stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Ik kom niet meer verder met mijn stamboom! (Spies)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo allemaal,

Ik ben al een tijdje bezig met het uitzoeken van de stamboom van de familie Spies.

Maar ik kom nu niet meer verder!

Dat is bij deze persoon: Hendrik Jansz Spies, Geboren: 1664 in Leeuwen, Gelderland.

 Getrouwd met Jenneke Barends

Hoe kan ik nu het beste mijn onderzoek voortzetten?

Hier ziet u de link naar mijn gehele stamboom: Spiesvantveer.myheritage.nl

Ik wacht op de gouden tip(s)!

Frank Visser

Weet niet hoe het in Gelderland is, maar in Holland (Noord/Zuid) zijn de familienamen vaak op zijn vroegst in de 2e helft van de 17e eeuw ontstaan (daarvoor patroniemgebruik) en in die periode bent u nu net terecht gekomen. Via doopgetuigen e.d. kunt u het pad wellicht verder terug vervolgen, mits er oudere DTB-boeken bestaan.

In het Oostelijk deel van Nederland wordt de familienaam wel ontleend aan de boerderij waarin men woonde en verhuist de persoon naar een andere boerderij dan krijgt hij prompt een andere naam (meestal die van zijn schoonfamilie).

Zie overigens: http://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/22531/0/wat_is_een_paltsman_palsman

Afkomstig uit Duitsland resp. militair http://soldaten-genealogie.nl/eeuw17st.htm ?

N.B.: Ik kom niet bij de inhoud van de vermelde link.

Martin Jongkoen

jan

Ik begrijp helemaal niets van die stamboom Knipogen

Ik zie alleen staan: Hendrick Janse Spies, Geboren: 1664 als zoon van Paulis (!) Spies en Onbekend.

Huwelijk en overlijden kan ik nergens vinden.

De doopboeken van Leeuwen beginnen in 1674, dus ik denk dat 1664 en de naam Paulis foutjes zijn?

jan

Via archieven.nl (digitaal zoeken in tientallen Nederlandse Archieven) op Spies ontelbare vermeldingen kris kras door Nederland. Zowel rond 1650 te Dordrecht, als 1571 - 1573 voor het Hof van Gelre en Zutphen komt voor Jasper Spies. Zie voor die laatste:

 

http://www.archieven.nl/index.php/db?miview=ldt&mivast=0&mizig=109&miadt=37&milang=nl&mizk_alle=Spies

Het woordenboek van de Familienamen in België en Noord-Frankrijk door Frans DeBrabandere vermeldt onder Spiers, Spyers, Spies 3 mogelijkheden w.o. 2. Spiers, stad in Duitsland: Speyer (Rijnland-Palts). 1295 Henuis de Spiers, Namen. Deutsches Namen Lexikon door Hans Bahlow legt verband met speermaker. In Oost-Nederlandse Familienamen door B.J. Hekket komt Spies niet voor.

Martin Jongkoen

Beste Martin alvast hartelijk bedankt voor de informatie die u mij heeft gegeven!

Ik ben al één keer in het achrief van gelderland geweest en heb daar al wel een keer in de Dtb boeken van echteld gekeken(voor de persoon waar we het over hebben). Daar kon ik niks vinden maar binnenkort ga ik er nog een keer heen en zullen we ook in de dtb boeken van leeuwen kijken.

De eerste link die u mij gaf gaat over dezelfde persoon, maar dat forum had ik al een keer eerder gezien.

Als de link van mij niet werkt kunt u de link van jan gebruiken.

Frank Visser

Beste jan de naam Paulis klopte inderdaad niet en wellicht dat het jaartal 1664 ook niet klopt waardoor ik nu vastloop. Maar dit jaartal zie ik wel bij alle stambomen op internet verschijnen die dan zelf ook weer op dat punt vastlopen.

Frank Visser

Beste Frank,

om goed geholpen te worden, is het denk ik beter, als je de (foute?) informatie van anderen niet klakkeloos overneemt. Dat zijn vader Paulis heette moet toch echt fout zijn, en dat jaartal heeft ooit iemand uit de duim gezogen.

Mensen die je willen helpen raken daardoor in de war en lopen daardoor natuurlijk net zo goed vast.

Dus kun je beter vertellen wat je wel weet van Hendrik Jansz Spies.

Zoals gezegd: de DTB boeken van Leeuwen beginnen in 1674; er moet genoeg te vinden zijn over Hendrik en zijn mogelijke broers en zusters, hun huwelijken en kinderen en mogelijk zijn zijn ouders ook nog wel een paar keer als doopgetuigen vermeld.

Een ochtendje alle Spiesen in de DTB van Leeuwen noteren tussen 1674 en pakweg 1725 kan heel verhelderend werken.

Aan het nalopen van de families Spiers (met een R) uit Dordrecht en Zutphen zou ik zelf eerlijk gezegd niet beginnen, maar iedereen heeft zo zijn eigen onderzoeksmethoden; baat het niet, dan schaadt het niet.

Er komen ook al Spiesen (gewoon zonder R) voor in Rotterdam, Groningen, Zuid-Limburg en Leiden in het begin van de 17e eeuw, maar daar zou ik voorlopig maar geen tijd in steken.

Succes.

jan

Beste Jan,

Ik heb Paulis uit de stamboom weggehaald, want die klopte inderdaad niet. Het jaartal laat ik nog even staan totdat ik het echte jaartal gevonden heb. Maar ik vraag me af hoe u weet dat dat jaartal ooit verzonen is en dat de betreffende persoon niet Hendrick Janse Spies maar Hendrik Jansz heet.

Onderzoekt u zelf ook de familie Spies?

mvg,

Frank

Frank Visser

Hallo Frank,

ik onderzoek zelf niet de naam Spies, maar ik heb wel een beetje ervaring met onderzoek, en toevallig heb ik zelf ook nog voorouders in Leeuwen.

Sorry, dat ik de naam Hendrick Janse schreef als Hendrik Jansz.

Dat komt omdat ik namen atijd een beetje fatsoeneer.

Iemand die de ene keer in het doopboek staat als Hendrick staat er een andere keer soms in als Heynderic of Henricus of Heinrik. Voor je onderzoek is het soms handig als je iemand één naam geeft.

Wat betreft dat geboortejaar, dat kom je steeds op internet tegen, maar nergens vind je een precieze datum, of een aanwijzing waar dat geboortejaar vandaan komt.

Dan gaat er bij mij een belletje rinkelen.

Misschien is er iemand niet verder gekomen dan de geboorte van zijn zoon in 1694 (ik noem maar een voorbeeld, ik weet niets van zijn kinderen), en die heeft toen op internet gezet: geboren omstreeks 1664, want 1664 staat altijd interessanter dan 1694, en de volgende die dat heeft overgeschreven heeft het woordje "omstreeks" weggelaten, en vervolgens is iedereen met 1664 aan de haal gegaan.

Onderzoek in het archief moet dat uitwijzen.

Dus ik zou zeggen, veel plezier en succes in het archief!

jan

Het al of niet onderzoeken van de naam Spiers is inderdaad een persoonlijke afweging.

Over methoden het volgende: Ik heb wel eens gesproken over de insluit- en uitsluitmethode. 

Uitsluitmethode noem ik zelf de methode waarbij zelfs een geringe variant op de gebruikelijke schrijfwijze van de familienaam als irrelevant/onwaarschijnlijk wordt verworpen. Hiermee hou je het genealogisch onderzoek overzichtelijk en beperkt. Ik nam deze methode waar bij een mede-genealoog, die was vastgelopen en me om een tip vroeg. Mijn suggestie: Schakel over op de insluitmethode. Tevens vroeg ik hem: Heb je soms een wiskundige achtergrond? Zijn voor mij niet zo verrassende antwoord was een volmondig Ja.

Samen met een andere mede-genealoog (beiden geen wiskundige achtergrond) hanteren we de insluitmethode. Zelfs soms mogelijk op het oog ver gezochte schrijfvarianten worden in het onderzoek betrokken en pas verworpen als er geen duidelijk verband met de onderzochte familie(naam) is aangetoond. Op de gemeenschappelijke familienaam Pol(l)et noteerde mijn mede-genealoog bijna 100 verschillende schrijfwijzen in diverse streken/landen. Zijn genealogisch onderzoek gaat terug tot het jaar 1250.

Martin Jongkoen

Ik ben Hendrik Janse Spies ook tegen gekomen als Hendrik Janse Palsman of Hendrick Janse Spies ofte de jonge Paltsman in het doopboek van Echteld (bij zijn kinderen). Ik heb zelf geen idee waarom hij Paltsman wordt genoemd. Verder dan hem kom ik niet. Soms moet je je erbij neerlegen dat je gewoon niet verder terug kunt

Gerrit van Doorn

Paltsman,

Het is al eens eerder aan de orde geweest.Het kan slaan op de woonplaats van zijn voorvaderen, de [Rheinland] Phalz.

jan achterberg

Beste Gerrit en Jan,

de naam paltsman ben ik ook niet veel op internet tegengekomen.

Maar ik ben er achtergekomen dat 'heren' de naam van hun kasteel of landgoed achter de echte achternaam zetten.

Ik heb pas een stuk grond gezien met de naam: de Paltsman.

Ook heb ik stukken gevonden dat er spiezen waren die pandheren/leenheren van Kerkrade waren.

En via wikipedia zag ik wat een paltsgraaf is. Ik dacht misschien dat zijn vader of voorvader een paltsgraaf was en dat ze naar loop van tijd Paltsman zijn gaan zeggen??

In ieder geval heb ik op archieven.nl heel veel aktes van Spiezen uit Limburg gevonden. Die een aantal 'kastelen' in bezit hadden, zoals Ehrenstein, Einrade, landgoed Schimper en huis Prickenis.

De familie Spies zat ook op een gegeven moment in de ridderschap van Keulen.

En de familie Spies von Büllesheim wordt voor het eerst vermeld in 1256 met Godfried de Bulgenheim in Bonn. op dat moment behoren ze tot de katholieke oude adel van Jülich. Daar woonden ze ook.

Jülich http://nl.wikipedia.org/wiki/Gulik_(land)Jülich het lag ongeveer op de plek waar nu Limburg ligt. Ik denk dat er daar een verbinding ligt.

Ik ben in iedergeval niet van plan om het nu al op te geven. Ik ben pas 16 jaar dus ik heb nog alle tijd:P

Frank Visser


Frank en Gerrit,

Wat me pas te binnen schoot.In het oude duitse keizerrijk was een Pfalz de plaats waar de keizer vertoefde.Later hielden de Pfalzgrafen er een gerecht.In de loop der tijd is de naam verbonden gekomen aan de persoon, die het plaatselijke gerecht deed en in geschillen besliste.

Zie ook de verklaring hierover in "van Dale"

jan achterbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!