stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Ik zoek gegevens over de heer Saaleman. Hij woonde voor de 2e WO op Java in Indonesie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik zoek gegevens over de heer Saaleman. Hij woonde voor de 2e WO op Java in Indonesie

Yvonne Saaleman

Hallo Yvonne,

Je bent een naamgenoot.

Ik denk, dat je wel wat meer gegevens hebt van die heer Saaleman. B.v. geboorteplaats,

- jaar, woonplaats. Utrecht?

Jacobus

Hallo Yvonne,

ik dacht even dat ik de laatste der Saalemans was in Nederland, maar ... schijn bedriegt (gelukkig)

Ik denk dat ik je goed kan helpen met die meneer Saaleman uit Java, want dat is denk ik mijn vader Boy (Bob) Saaleman !!

Geboren in Nederlands-Indië, zijn vader geboren te Utrecht. Gedurende WO II als tiener in Japanse concentratiekampen gevangen gezeten en na WO II zoals vele Indische mensen moest hij uit het huidig Indonesië vertrekken

Ik hoop dat ik je alvast een beetje heb geholpen en anders succes met je zoektocht

Groetjes vanuit het zuiden.

Robert

saaleman

Hallo! Ik ben ook op zoek naar gegevens over de familie Saaleman, vooral deze lijn:

Johanna Catharina Saaleman, * 16 dec 1860 in Utrecht, + 22 aug 1942 in Hilversum, getrouwd met Johannes Paap, * 27 sep 1863 in Hilversum, + 30 mei 1930 in Hilversum.

Kinderen: Johanna Josephina Paap (* +/-1895, + ?) en Margaretha Elisabeth Paap (mijn overgrootmoeder), * 26 mrt 1900 in Hilversum, + 1960 in Bussum

Haar vader: Willem Saaleman, 1824-1869 (Utrecht), getrouwd met Johanna Schoonhoven, * 18 mei 1824 in Utrecht, + 12 jul 1874 in Utrecht

Zijn vader: Petrus Saaleman, +/- 1798-1869, getrouwd met Elisabeth Wilhelmina van den Heiligenberg, +/- 1795-1830

In de familie curseert het verhaal dat de familie Saaleman Joods was (en dat de naam aan de naam Zalsman gerelateerd is) en in 19e eeuw kinderen van de familie Saaleman in het weeshuis terecht kwamen en katholiek gedoopt werden...

Groetjes

Robert Daniels

Robert,

Je hebt al heel wat gegevens, vooral trouw- en sterfdata.

Wat wil je precies weten?

Als ik Saaleman in genlias (je kent dat?) intik, kom ik heel wat namen tegen. Daar kan ik dus ook min of meer (een deel van) het gezin van bijv. Willem uit destilleren.

Kun je eerst wat voorwerk doen, dat hierin kopiëren zodat iemand zo kan zien wat je nog aan extra info wil hebben?

Ik bedoel: ik vind het wel leuk om dingen op te zoeken, maar wat je zelf al van internet kan halen, hoef ik dan niet in het archief op te duikelen.

mirjam van rooijen

 

Hallo Mirjam,

bedankt voor je reactie! Wat ik precies zoek, tja, goeie vraag. Denk dat ik vooral wil weten of de familie Saaleman Joods was en op een gegeven moment het Joodse geloof op moest geven, omdat het in een katholiek weeshuis terecht kwam?!?

Leuk zou het natuurlijk ook zijn, als ik nog meer mensen uit die familie kan vinden, het liefst zelfs van voor Petrus Saaleman. Heb bij genlias wel iets van een Willem Saaleman en zijn vrouw Hendrica Piepers gevonden, maar bij die namen blijft het dan:


Bron Burgerlijke stand - Huwelijk

Archieflocatie Het Utrechts Archief

Algemeen Toegangnr: 481
Inventarisnr: 277
Gemeente: Utrecht
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 86
Datum: 13-04-1825

Bruidegom Petrus Saaleman
Leeftijd: 26
Geboorteplaats: Utrecht

Bruid Elisabeth Wilhelmina van den Heiligenberg
Leeftijd: 30
Geboorteplaats: Wijk bij Duurstede

Vader bruidegom Willem Saaleman

Moeder bruidegom Hendrica Piepers

Vader bruid Gerardus van den Heiligenberg

Moeder bruid Johanna van Nooij

Nadere informatie: Weduwe van Steven Sterkenburg. Erkennen een zoon Willem geb.07-05-1824 te Utrecht.

Robert Daniels

Dankjewel Keren, kan ik de stamboom weer een heel klein beetje actualiseren. Heb jij enig idee of Saaleman een van oorsprong Joodse naam zou kunnen zijn, of wat die naam betekend?

Robert Daniels

" In de familie curseert het verhaal dat de familie Saaleman Joods was (en dat de naam aan de naam Zalsman gerelateerd is) en in 19e eeuw kinderen van de familie Saaleman in het weeshuis terecht kwamen en katholiek gedoopt werden...".

Al eerder is gebleken, dat men familieverhalen met een korrel zout moet nemen.

Vanaf tweede helft 18e-eeuw zie ik uitsluitend de voornamen Petrus, Willem, Wilhelmus, Johanna (Wilhelmina) (Catharina), Hendrikus, Jacobus, Theresia, Elisabeth en Maria.

mokummer

Willem Saleman trouwt RK en voor de Schepenen op 25-4-1795 te Utrecht met Hendrina Piepers, gedoopt 6-11-1761 RK te Utrecht, dochter van Rut(ger) Piepers en Catrina Wessels.

Hij woont op 't Nicolaikerkhof, zij in de Brietesteeg.

Zij krijgen in elk geval 3 kinderen:

Johannes Wilhelmus, gedoopt RK 9-4-1796 te Utrecht

Petrus, gedoopt RK 14-8-1798 te Utrecht

Alida Catharina, gedoopt RK 20-2-1808 te Utrecht

Vreemd genoeg waren de doopinschrijving van Johannes en Petrus niet in de index terug te vinden. Ik heb ze via de huwelijksbijlagen op moeten zoeken.

Vreemd, omdat ik niet de indruk had dat die index niet compleet was. De knapen zijn in verschillende kerken gedoopt, dus het is niet zo dat er van één kerk een deel mist.

Maar dit is dus ook de reden dat ik niet kan zeggen of er nog meer kinderen geweest zijn, die wellicht jong overleden zijn.

Ook de doopinschrijving van Willem van rond 1749 is niet terug te vinden. Ook niet in de indexen van de andere religies. Het feit dat er in zijn huwelijksinschrijving een straatnaam vermeld is, laat natuurlijk vermoeden dat hij wel in Utrecht geboren is. Bovendien wordt dat in zijn overlijdensakte ook vermeld.

De enige mogelijkheid is nog dat je de doopinschrijvingen zelf bekijkt, dus niet vanuit de index. Alleen dat was me iets te veel werk. Het punt is dat in Utrecht alle inschrijvingen per kerklocatie geordend zijn, dwz rond 1749 zijn dat er 8, dus 8 microfiches. En dan nog moet je ervan uitgaan dat de leeftijd bij zijn overlijden klopt, want anders is die ca. 1749 ook niet juist.

Als het nu op papier geweest was, had ik het nog wel gedaan, maar zo op beeldscherm is me dat te lastig.

Rijst nog de vraag of hij misschien toch Joods geweest is.

De Joodse gemeente heeft pas laat in Utrecht voet aan de grond gekregen. De doopinschrijvingen zijn er pas vanaf 1789. Mogelijk is natuurlijk dat de Joden zich elders lieten dopen. Ik heb wel naar Amersfoort gekeken, waar de inschrijvingen beginnen bij 1749. Maar daar is geen Willem Saleman gemeld.

Feit is wel dat de kinderen van Willem al RK gedoopt werden en dus niet later in de 19e eeuw in een RK weeshuis opeens gedwongen van religie veranderd zijn.

Bij de huwelijksbijlagen van Petrus en Johannes Wilhelmus waren ook certificaten van militie.

Petrus was 1 el 7pl 2 dm 7 st groot. Weet iemand hoe lang dat is?

Hij was blond, had blauwe ogen, een kleine neus, een rond voorhoofd en brede kin.

Johannes Wilhelmus was 1 el 6 pl 7 dm 4 st groot

Hij was blond, had blauwe ogen, een gebogen neus, een breed voorhoofd en ronde kin.

Met onderstaande link kom je in mijn fotoalbum met de foto's van de akten en indexen.

Als je ze wil kunnen downloaden, dan moet je mij even een mailtje sturen. Dan heb ik je mailadres en kan het album met je delen.

http://picasaweb.google.nl/mirjamvr2/Saleman?feat=directlink

O ja, ik heb ook nog in de indexen van de momberkamer gekeken, rond 1750. Daar kwam ik geen bekende namen tegen.

Wel de weduwe van Jacob Janse Salomonse, Margiet, die in 1764 verklaart dat haar overleden man soldaat was en geen goederen of onmondige kinderen heeft nagelaten. Zij overleed zelf 1772, en was door de Roomsche Kamer bedeeld.

Maar of die familie of zelfs de ouders van Willem zijn is nergens uit af te leiden.

De oudste Saleman die ik gezien heb is een Pruisische soldaat, Valentijn Saleman, die rond 1695 in Amersfoort trouwt. Maar dat is zo ver weg en als de naam afkomstig is van Salomon, dan kan hij overal opgedoken zijn.

Groeten, Mirjam

mirjam van rooijen

Overigens Robert,

Je kunt meer vinden in genlias, als je wat creatief met de namen omgaat.

Je moet Piepers variëren met Pieper, Pijper(s), Hendrina met Hendri(e)ca enz.

Ik heb gisteren bijv. piep en hen en dan 'begint met' aan gezet en utrecht om het te beperken. Dan krijg je ook de overlijdensdata van div. personen.

Zo kun je ook omgaan met de naam Sal(e)man, Saal/Saelman enz.

mirjam van rooijen

Hallo Mirjam,

hartelijk dank voor je recherche, echt heel leuk! De extracten etc. kon ik zo al van je Picassasite downloaden, dus alles is okay Lachen

Robert Daniels

Beste Mirjam van Rooijen en Robert Daniëls,

Wat leuk dat jullie interesse hebben in  de stamboom van o.a. mijn voorouders. Grappig is ook de vraag waar de naam vandaan komt.

Als ik mijn vader en opa kan geloven is de naam geografisch bepaald en dat wil zeggen:"De man van de Saale". De Saale is een rivier uit Duitsland, dus de opmerking dat een Pruisische militair een voorouder kan zijn is helemaal geen vreemde gedachte.

Wat betreft de diverse verbasteringen van de naam Saaleman, ook nu wordt deze naam nog steeds door diverse mensen verkeerd geschreven. Salomon, Saalman, Suliman enz.... waardoor ik de volgende religies kan hebben: Christelijk, Mohammedaans, Joods en Hindoestaans....

Nog wat aanvullende info:

Mijn vader heet ook Petrus Wilhelmus en zoals reeds aangegeven geboren in Nederlands Indië.

Mijn opa heette Petrus en is geboren in Utrecht maar getrouwd in Nederlands-Indië met mw Giessel

Verder weet ik dat we een familiewapen hebben (inderdaad, Pruisisch)

Groetjes,

Robert

saaleman

Hallo Robert,

Mijn topografische en historische kennis is niet zo groot, maar Pruissen was volgens mij (beperkt tot) het noorden van Duitsland en de Saale lees ik net op wikipedia loopt alleen maar in het zuiden van Duitsland. Dat lijkt me een iets te grote afstand om hier een verband te zien.

mirjam van rooijen

Beste Mirjam,

Je hebt gelijk, ik was iets te snel en enthousiast, Ik weet echter wel dat er een familiewapen is, maar gezien de geografie dus geen (verdwaalde) Pruisische achtergrond? Tijd om de familie maar eens beter te ondervragen

De rest klopt echter wel.

Succes met het onderzoek.

Groet

Robert

saaleman


ik dacht even dat ik de laatste der Saalemans was in Nederland, maar ... schijn bedriegt

Vergelijk het Meertensinstituut:

 

Saaleman

aantal naamdragers bij de volkstelling van 1947 volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen:
Groningen 1

Friesland 0

Drenthe 0

Overijssel 0

Gelderland 0

Utrecht 12

Amsterdam 1

Noord-Holland 1

Noord-Holland totaal 2

Den Haag 0

Rotterdam 0

Zuid-Holland 0

Zuid-Holland totaal 0

Zeeland 0

Noord-Brabant 0

Limburg 0

totaal 15

http://www.meertens.knaw.nl/nfd/kaartje.php?naam=Saaleman

aantal naamdragers in 2007:

Saaleman: 9

Andere varianten komen vaker voor.

mirjam van rooijenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!