stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » (medische) informatie psychiatrische inrichting



Profiel afbeelding
Een aantal personen binnen mijn familie zijn tussen 1900-1920 overleden in Dennenoord (Zuidlaren). Ook is een familielid in 1946 overleden in de Rijkspsychiatrische inrichting van Eindhoven. Kan iemand mij vertellen of je van personen die in een inrichting zijn overleden ook achtergrondinformatie kunt verkrijgen? Het gaat mij niet om namen, geboortedata etc., maar meer om het verhaal achter deze mensen.

Jan Mulder - 25 jul 2006 - 17:56

Hallo Jan
Over het algemeen zijn er archieven van de inrichtingen bewaard gebleven en overgebracht naar de rijksarchieven in de provincie.
De patiënten hadden een paspoort, waar uitgebreid de ziektes-geschiedenis werd vermeld, vaak werd die na overlijden aan de familie meegegeven.
De meest recente gegevens zou je misschien nog bij de inrichting zelf kunnen opvragen, het is het proberen waard.
Succes met je zoektocht, groetjes Paula Hartman

Uitgeschreven lid - 25 jul 2006 - 22:15

dat is een interessante vraag. Ook mijn oma is in Dennenoord overleden en ik weet er
helemaal niets over. Werd niet over gesproken door de familie.Ze is in 1942 meen
ik overleden. Zou ook graag meer willen weten.

Uitgeschreven lid - 26 jul 2006 - 23:57

Jan,

Als je een contactadres wil hebben van Dennenoord, Zuidlaren om te informeren naar je familie dan heb ik die voor je. Je kan geluk hebben dat medische dossiers van je familie gearchiveerd zijn. Laat je dit prive even weten of je dat zou willen. Je heb wel een grote
kans omdat juist over deze periode wel wat te vinden. 1942 is wat moeilijker voor de de dame die je ook schreef..
Met groet,

Jan-Barend de Vries.

j.b.devries - 29 jul 2006 - 13:31

Mijn voormoeder Ebeltje Tiel vertrok op 23/6/1898 vanuit Groningen naar een krankzinnigengesticht. Ze overleed waarschijnlijk daar op 28/11/1899. Weet iemand of dit in Dennenoord geweest moet zijn? Bestond dat toen al of waren er nog andere gestichten in die periode.

Rita Brons - 30 jul 2006 - 01:46

Inmiddels heb ik via het Rijksarchief Drenthe vernomen, dat er in het archief van 'Dennenoord' drie stukken betrekking hebben op de medische staat van de patiënten die daar hebben verbleven. Deze stukken zijn echter niet vrij te raadplegen. Er kan wel een ontheffing op de openbaarheidsbeperking worden aangevraagd. Het Rijksarchief te Assen kan op verzoek een ontheffingsformulier toesturen.

Rita Brons kan ik melden dat er ook een 'krankzinnigengesticht' bestond in de Groningse plaats Wagenborgen (Groot Bronswijk).

Uitgeschreven lid - 30 jul 2006 - 19:06

Gisteren bezocht ik het Rijksarchief van Assen voor inzage gegevens Dennenoord. Over personen die hier verbleven blijkt nauwelijks tot niets te zijn geregistreerd. V.a. rond 1930 zijn er wel overzichten waarop staat hoe lang een persoon hier verbleef, maar ook die overzichten zijn incompleet. Ook heb ik contact gehad met het RPI Eindhoven. Daar zijn evenmin concrete gegevens te verkrijgen. 't Komt er op neer dat het weinig zin heeft op zoek te gaan naar (aanvullende) gegevens bij instellingen zoals voornoemd.

Uitgeschreven lid - 9 aug 2006 - 08:53

bedankt voor de moeite die je hebt gedaan. Zal wel nooit iets vernemen hier over.
Jammer.

Uitgeschreven lid - 9 aug 2006 - 20:55

Hallo Jan,

Ik heb een jaar of wat geleden een aantal jaren op Dennenoord gewerkt. Op het terrein, helemaal achterin en flink overwoekerd, is een heel kleine begraafplaats. Volgens mij liggen hier vooral personeelsleden begraven, maar ik weet niet zeker of er ook voormalige bewoners begraven liggen. Daar zou je allicht eens naar kunnen vragen bij Dennenoord zelf, of er zelf gaan kijken (het terrein is in principe vrij toegankelijk).

Wat betreft de achtergrondverhalen van jouw familie: misschien kun je het eens proberen bij bijvoorbeeld een patiënten-vereniging. Wellicht dat je via zo'n vereniging in contact kunt komen met oud-patiënten die jouw familieleden gekend hebben ?

Met vriendelijke groeten,

P. Davids

P. Davids - 29 mei 2009 - 19:05

Ter informatie:

de Dennenoord begraafplaats te Zuidlaren is geindexeerd en staat op de site van Graftombe, zie:

http://www.graftombe.nl/plaatsen.php?plaats=187

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 29 mei 2009 - 19:27

Voor Rita Brons,

Het is een oud bericht, misschien weet je het al lang, maar wellicht is het voor anderen ook interessant: Groot Bronswijk is eerst Riagg geworden en later samengevoegd met Dennenoord binnen GGZ Groningen. Groot Bronswijk is inmiddels afgebroken, maar het archief zal nog wel bestaan. GGZ Groningen heet nu trouwens Lentis. Ik werk op het voormalige Dennenoord terrein (Lentis Zuidlaren) en ben benieuwd naar de begraafplaats. Als iemand foto's wil, wil ik met alle plezier op zoek gaan. In september komt er een boek uit over de historie van Dennenoord, ik heb het besteld.

Bij de huidige archiefwetgeving worden medische dossiers trouwens na 15 jaar vernietigd.

Groetjes, Yvonne

Yvonne Hemelrijk - 30 mei 2009 - 16:50

Bij de huidige archiefwetgeving worden medische dossiers trouwens na 15 jaar vernietigd.

Geld dit voor alle medische dosiers? Waar worden "normale" patientendosiers bewaard?

Gr. SimAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

n

Simon P. Bosland - 31 mei 2009 - 09:32

Op de volgende site meer info over medische (psychiatrische) dossiers: http://www.cbpweb.nl/downloads_inf/inf_va_omgang_med_gegevens.pdf

Simon, ik heb je even een mail gestuurd.

Groet, Yvonne

Yvonne Hemelrijk - 2 jun 2009 - 20:07

Gelukkig werd ik vorig jaar wel in de gelegenheid gesteld om inzage in het dossier te krijgen van een familielid. Deze mevrouw is tot tweemaal toe opgenomen geweest in het Krankzinnigengesticht in Zutphen. Tijdens de laatste opname is zij overleden. We praten nu over 1869, dus 140 jaar geleden.

Voor ik inzage kreeg in het dossier, dat bewaard wordt in het Streekarchief in Zutphen, moest ik schriftelijk om toestemming vragen bij de Raad van Bestuur van het GGNet in Zutphen ( psychiatrische inrichting, voortgekomen uit het vroegere Krankzinnigengesticht). Dit verzoek moest vergezeld gaan van een kopie van mijn IDkaart en ook moest ik omschrijven waarom ik het dossier wilde inzien.

Vervolgens kreeg ik een brief terug, waarmee ik naar het archief kon, om het dossier in te zien.

Het is dus niet altijd een hopeloze zaak!

Groeten,

Wilma

wilma groot enzerink - 3 jun 2009 - 21:22

Link is anders geworden: Dennenoord begraafplaats te Zuidlaren op de site van Graftombe, zie:

http://www.graftombe.nl/names/420/dennenoord_zuidlaren

Eise van Dijk - 4 jul 2017 - 11:23


Ik heb ook positieve pogingen gehad om meer over familie te weten te komen uit het zwakzinnigen gesticht uit Zutphen.Ik wilde info over 2 broers. Een tweeling.

Medio 1890/1905 

Ik kreeg zonder problemen een copie van hun dossier en zelfs een boekje met verdere info en foto's uit die tijd, zonder off. formulieren in te vullen.

Mikey - 3 aug 2017 - 18:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu