepen heb is dit een index. Maar wellicht vraag ik teveel.

Gerrit H Verwoerd - 23 sep 2014 - 22:30

Nou, het is de inventaris. Maar zoals gezegd zijn er maar een paar gescand.

Dus je verwacht inderdaad teveel, al verwacht ik graag met je mee.....

groeten, Frans

Frans Angevaare - 23 sep 2014 - 22:33

Frans,

Dan zitten we op één lijn!

Gerrit H Verwoerd - 23 sep 2014 - 22:45


Beste Barnhoornvolgers

In mijn berichtje van 07-03-2013 plaatste ik een stamreeks die begon met Louris Cornelisz van Nierop en zijn kinderen. Het vijfde kind zou, met een vraagteken, een Willem geweest kunnen zijn. 
Door dhr. H.M. Kuypers werd ik attent gemaakt op een boedelinventaris, opgemaakt na het overlijden van Marijtgen Cornelisdr, de weduwe van Louris (ONA Leiden 69/16  25-02-1600). Daarin worden de namen van vier van de vijf kinderen bevestigd, maar er is geen Willem Lourisz. bij. Wel nog een dochter Haesgen Lourisdr, die getrouwd was met een Willem Jansz.
Op 23-04-1604 assisteert deze Willem Jansz zijn zoon Louris Willemsz bij het opmaken van de huwelijkse voorwaarden met zijn bruid Catrijna Pietersdr (ONA Leiden 71/41). In een latere akte (ONA Leiden 80/98 26-12-1615) treedt Louris Willemsz op als (aangetrouwde) oom en voogd, en wordt dan 'Van Nierop' genoemd.
Louris en Claes Willemsz van Nierop (beiden hadden ze een dochter Haesgen) hebben dus de toenaam van hun moedersfamilie overgenomen. 

Het begin van de reeks wordt dan zo:
I.  Louris Cornelisz van Nierop (Loutgen van Nierop), verm. 1544-1561, tr. met Marijtgen Cornelisdr, overl. voor 25-02-1600.  Kinderen:
a.  Cornelis, verm. 1567
b.  Pieter
c.  Reijmtgen, tr. Coen Woutersz van der Sijp (5 kinderen)
d.  Haesgen, tr. Willem Jansz ( 2 zonen, Louris en Claes)
e.  Neeltgen, tr. Pieter Dircksz de Jonge (1 zoon)

Nu ik toch bezig ben, nog iets uit een eerder gedachtenwisseling met dhr. Kuypers. In ORA Leiderdorp nr 1567/57 van 04-03-1579 komt een Pieter Lourisz van Rijnsburg voor als 'rechte bestorven bloetvoocht' van de weeskinderen van Nanninck Cornelisz van Barrinchoren en Pietertge Dircxdr. Het gaat hier zeer waarschijnlijk om de hiervoor genoemde Pieter Lourisz, die voogd was over de kinderen van zijn oom, Nanning Cornelisz, die hier met een nieuwe variant van de naam Barnhoorn wordt aangeduid. Louris Cornelisz was al dood, zijn (mogelijk oudste) zoon Cornelis wellicht ook, zodat Pieter het oudste mannelijke familielid (in de omgeving) was van de weeskinderen. 
Dat Louris en Nanning Cornelisz kinderen geweest zijn van Cornelis IJsbrantsz van Nierop, die (net als zijn broer Quiring) in Oegstgeest heeft gewoond, is niet aan te tonen. Misschien komt dat ooit nog eens.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 22 apr 2015 - 23:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu