stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Abrahamsen of Abrahamson



Profiel afbeelding

Mirjam,

Dus deze twee zijn gehuwd in Utrecht en woonden in Amsterdam? Volgens de akte kan ik dat eruit halen, want er staat zoiets als "bijde woon... tot Amsterdam".

Abram (1682, 22 april) en Angnietje (1683, 8 augustus) zouden dus kinderen zijn van dit echtpaar. Christiaan is geboren rond 1691. Zou dit de moeite waard zijn om verder te onderzoeken, want misschien is het geboorteregister van hem wel te vinden in de omgeving van Amsterdam. Heb je doopgegevens van deze twee digitaal gevonden?

Werd er in die tijd ook vernoemd naar andere verwanten dan ouders en grootouders?

John.

Johannes Abrahamsen - 14 jun 2009 - 17:42

ja, als je naar de site van het gemeentearchief van Amsterdam gaat, kun je daar digitaal zoeken, o.a. de doopboeken.

Ik weet niet of het één echtpaar is. Want de ene doop is Luthers en de andere NH. Dus misschien dat die andere voornaam van de moeder toch geen foutje is.

Je zult zien dat de naam Trijntje Christiaans erg veel voorkomt.

Als hij in Amsterdam gedoopt was, had hij er dus bijgestaan. Maar wie weet, misschien is zijn vader ook wel soldaat en reisde de moeder mee. Waarom trouwen ze anders ook in Utrecht?

Van de andere kant, bij het huwelijk wordt niet vermeld dat hij soldaat is en dat wordt normaalgesproken wel gedaan.

En dan nog, zelfs als je een zoon Christiaan bij hen vindt, dan weet je nog niet of het de goede is. Je moet toch op de een of andere manier een link naar de ouders vinden.

Mirjam van Rooijen - 14 jun 2009 - 18:24

Hallo Mirjam,

Betreffende het geloof had ik dat ook gezien, maar NH kwam toch pas rond 1800, toen het een Staatsgodsdienst werd. daarvoor had je toch o.a. Luthers, Geref. remonstrats, Doopsgezind en R.K. Moet m'n boeken kerkgeschiedenis maar weer eens erbij pakken.

Natuurlijk, houd ik met deze zaken rekening. Maar er is in iedergeval een optie tot zoeken. In Utrecht was m'n optie om te zoeken bij o.a. dopen R.K., Doopsgezinden. Maar dat gaf geen opties.

Een het zoeken schoolt me in het wegwijs worden in archieven en problemen die je kunt tegenkomen.

Groeten John.

Johannes Abrahamsen - 14 jun 2009 - 22:42

Nou ja, NH misschien niet. Ik weet daar niets van. Maar het viel me wel op dat met maar 1 jaar ertussen de een Luthers en de ander Hervomd gedoopt wordt.

En ja, al doende leert men. Dat is zeker waar.

In Utrecht kun je ook nog Waals en nog iets geloof ik zoeken, maar na de verhuizing heeft men verzuimd weer stickers op de kast te plakken, met waar de andere religies beginnen. Moet ik toch nog eens vragen.

Overigens had ik die natuurlijk wel al allemaal bekeken.

Mirjam van Rooijen - 14 jun 2009 - 23:38

Mirjam,

Morgen zal ik het op mijn werk eens nakijken. Ik moet daar nog oude schoolboeken over de kerkgeschiedenis hebben. Rond 1600 en 1700 werd er volgens mij nooit over Hervormd gsproken. Volgens mij gebruikte men de benaming Luthers of Gerformeerd. Het is al ruim 30 jaar geleden dat ik dit met de paplepel werd ingegoten en je ziet je gebruikt het te weinig om het te onthouden.

Ik moet ook nog opzoeken wanneer N.H. officieel een stroming in de kerk werd. Dit heb ik nodig voor een andere tak van de familie. Gereformeerd rond 1800 en rond 1870 N.H. gedoopt.

Als ik meer over deverschillende kerken weet zal ik dat melden.

groeten John.

Johannes Abrahamsen - 14 jun 2009 - 23:51

Even gegoogled:

De Nederlandse Hervormde Kerk is de voortzetting van de Gereformeerde of Publieke Kerk tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden en is de oudste protestantse kerk in Nederland. Haar naam is bepaald in het Algemeen Reglement van 1816.

Lutherse kerken, de kerken die als voornaamste belijdenisgrondslag de Augsburgse Confessie (1530) en Luthers catechismus hebben.

Van de calvinistische (gereformeerde) kerken onderscheiden zij zich ...

 

Ik maak hieruit op, dat de NH dus van origine Calvinistisch is en dat Evangelisch-Luthers apart is. Dat blijkt ook uit het feit dat in Utrecht daar aparte doopboeken voor zijn, al vanaf  de 16e eeuw.

Dus dan neem ik aan dat het in Amsterdam ook verschillende kerken waren, temeer daar ze ook zo benoemd worden en daar de NH en zijn voorloper de enige kerk was die wettige huwelijken kon afsluiten.

 

Maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat een echtpaar, wanneer ze van verschillende religies stammen, ook in verschillende kerken liet dopen. Alleen omdat in dit geval ook de naam van de moeder anders is, vind ik het dubieus om ervan uit te gaan dat het om dezelfde mensen gaat. Temeer daar we hier met patroniemen werken en beide patroniemen, Christiaans en Abrahams in Amsterdam erg veel voorkwamen.

Mirjam van Rooijen - 15 jun 2009 - 11:33

Hallo,

Hoe gaat het er mee?

Het volgende heb ik gevonden:

Utrecht, DTBL RK, D:1679-1713 (parochie Abstede)

08-07-1690 Kors V: Willem Janse, M: Annigi Abrahams

02-04-1692 Geertruy V: Willem Janse, M: Annigi Abrahams

18-10-1687 Gerrit V: Willem Janse, M: Annigi Abrams

03-10-1701 Geertruy V: Willem Janse, M: Anna (?) Abrahams

Annegi is vermoedelijk later in 1702 hertrouwd met Willem Wessels.

18-02-1703 Geertruy V: Willem Wessels, M: Annegi Abrams

Kan het zijn dat Kors zichzelf later Chritiaen noemde en zichzelf bij zijn NG huwelijk Christiaen Abrams noemde?

Een kleindochter van Christiaen heet Annigje Abrams.

In datzelfde doopboek staan nog meerdere Abrams genoemd en een aantal voornamen zie ik terug bij de kleinkinderen van Christiaen.

Zou het de moeite waard zijn dat ik dit zaterdag eens ga bekijken in Utrecht?

Groeten John Abrahamsen.

Johannes Abrahamsen - 8 apr 2010 - 00:25

Hoi John,

Dat vind ik toch wel ver gezocht. Dan zou Kors/Christiaan Willems zich Christiaan Abrahamsen gaan noemen.

Annigje is natuurlijk een super vaak voorkomende naam, daar kun je niets aan afleiden.

Mirjam van Rooijen - 8 apr 2010 - 01:00

Om het nog moeilijker te maken. Christiaan Abrahams getrouwd 22-2-1743 te Utrecht met Jannigje Riegoor/Roggoor/ de Goor/

Zij kregen een zoon Abraham Abrahams, ged. 11-5-1755 te Utrecht. wonende: op 't Jacobi Kerkhof. Abraham is getrouwd 18-1-1782 te Amsterdam met Aaltje van den Boogaart en 7-6-1787 te Amsterdam Maria Elisabeth Hulst

Abraham Abrahams van Utrecht gereformeerd oud 26 jaar in de Jonkerstraat, geast met sijn moeder Jannetje de Goor.

Met wie is Christiaan nog meer getrouwd of zijn er meedere

elly van beelen-kok - 29 aug 2018 - 12:15


Weet jij iets meer over Christiaan Abrahams  en Jannigje Riegoor/Ruijgoor/Roggoor/ De Goor?

Zij trouwden 22-2-1745 te Utrecht. Hij woonde Corte Watersteeg en zij Op 't Zand.

Kinderen: 1 Arij, ged. 7-5-1743 woonden zij Watersteegh en Abraham, ged. 11-5-1755 woonden zij Op 't Jacobi kerkhofAbraham is getrouwd te Amsterdam. Enig verwantschap met jullie Christiaan lijkt mij wel aannemelijk daar zij beiden in de Watersteegh woonden. Weet jij iets meer?

elly van beelen-kok - 19 okt 2018 - 17:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu