stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ik zoek gegevens over de heer Saaleman. Hij woonde voor de 2e WO op Java in Indonesie



Profiel afbeelding

Ik heb verzuimd om even te vermelden, dat mijn account-naam is gewijzigd. Excuses daarvoor.

Het leven zit vol verrassingen. Dat blijkt ook uit genealogisch onderzoek.

En nu weer met frisse moed met andere onderwerpen aan de gang.

Met vriendelijke groet.

Jacobus - 4 jun 2009 - 21:32

Beste Mirjam,

het is alweer een tijd geleden dat ik heb gereageerd.

Ik blijf mij positief verbazen over de inzet van jou en de anderen.om o.a. de stamboom van mijn familienaam te achterhalen. Zéér goed en BEDANKT wederom! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Onlangs heb ik ook de data bekeken van het Meertensinstituut. Ik denk echter dat deze nogal verouderd is wat betreft mijn familienaam want in Noord-Brabant woonden van 1974 tot ca. 1995 minimaal 2 Saalemans in Noord-Brabant (vader en zoon, moeder gescheiden dus telt niet meer mee). Momenteel woont in ieder geval 1 familie Saaleman in Brabant (Mijn gezin dus) en 1 persoon in Capelle ad IJssel.

  1. Wat is de waarde van deze databanken waar je de gegevens vandaan moet halen.Ik neem nu maar aan dat men zelf het instituut moet benaderen om je eigen update door te voeren;
  2. Hoe wordt er geteld, alleen de vader (en daarmee het gezin) of ook vrouwen die de achternaam hebben overgenomen;
  3. wat als het kind de naam vd vader heeft maar met de gescheiden moeder meegaat, wordt deze ook in de algemene telling meegerekend;
  4. misschien dat enkele links de vragen kunnen beantwoorden, maar alvast bedankt voor de reactie.

En nog even mbt de andere reacties

  • de religie:mijn vader was katholiek, mijn opa niet echt... mijn oma wel en ik ben formeel protestant;
  • invloeden: ik heb binnen de familie gehoord dat er inderdaad Joods maar ook Duits en mogelijk Italiaans bloed in ons zit. Ikzelf ben Indisch door mijn voorouders (zie 28-01-09), dus mijn zoontje is "van alle werelden".

Groeten en succes met alle andere namen

Robert (niet meer de laatste der Mohanicanen) SaalemanAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

saaleman - 8 jul 2009 - 00:07

Hoi Robert,

De actualiteit van het Meertensinstituut ken ik niet. Eigenlijk gebruik ik hun site vooral voor de herleiding van de voornamen. Ik vroeg mij in het verleden al wel eens af, wat het tellen van de familienamen eigenlijk voor zin had. Soms vind je er iets interessants op. Het interessantste op dit moment vind ik het feit, dat het instituut het onderwerp van de 7-delige roman van Voskuil is, die ik sinds maanden aan het lezen ben (gaat niet zo snel). 

Jij ook succes met je verdere onderzoek. En als je nog iets wil weten uit Utrecht, dan meld je je maar.

Groeten, Mirjam

Mirjam van Rooijen - 9 jul 2009 - 23:16

Hallo Robert,

Zelfs het mooiste meisje kan niet meer geven dan wat ze heeft.

" aantal naamdragers bij de volkstelling van 1947 volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen: ". Staat hiervoor al aangegeven.

Meertens geeft dus de situatie in Nederland per 1947 weer. Toen werd de laatste, verplichte, dus betrouwbare, volkstelling gehouden.

Met familieverhalen moet je overigens voorzichtig zijn. Men heeft, begrijpelijk, nogal de gewoonte om negatieve gebeurtenissen te verzwijgen.

Jacobus - 9 jul 2009 - 23:34

Hallo allemaal,

Voor zover ik weet kwam de Pruis Johann Wilhelm Saalman eind 18e eeuw naar Nederland (Utrecht). Nam het Nederlanderschap aan en veranderde zijn naam in Johannes Wilhelmus Saelman. Hij trouwde met Hendrina Piepers (Pijpers) en kreeg 3 kinderen: Johannes Wilhelmus (1796-1847), Petrus en Alida.

Johannes Wilhelmus jr trouwde met Apolonia Dors(ch) en van deze tak stam ik waarschijnlijk af.

Misschien dat Petrus zijn naam iets meer naar het origineel heeft teruggevoerd?

Desiree Saelman - 22 aug 2010 - 16:04

Hallo Desiree,

Dat is dan weer een mooie aanvulling op wat ik gevonden had. Daarom kan ik de doop van hem dus niet vinden.

Nog wel even een opmerking over het 'veranderen' van namen.

De meeste mensen toen konden niet lezen en schrijven en spellingsregels bestonden er niet. Een ambtenaar of priester/dominee schreef wat hij hoorde volgens zijn eigen regels. En vaak niet eens consequent. Dat ging zo tot het eind van de 19e eeuw.

Dus de variaties in Saelman, Saleman, Saalman e.d. in het begin van de 19e eeuw zijn puur toevallig en niet omdat iemand bewust zijn naam verandert.

Dat Wilhelm Wilhelmus wordt, heeft ook te maken met het feit dat in de RK kerk in de doopboeken altijd de officiële heiligennaam gebruikt werd. En daarna is de Duitse uitspraak natuurlijk op een Nederlandse manier door degenen die het opschreven gespeld.

Mirjam van Rooijen - 22 aug 2010 - 17:05

En zo kom je dan weer een stukje verder. Heb ik indertijd denk ik niet opgezocht.

Uit het boek Nieuwe Burgers van Utrecht

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De datum moet zijn volgens mij: 25 november 1794.

Daarna begint 1795

Mirjam van Rooijen - 22 aug 2010 - 17:11

Bedankt voor de info, Mirjam.

Leuk om die originele inschrijving te zien trouwens.

Desiree Saelman - 24 aug 2010 - 09:28

Hallo Robert

Sinds kort ben ik weer iets te weten gekomen over mijn vader ( Wilhelmus Hendrikus Antonius Saaleman) . Het kan zijn dat er nog 2 kinderen zijn van hem op Java.

Mijn vraag aan jou is, heb jij ooit iets gehoord van je vader over hem?

Mijn vader was matroos op de grote vaart, volgens mij even voor de 2e wereldoorlog en is regelmatig in Indonesie geweest. Pas sinds een kleine 2 jaar weet ik van het bestaan van een oom die hij daar bezocht.

Mijn moeder is inmiddels 90 jaar en weet er niet zoveel meer van.

Het enige wat ik weet is dat mijn opa en oma in Utrecht woonden en de meisjesnaam van mijn oma was Verbon. Misschien had hij een vriendin in Indonesie?

Ben benieuwd of je iets meer weet.

Met vriendelijke groet,

Yvonne Saaleman

Yvonne Saaleman - 25 nov 2010 - 22:30

Dag allemaal, ik weet niet of het nog actueel is. Maar ik heb inmiddels nog niets verder gevonden over Antonie Saleman. Hij moet rond 1746 geboren zijn. Ik weet niet waar, maar aangezien ik niets in de geboorte-of overlijdensregisters Utrecht vind, neem ik aan dat hij van elders komt. Ik heb wel die Valentijn Saleman in Amersfoort op het oog. Misschien is daar meer te vinden. In elk geval: Antonie Saleman trouwt 24-11-1770 (RK) te Utrecht met Elisabeth Rijnbergen. gevonden in Archief Utrecht, 87 pag.425. Elisabeth overleed 11-7-1815 te Utrecht "69, weduwe van Antonij Salemans, ouders niet bekend.. Ik heb wel haar ouders opgespoord: Jacobus Rynberge en Joanna Rynoce of Jeroense. Van hun kinderen bleef alleen Joanna Catharina (geb.26-2-1774) in leven, zij overleed 3-7-1853 te Utrecht. Tij trouwde 1-8-1795 te Utrecht met Sebastianus Mohr. Als iemand deze Antonie Saleman is tegengekomen in boeken in Utrecht, Amersfoort of elders, zou ik heel blij zijn dit te vernemen!

Mariette Bonenkamp - 27 mar 2011 - 16:39

Ik ben ook op zoek naar gegevens over Antonie Saleman (Antonius Salemen, Antonij Salemens). Heb in het Utrechts Archief dezelfde gegevens gevonden als Mariëtte Bonekamp. Daarnaast nog akten gevonden waarin de familie Rynberg(e) verder wordt genoemd (Gevonden de ouders van Jacobus Rynberg en zijn opa en oma). Dat was voor mij ook interessant , aangezien zij ook mijn directe voorouders zijn. De personen die ik gevonden heb zijn Katholiek gedoopt en gehuwd. Van Antonie Salemen niets meer gevonden. Ik ben geïnteresseerd in de voorouders van Antonie, aangezien ik afstam van Joanna Catharina Saalemen, die gehuwd was met Sebastiaan Moor (Mohr) en zij zijn mijn directe voorouders in mijn kwartierstaat.

Mirjam VZ - 29 mar 2012 - 10:54

Dag Mirjam, heb je inmiddels al wat meer ontdekt?

Ik loop nog steeds vast op dezelfde dingen als voorheen. 

Helaas minder tijd om naar een archief te gaan.

Met vriendelijke groet, Mariëtte

Mariette Bonenkamp - 2 jan 2015 - 12:54

Hallo Mariëtte,

Nee, helaas ook niet. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 Ben nog wel wat verder op zoek geweest naar Sebastiaan Moor, maar kom daar ook niet verder mee. Daarnaast ben ik sowieso niet veel actief geweest met mijn genealogieonderzoek en heb in 2014 geen enkel archief bezocht, ook wegens tijdgebrek. Ik hoop dit jaar nog wel een keer naar Utrecht te gaan, maar kan nog niet zeggen wanneer. Maar nu heeft dit weer even mijn aandachtspunt, ik zal er de komende tijd onderzoek naar doen. Ik heb alleen wel het vermoeden, dat we op een dood spoor zitten...

Vriendelijke groet,

Mirjam

Mirjam VZ - 2 jan 2015 - 14:43

Hallo Mirjam,

Ook ik ben op zoek naar meer informatie over de naam Saaleman. Mijn opa was een Saaleman, geboren in Utrecht ergens rond 1910, zijn volledige naam was Petrus Wilhelmus Saaleman. Ook hier gingen de verhalen dat de naam uit Duitsland komt, bij de rivier de Saale en zeker katholiek.

Verder weet ik eigenlijk niets.

Groet

Brigitte

Bree Vd Breggen - 2 dec 2016 - 15:59

dag Brigitte, het is lastig. Ik kom ook niet verder dan mijn voorvader Antonius Saleman.

Antonie SALEMAN (Seleman?Saaleman), geboren ca.1746 te Utrecht? Overleden 1795‑1811 te Utrecht, na 1777, voor 1788 (op 11‑6: kind van de Weduwe van Antonie Salemin), gevonden in Utrechts Archief: Antoni Scolman, kind van Gys Scolman en Hermyn Tomas, geboren 26‑7‑1726, boek 46‑98; Antonius kind van Gysbert en Hermyn Tomas, geboren 9‑11‑1728, boek 46‑104.

Samenwonend te Utrecht, gehuwd voor de kerk op 24‑11‑1770 te Utrecht (RK) (getuige(n): Hermina Koopman en Jacobus de bont), genoemd hier Antonius Salemen en Elizabeth Rijnsbergen; statie Walsteeg (huwelijk niet Gereformeerden 1761‑1780) met Elisabeth RIJNBERGEN, 24 jaar oud, geboren op 13‑04‑1746 te Utrecht, gedoopt (RK) op 13‑04‑1746 te Utrecht (getuige(n): Elisabeth van BlaerecomHij was getrouwd met Elisabeth Rhijnbergen. Zijn dochter, Joanna Catharina (Catharina) SALEMAN (Salomon/Salenin_/Salemien), op 26‑02‑1774 te Utrecht, gedoopt (RK) op 26‑02‑1774 te Utrecht (getuige(n): Petronella Rijnbergen). Gehuwd op 21‑jarige leeftijd op 01‑08‑1795 te Utrecht. Gehuwd voor de kerk te Utrecht (RK). Walsteeg, Dominicaners: Bastiaan Mohr, 1 Augustus 1795, met Catharine Saleman, Walsteeg parochie (zie Utrecht boek Huwe.niet gereformeerden 1781‑1811) met Sebastianus MOHR (Bastiaan Mohr/Morr/Mohn), Smid (eventueel Smedengilde Utrecht?), geboren 1756 te Alternach, Elzas. Dus ik zit aan twee kanten een beetje vast. 

Of ik moet naar Frankrijk of naar Duitsland. Wel heb ik een Saleman gevonden, een Willem Johannes SALEMAN ((Saaleman, Saelman)), bierdrager, geboren op 12‑02‑1761 te Munsterland? in huwelijks inschrijving wel straat vermeld, overleden op 28‑11‑1817 te Utrecht? op 56‑jarige leeftijd, nieuw ingekomen Burger Utrecht 25‑11‑1794, uit Munsterland en bierdrager. 

Misschien komen we er verder mee als we het gilde van de Bierdragers eens nagaan en dan die uit Münsterland proberen terug te vinden. 

Enfin, we blijven rustig verder zoeken. Heel veel succes! Met vriendelijke groet, Mariëtte Bonenkamp

Mariette Bonenkamp - 2 dec 2016 - 18:42

Ik ben momenteel bezig met onderzoek naar de familie Saelman, aangezien dit de naam van mijn vriendin is. Ik ben al aardig gevorderd, en kwam er achter dat de huidige families Saelman, Saaleman en Salman (deze laatste uit de bollenstreek) dezelfde roots hebben. Dat zijn Duitse roots.
Mijn vriendin (zij is geboren in 1941) kende reeds het verhaal van drie Duitse broers, en die kwam ik inderdaad tegen: Johann Heinrich, Bernard Heinrich en Johann Wilhelm Saalmann, zonen van Johann Saalmann en Catharina Dirkink.
Van de oudste broer ben ik tot nu toe geen spoor tegen gekomen in Nederland, maar de middelste en jongste broer vertrokken naar Utrecht om daar te gaan werken als bierdrager. Dat moet voor 1784 geweest zijn. Het dragen van een vat bier werd overigens door twee personen gedaan, ze zullen mogelijk samen hebben gewerkt.

Ze hebben zich permanent in Utrecht gevestigd, zijn er getrouwd (in 1784, resp. 1795) en hebben hun voornamen naar katholiek gebruik laten omgezet naar latijns en Nederlands (Bernardus Hendricus / Hendrik, resp. Johannes Wilhelmus / Willem) en hun achternamen ook: Zaleman, resp. Saelman of Saaleman. Wat de 'echte' vernederlandste achternaam van Johann Wilhelm / Johannes Wilhelmus was is onduidelijk; in de diverse registraties wordt het telkens anders geschreven. Sterker nog, de drie kinderen die hij met Hendrina Pijpers kreeg, kregen alle drie een andere achternaam in het doopregister: Johannes Wilhelmus Saelman, Petrus Saaleman en Alida Catharina Salman. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat hier twee verschillende familienamen uit zijn voortgekomen, Saelman en Saaleman dus.

De achternaam Zaleman die Bernard Heinrich aannam en aan zijn zoon uit het huwelijk met Catharina Swart doorgaf werd bij de volgende generatie veranderd in Salman. Deze zoon (Bernardus Henricus) verhuisde naar Noordwijk. Er was op dat moment reeds een andere familie Salman, en daar is dus geen verwantschap mee.

Dat geldt dus ook voor alle namen die op Saelman en Saaleman lijken en die eerder dan 1784 in Nederland voorkomen: die hebben geen verwantschap met de huidige families Saelman of Saaleman (mogelijkerwijs wel met een andere, reeds bestaande familie Salman). Idem dus voor die Antonius Saleman (in de doop van zijn dochter Johanna Catrina wordt hij overigens Antonie Saalemen genoemd, als je de scan bekijkt).

De Duitse familie Saalmann heeft overigens roots die teruggaan naar de middeleeuwen. 

H.C. van Veluwen - 23 okt 2017 - 17:21

.

Mirjam VZ - 23 okt 2017 - 17:44

Bedankt voor dit verhaal. Maar ik schiet er in die zin niets mee op, omdat volgens u deze Anthonie (in het Latijn in de R.K. Anthonius genoemd) Salemen/Saleman, etc) geen verwantschap heeft met degenen die uit Duitsland kwamen. Ik vermoed dat de vader van deze Anthonie Hendrik (Henricus/Heinrich?) heette, gezien de namen van de kinderen van Anthonie (vernoemingen). De oudste zoon heet Hendrik (naar de vader van Anthonie?), de volgende heet Jacobus, naar de vader van Johanna Catherina. Nummer 3 en 5 heten naar hun eigen vader of naar de zus van Elisabeth Rynberge, vrouw van Anthonie (Antonius en Antonia) en dochter Johanna Catherina heet naar haar oma van moeders kant (Joanna).

Mirjam VZ - 23 okt 2017 - 17:45

Hi Mirjam,

je schiet er in zoverre wel iets mee op dat je bepaalde verbanden kunt uitsluiten, dat je nu weet dat het dwaalsporen zijn waar je geen energie in hoeft te steken. Met welke achternamen zijn de mannelijke nazaten van Antonie Saalemen trouwens gedoopt? Heb je die lijnen door kunnen trekken naar het heden, of althans naar de WieWasWie database?

Als er geen gegevens van de doop van Antonie te vinden zijn zou het natuurlijk  zo kunnen zijn dat ook hij Duitse roots had, en wellicht ook van de familie Saalmann, maar dan wel van een generatie eerder. De Duitse familie Saalmann gaat terug tot de middeleeuwen en arbeidsmigratie vanuit Duitsland kwam veel voor. Als dat zo is zijn dat dus andere Saalmanns dan degene die ik noemde. Maar wellicht wel (verre) verwanten.

Een uitgebreide stamboom van de Saalmann familie heb ik helaas nog niet gevonden, wel fragmenten die zelfs tot de 12e eeuw terug gaan.

mvg

 

Hans 

H.C. van Veluwen - 23 okt 2017 - 23:14


Ja, in die zin heb je wel gelijk dat ik nu zaken kan uitsluiten. :-)

Van zoon Hendrik is geen doop te vinden, maar bij zijn begrafenis in 1788 wordt hij Henderik Salemin genoemd. Hij is dan nog een kind dat zijn moeder (het kind van de Wede van Antonie Salemin) achterlaat. Hieruit blijkt dat Anthonie dan ook al overleden is. Jacobus (1771) heeft als achternaam Saalmen, net als zijn broer Antonius (1772). De beide meisjes hebben bij hun doop de achternaamvorm Saalemen. Bij de jongste (Antonia, 1777) is een Elisabeth Hendriks doopgetuige. Wellicht een zus van Antonie Salemen als je er van uit gaat dat zijn oudste zoon Henderik naar zijn opa is vernoemd en de vader van Antonie dus Hendrik heet. Dochter Johanna Catherina (1774) trouwt met Sebastiaan Moor (Mohr, Mörr, Morr) die uit de Elzas kwam. Gezien zijn naam ook Duitse/Duitstalige roots. Ik heb overigens meer voorouders uit die tijd die naar Nederland kwamen en dan vooral omgeving Utrecht. Ze kwamen o.a. uit Sonsbeck, Birten, Veen en Hertogdom Berg.

Mirjam VZ - 24 okt 2017 - 00:30







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu