stamboomforum

Forum logoGezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Ik kom niet meer verder met mijn stamboom! (Spies)scheiding

Hij word dus als hij op leeftijd is Hendrick Jansen genoemd. Dat zal het Jansen gedeelte verklaren.

Alleen is het nog wel appart dat Hendrick Jansen met zijn huwelijk zonder Spies erachter word vermeld

en bij zijn eerste drie geboren kinderen ook niet. Maar zijn vader werd voor dat huwelijk dus toch al spies genoemd. Als dit de vader is.

Frank Visser

scheiding

Frank,

Zoals eerder al is vastgesteld betreft dit (latere) indexering op DTB-inschrijvingen. Bij het opblazen van de kluis zullen vermoedelijk ook de oudste orginele doopinschrijvingen verloren zijn gegaan. Door het bombardement van Middelburg in WO II zijn ook veel orginele Zeeuwse DTB-inschrijvingen verbrand. Aan de hand van overschrijvingen/trtanscripties vóór dit bombardement is niettemin veel gereconstrueerd.

Aan het slot lijkt te staan "otencingel (?)" mogelijk wordt bedoeld "ossensingel". 

Martin Jongkoen

scheiding

Ja maar dit is toch overgeschreven voordat de kluis werd opgeblazen?

Dus wat zou hier dan niet aan kloppen?

Gr.

Frank Visser

scheiding

Het is de interpretatie van wat de overschrijver toen meent te hebben gelezen en hij/zij twijfelde duidelijk hierover (voegt vraagteken toe). We kunnen niet meer terugvallen op het orgineel.

Vluchtig gezocht via google maps en er bestaat nu zéér waarschijnlijk niet een Ossensingel. Uit Gouda weet ik vanuit 2 uitgebreide boeken over Goudse straatnamen, dat in de loop der eeuwen straten qua naam en ligging nogal aan verandering onderhevig waren. Mogelijk is er een publicatie over de Echteldse straatnamen.

Martin Jongkoen

scheiding

Maar we kunnen hier toch wel bijna uit op maken dat dit de vader van Hendrick Jansen Spies is?

p.s. ik heb de procesdossiers gescanned.

Zou u deze misschien in willen zien?

Gr.

Frank Visser

scheiding
p.s. is de eerste letter geen N?

Frank Visser

scheiding

Het zou dan wel een heel ongebruikelijk geschreven "N" zijn, gevolgd door 1 of 2 letters, waarvan de eerste een klinker (m.i. nog steeds een "e") moet zijn. Twijfel nu of er nog een 2e letter ("n") volgt, gevolgd door cingel. Daar kan ik geen logische singel van maken. Is er ergens vandaan te plukken een alfabetisch overzicht van huidige/vroegere Echteldse resp. Nederbetuwse straatnamen (internet Falk-plan)?

Johan kan niet anders dan zijn vader zijn; benaderde geboorte/doopjaar 1664 blijkt nu 1658 te zijn. Opmerkelijk is echter, dat hij in 1680 (22 jaar) al "handelingsbekwaam" is. Meerderjarigheidsgrens lag toen op 25 jaar. Mij is niet duidelijk hoe dit in vroegere eeuwen was geregeld en welke ontheffingen voor handelingsonbekwamen (minderjarigen/vrouwen) toen golden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Handelingsbekwaamheid

Het kwam in oudere doopboeken voor, dat de moeder niet werd vermeld. 

Uit je vraag maak ik op, dat de processtukken moeilijk zijn te ontcijferen. 16e/17e eeuwse stukken lijken soms eerder in het Arabisch schrift geschreven. Wil er best naar kijken, maar ik denk dat op dit forum mensen zijn die meer bedreven zijn in het ontcijferen. Mogelijk als afzonderlijk item onder "hulp gevraagd" plaatsen.

Je bent al heel ver gekomen en het valt me op, dat de Paltsman (1683/1697?) tot nu toe niet verder teruggaat dan Spies (1658).

Martin Jongkoen

scheiding

Oké, ik zal het eerst aan een kennis van me laten lezen en als die er niet uit komt zal ik het alsnog op deze site om hulp vragen.

Gr.

Frank

Frank Visser

scheiding

Staat er niet Oie cingel? Ik zie ook onder de naam Johan Spies van "tot Ooij" staan (heel vaag)

Ik heb destijds deze akte kaartjes ook gezien op de microfilms bij de mormonen maar wegens tijdgebrek kon ik ze niet fotograferen.

Gerrit van Doorn

scheiding

Er zou inderdaad Oie(r/n)cingel kunnen staan en nu zie ik pas, dat er vaag onderstaat tot O(o)ij. Ook staat er vaag achter getuigen: Hendrick Jansen. Vernoemde (nog levende) grootvader Hendrick Spies (* ca. 1608 - > + 1657) ? Of komen de vage vermeldingen uit achterliggend indexkaartje?

In de overgangsperiode van patroniemgebruik naar familienaamgebruik hoeft je geen consequente aanduiding te verwachten. In mijn familie valt wel op, dat bij de huwelijksinschrijvingen (1702 - 1716) 4 broers Jongkoen allen consequent met de vernederlandste (1e vermelding 1702) familienaam worden aangeduid.

Dat geldt niet (altijd) voor de daaropvolgende dopen: Po(o/u)lé(e/n/s/t) 1643 - 1659, Frans(se/zn) 1671 - 1688, Jonckhoen (1702 - 1760), Jans(e/z)n (1702 - 1712), van den Ringh (naam 1e echtgenote) 1708, Jongkoen (1710 - 1796), Jonkhoen (1710 - 1799), Jantz (1715), Jonckoen (1717), Jonghoen (1718 - 1789), Jonkhoorn (1719) en Hoen (1725),

Martin Jongkoen

scheiding

Op 29-aug-2010

Poste ik onder andere dit:

 

NO. 1047. Wïllem van Boicholt en Johan Spies stellen zich borg voor Johan de Haan, die op

last des Hertogs gevangen was genomen als beschuldigd van aan eenen afgezant des konings van

Frankrijk 300 gouden kroonen ontvreemd te hebben.

17 Februarij 1521.

 

Ik had nog geen flauw idee over wie dit ging.

Vermodelijk gaat dit over dezelfde persoon.

 

Gr.

Frank Visser

scheiding

Over de doorschijnende namen.

Het zou kunnen maar ook weer niet.

Bij Datum en kind schijnt er namelijk ook iets door.

Frank Visser

scheiding

Het lijkt enigzins overgeschreven, over heen gescheven en reflectie spiegeling van de tekst

tijdens fotograferen o.i.d.

Andre

scheiding

hallo Andre,

dus er is eerst echt opgeschreven en toen uitgewist??

Of zou het eerst met potlood zijn opgeschreven en daarna vast met vulpen?

Gr.

p.s. @ Martin die datum gokt u neem ik aan?

Frank Visserscheiding

Ik denk eerder dat de onderliggende pagina ietwat zichtbaar is (dus doorschijnt in de bovenliggende blz).

Gebeurt wel vaker bij een kopie.

Vr.Gr. Carla B

Carla BWie (onder)zoekt wie? overeenkomsten

In bovenstaande tekst is gekeken naar familienamen die ook voorkomen in het Wie (onder)zoekt wie? register. De volgende overeenkomsten zijn gevonden:
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!