stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Wat is de betekenis van je achternaam of waar komt hij vandaan?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik heb altijd gedacht dat met mijn achternaam (wolf) gewoon het dier bedoeld werd, zoals bij de families Vos, de Beer, etc etc.

Maar wat blijkt, de familie heette van oorsprong helemaal niet Wolf, maar Hamburger. In 1812 nam Wolf Abraham Hamburger de naam Bernard Wolf aan. Zijn zonen, Mozes Wolf Hamburger en Abraham Wolf Hamburger kregen de namen Maurice Wolf en Adolph Wolf.

Het was van oorsprong dus een voornaam.

Ik ben trouwens wel nieuwschierig naar mijn moeders achternaam: Den Tonkelaar. Ik heb geen idee waar dat vandaan komt.

Nathalie

Kent u deze site?

Kun je de betekenis van je achternaam enz enz achterhalen.

http://www.meertens.knaw.nl/nfd/

Gr Jorina

Jorina

Nee die site kende ik niet, maar daar wordt ook niet in uitgelegd wat Tonkelaar betekend Knipogen

En ik was eigenlijk nieuwsgierig of er mensen waren die door stamboomonderzoek achter de betekenis van hun naam zijn gekomen.

Leek me wel een aardig onderwerp.

Nathalie

Nathalie

Hallo Nathalie,

Den Tonkelaar zou dat niet afkomstig kunnen zijn van Ten Donkelaar?

En dat een ongehuwde moeder haar familienaam bewust of onbewust,

of misschien wel door de ambtenaar,

heeft veranderd in Den Tonkelaar?

Familienaam Den Tonkelaar komt men niet veel tegen.

mvg, Masje II

Masje II

Dat weet ik niet, zou kunnen. Het is een Leidse familie en zover ik weet zijn alle den Tonkelaars die je tegen kan komen familie van elkaar. Ik kwam er zelfs kleinkinderen van een mevrouw den Tonkelaar op Facebook tegen die in Toronto wonen. Blijkt dat die mevrouw mijn moeders tante was.

Maar ik zou dus graag van andere mensen verhalen over hun achternaam horen. Of over namen uit hun stamboom met de verklaring ervan.

Nathalie

Tonken wordt bij het kaarsen maken gebruikt, hij kan dus van beroep kaarsenmaker geweest zijn?
Dompelen

De oudste methode om kaarsen te maken is het dompelen, ook wel tonken genoemd. De pit wordt door gesmolten was of vet getrokken. Na enige tijd uitharden volgt een tweede onderdompeling in de was of vet, waarna opnieuw uitgehard wordt. (De was of het vet stolt). Het proces wordt net zo lang herhaald tot de kaars de vereiste dikte heeft gekregen. De dompelmethode gaat terug naar de Romeinse tijd en was de belangrijkste methode om kaarsen te maken in de Middeleeuwen en lang erna. Deze methode werd wel verbeterd. In een frame werden een aantal pitten evenwijdig aan elkaar bevestigd en tegelijkertijd in het vloeibare vet (of de was) gedompeld. Door het dompelen kunnen de kaarsen wat onregelmatig uitlopen, daarom worden de ondereinden van de kaarsen afgeknepen of afgesmolten.

carola

Mijn achternaam is Mulder wat Molenaar betekent.

Ben alleen niet gekomen tot een voorvader die molenaar was. Wie weet komt dat nog.

Jorina

mijn mans naam is scheepers, veel mensen dachten dat dit te maken had met de scheepvaart, maar het heeft dus te maken met schaapsherders.

Of het in zijn familie voorkomt weet ik niet, ik zit nu half 18de eeuw, maar loop dan vast in duitsland.

Het echtpaar waar ik op strand waren landbouwers.

carola

altijd gedacht dat mijn achternaam Niepoort wel te maken zou hebben met de plaats Nieuwpoort. Tot ik er achter kwam dat mijn verre voorvader uit de omgeving van Osnabrück kwam en daar niet als Niepoort, maar als Nie(n)porte geboren was. De naam blijkt een inkorting te zijn van de oorspronkelijke naam " to  (= zu) der neuen wehrpforte (= bij de nieuwe verdedigingspoort).

niepoort

Hoi,

Mijn meisjesnaam is ten Napel. Vroeger dacht ik natuurlijk dat het van Napels uit Italië kwam, exotisch verhaal! Helaas is dit niet de meest logische verklaring. Meerdere verklaringen doen de ronde, echter de meest aannemelijke verklaring, mijns inziens, is de volgende:

"....ten Napel is ontstaan uit ten Apel, wat duidelijk blijkt uit een document uit een zeventiende eeuws protocolboek van het voormalige schoutambt Vollenhove..." (uit de omgeving Vollenhove/Genemuiden komen de meeste huidige ten Napels) "...daar woonde in 1681 ene Egbert Tijmens ten Aepel, maar in hetzelfde stuk wordt hij achtereenvolgens ten Naepel en ten Napel genoemd. Wat er met de naam ten Napel gebeurd is, staat niet op zichzelf: de 'n' van het voorzetsel 'ten' heeft men aan het volgende woord 'apel' gehecht, wat alleen in de spelling de aandacht trekt. Bij Nijkerk ligt het gehucht Appel, dat in 1146 Appele heette (de uitgang 'le'  is een verzwakking van 'lo'). We kunnen aannemen dat de naam eenmaal Appelo is geweest  .... De uitgang lo heeft als oorspronkelijke betekenis: (een open plek in een) bos. Appelo is dus: appelbosje, d.w.z. een bos waarin wilde appelbomen groeiden...."

(bron: 'Niet allemaal klompen uit één stam' van D. ten Napel)

Dus 'ten Napel' betekent zoiets als 'bij of van den appelbos', waarbij 'den' in de loop der tijd 'ten' is geworden, de 'n' van het voorvoegsel aan de achternaam is betrokken door de uitspraak en waarbij de laatste klinker van 'lo', 'loo' of 'le' (= bos), in de loop der tijd, is vervallen. Klinkt wel logisch....

Groeten

Carla ten Napel

Carla Nanninga - ten Napel

De naam Zeedijk, komt uit Middelharnis in 1550 woonde daar Jacobus Cornelisse aan de Zeedijk.

Mijn naam Sacré komt uit Frankrijk, betekent de geheiligde, maar waarom de naam ooit is aangenomen/gebruikt dat weet ik niet. Wel dat de eerste Sacré hier als douanier in dienst van Keizer Napoleon in Hindelopen werd gestationeerd.

Mijn moeders naam Lankhorst komt uit het plaatsje Lankhorst nabij Staphorst en Rouveen. De naam (van der) Lankhorst werd aangenomen toen Berend Jansz. omstreeks 1680 naar Kampen trok.

Mijn grootmoeders naam is Molenaar. Zij was de dochter van een molenaarsgeslacht uit Sneek. De koopakte van de molen "de Roode Molen" te Sneek, uit 1763,  is in mijn bezit. In 1811 nam haar voorvader de achternaam Molenaar aan. Zijn zussen namen de naam van der Meulen aan.

Ach soms is de keuze cq herkomst van een naam zo eenvoudig.

Laura Zeedijk-Sacre

Als ik nu goed zit, is de betekenis van mijn achternaam (Terruwe), tarwe.

Door de gegevens van b.v. scheepsladingen (België), ben ik hier achter

gekomen. Ik heb veel gegoogled. Nu zou ik nog willen weten, waar deze naam vandaan komt.

Omdat de naam zeer verhaspeld is, zit ik al heel lang op een dood spoor.

Het zou heerlijk zijn om weer eens iets nieuws te vinden.

Hartelijke groet, Tineke

tineke

Meertens (waarnaar het Meertensinstituut is vernoemd) gaf ooit aan, dat je voor de betekenis terug moet gaan naar de oudste schrijfwijze van de familienaam.

In een goedkoop familienamenboek wordt over mijn familienaam Jongkoen beweerd, dat die terug zou gaan tot "Jonge Koenraad".  Een voornaam, die 366 jarenlang niet in de familie voorkomt. Een dikke duim!

Een aantal familieleden ergerde zich eraan, dat de naam door derden werd verhaspeld tot Jonkhoen en laat dit nu net de oudste Goudse schrijfwijze (1702) van de vernederlandste Franse/Zuid-Nederlandse Familienaam Pollé-Pollet-Poulet-Poulle zijn. Oudste schrijfwijzen zijn JongeHoen, Jonghoen, Jonckhoen, Jonkhoen en Jongkoen.

Martin Jongkoen

Den Tonkelaar komt volgens Digitalestamboom.nl pas voor het eerst 10-11-1832 te Leiden voor. Daar staat een inschrijving van het bevolkingsregister van een Johannis/Johannes - tuinman aan de Beestenmarkt - en mogelijk geeft de orginele inschrijving aan waar hij vandaan komt.

Te Rijnsburg is er sprake van de geboorte van een Jannetje ten Donkelaar 13-4-1812, maar de digitale stamboom noemt géén naam van de moeder en als vadersnaam slechts de achternaam. Idem bij een Maartje (1815), een Hermanus (1819) en Leentje (1821).

Martin Jongkoen


Beste Nathalie,nichtje, 

Zelf zoek ik bij tijd en wijle, als drager, ook naar de naam den Tonkelaar. Het verhaal van het kaarsen maken heeft inderdaad lang de ronde gedaan in de familie. Het Meertens Instituut geeft de naam een plaatsaanduidende betekenis, een laar is een open plek in een bos. Mijn vader dacht dat er een riviertje de Tonkel in Belgie bestaat. Daar heb ik naar gezocht maar ik kwam niet verder dan een veldnaam in Groningen: Tonckel. In diverse documenten wordt geschreven over Muntendam Over Tonckel en een erfafscheiding die Over Tonckel heet.  

Ik ben van plan dit nog eens nader te onderzoeken in het archief van Groningen.

In Friesland bestaat er overigens een familie Tonkelaar, zonder het voorvoegsel den. Deze familie is nog kleiner dan de familie den Tonkelaar, er zijn minder dan 4 naamdragers.

Ik heb overigens een zeer sumiere stamboom die in 1943 in Leiden door de burgerlijke stand is opgemaakt.

Het gaat hier om de directe lijn naar Jacobus Adriaan Nicolaas den Tonkelaar en Suze Teleng, de ouders van je moeder, onze grootouders.

Hannelore den TonkelaarPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!