stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Gezocht huwelijk Louis de Lille / Marija van He(e)teren, Amsterdam of elders


Profiel afbeelding
Het echtpaar Louis (Lowies, Louwies) de Lil(l)e/Liese/Liele/Lelij /Lelije en Marija van He(e)teren krijgt in Amsterdam een aantal kinderen. Louis overlijdt Amsterdam 6-8-1695. Ik vermoed verwantschap met Helena de Lille, die in Buurmalsen geboren is (zie vraag elders op stamboomforum). Ik zoek het huwelijk van Louis en zou graag weten waar hij geboren is en hoe zijn ouders heten. Ik heb deze gegevens tevergeefs in Amsterdam gezocht, maar heb misschien wel ergens overheen gekeken. Ik zag hem ook niet in de poorterboeken staan, maar ook dat zegt nog niets, want de achternaanm wordt hoe dan ook op allerlei wijzen geschreven, dus ik heb hem misschien gemist. Ik vermoed op grond van de namen van de kinderen dat hij wel eens de zoon zou kunnen zijn van Floris de Lille en Antonette Jans de Veer (uit Culemborg), die 1654 in Amerongen zijn gehuwd. 

niepoort

Waarschijnlijk niet dezelfde Louis de Lille, maar wel familie schat ik zo in:

http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/akten/procuratie/u75a1-98-0

Bas de Vries

Hallo Bas,

Ja, dat is vast wel op een of andere manier familie. In ieder geval al weer Culemborg, en dat ligt niet ver van Buurmalsen.

Groeten,

Liesbeth

niepoort

Hallo Liesbeth,

Even geen direct antwoord op je vraag maar dit gegeven voor een volgend zoektocht.

Je zegt dat je het huwelijk van Louis gezocht hebt in het archief van Amsterdam maar dat je deze ivm de vele schrijfwijzen niet gevonden hebt.

Je kan echter in de indexen ( de zgn leidse boekjes ) waarin je gezocht hebt ook zoeken op de naam van de echtgenote.En die is vrij gewoon zo te zien.

Mocht ik de komende dagen even tijd hebben wil ik nog wel kijken, maar ik heb geen idee wanneer ik kan.Volgende week misschien.

Vriendelijke groeten

Karst

NB:
Niets gevonden Liesbeth in kennis gesteld

Karst

Je hebt gelijk, en waarschijnlijk heb ik dat ook wel gedaan, zowel op Heteren als op Heeteren. Eerlijk gezegd weet ik dat niet meer, heb zo veel dingen opgezocht!

Liesbeth

niepoort

Allereerst het antwoord op je vraag (huwelijk Louis de Lille en Marije van Heeteren). Dat was in Buurmalsen: otr 19-11 / huw 7-12-1684.

Ik ben afgelopen dinsdagavond in het CBG wezen kijken in de DTB-gegevens van Buurmalsen:

Floris de Lille x Cornelia van Eck (huwelijk niet gevonden: gegevens van 1674,1675 en 1677 ontbreken in DTB).

Kinderen allen gedoopt te Buurmalsen:

1. Wilhelm: 18-02-1677

2. Floris: 09-03-1679

3. Anna Willemina: 12-02-1682

4. Floris: 17-02-1684

5. Adrianus: 2811-1686: doopget: Cornelia Beens

6. Helena: 27-01-1689: dooopget: Anneke Hermans van Eck

7. Roelanda: 20-12-1691: doopget: Arike van Heeteren.

Helaas geen doop van Floris de Lille (man Cornelia van Eck kunnen vinden). Ook geen huwelijk gevonden in de Gelderse fiches. Ik vermoed dat ze zijn gehuwd in Buurmalsen in een jaar waarvan de huwelijksakten ontbreken.

Verder het in het CBG aanwezig geslachtsregister de Lille gekeken. Die begint met Philip, Graaf de Lille, 2e zoon uit een adelijk geslacht uit de Languedoc. Leefde 15e eeuw. Zijn zoon, Jan de Lille, was ritmeester in spaanse dienst, te Helmont, in de Meijerij van Den Bosch. Huwt met Willemina de Man, van Breda en had 3 kinderen.

1. Jan Louis (huwt Anna Spoor)

2. Philip (huwt Margaretha van Bronckhorst)

3. Anna (huwt Johan Molauts)

Jan Louis en Anna Spoor hadden 3 kinderen:

1. Floris (x Antonia de Veer): kinderen:

    1a Louis (x Maria van Heeteren): kinderen Antonia, Floris en Jan

    1b. Jan de Lille (kap in regiment van de baron van Liefdaal)

    1c. Marie,

2. Willemina (x Pieter Josselin)

3. Maria (x Johan Hannius).

Philip de Lille had met Margaretha van Bronckhorst 7 kinderen:

1. Geertruida

2. Floris (x 1. Margaretha de Vries en x 2. Elisabeth van Hattem).

3. Hendrick (x Helena n.n.)

4. Johanna

5. Jan

6. Philip (x Johanna de Keyser)

7. Maurits (x Wilhelmine de Veer)

Floris had met Margaretha de Vries 4 kinderen: Gijsbert, Aletta (gedoopt 28-01-1638 Den Bosch), Arnold en Franchoise Josine.

Hendrik (rentmeester te Wageningen) had met Helena N.N. 3 kinderen: Philip, Arnold en Hendrik

Philip had met Johanna de Keyser 2 kinderen: Carel en Philip

Maurits had met Wilhelmina de Veer 4 kinderen te Culemborg (1651-1655): Cornelia, Margaretha, Johan en Philips.

Zoals je ziet geen Floris die past in het plaatje, maar waarschijnlijk wel familie. Mijn gok is dat hij een broer van Louis is, maar het is vreemd dat hij dan zijn moeder (Antonia) niet vernoemd. Louis is gedoopt te Culemborg op 11-01-1659 en overleden voor 1697.

Bas de Vries

Hallo Bas,

Reuze bedankt voor je zoekwerk! Het zal idd allemaal wel familie van elkaar zijn, want bij de doop van het jongste zusje van Helena duikt ook een van Heeteren als doopgetuige op, mogelijk een zus of nicht  van de vrouw van Louis

Groeten,

Liesbeth

niepoort

Deze familietak is wel interessant denk ik om wat meer zekerheid te krijgen.Ik zal binnenkort bij het CBG ook nog de "rest" van de gegevens die daar zijn over "de Lille" eens doorkijken. Er zijn nl. wat dossiers die ik de vorige keer niet heb opgevraagd.

Duidelijkheid over de ouders van Floris de Lille x Cornelia van Eck zou je ook kunnen krijgen door eens in het Oud Rechterlijk Archief van Buurmalsen te kijken of notarieel archief Buurmalsen. Ik weet niet waar dat beschikbaar is, waarschijnlijk in het Gelders Archief te Arnhem.

Bas de Vries

Mijn interesse gaat nu vooral uit naar de vraag waar en wanneer Floris de Lille en Cornelia van Eck geboren zijn (dat waren nl. mijn directe voorouders) en wie hun ouders waren. Helaas is Arnhem voor mij erg ver uit de buurt, misschien maak ik er nog eens een aparte zoekvraag van.

Liesbeth

niepoort

Louis de Lille is dus geboren 1659 en krijgt 1685 zijn eerste kind. Zijn vader floris trouwde 1654 met Antonette Jans de Veer, en zal dus rond 1630 geboren zijn. Zou het huwelijk van Floris de Lille met Cornelia van Eck zijn tweede huwelijk zijn? Dan moet Antonette Jans de Veer ergens rond 1675 overleden zijn.

Cornelia van Eck krijgt haar laatste kind 1691; als het voor Floris een tweede huwelijk is, moet hij dan een jaar of 65 geweest zijn, wat natuurlijk heel goed kan. Cornelia was dan uiteraard een stuk jonger.

Zijn de overlijdens van Buurmalsen ook op het CBG in te zien? Ik heb gekeken of er van het ORA van Buurmalsen iets op internet staat; dat is wel het geval, maar het is maar een klein stukje. De overlijdens zijn via Geneaknowhow (tijdelijk???) niet beschikbaar,helaas.

Liesbeth

niepoort

Hallo Bas,

Is er nog iets bekend over de woonplaats van eerdere generaties van de familie De Lille? Met name zou ik graag weten waar Jan Louis en Anna Spoor leefden. Is dat inderdaad Culemborg en zijn ze daar beiden overleden? Dan zijn de kinderen wellicht ook daar gedoopt. Culemborg leid ik af uit de akte die je in je eerste antwoord op mijn vraag noemde.

Liesbeth

niepoort

Ik zou graag nog willen weten wanneer Antonetta Jans de Veer is overleden.

Verder was bij de doop van een van de kionderen van Floris de Lille en Cornelia van Eck een Anneke Hermans van Eck doopgetuige. Een zus van Cornelia? Dan zou haar vader dus Herman heten.

In welke plaats zijn de kinderen 1a-1c geboren? Culemborg? Amerongen?

1. Floris (x Antonia de Veer): kinderen:

    1a Louis (x Maria van Heeteren): kinderen Antonia, Floris en Jan

    1b. Jan de Lille (kap in regiment van de baron van Liefdaal)

    1c. Marie,

niepoort

Hallo Bas, de notariële akte uit 1666 waar jij in je bericht van 15-10-2009 van rept, heeft betrekking op Wilhellemina de Lille, dochter van wijlen Louys de Lille en Anna Spoor.

Oudere generatie dus, maar wel familie.

niepoort

Liesbeth,

V.w.b. je vraag waar de kinderen van Floris de Lille en Antoinette Jans de Veer zijn geboren, zou je idd in Amerongen of Culemborg moeten kijken. Ik vond op HOGENDA in de bronnen huwelijken Amerongen nl hun huwelijk:

 

Floris de Lille, j.m. van Amerongen, en Antonette Jans de Veer, j.d. van

Cuylenborch, tr. 25-2-1654 in de avondpredicatie met att. van Cuylenborch.

Bas de Vries


Overigens,

Naar welk "spoor" in de "de Lille-tak" ben je precies op zoek? De voorouders van Helena de Lille (Floris de Lille x Cornelia van Eck) ?

Bas de VriesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!