stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Dirk schouten en Antje Coomen uit Alkemade



Profiel afbeelding

Andre,

Betreffende je vraag over Anna van Duijkeren.

Gedoopt op 28 jan.1759 te Warmond als dr van Willem van Duijkeren en Kaatje van Noort. O.t. op 20 aug.1752.Ik vond nog twee kinderen gedoopt te Warmond.Pieter op 24 apr.1757 en Klaas op 2 feb.1755

Klaes van Duijkeren huwt/ot? te Sassenheim op 18 nov.1725 met Anna Wms [Willems?] van der Werf.Kinderen gedoopt aldaar waren,

-Willem, 27 apr.1727

-Trijntje, 11 dec.1729

-Hendrik, 20 jan.1732

Tot heden is dit de enigste van Duijkeren, met een zoon Willem, die ik vond.

Mogelijke ouders van voorgaande Klaes.

Hendrik Gerrits Duijker  [geen typfout!] en Trijntie Prs [Pieters?] Vogel, kinderen gedoopt te Rijnsburg,

-Claes, 6 sept.1699 en

-Pieter 6 aug.1704.

Het is beter een nieuw onderwerp te maken, als je hierover meer vragen hebt.

jan achterberg - 5 mar 2010 - 21:08

Geachte heer Achterberg,

 

Geachte heer

 

Bedankt voor de gegevens van Anna van Duijkeren. Ik heb nu die familie kunnen plaatsen in reeds bekende familielijnen. Vanaf Anna van Duijker(en) gaat de lijn terug tot Hendrick van Duijkeren (geb 1561 te  ). Ook had ik al geraden dat Hendrick een broer was van Willem en dat de weduwe Antje van der Werf familie van de Duijker's uit Warmond is.  Als laatste enkele opmerkingen 

1. U schreeef dat u maar 1 Wiilem gevonden had. Maar ik heb er meer, en ik geef ze hieronder. Maar geen van deze past zo goed als die u noemt. Zie hieronder.

2. U schreef ?geen typefout?. dat klopt, want de naam van Duijkeren werd op een klein tiental manieren weergegeven.  Een voorbeeld hier van een Maarten van Duijker/ Duijkeren.

Meerten / Maarten Pieterse / Meerten / Marten Pieterz / Pieterse van Duijkeren / Duijker / Duycker / Duiker / Dijksern (geb ca 1714 te Voorhout, ged te Sassenheim ; overl > 1761  te   ).

Nog andere namen die werden gebruikt zijn Duiker, Duyckeren, Duikeren.

Van oorsprong werd de naam Duijkeren weergegeven als Duijker (en zijn varianten).

Ad 1. Overzicht Willem van Duijkeren

 

 Willem van Duijkeren  Gehuwd met Marijtje Kan

Kinderen:

1. Wilm (geb 17-7-1778 te  ; overl  te   ).

 

3. Willem Jansz van Duijkeren (ged 10-3-1675 te Katwijk ; overl  te  ).

 

8. Willem van Duijkeren (ged 29-9-1686 te Katwijk a.d. Rijn ; overl  te  ).

 

Ad 3. Willem Simonsz van Duijkeren ( ged 20-12-1750 te Katwijk aan Zee ; overl begr 25-8-1795 te Katwijk an Zee ). Gehuwd 18-1-1789 te Katwijk an Zee met Maartje Hakker (ged 14-3-1751 te Katwijk ; overl   te  ).

 

6. Willem van Duijkeren (geb 16-5-1790 te Leiden; overl  te  ).

 

Willem van Duijker / Duijkeren (geb ca 1725 te  ; overl   te   ). (Heeft deze een broer die heet Klaas van Duijker uit Rijnmond of is zijn vader Klaas van Duijker[1])? Gehuwd dd ca 1755 te   met  Kaatje van Noort / Noord (geb ca 1735 te  ; overl   te   ). Is zijn broer Hendrik van Duijkeren?

 

Willem Duijker / Duker (geb ca 1786 te Wieringen ; overl 12-12-1813 te Wieringen). Gehuwd dd   te    met Trijntje Boven (geb  te  ; overl   te   ).

Kinderen:

1. Hendrik Willemz Duijker (ged 17-6-1811 te Wieringen ; overl  te  ).  Schippersknecht.

2. Willen Duijker (geb 13-2-1814 te Wieringen ; overl 14-3-1814 te Wieringen).

 

 

 

 



[1] Klaas / Claas van Duijker (ged 6-9-1699 te Rijnsburg  ; overl < 2-3-1755  te  ). Gehuwd dd 18-11-1725 te Sassenheim met Antje Willems van der Werf (geb  te  ; overl  te  ). Ze wordt genoemd als weduwe en getuige bij de doop van Klaas van Duijkeren waarvan de vader is Willem van Duijkeren en als moeder Kaatje van Noord

Van Duijkeren - 20 apr 2010 - 15:20

Hallo Andre,

Noem me maar gewoon Jan ik ben gezakt voor mijn geachte heer examen.Leuk dat je weer verder bent gekomen met een aantal tak[ken]

Ik heb geen verdere dopelingen van Duijker/van der Werf gevonden.

Naamvariaties zijn algemeen, bij franse en duitse namen zijn ze nog gevarieerder.

jan achterberg - 21 apr 2010 - 09:39

Ik las jullie mailwisseling over de familie Houweling uit Leimuiden en Woubrugge.

Magdaleentje Dirks Ridder echtgenote van Pieter Korsse Houweling wordt pro deo begraven (impost gaarders Woubrugge, 1 juni 1730).

met vriendelijke groet,

Edwin van Voskuilen

Edwin van Voskuilen - 26 apr 2011 - 22:00

Hoi Arie,

nog een referentie: in google.books staat een prachtig boek in te zien:

http://books.google.nl/books?id=v5Wq1vmrzRYC&pg=PA150&dq=jan+pietersz+houweling&hl=nl#v=onepage&q=jan%20pietersz%20houweling&f=false

mocht je de link niet kunnen openen, zoek dan onder Google.books onder de zoektreffers 'jan pietersz houweling'. Daar vind je zeker het boek "Meeten, boren en besien" Turfwinning in de buitenrijnse ambachten van het Hoogheemraadschap van Rijnland 1680-1800, A.J.J. van ?t Riet

Hier staan ook treffers in naar de families Ridder, Houweling en Ridder en hun activiteiten in het veengebied. Veel leesplezier!!

met vriendelijke groet,

Edwin van Voskuilen

Edwin van Voskuilen - 3 mei 2011 - 21:14

Beste Mirjam,

Intussen is het bijna 2018. Ik ben nog steeds op zoek naar Hendrik Meijer die getrouwd was met Neeltje Jans Houweling.

Ik heb in het archief in Alphen aan den Rijn gezien dat Hendrik overleden is, uit mijn hoofd gezegd, 13 maart 1770 en is op 17 maart 1770 begraven in Leimuiden. Heel veel mensen uit oude-wetering kwamen naar Leimuiden voor kerkbezoek. Vandaar de Kerklaan in Leimuiden. Geen kerk in de omtrek van deze weg maar door de vele kerkgangers zo genoemd. 

Ik zoek mij suf. naar Hendrik,  In Roelofarendsveen is een boek verschenen waarin genoemd wordt dat de familie Straathof en Meijer uit Duitsland komen. Moet altijd de schrijver nog een keer bellen.

Ik hoop dat je dit leest.   Wellicht kan je mij een bericht sturen op mijn prive mail.    jp.meijer@wxs.nl  

 

Hartelijke groet,

 

Jan Pieter Meijer

Jan Pieter Meijer - 30 dec 2017 - 19:27

Beste Dirk,. Ik ben nog steeds op zoek naar Hendrik Meijer uit 1724. Ik heb in het Rijnlands archief het originele document gezien van zijn begrafenis. Hij is in Leimuiden begraven op 16 maart 1770.

Jan Pieter Meijer - 31 jan 2018 - 14:01

Beste Mirjam, Ik ben een nakomeling van die Hendrik Meijer die geboren zou zijn in 1724 in Zevenhuizen. (buurtschap achter Oud Ade). Ik ben nog steeds aan het zoeken en loop steeds vast. Wel weet ik zeker dat hij op 13 maart 1770 in Nieuwe Wetering is overleden en dat hij op 16 maart 1770 in Leimuiden is begraven. Ik heb de originele akte in m'n handen gehad. Veel mensen uit Alkemade kerkten in Leimuiden en liepen een weg af die nu de Kerklaan heet in Leimuiden. Ze Vaarden over in Oude wetering. Ben jij nog aan het zoeken of ligt het stil. Graag wil ik een reactie van je.  Hartelijke groet, Jan Pieter Meijer. Leimuiden

Jan Pieter Meijer - 1 aug 2018 - 22:45

Ik ben zelf al vaker bezig geweest met het gezin Meijer in Zevenhuizen.  Even voor de duidelijkheid: volgens mij gaat hey hier om Zevenhuizen tussen Bleiswijk en Waddinxveen. Via een andere lijn ben ik op zoek naar de ouders van Grietje Meijer, genaamd Hendrik Meijer en Jannetje en wonend te Zevenhuizen.

Ik heb vandaag opnieuw het lange doopboek doorgelezen en vond daar zoals eerder 2 doopinschrijvingen van dit gezin.

Hendrik Meijer x Jannetje Reijniers

doop Hermanus Meijer op 28-02-1723

doop Elisabeth Meijer op 03-11-1726

dochter Grietje (geb ca. 1722) die ik zoek kom ik niet tegen in dit doopboek.  Ik ben er van overtuigd dat de Hendrik (geb. ca 1724) die jullie zoeken ook een zoon van dit echtpaar is. Dit vanwege de vernoeming Hendrik en Grietje, maar ook omdat dit de enige familie Meijer in het hele doopboek is.

 

Ik ben er ook van overtuigd dat het echtpaar Duits is of uit het oosten van het land. Dit vanwege de voornamen, die allemaal typisch duits zijn, en ook de achternamen Meijer en Reijniers. Ze zijn ook niet te traceren voor het dopen van Hermanus. Nou is het geval dat deze duitse gastarbeiders / veenwerkers niet altijd heel trouw waren met het dopen van hun kinderen, of ze lieten hun kinderen ergens anders dopen, zoals in de Lutherse kerk te Gouda. Het kan ook zijn dat de ouders niet heel vast gebonden waren aan deze woonplaats, maar met het veenstekerswerk meereisden. Ze woonden dan in een houten hutje/keetje bij de veenderij waar op dat moment werd gewerkt, en dat kon heel goed in een heel andere plaats zijn geweest.

 

Ten slotte, weer een andere tak van mijn kwartierstaat is de familie Meijer uit Mijdrecht/Ouderkerk aan de Amstel, met als stamvader Barend Hendrik Meijer.  Er word door sommigen vanuit gegaan dat deze Barend Hendrik een zoon is van Hendrik Meijer en Neeltje Houwelingen, maar dit is mijns inziens niet mogelijk. Als je al hun kinderen op een rij zet dan is er geen mogelijkheid voor nog een extra kind, qua tijd/zwangerschappen.  Bovendien is van deze Barend Hendrik bekend uit zijn huwelijksakte dat hij geboren is in Ravensberg (waarschijnlijk de polder Ravensberg in Sluipwijk bij Gouda)

Hij zou misschien een zoon kunnen zijn van de Hendrik en Jannetje uit Zevenhuizen.  Vooralsnog heb ik een andere duitse immigrant veenwerker op het oog als zijn vader, namelijk Johan Heinrich Meijer uit Uchte, wonend te Sluipwijk. Ook deze liet zijn kind echter niet ter plaatse dopen, en deze zoektocht is ook nog open.  Alle info over potentiele Meijers is welkom. (hij hoeft geen Hendrik/Heinrich te heten. Duitsers deden niet aan patroniemen, de tweede naam is een gewone tweede naam die rouleert in de familie)

vriendelijke groet,

Sander Clement

Sander Clement - 2 jan 2019 - 03:08 (laatst bijgewerkt 2 jan 2019 — 03:15 door auteur)

Re:  veenwerkers niet altijd heel trouw waren met het dopen van hun kinderen, of ze lieten hun kinderen ergens anders dopen, zoals in de Lutherse kerk te Gouda

Hierbij alle Meijer's die in de Lutherse kerk van Gouda voorkwamen in het doop- en trouwboek

Arend Meijer, jm Amersfoort met Margaretha van Elst , jd van Wijk bij Duurstede. Otr 25 apr 1749

Friedrich Diderich Meijer x Catharina Bommé

-Johann Ludwijk, 27 jan 1811, gg

Henrik Henrixen Meijer x Gerritie Matthijs

-Aletta, 16 nov 1704, get Grietie Louijs

Hendrik Christiaan Meijer , jm geb van Nettelreede in het keurvorstendom van Hanover met Neeltje de Bakker, jdr geb te Wassenaar, bd won alh. Otr 4 sep 1785

Hermanus Meier, wedr gebortig van Minden en Anna van Bijlveld, jdr van Essen, getrout 1 okt/7 nov 1773

Klaas de Meijer x Johanna Verhulst

-Jacobus, 1 feb 1739, gg

-Jacob, 29 mei 1740, get Dorothea de Meijer

-Klaas, 17 mei 1747, get Dorothea Zevers

-Klaas, 5 aug 1750

Ludolf Meijer, jm geb van Bremink en Juliana Maria Francina Everhardina Janse, jd geb te Aurich. Beide wonende alhier. Otr 22 okt 1779

Valentijn Meijer x Pietronella van Oostenrijk. Jm en jd, beide van Gouda, otr 30 apr 1762

-Maria, 4 mei 1763, get Maria van Boven

-Maria, 9 feb 1764, get Maria van Boven, vr van Jan van Oostenrijk

-Johanna, 25 apr 1766, get Alida van Oostenrijk

-Jacob, 26 apr 1768, get Maria van Boven

-Jacoba, 1 okt 1769, get Maria van Boven, vr van Jan van Oostenrijk

Jan Achterberg - 2 jan 2019 - 11:20

@ Clement, bron NH Mijdrecht. Ravensberg, kan ook Ravensburg in Duitsland zijn.

Barend Hendriks Mijer, jm geb te Ravensbergh, won alh. met Neeltje Sijmes Kleijn, minjd. Tr 5 mrt 1769
-Klaartie, 10 dec 1769
-Aaltie, 31 mei/8 jun 1774, get Aaltie Tijssen
-Dirk, 19 mrt 1780, get Agje Kleijn

Jan Achterberg - 2 jan 2019 - 11:30


Ja, dat heb ik overwogen en onderzocht.  Het kan het Graafschap Ravensberg in Westfalen, Duitsland zijn, de plaats/kasteel Ravensberg aldaar, of de stad Ravensburg.  Ik heb van alle drie de bronnen onderzocht, voor zover beschikbaar.

Het graafschap Ravensberg omvat een aantal plaatsen, waar de naam Meijer wel voorkomt. Zowel de voornamen Jan Hendrik Barend en Daniel heb ik er gezien, maar niet de geboorte van een Barend Hendrik Meijer. Het ligt wel in het gebied waar de meeste Duitse immigranten met de naam Meijer vandaan kwamen.  De plaats/kasteel Ravensberg had nauwelijks inwoners, en kan niet echt als een woonplaats worden aangemerkt.

De stad Ravensburg ligt in een heel ander gebied van Duitsland, Baden. De naam Meijer komt er weinig voor, men spreekt er een andere taal (hoogduits / schwabisch) en er zijn nauwelijks duitse immigranten uit dit gebied. Ik vind deze locatie daarom veel minder waarschijnlijk.

Maar om Ravensberg als directe geboorteplaats in Duitsland te zoeken vind ik minder waarschijnlijk, omdat het anders wel vermeld zou zijn in de trouwakte als "Ravensberg in Westfalen" of iets dergelijks. Omdat dit er niet specifiek bij staat denk ik dat Ravensberg in holland de meer vanzelfsprekende optie is.

 

Dit word mijns inziens bevestigd doordat Ravensberg net zo als Mijdrecht een veenderij is. Bovendien werd deze uitgeveend juist in die periode waarin Barend Hendrik daar gewoond kan hebben. Ik zie verder meerdere families die in dit Ravensberg woonden terugkomen in Mijdrecht. Dit betekent waarschijnlijk dat de polder Ravenberg uitgeveend was tussen 1750 en 1760 en dat de daar werkende veenwerkers zijn verplaatst naar Mijdrecht.

Uit de boeken van Sluipwijk/Ravensberg heb ik nog twee aktes, namelijk het trouwen in 1749 van Jan Heinrich Meijer uit Uchte uit het land van Kassel, en een begrafenisakte van 21-09-1768 waar een Hendrik Meijer zijn broer Daniel aangeeft voor begrafenis.  Daniel is een terugkerende naam bij de nakomelingen van Barend Hendriks Meijer. Omdat deze Jan Heinrich de enige Meijer is in Sluipwijk en Ravensberg heb ik een sterk vermoeden dathet hier om de vader, of oom van Barend Hendriks Meijer gaat.

Tenslotte heb ik nog een overlijdensakte gevonden d.d. 23-08-1757 van een vreemdeling, genaamd Jan Hendrik Meijer, overlijd op de Loeten in Amstelveen. Dit is de Oostelijke dijk van de Legmeer, een gebied dat toen werd uitgeveend. De afstand van Mijdrecht naar de Loeten is 2-6 km, afhankelijk van welk punt in Mijdrecht je meet.

Ik wil hier nog bij vermelden dat zowel de naam Hendrik als Barend Meijer meerdere malen voorkomen in het gebied rond Amstelveen. Ik heb achter geen verband kunnen ontdekken met deze familie.  Ik probeer nog steeds zo veel mogelijk van deze alternatieven in beeld te krijgen.

Sander Clement - 11 jan 2019 - 17:38 (laatst bijgewerkt 11 jan 2019 — 17:48 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu