stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ik zoek info over Admiraal Jongekees, de man onder de beer



Profiel afbeelding

Beste Peter, Opmerkelijk dat je zoekt naar Jongekees en Oudekees. Ik ben er ook in geinteresseerd. Zelf ben ik een afstammeling van Sorgdrager, Cornelis Gerrit, Gerrit Cornelis enz. Cornelis Gijsbertsz. Sorgdrager zit in onze familie. In zijn boek beschrijft hij het voorval dat commandeur jongekees in gevecht is met een beer. Ongetwijfeld is dit verhaal bekend hoe Cornelis Gijsberts het vertelt: de beer zette zijn linkerpoot op de borst van Jongekees , enz. Als u dit verhaal niet heeft wil ik het wel overmailen en vertellen hoe mijn afstamming van de oude of jongekees m.i. is. Cornelis Gijsberts beschrijft nog een gebeurtenis van de twee broers.

Hart. groeten, Ali IJkema - Sorgdrager

a.ijkema-sorgdrager - 26 jul 2012 - 17:28

Jan,

Mijn naam is Willem Jan Arie Jongkees  wonende in Nieuw Zeeland.  Ik heb mijn stamboom tot Aarjen Pietersz Jongkees kunnen samenstellen.  Ik zie dat u de naam Cornelis Gerritsz Jongekees en Cornelis Gerritsz Ouwekees heeft genoemd.  Zijn deze twee namen verwant met de familie naam Jongkees?  Waar heeft u deze namen gevonden?  Met vriendelijke dank 

Jan-Arie

Willem Jan Arie Jongkees - 23 okt 2017 - 00:24

Mijn grootvader, Frits Muller van Brakel was een werktuigbouwkundig en scheepsbouwkundig ingenieur. Hij was zeer geinteresseerd in Nederlandse maritieme geschiedenis en schreef na zijn pensionering veel over zeehelden, avonturen op zee  en andere onderwerpen die met schepen, havens en dergelijke te maken hadden. Een van zijn verhalen was over kapitein Jongkees en zijn tocht naar Spitsbergen. Het verhaal van de beer komt er ook in voor. Het is duidelijk een mengsel van werkelijkhijd en zijn eigen fantasie.

Ik heb het manuscript volledig uitgetypt en als er interesse voor bestaat kan ik het beschikbaar maken via het internet. Het is niet van veel hulp voor genealogisch onderzoek, maar toch een leuk verhaal.

Frits Beran - 23 okt 2017 - 04:12


Dit is erg intersant omdat wij in het bezit zijn van een schilderij met allerlei schepen bij Spitsbergen (denk ik) met de volgende beschrijving op een van de schepen: De Roozendael 17. Jonge Kees. 87"   en "De Wilhelmus Josphus 1787".  Op de roeiboten staat de volgende initialen "AVH".  Wij zouden het erg waarderen als wij een copy van dit manuscript van u krijgen.  Dit zou een belangrijke toevoeging bij dit schilderij zijn.

Willem Jan Arie Jongkees - 23 okt 2017 - 06:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu