stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Ik zoek gegevens over de heer Saaleman. Hij woonde voor de 2e WO op Java in Indonesie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

De lengtematen, die genoemd worden van Petrus en Johannes Wilhelmus zijn metrieke maten.

Er staat dus resp. 1,727 meter en 1,674 meter.

Koning Willem I heeft het Franse metrieke stelsel gehandhaafd. Dat heeft hij wel met meer ''franse wetgeving" gedaan. 

De Nederlanders ergerden zich aan de Franse namen, zo heeft hij (Koning Willem I) nederlandse namen laten bedenken.

De franse Métre = nederlandsche elle, een decimeter = 1 palm, een centimeter = 1 duim en millimeter = 1 streep.   

Deze gegevens zijn terug te vinden in een Staatsblad van 1816.Simkos

S Koorn

Hé bedankt Simkos!

mirjam van rooijen

Jacobus,

Laat ik vooropstellen, dat het mij absoluut niets uitmaakt wat voor komaf iemand heeft!

Verder is het onderzoek naar Saaleman niet mijn onderzoek. Ik heb slechts voor iemand anders in het archief gekeken dat voor mij goed bereikbaar is. Daarbij is het dan natuurlijk wel van belang tot welke religie iemand behoorde, want dat maakt nl. uit in welke archieven je moet gaan zoeken.

En Jacobus, als jij goed leest dan zie je dat ik in feite het verhaal van 'het Joods-zijn' ontkracht met mijn vondsten dat de mensen die ik opgezocht heb, zich al katholiek lieten dopen.

Verder ben ik wel iemand die meedenkt, dus als iemand aanvoert dat in de familie het verhaal gaat dat ... enz. dan laat ik daar wel mijn licht over schijnen. Puur objectief, want de hele familie zegt mij niets. En ja, ik had die opmerking van Mokummer (van jou dus, begrijp ik nu) wel degelijk gelezen.

Maar ik heb wel de indruk dat jij hier niet-objectief door geraakt wordt, om wat voor reden dan ook.

Ik vind persoonlijk (subjectief), dat je een familieverhaal best na mag trekken en dat is dan geen gezeur in mijn ogen.

Keren,

Ik wil absoluut niet de indruk wekken dat ik kenner ben op het gebied van "Joden in Utrecht". Sterker ik weet er helemaal niets vanaf, want ik heb er nooit mee te maken gehad. Ik heb alleen op internet gekeken of er, laat ik het dan zeggen, geboortegegevens van Joden in Utrecht waren. Daar lees ik dan, behalve de vermelding dat er vanaf de  14e eeuw van tijd tot tijd Joden in de stad Utrecht verbleven, verder datgene wat jij hierboven ook als info geeft:

In het begin van de achttiende eeuw verwierven de eerste joden het poorterschap in de stad. Na een epidemie, waarvan de joden de schuld kregen, werden in 1712 alle joodse inwoners, behalve de poorters, uit de hele provincie geweerd.

en:

Dankzij de voorspraak van prins Willem V werd in 1788 besloten joden toe te staan zich in Utrecht te vestigen, zij het onder stringente voorwaarden.

Het aantal joodse gezinnen in de stad Utrecht nam aan het einde van de achttiende eeuw zodanig toe, dat in 1792 de voormalige Mennonitische kerk aan de Jufferstraat/Springweg als synagoge gehuurd kon worden.

En dit is de reden dat ik zeg dat de Joden pas laat voet aan de grond kregen in Utrecht, dus dat ik hun geboortegegevens van voor die tijd niet terug kan vinden, want er is pas vanaf 1795 een register.

Meer wil ik er niet mee zeggen.

Dat anderen daar dan aanvullende info op geven, is alleen maar toe te juichen. Daar leren we alleen maar van.

Alleen vind ik het niet prettig en juist, en dat komt voor de conto van Jacobus, dat je als je voor iemand iets opgezocht hebt, en die was er erg blij mee, dat je dan van anderen de les gekregen krijgt.

mirjam van rooijen

" Maar ik heb wel de indruk dat jij hier niet-objectief door geraakt wordt, om wat voor reden dan ook.

Ik vind persoonlijk (subjectief), dat je een familieverhaal best na mag trekken en dat is dan geen gezeur in mijn ogen.".

Hallo Mirjam,

Je hebt het helaas nog steeds niet begrepen, ondanks de mail die ik je al had gestuurd! Niet alles hoeft openbaar. Misschien moet je eens kontakt opnemen met Kéren.

Natuurlijk mag je een familieverhaal natrekken en dát is natuurlijk geen gezeur.

Dat natrekken heb ik óók gedaan, heel grondig zelfs en 100% objectief. Dat kun je niet ontkennen.

Vandaar mijn reactie.

Met vriendelijke groet.

Jacobus

Even een slotopmerking, en dan moeten we het er maar bij laten

Keren,

ik heb jouw aanvulling niet als kritiek gezien. Ik ergerde me aan de reactie van Jacobus.

Jacobus,

Ik had pas bij het lezen van de topic 'Mokummer' door dat jij ex-Mokummer bent. Dus ik had de link met die mail niet gelegd. Maar ik weet wel dat geschreven dingen heel anders over kunnen komen dan bedoeld. Ik denk ook nu pas te begrijpen wat je met je laatste zin in de reactie van 16.57 uur bedoelt.

En dan nu maar gewoon doen wat Keren al eerder gezegd heeft: gewoon lekker stamboomonderzoek doen Lachen

mirjam van rooijen

Ik heb verzuimd om even te vermelden, dat mijn account-naam is gewijzigd. Excuses daarvoor.

Het leven zit vol verrassingen. Dat blijkt ook uit genealogisch onderzoek.

En nu weer met frisse moed met andere onderwerpen aan de gang.

Met vriendelijke groet.

Jacobus

Beste Mirjam,

het is alweer een tijd geleden dat ik heb gereageerd.

Ik blijf mij positief verbazen over de inzet van jou en de anderen.om o.a. de stamboom van mijn familienaam te achterhalen. Zéér goed en BEDANKT wederom! Lachen

Onlangs heb ik ook de data bekeken van het Meertensinstituut. Ik denk echter dat deze nogal verouderd is wat betreft mijn familienaam want in Noord-Brabant woonden van 1974 tot ca. 1995 minimaal 2 Saalemans in Noord-Brabant (vader en zoon, moeder gescheiden dus telt niet meer mee). Momenteel woont in ieder geval 1 familie Saaleman in Brabant (Mijn gezin dus) en 1 persoon in Capelle ad IJssel.

  1. Wat is de waarde van deze databanken waar je de gegevens vandaan moet halen.Ik neem nu maar aan dat men zelf het instituut moet benaderen om je eigen update door te voeren;
  2. Hoe wordt er geteld, alleen de vader (en daarmee het gezin) of ook vrouwen die de achternaam hebben overgenomen;
  3. wat als het kind de naam vd vader heeft maar met de gescheiden moeder meegaat, wordt deze ook in de algemene telling meegerekend;
  4. misschien dat enkele links de vragen kunnen beantwoorden, maar alvast bedankt voor de reactie.

En nog even mbt de andere reacties

  • de religie:mijn vader was katholiek, mijn opa niet echt... mijn oma wel en ik ben formeel protestant;
  • invloeden: ik heb binnen de familie gehoord dat er inderdaad Joods maar ook Duits en mogelijk Italiaans bloed in ons zit. Ikzelf ben Indisch door mijn voorouders (zie 28-01-09), dus mijn zoontje is "van alle werelden".

Groeten en succes met alle andere namen

Robert (niet meer de laatste der Mohanicanen) SaalemanKnipogen

saaleman

Hoi Robert,

De actualiteit van het Meertensinstituut ken ik niet. Eigenlijk gebruik ik hun site vooral voor de herleiding van de voornamen. Ik vroeg mij in het verleden al wel eens af, wat het tellen van de familienamen eigenlijk voor zin had. Soms vind je er iets interessants op. Het interessantste op dit moment vind ik het feit, dat het instituut het onderwerp van de 7-delige roman van Voskuil is, die ik sinds maanden aan het lezen ben (gaat niet zo snel). 

Jij ook succes met je verdere onderzoek. En als je nog iets wil weten uit Utrecht, dan meld je je maar.

Groeten, Mirjam

mirjam van rooijen

Hallo Robert,

Zelfs het mooiste meisje kan niet meer geven dan wat ze heeft.

" aantal naamdragers bij de volkstelling van 1947 volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen: ". Staat hiervoor al aangegeven.

Meertens geeft dus de situatie in Nederland per 1947 weer. Toen werd de laatste, verplichte, dus betrouwbare, volkstelling gehouden.

Met familieverhalen moet je overigens voorzichtig zijn. Men heeft, begrijpelijk, nogal de gewoonte om negatieve gebeurtenissen te verzwijgen.

Jacobus

Hallo allemaal,

Voor zover ik weet kwam de Pruis Johann Wilhelm Saalman eind 18e eeuw naar Nederland (Utrecht). Nam het Nederlanderschap aan en veranderde zijn naam in Johannes Wilhelmus Saelman. Hij trouwde met Hendrina Piepers (Pijpers) en kreeg 3 kinderen: Johannes Wilhelmus (1796-1847), Petrus en Alida.

Johannes Wilhelmus jr trouwde met Apolonia Dors(ch) en van deze tak stam ik waarschijnlijk af.

Misschien dat Petrus zijn naam iets meer naar het origineel heeft teruggevoerd?

Desiree Saelman

Hallo Desiree,

Dat is dan weer een mooie aanvulling op wat ik gevonden had. Daarom kan ik de doop van hem dus niet vinden.

Nog wel even een opmerking over het 'veranderen' van namen.

De meeste mensen toen konden niet lezen en schrijven en spellingsregels bestonden er niet. Een ambtenaar of priester/dominee schreef wat hij hoorde volgens zijn eigen regels. En vaak niet eens consequent. Dat ging zo tot het eind van de 19e eeuw.

Dus de variaties in Saelman, Saleman, Saalman e.d. in het begin van de 19e eeuw zijn puur toevallig en niet omdat iemand bewust zijn naam verandert.

Dat Wilhelm Wilhelmus wordt, heeft ook te maken met het feit dat in de RK kerk in de doopboeken altijd de officiële heiligennaam gebruikt werd. En daarna is de Duitse uitspraak natuurlijk op een Nederlandse manier door degenen die het opschreven gespeld.

mirjam van rooijen

En zo kom je dan weer een stukje verder. Heb ik indertijd denk ik niet opgezocht.

Uit het boek Nieuwe Burgers van Utrecht

De datum moet zijn volgens mij: 25 november 1794.

Daarna begint 1795

mirjam van rooijen

Bedankt voor de info, Mirjam.

Leuk om die originele inschrijving te zien trouwens.

Desiree Saelman

Hallo Robert

Sinds kort ben ik weer iets te weten gekomen over mijn vader ( Wilhelmus Hendrikus Antonius Saaleman) . Het kan zijn dat er nog 2 kinderen zijn van hem op Java.

Mijn vraag aan jou is, heb jij ooit iets gehoord van je vader over hem?

Mijn vader was matroos op de grote vaart, volgens mij even voor de 2e wereldoorlog en is regelmatig in Indonesie geweest. Pas sinds een kleine 2 jaar weet ik van het bestaan van een oom die hij daar bezocht.

Mijn moeder is inmiddels 90 jaar en weet er niet zoveel meer van.

Het enige wat ik weet is dat mijn opa en oma in Utrecht woonden en de meisjesnaam van mijn oma was Verbon. Misschien had hij een vriendin in Indonesie?

Ben benieuwd of je iets meer weet.

Met vriendelijke groet,

Yvonne Saaleman

Yvonne Saaleman


Dag allemaal, ik weet niet of het nog actueel is. Maar ik heb inmiddels nog niets verder gevonden over Antonie Saleman. Hij moet rond 1746 geboren zijn. Ik weet niet waar, maar aangezien ik niets in de geboorte-of overlijdensregisters Utrecht vind, neem ik aan dat hij van elders komt. Ik heb wel die Valentijn Saleman in Amersfoort op het oog. Misschien is daar meer te vinden. In elk geval: Antonie Saleman trouwt 24-11-1770 (RK) te Utrecht met Elisabeth Rijnbergen. gevonden in Archief Utrecht, 87 pag.425. Elisabeth overleed 11-7-1815 te Utrecht "69, weduwe van Antonij Salemans, ouders niet bekend.. Ik heb wel haar ouders opgespoord: Jacobus Rynberge en Joanna Rynoce of Jeroense. Van hun kinderen bleef alleen Joanna Catharina (geb.26-2-1774) in leven, zij overleed 3-7-1853 te Utrecht. Tij trouwde 1-8-1795 te Utrecht met Sebastianus Mohr. Als iemand deze Antonie Saleman is tegengekomen in boeken in Utrecht, Amersfoort of elders, zou ik heel blij zijn dit te vernemen!

Mariette Bonenkamp
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!