stamboomforum

Forum logoOnderzoek Nederland (personen) » familie van 't veer [opgelost]


Profiel afbeelding

hoi

ik ben zoek of er misschien verband is tussen de zeeuwse familie van 't veer stavenisse ,en de familie van 't veer assendelft noord holland

is een van onze voor ouders van zeeland naar noord holland verhuist of is het juist van noord holland naar zeeland.???

graag zou ik de oorsprong willen weten van de familie.

S.H.Zoutewelle

 Hallo S.H., het is natuurlijk zonder gegevens moeilijk te zeggen of die twee mogelijke generatie's iets met elkander hebben. Dan zal je het e.e.a. uitgebr. moeten uitzoeken.

Wel dit gevonden (Meertens inst.)

Aantal naamdragers bij de volkstelling van 1947 volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen:
Groningen 1

Friesland 5

Drenthe 0

Overijssel 24

Gelderland 13

Utrecht 7

Amsterdam 41

Noord-Holland 300

Noord-Holland totaal 341

Den Haag 28

Rotterdam 78

Zuid-Holland 55

Zuid-Holland totaal 161

Zeeland 82

Noord-Brabant 5

Limburg 2 totaal 641

C.J. Dorsman

                    Hallo Vrienden van der Veer,

Op mijn stamboomonderzoek heb ik verschillende veertjes in Assendelft !

Het gaat niet te ver terug maar wie weet?

geert van der kemp

Dat de Familie in Noord Holland is...gaan voorkomen is niet zo vreemd. Nadat er diverse polders werden droog gelegd hadden ze boeren nodig en die  kwamen vooral uit het zuiden . Als je de stamboom goed doorzoekt vind je data,s die kloppen met de drooglegging in Nrd Holland . Ook in onze stamboom is dit voorgekomen, maar  het is wel zoeken

Gr Henk.

Henk

Er is GEEN verband tussen de Noord-Hollandse familie Van 't Veer en de Zeeuwse familie Van 't Veer. De stamvader van de Zeeuwse familie is afkomstig uit Wemeldinge, Zuid-Beveland, begin 17de eeuw. Zijn zoon Geert Janse is naar Stavenisse verhuisd (door huwelijk?) en vanaf ongeveer 1675 werd hij ook Geert Janse van 't Veer genoemd. Hij was zeer waarschijnlijk veerschipper en/of hij woonde bij de haven van Stavenisse, dat nog steeds 't Veer wordt genoemd.

Leo Hollestelle

Kom ik ineens iets over mijn verste voorvader Geert Janse van 't Veer tegen. Wat leuk.

Ik heb mn stamboom van vaders kant helemaal in uitgetypte vorm. 

En je reactie klopt herlemaal, Er schijnen 2 families van t veer "ontstaan" te zijn los van elkaar.

Wat denk je, is het ook mogelijk om nog verder dan 1666 terug te zoeken?

Groet

Peter van 't Veer

Zoon van Cornelis van 't Veer Geb. 1925 Noordgouwe, overl.1988 in Figeac (Fr).

Peter

Hoi Peter,

Dank voor je reactie. Sorry dat ik nu pas reageer, maar ik wilde eerst je vader terugzoeken in mijn gegevens. Ik heb vorig jaar oktober een eerste versie gemaakt van de genealogie Van 't Veer en ik heb ook contact met Aart Pluijm over de genealogie. Hij heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar de oudste Van 't Veer's in Wemeldinge. Deze gegevens heb ik nog niet verwerkt in de genealogie, want ik heb Aart eerste beloofd dat ik me er ook nog even in zou verdiepen en daarvoor heb ik nog geen tijd kunnen vinden. Ik kan je een versie van de genealogie toesturen en houd me dan ook aanbevolen voor aanvullingen en verbeteringen.

Leo Hollestelle

0hallo leo, ik ben een zusje van peter en ben ook begonnen om het eea over de van't veer naam uit te zoeken. via de websites kom ik niet verder dan ene habakuk van't veer geschat dat ik dan rond 1650 ben beland.meer kan ik niet vinden.nu is al eerder een soort stamboom gemaakt en die heb ik wel in bezit.onze


vader cornelis was een zoon van johannes cornelis vt veer die gehuwd was met marina potappel...k zal die stamboom s even opzoeken om het eea te controleren.grtjs corine

corine van `t veer

habakuk is trouwde in 1766 met sara vd berg..dus ik had t jaartal fout.maar mijn stamboom gaat idd terug tot geert jansse (van't veer) trouwde in 1666 met martha cornelis ,do.n

grappig om jouw onderzoek te lezen..groet corine

corine van `t veer

Dank voor je reactie.

Leo Hollestelle

Hallo,

Ik ben ook heel benieuwd naar de oudste van 't Veer in Wemeldinge / Stavenisse ik kom niet verder  dan Jan Geertse getrouwd met Matje Jans Pittoors. Deze familielijn komt van mijn moederskant. Ik ben namelijk aan het onderzoeken of er een directe band zit met Ierse wortels. Gezegd word dat van 't Veer in Stavenisse komt van Conovey in Ierland en delen van Wales.

Brigette kleyn winkel

hallo

wat wij hebben als oudste van 't Veer in wemeldinge zijn de ouders van      Jan Geertsz van 't Veer, ged. 23-10-1667 Stavenisse overl 24-07-1734 Stavenisse   gehuwd met     Aalte Dirks.. ??  2 gehuwd met Maatje Johannessdr Pittoors.ged. 29-12-1675 overl. 04-03-1740 Stavenisse.

De ouders zijn: Geerard Jansz van 't Veer geb. 1640 Wemeldinge 1 gehuwd op 25-03-1666 te Stavenisse met Martha Cornelis  geb. 10-05-1643 te Stavenisse.

                                                                                                         2 gehuwd op 08-04-1681 te stavenisse met Tanneke Witte

                                                                                                         3 gehuwd op 26-12-1696 te Sint Maartensdijk met Maatje Adriaansdr Hoogwater.

Er bestaat ook nog een stam reeks van 't Veer in Assendelft. ( enkele honderden)

ook hier moet verwantschap zijn, wij kunnen deze niet vinden.

groet Siem en Francien Zoutewelle.van 't Veer

S.H.Zoutewelle

Waarom zou er een relatie (moeten) zijn tussen de familie Van 't Veer in Zeeland en die in Noord-Holland ? Is daar enige aanwijzing voor ?

De naam zal bij beiden afgeleid zijn van een plaatselijk toponiem.
Vergelijk bijv. :

Op 31 december 1392 werd Barthoud (II) van Assendelft, zoon van Gerrit (II) en Steven van Haarlem, door hertog Albrecht van Beieren, graaf van Holland, beleend met goederen die zijn overleden vader van de graaf in leen had gehouden.
...
Barthoud volgde zijn vader ook in enkele kleine lenen op. Enige daarvan hadden betrekking op Assendelft. Het ging om een kwart van de inkomsten uit het veer over het IJ tussen Assendelft en Spaarndam.
...
Wat betreft het veer over het IJ: driekwart gingen aan de heer van Brederode. Hij ook was degene die het veer aan de opeenvolgende veerlieden verpachtte. Het veer was strikt genomen geen verbinding op Spaarndam maar op Velsen, want het veerhuis stond een ietsje te westen van het dorp Spaarndam,


Uit :  Goede luiden en gemene onderzaten: Assendelft vanaf zijn ontstaan tot de nadagen van de Gouden Eeuw

en

In 1351 schenkt Graaf Willem V van Holland en Zeeland het veer van Yersekendam aan twee zonen van Liesbeth, de bastaarddochter van de heer Kervinck van Reimerswaal. Het is de eerste vermelding van het veer van Yersekendam op Gorishoek, dat tot aan 1962 in bedrijf is geweest. Vanaf dat allervroegste begin duikt het veerrecht en de ermee samenhangende betalingen met enige regelmaaat op in oude rekeningen en handschriften.


Uit :  Het veer Yerseke - Gorishoek


Er zullen wel meer plaatsen (aan het water) in Nederland zijn, waar men zich op enig moment Van (he)t Veer is gaan noemen.

Willem Hak


goedendag, 

mijn naam is Dominique Mijnen, mijnen was mijn niet biologische opa. Mijn biologische opa was Willem van’t Veer geboren 29 februari 19? In Assendelft. En heeft 2 kinderen gekregen met Martha Hogestijn - Mijnen. 

Nu weet ik dat mijn opa meerdere kinderen bij verschillende vrouwen heeft gekregen. 

DominiquePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!