stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Ik kom niet meer verder met mijn stamboom! (Spies)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Gerrit van Doorn

Klopt die ontdekking maakte ik gister ook!

Alleen hoe komen we erachter wie daar gewoont heeft?

gr.

Frank Visser

in Aenteijkeningh off Lijste van de Inwoonderen van de Heerlickheden Lhede ende Oudenweert, van haere hant-teeringe, en waer meede deselve haer komen t'erneren gemaeckt ingevolge van des Ed. resolutie ende aenschrijven in dato den 29e Meert 1693.
staat het volgende:
Adriaen Jansen van Gelder, Molenaer tot Heusden, toe behoorende de hoffstade genaempt de Spees, daer in doende tappers neeringh.
Zie http://www.google.com/url?url=http://www.hogenda.nl/docs/Attachment.aspx%3FID%3D%257Bae8e9c98-4ffc-427e-a04f-9081624980af%257D&rct=j&sa=U&ei=f7G0TJnHIIWksQPUzZXjCA&ved=0CDgQFjAH&sig2=ksj-iFFqnP98TaNELessgw&q=spees+spies+kesteren&usg=AFQjCNEU4zpfXl6VG1VQy6E-PNY8WWIEyg
Daar staan ook Johannis en Hendrick Spies in (als arbeiders, ze zouden hoogstwaarschijnlijk niet de Spees/Spies bezitten, wie weet werkte ze op de Spees en hebben ze daar de naam Spies van..en wie wie ook Paltsman)

Gerrit van Doorn

Ter verduidelijking van onderstaande herhaalde reactie: Kan Adriaen Jansen van Gelder de stamvader zijn van de familie Spies? Als zijn nakomelingen komen Johannis en Hendrick Spies dan pas later in het bezit van de Spies/Spees. N.B.: Hetgeen te bewijzen/te ontkrachten is via overlijdensgegevens van Adriaen Jansen in combinatie met Oud-Notariële of Oud-Rechterlijke akte(n) rond dit overlijden.

=========================================================================

Van Gelder hoeft op dat moment nog geen familienaam te zijn, maar kan ook slaan op waar iemand vandaan komt/kwam (herkomst). Zie voor de verschillende betekenissen de 1e link, terwijl de 2 volgende linken slaan op het voormalig Hertogdom Gelre (grotendeels huidig Gelderland met een stuk NRW/Duitsland -> Paltsman?) en de Duitse plaats Gelderen.

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelder

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Gelre

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Gelderen

Bewerk

Martin Jongkoen | 19 aug 2010 | 14:46

Martin Jongkoen

Ik vind dat nogal zoeken naar het gewenste resultaat. Volgens mij staan in dat document de gezinshoofden

Gerrit van Doorn

@ Martin: Weet u ook hoe we die overlijdensgegevens en aktes van Adriaen Jansen in kunnen zien?

p.s. Het zou inderdaad ook kunnen dat de Paltsmannen op de boerderij werkten. Ik las op internet dat er rond de 16e en 17e eeuw veel Duitsers naar Nederland kwamen, omdat de lonen hier een stuk hoger lagen etc. En daarvan zou de naam Paltman dan komen.

Gr.

Frank Visser

Gerrit,

Dus ze zijn alle 3 gezinshoofden, maar dit sluit toch niet uit dat ze familie van elkaar kunnen zijn? De familienamen van mijn ouders (Jongkoen/Lagerwerf) komen voor het eerst voor in 1702 (Gouda) en 1695 (Rijsoord/Barendrecht), terwijl de families daar al veel langer (tenminste 1643 resp. 1605) wonen.

Echter onder de oorspronkelijke Franse Familienaam (WK: Pollé/Poulet)/Patroniem (NH: Fransz)) resp. Patroniem (Teunisz)/Eén of meerdere voorlopers van de familienaam (van der Waal - naar een gedempt riviertje). In dezelfde periodes/tegelijkertijd  worden vader/zonen/dochters wel verschillend aangeduid. Dit komt het duidelijkst naar voren als na overlijden van één van beide ouders de boedel wordt verdeeld over verschillend aangeduide zonen/dochters, maar steeds met hetzelfde patroniem.

Inderdaad: We zoeken allen naar gewenste resultaten, maar wel deugdelijk onderbouwd.

Frank,

Op dit moment is mij niet bekend over welke periode er relevante begraafregisters (na 1692) zijn en of die geïndexeerd (inclusief op patroniem) zijn. Mij is uit andere delen van het land bekend, dat een beroep van molenaar generatieslang van vader op zoon werd doorgegeven. Daar zijn ook wel publicaties over. Hier wellicht ook?

Je moet meerdere opties (die van Gerrit, mij of anderen) afwegen en afhankelijk van aangetroffen vermeldingen/stukken afstrepen of als goed onderbouwd aanvaarden.

Martin Jongkoen

Ik ben benieuwd of de Spies/Spees, wat toch een boerderij van "formaat" moet zijn geweest, ergens in de protocollen van bezwaar voor komt. Opheusden...Kesteren of Lede en Oudewaard ofzo?

Gerrit van Doorn

Frank,

Er zijn ook databases van Molens, maar in 2 (onderstaand) geen Spies of Spees. Wel Speers,  dat ver weg ligt in Friesland.

Verdwenen Nederlandse Molens

http://www.molendatabase.org/molendb.php

Korenmolen van Speers te Deersum (< 1481 - < 1664). In 1481is er sprake van Dirck moluner oppa  Spears (= Speers ten ZW van Deersum). http://maps.google.nl/maps?hl=nl&tab=wl#

Bestaande Nederlandse Molens

http://www.molendatabase.nl/nederland/

Martin Jongkoen

Ok, ik ben vanmiddag in het Gelders archief geweest en we konden de geboorte-akte van Hendrick Jansen Spies niet vinden. Van het personeel kregen we te horen dat het kerkarchief van de Nederduits-gereformeerde gemeente zich aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in een bankkluis in Tiel bevond.

Deze kluis werd opgeblazen waardoor het archief verloren is gegaan. Daaronder bevonden zich de lidmaatboeken 1647-1665, 1667-1696 en de lidmaatboeken vanaf 1723.

Op 26 jun 2010 | 18:26 vertelde ik over het verhaal van de Spies uit Veenendaal die ook met de stamboom vastliep en dat er bladzijden ontbraken. Wellicht gaat dat ook hierover.

Frank Visser

Vandaag hebben we ook enkele bladzijden uit de drie ORA archiefstukken gekopiërd.

Op 18 aug 2010 | 14:34 publiceerde ik nog een stuk tekst waarvan ik de voetnoot ook nog zou publiceren. Deze zal ik er morgen op zetten.

Groeten

Frank Visser

Trouwens hebben we ook een Johannes Spies met een geboren zoon genoemd Hendrick in 1658.

Er staat geen moeder bij vermeld en het is in Echteld.

Frank Visser

Zoon geboren of genoemd in 1658; wordt daarbij de familienaam Spies vermeld? Dit betreft dus:

Hendrik Jansen Spies woont al tenminste vanaf 21/6/1680 in het buurtschap Ooij (gemeente Echteld).

Martin Jongkoen

 

Photobucket" alt="Hendrick" />

Frank Visser


Martin ik heb de proces stukken gescanned.

Zou je er even naar willen kijken?

Gr.

Frank Visser
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!