stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » genealogie Spruijt

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste lezers,

Over de oudere generaties Spruyt (de nazaten van Elbert Cornelis Spruyt) kan ik verwijzen naar het boek Utrechtse Parentelen deel 5, blz 239 en verder. Een goed gedocumenteerd verhaal. Wellicht een mooie bron waarmee de huidige gegevens m.b.t. de oudere generaties aangevuld kunnen worden. Wellicht is deze bron al bekend !! Ook in deel 4, blz 272 komen aanvullingen voor die interessant kunnen zijn.

Ruud de Groot

Ruud de Groot


Zoals al eerder genoemd is de familienaam Spruijt al oud en voert terug tot ver in de middeleeuwen. De naam kwam op veel veschillende plekken voor in Holland en Vlaanderen. Het is te vermoeden dat het gaat om verschillende families.  Het is daarom ook waarschijnlijk dat de naam een betekenis had die men in die tijd wel begreep.

Mijn eigen uitleg is deze. Spruijt is het zelfstandig naamword, ontleent aan het werkwoord spruiten / ontspruiten / ook wel gebruikt in plaats van "ontspringen aan". We vinden het terug als naam voor een groente, maar dit zie ik als een paralelle betekenis ontwikkeling. (een spruijtje ontspruit aan de hoofdstam van een koolplant). Meer specifiek wordt "ontspruiten aan" vooral gebruikt als "groeiend uit de hoofdtak (zijwaarts)".  Het komt namelijk ook terug als "Spriet / Spruijt" als woord voor een waterloop, namelijk een rivier of kreektak die afsplitst van de hoofdstroom. Het huis "Spruijtenburg" in Maarssen lag aan zo'n spruijt, verder zijn er andere waterlopen bekend die zo heetten (https://brabantse.waternamen.nl/spruit/) Het gaat dan bijna altijd over een zijtak van de hoofdstroom.

Mijn idee is dat in de hoge middeleeuwen de benaming Spruijt werd gebruikt voor een familietak die zich afsplitste van de oudste lijn in een geslacht. Dus de nazaten van een tweede of derde zoon van een voornaam geslacht. Deze werden vaak buitengesloten van het hoofddeel in het familieerfgoed of leen, en konden daardoor de geslachtsnaam niet meer voeren, maar kregen in plaats hiervan een bestuurlijke functie of een klein erfgoed.

In letterlijke zin betekdn het dus "nakomeling van", maar dan niet als drager van het erfgoed.

Sander ClementPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!