stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ik kom niet meer verder met mijn stamboom! (Spies)



Profiel afbeelding

Hallo allemaal,

Ik ben al een tijdje bezig met het uitzoeken van de stamboom van de familie Spies.

Maar ik kom nu niet meer verder!

Dat is bij deze persoon: Hendrik Jansz Spies, Geboren: 1664 in Leeuwen, Gelderland.

 Getrouwd met Jenneke Barends

Hoe kan ik nu het beste mijn onderzoek voortzetten?

Hier ziet u de link naar mijn gehele stamboom: Spiesvantveer.myheritage.nl

Ik wacht op de gouden tip(s)!

Frank Visser - 15 mar 2010 - 21:30

Weet niet hoe het in Gelderland is, maar in Holland (Noord/Zuid) zijn de familienamen vaak op zijn vroegst in de 2e helft van de 17e eeuw ontstaan (daarvoor patroniemgebruik) en in die periode bent u nu net terecht gekomen. Via doopgetuigen e.d. kunt u het pad wellicht verder terug vervolgen, mits er oudere DTB-boeken bestaan.

In het Oostelijk deel van Nederland wordt de familienaam wel ontleend aan de boerderij waarin men woonde en verhuist de persoon naar een andere boerderij dan krijgt hij prompt een andere naam (meestal die van zijn schoonfamilie).

Zie overigens: http://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/22531/0/wat_is_een_paltsman_palsman

Afkomstig uit Duitsland resp. militair http://soldaten-genealogie.nl/eeuw17st.htm ?

N.B.: Ik kom niet bij de inhoud van de vermelde link.

Martin Jongkoen - 16 mar 2010 - 00:04

jan - 16 mar 2010 - 00:18

Ik begrijp helemaal niets van die stamboom Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik zie alleen staan: Hendrick Janse Spies, Geboren: 1664 als zoon van Paulis (!) Spies en Onbekend.

Huwelijk en overlijden kan ik nergens vinden.

De doopboeken van Leeuwen beginnen in 1674, dus ik denk dat 1664 en de naam Paulis foutjes zijn?

jan - 16 mar 2010 - 00:28

Via archieven.nl (digitaal zoeken in tientallen Nederlandse Archieven) op Spies ontelbare vermeldingen kris kras door Nederland. Zowel rond 1650 te Dordrecht, als 1571 - 1573 voor het Hof van Gelre en Zutphen komt voor Jasper Spies. Zie voor die laatste:

 

http://www.archieven.nl/index.php/db?miview=ldt&mivast=0&mizig=109&miadt=37&milang=nl&mizk_alle=Spies

Het woordenboek van de Familienamen in België en Noord-Frankrijk door Frans DeBrabandere vermeldt onder Spiers, Spyers, Spies 3 mogelijkheden w.o. 2. Spiers, stad in Duitsland: Speyer (Rijnland-Palts). 1295 Henuis de Spiers, Namen. Deutsches Namen Lexikon door Hans Bahlow legt verband met speermaker. In Oost-Nederlandse Familienamen door B.J. Hekket komt Spies niet voor.

Martin Jongkoen - 16 mar 2010 - 07:26

Beste Martin alvast hartelijk bedankt voor de informatie die u mij heeft gegeven!

Ik ben al één keer in het achrief van gelderland geweest en heb daar al wel een keer in de Dtb boeken van echteld gekeken(voor de persoon waar we het over hebben). Daar kon ik niks vinden maar binnenkort ga ik er nog een keer heen en zullen we ook in de dtb boeken van leeuwen kijken.

De eerste link die u mij gaf gaat over dezelfde persoon, maar dat forum had ik al een keer eerder gezien.

Als de link van mij niet werkt kunt u de link van jan gebruiken.

Frank Visser - 16 mar 2010 - 16:59

Beste jan de naam Paulis klopte inderdaad niet en wellicht dat het jaartal 1664 ook niet klopt waardoor ik nu vastloop. Maar dit jaartal zie ik wel bij alle stambomen op internet verschijnen die dan zelf ook weer op dat punt vastlopen.

Frank Visser - 16 mar 2010 - 17:06

Beste Frank,

om goed geholpen te worden, is het denk ik beter, als je de (foute?) informatie van anderen niet klakkeloos overneemt. Dat zijn vader Paulis heette moet toch echt fout zijn, en dat jaartal heeft ooit iemand uit de duim gezogen.

Mensen die je willen helpen raken daardoor in de war en lopen daardoor natuurlijk net zo goed vast.

Dus kun je beter vertellen wat je wel weet van Hendrik Jansz Spies.

Zoals gezegd: de DTB boeken van Leeuwen beginnen in 1674; er moet genoeg te vinden zijn over Hendrik en zijn mogelijke broers en zusters, hun huwelijken en kinderen en mogelijk zijn zijn ouders ook nog wel een paar keer als doopgetuigen vermeld.

Een ochtendje alle Spiesen in de DTB van Leeuwen noteren tussen 1674 en pakweg 1725 kan heel verhelderend werken.

Aan het nalopen van de families Spiers (met een R) uit Dordrecht en Zutphen zou ik zelf eerlijk gezegd niet beginnen, maar iedereen heeft zo zijn eigen onderzoeksmethoden; baat het niet, dan schaadt het niet.

Er komen ook al Spiesen (gewoon zonder R) voor in Rotterdam, Groningen, Zuid-Limburg en Leiden in het begin van de 17e eeuw, maar daar zou ik voorlopig maar geen tijd in steken.

Succes.

jan - 16 mar 2010 - 17:23

Beste Jan,

Ik heb Paulis uit de stamboom weggehaald, want die klopte inderdaad niet. Het jaartal laat ik nog even staan totdat ik het echte jaartal gevonden heb. Maar ik vraag me af hoe u weet dat dat jaartal ooit verzonen is en dat de betreffende persoon niet Hendrick Janse Spies maar Hendrik Jansz heet.

Onderzoekt u zelf ook de familie Spies?

mvg,

Frank

Frank Visser - 16 mar 2010 - 18:37

Hallo Frank,

ik onderzoek zelf niet de naam Spies, maar ik heb wel een beetje ervaring met onderzoek, en toevallig heb ik zelf ook nog voorouders in Leeuwen.

Sorry, dat ik de naam Hendrick Janse schreef als Hendrik Jansz.

Dat komt omdat ik namen atijd een beetje fatsoeneer.

Iemand die de ene keer in het doopboek staat als Hendrick staat er een andere keer soms in als Heynderic of Henricus of Heinrik. Voor je onderzoek is het soms handig als je iemand één naam geeft.

Wat betreft dat geboortejaar, dat kom je steeds op internet tegen, maar nergens vind je een precieze datum, of een aanwijzing waar dat geboortejaar vandaan komt.

Dan gaat er bij mij een belletje rinkelen.

Misschien is er iemand niet verder gekomen dan de geboorte van zijn zoon in 1694 (ik noem maar een voorbeeld, ik weet niets van zijn kinderen), en die heeft toen op internet gezet: geboren omstreeks 1664, want 1664 staat altijd interessanter dan 1694, en de volgende die dat heeft overgeschreven heeft het woordje "omstreeks" weggelaten, en vervolgens is iedereen met 1664 aan de haal gegaan.

Onderzoek in het archief moet dat uitwijzen.

Dus ik zou zeggen, veel plezier en succes in het archief!

jan - 16 mar 2010 - 19:37

Het al of niet onderzoeken van de naam Spiers is inderdaad een persoonlijke afweging.

Over methoden het volgende: Ik heb wel eens gesproken over de insluit- en uitsluitmethode. 

Uitsluitmethode noem ik zelf de methode waarbij zelfs een geringe variant op de gebruikelijke schrijfwijze van de familienaam als irrelevant/onwaarschijnlijk wordt verworpen. Hiermee hou je het genealogisch onderzoek overzichtelijk en beperkt. Ik nam deze methode waar bij een mede-genealoog, die was vastgelopen en me om een tip vroeg. Mijn suggestie: Schakel over op de insluitmethode. Tevens vroeg ik hem: Heb je soms een wiskundige achtergrond? Zijn voor mij niet zo verrassende antwoord was een volmondig Ja.

Samen met een andere mede-genealoog (beiden geen wiskundige achtergrond) hanteren we de insluitmethode. Zelfs soms mogelijk op het oog ver gezochte schrijfvarianten worden in het onderzoek betrokken en pas verworpen als er geen duidelijk verband met de onderzochte familie(naam) is aangetoond. Op de gemeenschappelijke familienaam Pol(l)et noteerde mijn mede-genealoog bijna 100 verschillende schrijfwijzen in diverse streken/landen. Zijn genealogisch onderzoek gaat terug tot het jaar 1250.

Martin Jongkoen - 17 mar 2010 - 21:20

Ik ben Hendrik Janse Spies ook tegen gekomen als Hendrik Janse Palsman of Hendrick Janse Spies ofte de jonge Paltsman in het doopboek van Echteld (bij zijn kinderen). Ik heb zelf geen idee waarom hij Paltsman wordt genoemd. Verder dan hem kom ik niet. Soms moet je je erbij neerlegen dat je gewoon niet verder terug kunt

Gerrit van Doorn - 22 jun 2010 - 10:43

Paltsman,

Het is al eens eerder aan de orde geweest.Het kan slaan op de woonplaats van zijn voorvaderen, de [Rheinland] Phalz.

jan achterberg - 22 jun 2010 - 12:03

Beste Gerrit en Jan,

de naam paltsman ben ik ook niet veel op internet tegengekomen.

Maar ik ben er achtergekomen dat 'heren' de naam van hun kasteel of landgoed achter de echte achternaam zetten.

Ik heb pas een stuk grond gezien met de naam: de Paltsman.

Ook heb ik stukken gevonden dat er spiezen waren die pandheren/leenheren van Kerkrade waren.

En via wikipedia zag ik wat een paltsgraaf is. Ik dacht misschien dat zijn vader of voorvader een paltsgraaf was en dat ze naar loop van tijd Paltsman zijn gaan zeggen??

In ieder geval heb ik op archieven.nl heel veel aktes van Spiezen uit Limburg gevonden. Die een aantal 'kastelen' in bezit hadden, zoals Ehrenstein, Einrade, landgoed Schimper en huis Prickenis.

De familie Spies zat ook op een gegeven moment in de ridderschap van Keulen.

En de familie Spies von Büllesheim wordt voor het eerst vermeld in 1256 met Godfried de Bulgenheim in Bonn. op dat moment behoren ze tot de katholieke oude adel van Jülich. Daar woonden ze ook.

Jülich http://nl.wikipedia.org/wiki/Gulik_(land)Jülich het lag ongeveer op de plek waar nu Limburg ligt. Ik denk dat er daar een verbinding ligt.

Ik ben in iedergeval niet van plan om het nu al op te geven. Ik ben pas 16 jaar dus ik heb nog alle tijd:P

Frank Visser - 22 jun 2010 - 16:19

Frank en Gerrit,

Wat me pas te binnen schoot.In het oude duitse keizerrijk was een Pfalz de plaats waar de keizer vertoefde.Later hielden de Pfalzgrafen er een gerecht.In de loop der tijd is de naam verbonden gekomen aan de persoon, die het plaatselijke gerecht deed en in geschillen besliste.

Zie ook de verklaring hierover in "van Dale"

jan achterberg - 22 jun 2010 - 20:18

Klopt

Frank Visser - 22 jun 2010 - 21:38

Hallo Frank,

zie net je melding dat je pas 16 bent, wil even zeggen dat ik het erg leuk vind dat je op die jonge leeftijd al zo fanatiek met je voorouders bezig bent! Succes ermee!

Groetjes,

Marije

Marije Essink - 23 jun 2010 - 12:25

Twee andere vermeldingen van (één of meer percelen) Paltsman

 

Inventaris van de archieven van de Gemeente Nuth, (1650), 1800 - 1933.

 

http://www.rijckheyt.nl/upload/100/pdf/inventarissen/Inventaris%20secretariearchief%20gemeente%20Nuth%20(1800%20-%201933).pdf

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Grijzegrubben

 

http://www.stamboomforum.nl/extern.php?url=http://watwaswaar.nl/%23

 

2.08. Archief van het kadaster........................................................................................................165

 

3308 Sectie E, genaamd Grijsegrubben, gemeten door landmeter J.J. Cremers, blad 1, bevattende de plaatselijke benamingen:

 

In de Baars Grubben, Op de Karrestraat, Op de Nagel, Aan het Nutter Crutz, Water Kuylerveld, Op de Wienweg, Aan de Witgens, Op de seven Morgen, Aan het Paalken, Aan de Paltsman, Op de acht

Bunders, Op de Hounas, Langen Heggen, Jabber Delle, Distelen Driesch, Aan de Ergdgrub, Op de Geisberg, Aan Grissegrubber vaarte, Grijsegrubben gehucht, Bergweiden, Op de Nieuw weide,

Aan Ney weide, Onder de nieuw weide, Voorster Beemden, Aan

Voorsterstraat 1 kaart

 

Verder in een kwartierstaat

 

RAL-LvO 1758, 82v: Op 16 februari 1734 leenden zij van dezelfde Heldevier 400 pattacons, getuige een wisselbrief die op 6 juli 1737 bij notaris Hupkens te Maastricht t.b.v. de erven Heldevier werd bevestigd. Hermen Meijs borgde met 221 kleine roeden beemd te Terstraten, grenzend aan Peter Eggen en de weg; anderhalve morgen weide in de Veltweide, grenzend aan Geurt Snackers en Nicolaes Coenen; en anderhalve morgen in de Bergweide, grenzend aan Leonaerd Limpens en Peter Eggen. Mathijs Hautvast borgde met drie bunder weide "Overweijde", grenzend aan Giel Cremers en Hendrick Drummen; verder met zijn huis, moestuin en weide, groot een bunder, grenzend aan Vaes Dormans en Jan Drummen; voorts met een bunder weide "de Neij", grenzend aan Giel en Peter Meijs; verder met twee bunder akkerland "in de Swartcuijl", grenzend aan Jacob Bemelmans en Gerard Keuten; voorts met ca. twee morgen beemd, gelgen aan de Narregats, grenzend aan juffrouw Canisius en Hans Wolter van Schaesbergh; anderhalve morgen beemd "op de Pesch", grenzend aan Vaes Vroemen en de straat; en tenslotte 2 1/2 morgen akkerland "de Paltsman", grenzend aan Jan Cremers en Nicolaes Coenen.

http://home.planet.nl/~jvdpo66/kwartierstaat_CBG.htm

Martin Jongkoen - 24 jun 2010 - 07:50

Oke ik bedoelde in ieder geval het land wat u in uw tweede stukje tekst aanduidt.

Maar als het land bijvoorbeeld 2 of 3 ha, was het dan voor die tijd al gebruikelijk om de naam van dat land achter je echte naam te plaatsen?

Wel is het mij bekend dat ze dit met landgoederen deden.

Ik citeer van de site :

Toenaam
Een toenaam kan men als nadere aanduiding verstaan van een persoon bij diens voornaam.
Zoals de aanduiding van:
- het beroep: [Schipper, Bakker, De Slager,]
- eigenschap: [De Goede, De Wilde]
- onderscheid met een gelijknamig persoon: [Eenoog, De Oude, De Jongste]
- de plaats of streek van herkomst: [Van Buren, Van Keulen, Van Hulshorst]
- de naam van de boerderij of landgoed: [ Haverkamp, Van Munnikhof, Van Nijeveld, ]
- van een huis of herberg: {Gouweleeuw, Van der Molen, Vermeulen]
- een veldnaam: [Van den Berg, Van der Kamp, Van der Made]
De toenaam had een persoonlijk karakter, wat wil zeggen dat de broers, vader en zijn kinderen met een andere of geen toenaam voorkomen.

Martin u wijsde me er al een keer op in dit forum dat families in het ooste van het land naar hun boerderij genoemd waren. Dit klopt! Maar ik zie hier dus ook dat ze naar hun landgoed genoemd werden als toenaam!

Je ziet hier ook de naam Van Nijeveld staan. Ik heb wel eens iets gehoord over de familie: Van Zuylen van Nijevelt.

Deze familie heet van oorsprong van Zuylen maar hier is ook als toenaam: van Nijevelt toegevoegd.

- Eigenschapnamen:
Namen ontleend aan een kenmerk van degene die de naam werd gegeven.
welke voortkomen uit:
- leeftijd zoals Jong, De Jongste, Oud, Kind, e.d.(!)
- lichamelijke eigenschappen zoals De Groot, De Klein, De Neus, De Reus, De Ronde, Sterk, e.d.
- gedrag zoals Bedroeft, Vrolijk, Plezier, Troost, e.d.
- bezit zoals, Arm, Rijk, Rijkaart, e.d.
- familie zoals Zeun, Breur, Neef, e.d.

Patroniem (of vadersnaam)
Een patroniem kan men als tweede naamvalsvorm van de voornaam van de vader beschouwen:
Yke Fokkes, Harmen Hendriks.
Vaak zijn patroniemen voorzien van het achtervoegsel 'zoon' of 'dochter', Andries Andrieszn, Fempje Woutersdr.

Dus als we nu als voorbeeld nemen: Hendrick Jansen Spies den jonge Palsman (als ik deze volgorde goed heb.)

Hendrick =voornaam, Jansen = Patroniem,  Spies = Achternaam,  Den jonge = Eigenschap,

Palsman = Toenaam vernoemd naar(misschien) het Landgoed? De Paltsman?

De andere optie waar Gerrit mee kwam, dat het een beroep of functie zou kunnen zijn:

Dubbele- of familienaam toevoegingen

Er zijn in Nederland circa 9000 dubbele- of toegevoegde familienamen.
Deze namen komen voor als:
- combinatie van familienaam en een bezitting -ambtsheerlijkheid- (De Geer van Jutphaas, Maris van Sandelingenambacht). De naam van de bezitting -ambtsheerlijkheid kwam achter de eigen familienaam (stamnaam).
- combinatie van twee familienamen (De Gaay Fortman, Wallis de Vries). De toegevoegde familienaam kwam meestal voor de eigen familienaam (stamnaam).
In de genealogie rangschikt men de dubbele familienamen op de stamnaam.
Elders (overheid) wordt dit op eerste familienaam gedaan.

Frank Visser - 24 jun 2010 - 10:55


p.s. er staat bij u Martin:

 2 1/2 morgen akkerland "de Paltsman", grenzend aan Jan Cremers en Nicolaes Coenen.

Hierover he ik nog het volgende gevonden:

  • Morgen = 0,8129 ha(Amsterdamse morgen) 0,9183 ha (Voornse morgen) 0,9358 ha (Gooise morgen) 0,8516 ha (Rijnlandse morgen). 1 ha.
  •  

    Het licht in Limburg volgens mij maar ik weet nou even niet van welke ik moet uitgaan.

    Maar dat is dan toch zo'n 18 ha.

    Toch denk ik niet dat je over een 'landgoed' kan spreken.

    wat denkt u?

    Frank Visser - 24 jun 2010 - 11:17







    Plaats een reactie

    Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


    Inloggen Registreer nu