stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » familie tak "Lijs"


Profiel afbeelding
Ben op zoek naar possible familie leden met de naam Lijs, afkomstig uit Nederland. Als het goed zit dan komt de naam terug van Grafhorst rond late 1500 begin 1600. Wie heeft meer informatie?

Robert M. Lijs

Hallo Robert, we weten nog niet precies wat je aan gegevens heb, en mogelijk wat je nog

niet heb. Waar zit het probleem precies, gaarne namen, plaatsnamen en data ?

Verder heb ik via je profiel het e.e.a. bekeken en iets daarvan uitgezocht, misschien heb je het al ?

De site BHIC geeft minimaal 500 vondsten van de familienaam: Lijs in 355 akten.

Christoffel Hendrik Lodewijk Lijs, brandstofhandelaar, geb. te Kampen en was 26 jr. toen hij in het huwelijk trad op 10-06-1920 te Kampen met Hendrika Paulina Withaar, geb. te Kampen en was 22 jaar oud, zij is op 13-10-1949 te Arnhem (52 jr.) overleden. Haar ouders waren Berend Withaar en Hendrikje Barkel.

De ouders van Christoffel waren (volgens de site BHIC) Arend Lijs en Margje Elisabeth Blauw.

En de ouders van Margje waren: Christoffer Lodewijk Hendrik Blauw, geb. te Groningen en gehuwd

op 21-01-1866 te Groningen met Elisabeth van Rink, ook geboren te Groningen.

Van Arend en Margje heb ik in iedergeval een kind gevonden, en wel:

Jacob Lijs, geb. op 03-06-1903 te Kampen was geh. met Johanna de Vries (gescheiden echtgenoot), Jacob is op 44-jarige leeftijd, en wel op 24-07-1947 te Oldebroek overleden. Van beroep was hij artist.

Arend Lijs was geboren op 31-01-1863 te Kampen en Margje was geboren op 28-12-1867 te Groningen.

(Deze laatste gegevens van de site van: Digitale stamboom Den Haag)

Of heb ik je vraag niet goed begrepen en wil je dat alleen personen met de zelfde familienaam: Lijs reageren !

We zien je reactie wel.

DHv. E.

Grootvader Christoffel Hendrik Lodewijk Lijs.

Jacobus

Hallo Robert, vandaag nog op de site van: Familysearch gevonden:

Arend  (Arie) Lijs, geb. op 06-05-1921 te Kampen/IJsselmuiden en overl. op 03-07-1977 te Emmeloord.

Het bijzondere vond ik dat deze Arend (Arie) ook in de brandstoffenhandel zat. Ik kan het nog niet aantonen dat hij eventueel een zoon van Christoffel en Hendrika zouw kunnen zijn. Qua data kan het !!

Helaas werden er geen namen van de ouders vermeld.  (jammer)

Trouwens dat kranten plaatje van 1910 van Chris (Christoffel Hendrik Lodewijk) is hartstikke leuk.

Succes, mogelijk zien we u nog eens op deze berichten reageren.!!

DHv. E.

Om te beginnen, van harte bedankt voor de tijd die U genomen hebt om mij te antwoorden. Vergeef mij als mijn Nederlands niet zo goed is daar ik over 30 jaar in Canada vertoef en Engels zo'n beetje mijn nieuwe moedertaal is geworden.

Arie Lijs is inderdaad een oom van mij. Hij is de oudste zoon van Christoffel Hendrik Lodewijk en Hendrika Lijs. Er zijn nog 2 andere zonen en 2 dochters. The namen van de zonen volgen de eerste 3 letters van her alfabet, A,B en C. In dit geval Arie, Berend en Christoffel Hendrik Lodewijk. De dochter's namen zijn Martha (Lijs-Sleurink) en Pauline. Pauline (Lijs-Vos) is de enigste nog in leven.

Ik ben de oudste zoon van Berend Lijs en Henriette Maria Vermaes. Zij hebben 5 kinderen, Robert Maxim (dit ben ik), Martha Paulina (Marlien), Alexander Carl (Lex), Christofel Hendrik Lodewijk (Chris) en Annemarie Juliette (Annemiek). Mijn moeder leeft nog en is in Harderwijk woonachtig. 

Ik had ook een oom Herman Lijs, overleden als ik het goed heb in de 70ge jare. Hij was woonachtig in Amstelveen en ik geloof dat hij een advocaat was. Van welke familie tak is hij.

Over de jaren heb ik ook contact gemaakt met Lijzen die in Zuid Amerika woon achtig zijn. Hun vraag aan mij is of zij tot onze Lijzen tak behoren maar ik kan me daar geen antwoord op vinden. Als ik het goed begrijp van hun zijn hun voor orders via Shell naar Curacoa over geplaatst en sindsdien zijn ze door gereisd naar Agentina.

Jacob Lijs had een dochter, Aartje Lijs en was getrouwd met een Willem Post. Hun gegevens heb ik althans via dit network weten te vinden. Ik wist dat Jacob, haar vader, een broer van Arend Lijs was. Ik heb Willem en Aartje Post nog in het leven meegemaakt in the jaren 50 net toen mijn ouders terug kwamen van Oost Afrika.

Verder heb ik nog geregeld contact met de neven en nichten van mijn direkte Lijzen familie (van de 5 kinderen van Christoffel Hendrik Lodewijk en Hendrika), dit vanwege reunies die iedere 5 jaar wordt gehouden.

Zoals ik in mijn eerste verzoek duidelijk maakte ben ik op zoek naar gegevens omtrent Arend Lijs en zijn voorouders en volgens zeggen afkomstig rond Grafhorst. Ook de naam Lijs is verwarrend daar het Frans aan doed. Het kon in dit geval "Dal" (Valley) kunnen betekenen (zie ook Lily of the Valley of Lelietje van Dalen). Er is ook een kleine rivier die Lijs in Belgie genoemd wordt en in Frankrijk begint waar het ook wel Lis, of Lys wordt genoemd. Verder zijn er veel Lijs of Leijs of de la Lijs namen in Zeeland en Belgie.   

Om U op de volgende vraag te beantwoorden "Of heb ik je vraag niet goed begrepen en wil je dat alleen personen met de zelfde familienaam: Lijs reageren !" In eerste instantie ben ik naar de Lijzen informatie achter, maar het is altijd leuk natuurlijk om meer van de familie te weten zien te komen.

Ik ben benieuwd of de gegevens U enige richting kan geven, en als nog bedankt voor de hulp. Robert Lijs

Robert M. Lijs

Familie Leijs komt uit België, Adriaan Leijs Geboren 1784 te Minderhout (B.) zoon van Corneille Adrianus

Leijs en Jacqueline van Aelst,  hij trouwde te Etten-Leur met Wilhelmina Hopstaken  deze kregen 11 kinderen

waaronder zoon Cornelis Leijs Geb. 28-07-1814 te Etten-Leur.Cornelis  trouwde 11-01-1837  te Geertruidenberg met Johanna van den Merendonck, die reeds Weduwe geworden was van Willem van Mook

daar in Geertruidenberg is er een fout gemaakt en is de naam Leijs veranderd in de naam Lijs

Dit echtpaar kregen drie kinderen :

1/ Wilhelmina Lijs Geb.16-08-1837 te Geertruidenberg

2/ Adrianus   Lijs  Geb. 08-03-1839 te Geertruidenberg

3/ Marijnus  Lijs    Geb.  1843           te  Renkum

Nadien zijn zei verhuisd naar Haarlemmerliede, waar hun nakomelingen hun weg gevonden hebben.???

 Jos Leijs   Graag uw reactie.

A. LEIJS


Hallo, in kom dit net tegen en ben toch nieuwsgierig. Ik ben Stefanie Lijs, 28 jaar en woonachtig in Den Bosch. Mijn opa is van waaruit de naam Lijs onze familie in is gekomen en zijn naam is Jan. Woont nu in Duitsland met zijn nieuwe vrouw. Ik weet niet de naam van zijn moeder maar weet wel dat zij in omgeving Leiden heeft gewoond. Lijs kom je niet vaak tegen en vandaar ook de nieuwsgierigheid. Komt er ergens in bovenstaande stamboom een Jan Lijs voor, nu leeftijd eind 70, begin 80. Was ooit getrouwd met Martha van Opdorp. En heeft 5 kinderen (waaronder mijn moeder en dus 4 zonen)

StefaniePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu