stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ik zoek gegevens over de heer Saaleman. Hij woonde voor de 2e WO op Java in Indonesie



Profiel afbeelding

Ik zoek gegevens over de heer Saaleman. Hij woonde voor de 2e WO op Java in Indonesie

Yvonne Saaleman - 6 okt 2008 - 22:18

Hallo Yvonne,

Je bent een naamgenoot.

Ik denk, dat je wel wat meer gegevens hebt van die heer Saaleman. B.v. geboorteplaats,

- jaar, woonplaats. Utrecht?

Jacobus - 8 okt 2008 - 15:56

Hallo Yvonne,

ik dacht even dat ik de laatste der Saalemans was in Nederland, maar ... schijn bedriegt (gelukkig)

Ik denk dat ik je goed kan helpen met die meneer Saaleman uit Java, want dat is denk ik mijn vader Boy (Bob) Saaleman !!

Geboren in Nederlands-Indië, zijn vader geboren te Utrecht. Gedurende WO II als tiener in Japanse concentratiekampen gevangen gezeten en na WO II zoals vele Indische mensen moest hij uit het huidig Indonesië vertrekken

Ik hoop dat ik je alvast een beetje heb geholpen en anders succes met je zoektocht

Groetjes vanuit het zuiden.

Robert

saaleman - 28 jan 2009 - 02:40

Hallo! Ik ben ook op zoek naar gegevens over de familie Saaleman, vooral deze lijn:

Johanna Catharina Saaleman, * 16 dec 1860 in Utrecht, + 22 aug 1942 in Hilversum, getrouwd met Johannes Paap, * 27 sep 1863 in Hilversum, + 30 mei 1930 in Hilversum.

Kinderen: Johanna Josephina Paap (* +/-1895, + ?) en Margaretha Elisabeth Paap (mijn overgrootmoeder), * 26 mrt 1900 in Hilversum, + 1960 in Bussum

Haar vader: Willem Saaleman, 1824-1869 (Utrecht), getrouwd met Johanna Schoonhoven, * 18 mei 1824 in Utrecht, + 12 jul 1874 in Utrecht

Zijn vader: Petrus Saaleman, +/- 1798-1869, getrouwd met Elisabeth Wilhelmina van den Heiligenberg, +/- 1795-1830

In de familie curseert het verhaal dat de familie Saaleman Joods was (en dat de naam aan de naam Zalsman gerelateerd is) en in 19e eeuw kinderen van de familie Saaleman in het weeshuis terecht kwamen en katholiek gedoopt werden...

Groetjes

Robert Daniels - 29 mei 2009 - 16:15

Robert,

Je hebt al heel wat gegevens, vooral trouw- en sterfdata.

Wat wil je precies weten?

Als ik Saaleman in genlias (je kent dat?) intik, kom ik heel wat namen tegen. Daar kan ik dus ook min of meer (een deel van) het gezin van bijv. Willem uit destilleren.

Kun je eerst wat voorwerk doen, dat hierin kopiëren zodat iemand zo kan zien wat je nog aan extra info wil hebben?

Ik bedoel: ik vind het wel leuk om dingen op te zoeken, maar wat je zelf al van internet kan halen, hoef ik dan niet in het archief op te duikelen.

Mirjam van Rooijen - 29 mei 2009 - 19:48

 

Hallo Mirjam,

bedankt voor je reactie! Wat ik precies zoek, tja, goeie vraag. Denk dat ik vooral wil weten of de familie Saaleman Joods was en op een gegeven moment het Joodse geloof op moest geven, omdat het in een katholiek weeshuis terecht kwam?!?

Leuk zou het natuurlijk ook zijn, als ik nog meer mensen uit die familie kan vinden, het liefst zelfs van voor Petrus Saaleman. Heb bij genlias wel iets van een Willem Saaleman en zijn vrouw Hendrica Piepers gevonden, maar bij die namen blijft het dan:


Bron Burgerlijke stand - Huwelijk

Archieflocatie Het Utrechts Archief

Algemeen Toegangnr: 481
Inventarisnr: 277
Gemeente: Utrecht
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 86
Datum: 13-04-1825

Bruidegom Petrus Saaleman
Leeftijd: 26
Geboorteplaats: Utrecht

Bruid Elisabeth Wilhelmina van den Heiligenberg
Leeftijd: 30
Geboorteplaats: Wijk bij Duurstede

Vader bruidegom Willem Saaleman

Moeder bruidegom Hendrica Piepers

Vader bruid Gerardus van den Heiligenberg

Moeder bruid Johanna van Nooij

Nadere informatie: Weduwe van Steven Sterkenburg. Erkennen een zoon Willem geb.07-05-1824 te Utrecht.

Robert Daniels - 29 mei 2009 - 20:20

Dankjewel Keren, kan ik de stamboom weer een heel klein beetje actualiseren. Heb jij enig idee of Saaleman een van oorsprong Joodse naam zou kunnen zijn, of wat die naam betekend?

Robert Daniels - 29 mei 2009 - 21:00

" In de familie curseert het verhaal dat de familie Saaleman Joods was (en dat de naam aan de naam Zalsman gerelateerd is) en in 19e eeuw kinderen van de familie Saaleman in het weeshuis terecht kwamen en katholiek gedoopt werden...".

Al eerder is gebleken, dat men familieverhalen met een korrel zout moet nemen.

Vanaf tweede helft 18e-eeuw zie ik uitsluitend de voornamen Petrus, Willem, Wilhelmus, Johanna (Wilhelmina) (Catharina), Hendrikus, Jacobus, Theresia, Elisabeth en Maria.

mokummer - 29 mei 2009 - 21:45

Willem Saleman trouwt RK en voor de Schepenen op 25-4-1795 te Utrecht met Hendrina Piepers, gedoopt 6-11-1761 RK te Utrecht, dochter van Rut(ger) Piepers en Catrina Wessels.

Hij woont op 't Nicolaikerkhof, zij in de Brietesteeg.

Zij krijgen in elk geval 3 kinderen:

Johannes Wilhelmus, gedoopt RK 9-4-1796 te Utrecht

Petrus, gedoopt RK 14-8-1798 te Utrecht

Alida Catharina, gedoopt RK 20-2-1808 te Utrecht

Vreemd genoeg waren de doopinschrijving van Johannes en Petrus niet in de index terug te vinden. Ik heb ze via de huwelijksbijlagen op moeten zoeken.

Vreemd, omdat ik niet de indruk had dat die index niet compleet was. De knapen zijn in verschillende kerken gedoopt, dus het is niet zo dat er van één kerk een deel mist.

Maar dit is dus ook de reden dat ik niet kan zeggen of er nog meer kinderen geweest zijn, die wellicht jong overleden zijn.

Ook de doopinschrijving van Willem van rond 1749 is niet terug te vinden. Ook niet in de indexen van de andere religies. Het feit dat er in zijn huwelijksinschrijving een straatnaam vermeld is, laat natuurlijk vermoeden dat hij wel in Utrecht geboren is. Bovendien wordt dat in zijn overlijdensakte ook vermeld.

De enige mogelijkheid is nog dat je de doopinschrijvingen zelf bekijkt, dus niet vanuit de index. Alleen dat was me iets te veel werk. Het punt is dat in Utrecht alle inschrijvingen per kerklocatie geordend zijn, dwz rond 1749 zijn dat er 8, dus 8 microfiches. En dan nog moet je ervan uitgaan dat de leeftijd bij zijn overlijden klopt, want anders is die ca. 1749 ook niet juist.

Als het nu op papier geweest was, had ik het nog wel gedaan, maar zo op beeldscherm is me dat te lastig.

Rijst nog de vraag of hij misschien toch Joods geweest is.

De Joodse gemeente heeft pas laat in Utrecht voet aan de grond gekregen. De doopinschrijvingen zijn er pas vanaf 1789. Mogelijk is natuurlijk dat de Joden zich elders lieten dopen. Ik heb wel naar Amersfoort gekeken, waar de inschrijvingen beginnen bij 1749. Maar daar is geen Willem Saleman gemeld.

Feit is wel dat de kinderen van Willem al RK gedoopt werden en dus niet later in de 19e eeuw in een RK weeshuis opeens gedwongen van religie veranderd zijn.

Bij de huwelijksbijlagen van Petrus en Johannes Wilhelmus waren ook certificaten van militie.

Petrus was 1 el 7pl 2 dm 7 st groot. Weet iemand hoe lang dat is?

Hij was blond, had blauwe ogen, een kleine neus, een rond voorhoofd en brede kin.

Johannes Wilhelmus was 1 el 6 pl 7 dm 4 st groot

Hij was blond, had blauwe ogen, een gebogen neus, een breed voorhoofd en ronde kin.

Met onderstaande link kom je in mijn fotoalbum met de foto's van de akten en indexen.

Als je ze wil kunnen downloaden, dan moet je mij even een mailtje sturen. Dan heb ik je mailadres en kan het album met je delen.

http://picasaweb.google.nl/mirjamvr2/Saleman?feat=directlink

O ja, ik heb ook nog in de indexen van de momberkamer gekeken, rond 1750. Daar kwam ik geen bekende namen tegen.

Wel de weduwe van Jacob Janse Salomonse, Margiet, die in 1764 verklaart dat haar overleden man soldaat was en geen goederen of onmondige kinderen heeft nagelaten. Zij overleed zelf 1772, en was door de Roomsche Kamer bedeeld.

Maar of die familie of zelfs de ouders van Willem zijn is nergens uit af te leiden.

De oudste Saleman die ik gezien heb is een Pruisische soldaat, Valentijn Saleman, die rond 1695 in Amersfoort trouwt. Maar dat is zo ver weg en als de naam afkomstig is van Salomon, dan kan hij overal opgedoken zijn.

Groeten, Mirjam

Mirjam van Rooijen - 30 mei 2009 - 20:04

Overigens Robert,

Je kunt meer vinden in genlias, als je wat creatief met de namen omgaat.

Je moet Piepers variëren met Pieper, Pijper(s), Hendrina met Hendri(e)ca enz.

Ik heb gisteren bijv. piep en hen en dan 'begint met' aan gezet en utrecht om het te beperken. Dan krijg je ook de overlijdensdata van div. personen.

Zo kun je ook omgaan met de naam Sal(e)man, Saal/Saelman enz.

Mirjam van Rooijen - 30 mei 2009 - 21:48

Hallo Mirjam,

hartelijk dank voor je recherche, echt heel leuk! De extracten etc. kon ik zo al van je Picassasite downloaden, dus alles is okay Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Robert Daniels - 31 mei 2009 - 20:21

Beste Mirjam van Rooijen en Robert Daniëls,

Wat leuk dat jullie interesse hebben in  de stamboom van o.a. mijn voorouders. Grappig is ook de vraag waar de naam vandaan komt.

Als ik mijn vader en opa kan geloven is de naam geografisch bepaald en dat wil zeggen:"De man van de Saale". De Saale is een rivier uit Duitsland, dus de opmerking dat een Pruisische militair een voorouder kan zijn is helemaal geen vreemde gedachte.

Wat betreft de diverse verbasteringen van de naam Saaleman, ook nu wordt deze naam nog steeds door diverse mensen verkeerd geschreven. Salomon, Saalman, Suliman enz.... waardoor ik de volgende religies kan hebben: Christelijk, Mohammedaans, Joods en Hindoestaans....

Nog wat aanvullende info:

Mijn vader heet ook Petrus Wilhelmus en zoals reeds aangegeven geboren in Nederlands Indië.

Mijn opa heette Petrus en is geboren in Utrecht maar getrouwd in Nederlands-Indië met mw Giessel

Verder weet ik dat we een familiewapen hebben (inderdaad, Pruisisch)

Groetjes,

Robert

saaleman - 31 mei 2009 - 21:28

Hallo Robert,

Mijn topografische en historische kennis is niet zo groot, maar Pruissen was volgens mij (beperkt tot) het noorden van Duitsland en de Saale lees ik net op wikipedia loopt alleen maar in het zuiden van Duitsland. Dat lijkt me een iets te grote afstand om hier een verband te zien.

Mirjam van Rooijen - 31 mei 2009 - 23:18

Beste Mirjam,

Je hebt gelijk, ik was iets te snel en enthousiast, Ik weet echter wel dat er een familiewapen is, maar gezien de geografie dus geen (verdwaalde) Pruisische achtergrond? Tijd om de familie maar eens beter te ondervragen

De rest klopt echter wel.

Succes met het onderzoek.

Groet

Robert

saaleman - 1 jun 2009 - 00:12

ik dacht even dat ik de laatste der Saalemans was in Nederland, maar ... schijn bedriegt

Vergelijk het Meertensinstituut:

 

Saaleman

aantal naamdragers bij de volkstelling van 1947 volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen:
Groningen 1

Friesland 0

Drenthe 0

Overijssel 0

Gelderland 0

Utrecht 12

Amsterdam 1

Noord-Holland 1

Noord-Holland totaal 2

Den Haag 0

Rotterdam 0

Zuid-Holland 0

Zuid-Holland totaal 0

Zeeland 0

Noord-Brabant 0

Limburg 0

totaal 15

http://www.meertens.knaw.nl/nfd/kaartje.php?naam=Saaleman

aantal naamdragers in 2007:

Saaleman: 9

Andere varianten komen vaker voor.

Mirjam van Rooijen - 1 jun 2009 - 09:38

De lengtematen, die genoemd worden van Petrus en Johannes Wilhelmus zijn metrieke maten.

Er staat dus resp. 1,727 meter en 1,674 meter.

Koning Willem I heeft het Franse metrieke stelsel gehandhaafd. Dat heeft hij wel met meer ''franse wetgeving" gedaan. 

De Nederlanders ergerden zich aan de Franse namen, zo heeft hij (Koning Willem I) nederlandse namen laten bedenken.

De franse Métre = nederlandsche elle, een decimeter = 1 palm, een centimeter = 1 duim en millimeter = 1 streep.   

Deze gegevens zijn terug te vinden in een Staatsblad van 1816.Simkos

S Koorn - 1 jun 2009 - 10:03

Hé bedankt Simkos!

Mirjam van Rooijen - 1 jun 2009 - 10:11

Jacobus,

Laat ik vooropstellen, dat het mij absoluut niets uitmaakt wat voor komaf iemand heeft!

Verder is het onderzoek naar Saaleman niet mijn onderzoek. Ik heb slechts voor iemand anders in het archief gekeken dat voor mij goed bereikbaar is. Daarbij is het dan natuurlijk wel van belang tot welke religie iemand behoorde, want dat maakt nl. uit in welke archieven je moet gaan zoeken.

En Jacobus, als jij goed leest dan zie je dat ik in feite het verhaal van 'het Joods-zijn' ontkracht met mijn vondsten dat de mensen die ik opgezocht heb, zich al katholiek lieten dopen.

Verder ben ik wel iemand die meedenkt, dus als iemand aanvoert dat in de familie het verhaal gaat dat ... enz. dan laat ik daar wel mijn licht over schijnen. Puur objectief, want de hele familie zegt mij niets. En ja, ik had die opmerking van Mokummer (van jou dus, begrijp ik nu) wel degelijk gelezen.

Maar ik heb wel de indruk dat jij hier niet-objectief door geraakt wordt, om wat voor reden dan ook.

Ik vind persoonlijk (subjectief), dat je een familieverhaal best na mag trekken en dat is dan geen gezeur in mijn ogen.

Keren,

Ik wil absoluut niet de indruk wekken dat ik kenner ben op het gebied van "Joden in Utrecht". Sterker ik weet er helemaal niets vanaf, want ik heb er nooit mee te maken gehad. Ik heb alleen op internet gekeken of er, laat ik het dan zeggen, geboortegegevens van Joden in Utrecht waren. Daar lees ik dan, behalve de vermelding dat er vanaf de  14e eeuw van tijd tot tijd Joden in de stad Utrecht verbleven, verder datgene wat jij hierboven ook als info geeft:

In het begin van de achttiende eeuw verwierven de eerste joden het poorterschap in de stad. Na een epidemie, waarvan de joden de schuld kregen, werden in 1712 alle joodse inwoners, behalve de poorters, uit de hele provincie geweerd.

en:

Dankzij de voorspraak van prins Willem V werd in 1788 besloten joden toe te staan zich in Utrecht te vestigen, zij het onder stringente voorwaarden.

Het aantal joodse gezinnen in de stad Utrecht nam aan het einde van de achttiende eeuw zodanig toe, dat in 1792 de voormalige Mennonitische kerk aan de Jufferstraat/Springweg als synagoge gehuurd kon worden.

En dit is de reden dat ik zeg dat de Joden pas laat voet aan de grond kregen in Utrecht, dus dat ik hun geboortegegevens van voor die tijd niet terug kan vinden, want er is pas vanaf 1795 een register.

Meer wil ik er niet mee zeggen.

Dat anderen daar dan aanvullende info op geven, is alleen maar toe te juichen. Daar leren we alleen maar van.

Alleen vind ik het niet prettig en juist, en dat komt voor de conto van Jacobus, dat je als je voor iemand iets opgezocht hebt, en die was er erg blij mee, dat je dan van anderen de les gekregen krijgt.

Mirjam van Rooijen - 4 jun 2009 - 19:39

" Maar ik heb wel de indruk dat jij hier niet-objectief door geraakt wordt, om wat voor reden dan ook.

Ik vind persoonlijk (subjectief), dat je een familieverhaal best na mag trekken en dat is dan geen gezeur in mijn ogen.".

Hallo Mirjam,

Je hebt het helaas nog steeds niet begrepen, ondanks de mail die ik je al had gestuurd! Niet alles hoeft openbaar. Misschien moet je eens kontakt opnemen met Kéren.

Natuurlijk mag je een familieverhaal natrekken en dát is natuurlijk geen gezeur.

Dat natrekken heb ik óók gedaan, heel grondig zelfs en 100% objectief. Dat kun je niet ontkennen.

Vandaar mijn reactie.

Met vriendelijke groet.

Jacobus - 4 jun 2009 - 20:26


Even een slotopmerking, en dan moeten we het er maar bij laten

Keren,

ik heb jouw aanvulling niet als kritiek gezien. Ik ergerde me aan de reactie van Jacobus.

Jacobus,

Ik had pas bij het lezen van de topic 'Mokummer' door dat jij ex-Mokummer bent. Dus ik had de link met die mail niet gelegd. Maar ik weet wel dat geschreven dingen heel anders over kunnen komen dan bedoeld. Ik denk ook nu pas te begrijpen wat je met je laatste zin in de reactie van 16.57 uur bedoelt.

En dan nu maar gewoon doen wat Keren al eerder gezegd heeft: gewoon lekker stamboomonderzoek doen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Mirjam van Rooijen - 4 jun 2009 - 20:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu