stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Zoek naar de naam Hennequin



Profiel afbeelding

Schiet me hierbij zomaar te binnen:

De 'bekende' Zwolse fotograaf  Dolf Henneke

= Adolf Hermanus Henneke (Amsterdam 1914   ovl. Zwolle 1976)

Mvg.

Leon dL - 7 feb 2013 - 16:44

Familie Kroniek HENNEQUIN

Na de Belgische Omwenteling van 1830 werd Jean-Francois Hennequin door zijn vriend Surlet de Chokier, regent van Belgie, benoemd tot gouverneur van Limburg, met uitzondering van Maastricht en Sint-Pieter. In 1834 viel hij echter in ongenade bij de Belgische regering en werd hem door Koning Leopold I ongevraagd ontslag verleend. Hij bleef nochtans in de gunst van zijn medeburgers, die hem eerst tot lid van de gemeenteraad van Luik verkozen en in 1843 tot senator. Hij overleed op 28 oktober 1846 op het kasteel van Gingelom.

Jean-Francois Hennequin werd gedoopt in Wassigny, een dorp in het Franse departement van de Ardennen, op 19 oktober 1772. Zijn ouders, Nicolaas Thomas Hennequin en Jeanne Marguerithe Landragin, waren landbouwers. Volgens een in 1846 in Luik uitgegeven”Notice nécrologique”onderbrak hij zijn rechtsstudies in Parijs in 1792. Al vrij vlug klom hij op tot de graad van kapitein in het Republikeinse leger, maar in 1797 reeds nam hij ontslag om commissaris te worden van het “directoire exécutif”van het kanton Rolduc. Van Rolduc kwam Hennequin naar Maastricht, waar hij aanvakelijk “schef de bureau”was van de “receveur général”Nicar en na 1800 “conseiller de préfecture”. Op 8 ventose an 10, of 27 februari 1802 huwde hij in Maastricht met Marie Elisabeth Cécile Colpin(* Valenciennes 1774 en + Gingelom 1869), de enige dochter van Jacob Colpin(1745-1819) en Maria Philippina Cecilia Nivar (1749-1816). Uit zijn huwelijk met Cécile Colpin had Jean-Francois Hennequin twee zonen, waarvan de jongste op 4-jarige leeftijd overleed. De oudste zoon, Charles Victor, geboren in Maastricht op 21 thermidor an 12 of 9 augustus 1804 promoveerde in junk 1829 in Leuven tot licentiaat in de rechten. Hij verliet zijn geboortestad op 1 november 1830 en overleed op het kasteel van Gingelom op 8 maart 1868. Op 7 september 1847 was hij in Charleville gehuwd met Cécilé Pauline Magnin. Uit deze echtverbintenis stamt Jeanne Marie Cécilé Hannequin

(*Luik 1848 en + Parijs 1892), die op 23 december 1867 in Gingelom huwde met een de Looz-Corswarem. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren.

Maar keren we terug naar Jean-Francois Hennequin. Zowel in Rolduc als ook in Maastricht kwam hij in conflict met de militaire bevelhebbers en dit door zijn menslievendheid. Zo wist hij het lot van politiek gedetineerden te verzachten en tijdens de laatste jaren van het Frans bewind maakte hij zich verdienstelijk bij het organiseren van de Maastrichtse hospitalen. Hennequin had dan ook een goede naam verworven in Maastricht en werd hij KB van 11 november 1815 als Nederlander genaturaliseerd. Hij werd lid van de Provinciale Staten van Limburg en kort daarop lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daar hij echter het Nederlands niet voldoende machtig was, had hij het moeilijk om de parlementaire debatten te volgen en nam dan ook in 1818 ontslag. In 1821 werd hij burgemeester van Maastricht en het is in deze functie dat Hennequin in botsing kwam met de Nederlandse regering naar aanleiding van de voorgeschreven reorganisatie van de Stedelijke Schutterij, hetgeen na 8 maanden en 17 dagen burgemeesterschap leidde tot zijn afzetting.

Na zijn overlijden schreef J. de Liege in het “Journaal du Limbourg”, van 1 november 1846 o.a. Het volgende: “Na een langdurige en pijnlijke ziekte overleed Jean-Francois Hennequin eergisteren op zijn kasteel te Gingelom in de ouderdom van 74 jaar. Slechts weinigen hebben zo'n onberispelijke loopbaan gekend als hij; slechts weinigen evenaarden hem in aanzien, zowel als mens, als burger en als mandataris. Zijn principes en zijn daden waren altijd gekenmerkt door een oprechte eerlijkheid en een onwrikbare vastberadenheid”.

Het wapen Hennquin toont een in blauw een dromedaris in natuurlijke kleur,staande op een grasgrond.

De bronvermelding bij deze tekst is: Familie Kroniek Hennequin door P.Severijns.

Vonnie - 7 feb 2013 - 23:27

Hoi.

Vonnie wat een opsomming van gegevens,petje af.

Groetjes,Piet.

Pieter van de Ruit. - 9 feb 2013 - 22:42

ik ben op zoek naar de Fam. van der Lijke en ben hierdoor met de naam Hennequin in aanraking gekomen.

zijn er meerdere van de fam van der Lijke gelinkt aan deze naam?

cindy van der lijke - 11 feb 2013 - 13:30


Beste Hans Hennequin,

5 jaar geleden heb je een vraag op dit forum geplaatst. Misschien is deze inmiddels al beantwoord?

ook ik ben bezig geweest met het in kaart brengen van de familierelaties. Mijn opa ( Huibert Jan Hennequin) verhaalde vroeger altijd over een ruïne in Frankrijk waar zijn voorouders gewoond hadden. Als Hugenoten moesten ze vluchten om hun leven veilig te stellen en zijn ze naar Zeeland ( Sluis) uitgeweken.

ik heb daar bij het kadaster gezeten en heb veel informatie gevonden, maar helaas heb ik deze tot op vandaag nog niet exact kunnen herleiden naar mijn opa. De plaats in Frankrijk heb ik gevonden: Herlies.

in de Franse champagnestreek zit ook een familie Hennequin. Deze familie heb ik bezocht, maar het blijkt dat die tak via Limburg in Nederland is gekomen. Naar mijn idee lopen er in Nederland dus in ieder geval twee lijnen naast elkaar: één via Zeeland en één via Limburg.

ik richt me op de Zeeuwse tak ( alhoewel ik de champagne tak ook interessant had gevonden;-) )

in Middelburg heb ik een enorm vriendelijke en behulpzame man gesproken die schrijft voor de Zeeuwse historische kring: Lo van Driel. Hij is ook geïnteresseerd in deze stamboom en gaf destijds aan een verhaal te willen schrijven over de Hennequins. Misschien kunnen we, als we de krachten bundelen, het verhaal compleet in kaart brengen?

met hartelijke groet,

Ingrid Krooshof

Ingrid Krooshof - 28 feb 2014 - 14:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu