stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ik zoek gegevens over de heer Saaleman. Hij woonde voor de 2e WO op Java in Indonesie



Profiel afbeelding

Het kan inderdaad de moeite lonen om de scan van de doopregistratie daadwerkelijk op te zoeken en te kijken naar de genoteerde achternaam en de doopgetuige. Zo'n doopgetuige kan ook interessante informatie opleveren. Zo trof ik bij de doop van Johannes Wilhelmus Saelman (1796) als getuige Joanna Elisabeth Saelman aan. Dat kan alleen maar de zus van vader Johann Wilhelm Saalmann (1761) zijn; ik had haar als Anna Elisabeth Saalmann genoteerd. En dat zou dan kunnen betekenen dat niet alleen de twee (of drie) broers naar Nederland kwamen, maar ook de twee zussen.

H.C. van Veluwen - 24 okt 2017 - 10:38

Ik kan ook niets vinden over de doop van die Anthonie Saalmen / Saalemen; evenmin kan ik nog iets vinden over de oudste broer Saalmann, Johann Heinrich geheten, die net als zijn twee jongere broers naar Nederland zou zijn gekomen. Maar gezien de sterke overeenkomst van de achternamen lijkt mij het zeer aannemelijk dat die Anthonie ook een Duitse Saalmann (of Sahlmann) was. In de tak Saalmann van de drie broers die ik beschreef komt de naam Anthonie / Antonius helemaal niet voor, maar als je op op MyHeritage zoekt op Antonius Saalmann blijkt dat die naam wel degelijk veel voorkomt - het zal dan kennelijk van een andere tak van de familie zijn, of misschien zijn er ook wel meerdere families Saalmann die niet verwant zijn. In die richting zou mijns inziens moeten worden gezocht. Ik heb alleen nog geen Duitse online zoekmachine kunnen vinden waar gegevens van doopboeken uit de desbetreffende periode in staan. 

Voor wat betreft de families Saelman, Saaleman en Salman die afstammen van de twee Duitse broers Saalmann, de bierdragers - de gegevens die ik tot nu toe gevonden heb, heb ik online gezet.

http://vanveluwen.nl/genealogie/saelman/index.htm

H.C. van Veluwen - 28 okt 2017 - 18:46

Beste onderzoekers van de families Saalman en andere varianten,

Ik heb in 1969 onderzoek gedaan naar mijn voorouders. Ik kwam toen via Utrecht in Dulmen in Munsterland terecht, in het buurtschap Leuste waar sinds ca 1350 de boerderij Salemanninc genoemd wordt. Ik heb vaak op deze boerderij gelogeerd toen ik in Dulmen en Munster onderzoek deed. De grootmoeder van de toenmalige boerin was nog een Saalmann. Zoals dat ook in het oosten van Nederland het geval was, werden de boeren genoemd naar de boerderij waarop zij woonden. 

Over mijn onderzoek heb ik in 1984 een familieboek geschreven. H.C. van Veluwen heeft een exemplaar daarvan gevonden en is zo vriendelijk geweest alle gegevens op te nemen in een parenteel (zie de link in bovenstaand bericht). Heel veel dank hiervoor! In Utrecht vond ik ook een andere familie, die van Willem Saelman. Ik vermoedde dat dit een broer van mijn voorvader Bernard Hendrik was, die in 1784 het burgerrecht van Utrecht verwierf, maar dat heb ik nooit kunnen aantonen..Nu zie ik in de bovenstaande berichten dat dit inderdaad het geval is. Ook hij komt uit Dulm (=Dulmen). Waar is dit overigens vermeld? Alle nazaten van deze Willem Saelman staan ook in de parenteel, zodat alle Nederlanders die van de Saalmannshof in Leuste / Dulmen afstammen, bij elkaar staan.

De naam Saalmann komt vooral in Westfalen voor. Hij wordt uitgesproken als ''zaalman'' .In Duitsland leven duizenden mensen met deze achternaam of varianten daarvan. Ik heb in meerdere plaatsen in Munsterland boerderijen gevonden met de naam Saalmannshof, zodat er heel veel verschillende families Saalmann zijn. Een Saalman is een bewoner van een zaalhof (= de boerderij van een grondheer). Vanuit deze boerderij werd het land van de grondheer, het zaalland bewerkt. Het andere land werd door horigen bewerkt, die daarop hun eigen boerderijen hadden. De grondheer woonde in de latere middeleeuwen zelf niet op de zaalhof. Dat kon ook een rentmeester zijn of een pachter, later ook een horige boer, Dit was dan de Saalmann (elders in Duitsland ook een meijer genoemd). Salemannink betekent : plaats waar de nazaten van de zaalman wonen.

In mijn onderzoek in Nederlandse archieven heb ik ook Saalmannen gevonden uit andere delen van Duitsland of zelfs uit Scandinavie. Als in de vroege 17e eeuw trokken mensen uit deze landen op zoek naar werk naar Holland. Dat waren er honderdduizenden en velen daarvan hebben nu nog nazaten.  

Harrie Salman - 5 jan 2018 - 10:47


Beste Hans van Veluwen,

In de parenteel van Johan Salman ben je 1 generatie vergeten, die wel in mijn stamboomboek staat. Hieronder de aanvulling. Ik ben daarom het een generatie 0 begonnen. Over Antonie Saleman heb ik helaas niet meer gevonden dan wat andere onderzoekers hebben gemeld.

Parenteel van Johan Salman

0. Johan Salman of Saleman (genoemd in 1498 en 1499 in de registers van de welkomstbelasting voor de nieuwe bisschop van Munster; in 1534 genoemd: Saleman de Olde) is geboren ca 1465-1470. Johan trouwde met Mette (genoemd in 1527).

Kinderen van Johan Salman:

1. NN (genoemd in 1534: de junge Saelman), geboren ca. 1500-1510. Volgt 1.

2. Margarethe, geboren ca. 1500-1510 (genoemd in 1527)

1 NN (de jonge Saelman), geboren ca 1500-1510, zoon van Johan Saleman (en Mette?). NN trouwde met NN.

Kinderen van de jonge Saelman:

1.  NN, geboren ca 1530-1540. Volgt 1.1.

1.1 NN, geboren ca 1530-1540, zoon van de jonge Saelman

Kind van N.N. Salman en ?:

1 Heinrich Salman, geboren ca 1565-1570 in ?. Volgt 1.1.1.

1.1.1 Heinrich Salman is geboren ca 1565-1570 in ?, zoon van NN (zie 1.1). Heinrich is overleden in ?. Heinrich trouwde in ? met Margaretha Schurhof. Margaretha is geboren in ?. Margaretha is overleden in ?.

Kind van Heinrich en Margaretha:

1 Bernhard Saalman, geboren ca 1600 in ?. Volgt 1.1.1.1.

Harrie Salman - 12 jan 2018 - 18:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu