stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Familie Masson



Profiel afbeelding

Even teruggebladerd en zie nu dat ie katholiek gedoopt is. Het huwelijk vond plaats in de Noorderkerk te Groningen, dit was voor zover mij bekend een hervormde kerk. 

Het kwam regelmatig voor dat Hugenoten zich onder  druk en de vervolgingen overgingen tot het katholieke geloof. Waarna sommigen later (toen het gevaar geweken was) weer terugkeerden tot het protestanste geloof.  Wat uiteraard niet wil zeggen dat dit hier ook gebeurd is. Misschien was zijn vrouw protestant of hervormd en is hij tot haar kerk overgegaan. Groet, Marian

Marian - 5 feb 2010 - 23:01

Marian/Jan,

Interessante theorie van Marian. Het zou heel goed kunnen, zéker in die tijd natuurlijk.

Wat denken jullie, is deze Franse soldaat Masson de eerste Fransman (van de familie Masson) op Nederlandse bodem en meteen maar met een Nederlandse getrouwd?

Hoewel....., volgens dit deel van de genealogie van de familie Masson http://www.wobbes.com/genealogiemasson.htm heette zijn vrouw eerst Petronella Lacremente, een Spaans klinkende achternaam, en is later Neeltje Lakerman gaan heten. Zou het zo kunnen zijn dat ze sámen uit Frankrijk zijn gekomen en háár familienaam is verbasterd naar Lakerman en die van hem in stand is gebleven?

Groet!

Karel

Karel Poort - 5 feb 2010 - 23:48

@ Marian,

1) Hugenoten trouwden in Groningen

vanaf 1685 tot op de dag van vandaag

gewoon in de Waalse Kerk in de Pelsterstraat.

Hier was nooit enig gevaar aan verbonden, integendeel.

2) Katholieke huwelijken waren niet rechtsgeldig.

Daarom trouwde het echtpaar Masson in de N.H. kerk.

Ik ga in dit topic verder niet meer in op het idee,

dat Francois Masson niet katholiek zou zijn geweest.

Vriendelijke groeten,

Jan.

jan - 5 feb 2010 - 23:49

Karel,

je draait de boel om.

Bij haar huwelijk heette ze gewoon Neeltje Lakerman, "van Groningen"

(geboren in of in ieder geval afkomstig uit Groningen)

Ook bij de doop van Wilhelmina heette ze zo.

Bij de doop in Arnhem is ze vermeld als Cornelia Lacremente.

Dat is geen spaans, maar een verbastering van Lakerman,

door iemand die blijkbaar alleen frans sprak.

Er bestaat geen achternaam Lacremente.

Francois maakte deel uit van het franse bezettingsleger, en had de huwbare leeftijd.

Het was heel normaal, dat hij huwde, en hij had niet veel andere keus dan een nederlands meisje.

jan - 6 feb 2010 - 00:00

@ Karel, het is niet onmogelijk dat de naam lacremente van oorsprong een Franse achternaam is, hoewel ik hem bij mijn onderzoek nooit in die vorm ben tegengekomen. Franse achternamen werden in Nederland vaak verbasterd tot Nederlands aandoende achternamen. Denk aan Dusseljee (i.p.v. Du Cellier) en zo zijn er talrijke voorbeelden.

Of dit met de naam Lakerman gebeurd is zou je moeten kunnen achterhalen. Let wel ik beweer niet dat jouw  Masson van de Hugenoten afstamt maar het is niet onmogelijk. Bij genealogie moet je als je iets publiceert zeker weten en niet iets aannemen. Dus terdege onderzoek is dan vereist. 

Wat ik van mijn onderzoeken weet is dat de naam Masson onder de Hugenoten voorkomt. 

Groet, Marian

Marian - 6 feb 2010 - 01:00

@ Jan, niet alle Hugenoten trouwden in de Waalse kerk, in mijn stamboom werd er ook in de Oude kerk en de Westerkerk in Amsterdam getrouwd.  

In 1795 kregen Katholieken het recht om weer in eigen kerk te trouwen. Waarmee ik maar wil zeggen dat goed onderzoek pas kan uitwijzen wat er hier aan de hand is. Al lijkt iets nog zo 'gewoon' het hoeft daarom nog niet zo te zijn. 

Groet, Marian

Marian - 6 feb 2010 - 01:05

Hallo Marian,

Als hij soldaat was in het Franse leger zal hij katholiek zijn.

[Bij de volkstelling van 1890 woonden er in Frankrijk bijna 50 duizend mensen met deze naam, waardoor Masson destijds bij de vijftig meest voorkomende familienamen hoorde.]

Dus zullen er ook wel Hugenoten met deze naam geweest zijn.

Groetjes Louise.

louise - 6 feb 2010 - 06:42

Allen,

 

Alweer heel erg bedankt voor de aanvullende informatie, erg leuk dat jullie zo meedenken! Veel antwoorden op vragen, die weer nieuwe vragen oproepen. Komen ze:

 

* Hieronder staat dat Johannes Jacob in 1762 is gedoopt. Is dit dan een broer van Franciscus en is Frans de vader van beide zonen?

 

Doop

19-12-1762   Groningen; Martinikerk

 

 

Dopeling

Johannes Jacob

Geslacht

m

Geboorteplaats

Groningen; aan de Grote Markt

 

 

Vader

Frans Masson

Moeder

Anna Jans

 

 

Bron

Algemeen doopboek Groningen 1755-1778
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 151, folio 075

 

Als dit zo is, dan zou de vader (Frans) óók een Franse soldaat geweest moeten zijn en is Franciscus daarna in zijn voetsporen getreden??

 

* Mijn boerenverstand zegt dat Cornelia Lakerman vrij kort na haar ondertrouw met Francois Masson nóg een keer getrouwd is, maar nu met Franciscus Jaspers en een dochter Francisca hebben gekregen. Of is de naam Masson misschien veranderd in Jaspers?

 

Doop 05-05-1802   Groningen - Oosterstraat   
Franciska
Vader Franciscus Jaspers
Moeder Cornelia Lakerman
Getuige Maria Catherina Daniels   
Bron Kerkeboek Groningen 1795-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 637 (Rooms-katholiek), folio 25v

 

* Sebastianus Franciscus, de zoon van Franciscus Masson en Cornelia Lakerman, is in Arnhem gedoopt. Wat zou hiervan de reden geweest kunnen zijn, denken jullie? Waarom opeens een doop in Arnhem?

 

Sebastianus Franciscus Masson, gedoopt Arnhem, 26 juni 1797, (getuigen bij deze RK doop waren Sebastianus Piednoir en Juliana Senilla), kleermaker, woonachtig te Surhuizum en later in de Neerwoldstraat te Steenwijk, overleden aldaar, 30 juni 1844. Zoon van Franciscus Masson en Cornelia Lakerman (Petronella Lacremente).

 

* Hoe kom ik in het ?Kerkeboek Groningen?? Gegoogled maar geen url gevonden.

Karel Poort - 6 feb 2010 - 14:06

Via www.allegroningers.nl kun je diverse boeken inzien.

Kies dan bovenin de optie bladeren door registers.

Succes!

Annemarie57 - 6 feb 2010 - 15:34

Dankjewel, Anemarie!

Karel Poort - 6 feb 2010 - 15:56

@ Louise, Er staat dat hij Fransch soldaat was, niet dat ie in het Franse leger diende. Zijn zoon is katholiek gedoopt dat is duidelijk. Wat ik wil aangeven is dat deze gegevens niet per definitie uitsluiten dat deze familie van de Hugenoten afstamt. Onderzoek zou dat moeten uitwijzen. 

Wat ik me trouwens afvraag is of ie nu Franciscus of Francois heet.

@ Karel,   Vond tussen m'n bestanden nog een link waar o.a. staat dat ene Franciscus Masson geb 1788 als militair onder Napoleon diende:  http://www.mickyarco.com/mannen.htm

Weet niet of deze in je stamboom thuishoort. 

Groet, Marian

Marian - 6 feb 2010 - 16:30

Bovenstaande discussie met betrekking tot de familie Masson is al weer enige tijd geleden gevoerd. Voor de geïnteresseerde stamboomonderzoeker kan ik hier wellicht nog iets aan bijdragen, want ook in mijn eigen onderzoek komt deze familienaam voor, al gaat het hier om een Betuwse tak.

In 1694 trouwt te Dodewaard een zekere Jean Masson, vermeld als "refugee de Sedan". Het gaat hier waarschijnlijk om een gevluchte Franse hugenoot. Ik vermoed dat alle personen met de naam Masson die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Betuwe (Dodewaard, Opheusden e.o.) afstammelingen zijn van
deze Jean Masson.

Meer informatie over deze Betuwse Masson familie is te vinden via http://www.vandijken.org

Addy van Dijken - 18 jan 2011 - 12:31


Voor wat betreft de Franse komaf:

Omdat de oma van mijn echtgenote een Masson was ben ik in het bezit van een afbeelding van een akte van 25 april 1795 waarin staat: "Dat Francois Masson een fransch Soldaat en Neeltje Lakermans van Groningen in dato den 23e april 1795 door mij ondergetekende predikant in de Noorder Kerke in den Huwelijken Staat bevestigt verklaar mits dezen Groningen den 23en April 1795  Ondert A. Alberthoma pred te Groningen"

Helaas lukt het me niet hier een kopie van de akte te plaatsen

johannis van schaik - 13 nov 2017 - 16:07







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu