stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » geboorte Wehe - groningen



Profiel afbeelding

ik zoek de geboorte van Willem Spoelman. geboren tussen 1780-1790. de latere informatie over zijn leeftijd is wat tegenstrijdig.

ook de huwelijksacte van hem met Trijntje Gerrits, of een overlijden van Trijntje Gerrits met een verwijzing naar hem zou fijn zijn. Ik vermoed dat ze na 1840 is overleden.

f.gaeta - 30 jun 2010 - 11:53

genlias meld deze gegevens

Bron  Burgerlijke stand - Overlijden 
Archieflocatie  Historisch Centrum Overijssel 
Algemeen  Toegangnr: 123
Inventarisnr: 6329
Gemeente: Hasselt
Soort akte: overlijdensakte
Aktenummer: 2
Aangiftedatum: 13-01-1847 
Overledene Willem Spoelman
Geslacht: M
Overlijdensdatum: 12-01-1847
Leeftijd: 65
Overlijdensplaats: Hasselt 
Vader - - 
Moeder - - 
Partner Trijntje Gerrits
Relatie: echtgenoot 
Nadere informatie  arbeider; geboren te Wiheei (Gn); ouders niet vermeld

Meer gegevens kon ik zo niet vinden, sorry.

Ronald Stroomberg - 30 jun 2010 - 12:17

Hallo,

Komt Willem ook voor met een patroniem? Dat zou het zoeken vergemakkelijken. Ook de namen en geboortedata van zijn kinderen kunnen helpen bij het zoeken. Welke (tegenstrijdige) data zijn er? Er zal er wel een zijn die klopt.

Wat geloof hadden Willem en Trijntje?

Groeten, René Remkes.

Rene Remkes - 30 jun 2010 - 12:22

hallo René,

het lastige is dat ik eigenlijk heel weinig weet van hem. hij woont samen met jenneke Emondt, een voorouder van mij. hij kon niet scheiden, hier zijn aanvragen/verzoeken voor ingedient. zijn vrouw Trijntje liet dit blijkbaar niet toe.mogelijk streng katholiek?? willem is jenneke trouw gebleven tot zijn dood, mogelijk zelfs bemiddeld figuur geworden.

de vader van jenneke was hervormd, haar moeder was luthers. rond 1835 erkent willem de kinderen van Jenneke als zijnde zijn erfgenamen. op de geboorteacte van 1 dochter wordt de naam spoelman gevoerd. de kinderen dragen/houden verder hun hele leven de naam van de moeder.

als willem "verschijnt" is hij tapper in Drente (kroeghouder).

ik heb wel eens zitten gissen naar alternatieve namen als, wibbe of wybe enz. of speelman, spielman, spelman.

hoop dat je hier iets verder mee kan.

f.gaeta - 30 jun 2010 - 14:48

hallo Ronald,

dank voor je werk. deze info wist ik wel al. ik was vooral nieuwschierig naar haar overlijden.

als je nog andere dingen tegenkomt hoor ik het graag.

flora

f.gaeta - 30 jun 2010 - 14:55

Hallo Flora,

Dus je weet de namen van de kinderen wel. En denkelijk ook de namen van Jennekes ouders. Als Jennekes kinderen door Willem verwekt zijn, zullen daar ook twee bij zijn, die de namen van de Willems ouders krijgen, gesteld, dat er zoveel kinderen geboren zijn.

Als we Jennekes ouders weten, dan kunnen we ook vermoeden, hoe Willems ouders heetten en dan gerichter zoeken.

Wibbe is inderdaad een naam die bij Spoelmannen in de streek rond Wehe voorkomt. Willem ook, trouwens.

Groeten, René

Rene Remkes - 30 jun 2010 - 15:12

héé, zo heb ik nog niet zitten denken. alseerste hier de namen van de ouders van Jenneke: vader is chrisstoffer emondt, moeder Suzanna Dorothea Lentz.(vader suzanna heette Carel moeder maria agneta)

kinderen van Jenneke:

1e christoffhia Dorothea Constansia (1e van vader, 2e moeder, 3e ???)

2e constantijn (broer van Jenneke heet zo)

3e wilhelmus

4e Johannes

         wilhelmus en johannes zijn een tweeling; beiden boven de 50 geworden (gewoon apart voor die tijd vlg. mij).

5e suzanna doxenthea (Doxenthea waarschijnlijk alternatieve spelling dorothea)

6e caroliena angenita (vernoemd naar tante caroliena, angenita zie ik bij moeder suzanna?)

7e christoffel (naar vader?)

oftewel alleen johannes en wilhelmus kan ik niet met bekende voorouders verbinden. dan zouden deze gegevens naar ouders kunnen wijzen? klopt deze redenatie dan ongeveer?

f.gaeta - 30 jun 2010 - 18:48

Hij overlijdt in Hasselt. Daar woonde de schoonfamilie ook. Weet jij wat zij (jenneke dus) in Ellewoutsdijk ging zoeken?

Detail resultaat: (Overledene)

Bron Burgerlijke stand - Overlijden Archieflocatie Zeeuws Archief Algemeen Gemeente: Ellewoutsdijk
Soort akte: Overlijdensakte
Aktenummer: 8
Aangiftedatum: 00-00-1895 Overledene Jenneke Emondt
Geslacht: V
Overlijdensdatum: 05-05-1895
Overlijdensplaats: Ellewoutsdijk Vader Christoffel Emondt Moeder Suzanna Dorothea Lentz Partner
Relatie: ongehuwd Nadere informatie Lft: 95 jaar; Brp: zonder

 

Er zijn wel Spoelmannen in Wehe den Hoorn. (valt volgens mij na 1811 onder Leens). De moeilijkheid is dat je geen indicatie hebt van de voornamen van de ouders. Weet je waar het huwelijk van Willem met Trijntje gesloten is? Ik kon haar overlijden ook zo snel niet vinden. Heb niets in de noordelijke provincies (gn/dr) kunnen vinden dat leek op hun huwelijk. Genlias ook niet. Het kan voor 1811 geweest zijn (dat heb ik dus in gn en dr geprobeerd. Geen resultaat. Geen Wil* die met een trijn* trouwt in de goede tijd

Zwenny - 30 jun 2010 - 19:33

Hallo Flora,

Ik geloof, dat ik iets gevonden heb. Kijk maar eens op "AlleGroningers". Roelf Wibbes Spoelman heeft als vader: Wibbe Roelfs S. "wonende te Smilde". Zijn moeder woont in Baflo en heet Trijntje Isebrands. (Ze kan best de dochter zijn van een Gerrit Isebrands of Izebrands. Is ook te vinden.)

Het lijkt er dus op, dat de ouders gescheiden zijn/wonen.

Willem lijkt inderdaad Wibbe te zijn.

Je kunt de acte inzien!!

Groeten, René

Detailweergave van de akte Huwelijk 13-06-1835   Baflo     Bruidegom Roelf Wibbes Spoelman, boerenknecht Geboren Westernieland Vader Wibbe Roelfs Spoelman, arbeider Moeder Trijntje Izebrands, dagloonster     Bruid Bouwina Rentjes Vos, dienstmeid Geboren Saaxumhuizen Vader Rentje Derks Vos, daglooner Moeder Grietje Tjarks Dwarshuis, dagloonster     Bron Huwelijksregister Baflo 1835

Rene Remkes - 30 jun 2010 - 20:14

Hallo Flora,

Het wordt nu een beetje vreemder. Roelf Wibbes Spoelman is geboren op 8 mei 1810 volgens zijn huwelijksacte. De enige Roelf, die ik in dat jaar vind is deze:

Doop 06-08-1810   Westernieland en Saaksumhuizen     Dopeling Roelf Geslacht o Geboortedatum 08-05-1810     Vader Wibbe R. Veenkamp Moeder Trijntie IJsbrands     Opmerkingen wonende in Westernieland     Bron Doop- en trouwboek Westernieland en Saaksumhuizen 1687-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 526

Ondanks de afwijkende achternaam lijkt dit wel te kloppen.

Doop 25-12-1785   Wehe     Dopeling Wibbe Roelfs Geslacht o Geboorteplaats Wehe     Vader Roelf Hartlief Moeder Trijntjen Wibbes     Bron Doopboek Wehe en Zuurdijk 1667-1804
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 505, folio 19v

Hartlief is een (zeldzame) naam, die bij de familie Spoelman voorkomt.

Groeten, René

Rene Remkes - 30 jun 2010 - 20:40

Hallo Flora,

Hier zijn de doop en het overlijden van Trijntje. Ik laat de rest aan jou over. Als je vast komt te zitten, laat dat dan even weten.

 Als je een acte in kunt zien, doe dat dan. Er staat vaak belangwekkende informatie in, b.v. in Trijntjes overlijdensacte.

Groeten, René

Doop 04-03-1781   Westernieland en Saaksumhuizen     Dopeling Trijnie Geslacht o     Vader Isebrandt Gerrits Moeder Aaltje Omkes     Opmerkingen wonende in Westernieland     Bron Doop- en trouwboek Westernieland en Saaksumhuizen 1687-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 526

Overlijden 19-11-1846   Baflo     Overledene Trijntje Izebrands Geslacht v Leeftijd 65 jaar Geboorteplaats Westernieland     Vader - Relatie Wibbe Roelfs Spoelman     Bron Overlijdensregister Baflo 1846
Aktenummer 73

Rene Remkes - 30 jun 2010 - 21:02

Net na 1811 zie ik wel eens ten onrechte een "achternaam" aan voor een patroniem. In dit geval heet Trijntje Gerrits, maar haar vader was niet Gerrit, maar heette zelf ook Gerrits. Ja, en als Willem ook nog Wibbe is, dan vind je het huwelijk nooit. Mooi gevonden. Lijkt mij helemaal te kloppen!

Zwenny - 30 jun 2010 - 21:59

Hallo,

 Deze vond ik nog. Het verklaart min of meer hoe Wibbe Roelfs Spoelman ook wel Veenkamp genoemd kon worden: de laatste was zijn moeders naam!

Overlijden 20-06-1836   Ulrum     Overledene Jantje Roelfs Spoelma Geslacht v Leeftijd 53 jaar Geboorteplaats Wehe gem. Leens     Vader Roelf Harteliefs Spoelma Moeder Trientje Wibbes Venekamp Relatie Geert Jans Bakker     Bron Overlijdensregister Ulrum 1836

Groeten, René

Rene Remkes - 30 jun 2010 - 22:08

dit is een dood spoor. haar dochter is daar gaan wonen. vlg. mij verder geen linken naar spoelman daar in zeeland te vinden.

f.gaeta - 1 jul 2010 - 10:14

René, dank voor je reactie ga er vanmiddag goed in duiken en verder nakijken.

f.gaeta - 1 jul 2010 - 10:19

hallo René,

hartelijke dank voor al je werk. heb vandaag tussen de bedrijven door tijd vrij kunnen maken om eea na te kijken.

Doop 25-12-1785   Wehe   
Dopeling Wibbe Roelfs Geslacht o


Deze klopt het best. Geboortedatum en plaats zijn binnen de variabelen.

Naam spoelman kan aangenomen zijn nav een beroep. we zitten op de grens van 1800. willem heeft inderdaad zijn achternaam aan een beroep te danken. de vader van trijntje was wever, mogelijk heeft willem in de weverij iets met spoelen gedaan. zie trouwens ook spoelema en spoelma (dialect? laatste letter ingeslikt)

hoe heb je Trijntje gevonden? hoe ben je gaan zoeken??? ik heb zelf vooral gezocht op gerrits (eventueel geurts) handschrift was wat lastig te lezen een 5 jr. terug. later is zijn overlijden met haar naam in genlias pas opgedoken. ik zocht ze al heel lang. (8 à 10 jr) met veel pauzes ertussen.


Bij de fam. Emondt loopt de naam (emondt zelf) dus  gewoon terug tot zelfs 1698. andere namen heb ik nog niet zover terug gevolgd.als je me bij nog een naam kan helpen zou ik het heel fijn vinden. hoor wel.


Ik begrijp niet echt de logica dat hij zijn moeders naam zou kunnen krijgen, in dat voorbeeld met veenkamp. Waarom zou dat dan zijn gedaan/gebeurd?

f.gaeta - 1 jul 2010 - 22:37

Hallo Flora,

Ik heb zoveel mogelijk het gezin van Trijntje Gerrits en Wibbe Roelfs Spoelman uitgezocht om aanwijzingen te krijgen. En ik vond ergens (ik denk bij haar overlijden), dat zij een dochter is van Izebrandt Gerrits en Aaltje Omkes (Oomkes). Ik meen, dat bij het overlijden van een van haar kinderen haar achternaam (Vos) wordt vermeld.

Je moet eigenlijk altijd hele gezinnen bij elkaar zoeken om te voorkomen, dat je iemand laat trouwen, die jong gestorven is. Ik denk, dat zo ook de verschillende geboortedata van Wibbe in de wereld zijn gekomen. De ambtenaar moest in het DTB zoeken, wanneer Wibbe geboren (gedoopt) was en vond een Wibbe, die echter jong was overleden en zocht niet verder.

Waarom Wibbe eenmaal zijn moeders achternaam krijgt is me ook niet duidelijk. In het Duitse Eemsland, waar ik de meeste ervaring heb, is dit heel normaal wanneer een man introuwt op een boerderij. Dat betekent dat hij huwt met een meisje, dat op de boerderij is geboren.

Heb jij verder ook de familie Lentz uitgezocht? Ik heb een zwager Lentz. De familie komt uit Nassau Dillenburg en woonde aan de voet van de heuvel of berg, waar bovenop het kasteel van de Oranjes stond.

Spoelman zou inderdaad iets te maken kunnen hebben met het weven. Ik vond ergens, dat Wibbe zelf ook wever was. Spoelma is een logische aanpassing aan de noordnederlandse namen, die op -ma eindigen. Ik heb dat vaker gezien. (Buseman uit het Emsland, die hier Boezema genoemd werd.)

Groeten, René

 

 

Genealogie van Wibbe Roelfs SPOELMAN.

 

 

                        I          Wibbe Roelfs SPOELMAN ook genaamd  Willem SPOELMAN,  Wibbe Roelfs VEENKAMP en  SPOELMA, arbeider , wever  en tapper , geboren in Wehe , gedoopt op 25 december 1785 in Wehe en Zuurdijk  (NH ), wonende in Westernieland , in Rasquert  en in Smilde , overleden op 12 januari 1847 in Hasselt , zoon van   Roelf Hartliefs SPOELMAN en   Trijntje Wibbes VENEKAMP.

Hij was gehuwd (1) met   Trijntje Izebrands VOS ook genaamd  Trijnje IJZEBRANDS,  IJSBRANDS en  GERRITS, dagloonster , geboren in Westernieland , gedoopt op 4 maart 1781 in Westernieland en Saaxumhuizen  (NH ), wonende in Westernieland , overleden op 19 november 1846 in Baflo , dochter van   Isebrandt GERRITS en   Aaltje OMKES.

Haar familienaam komt voor in de overlijdensacte van haar dochter Aaltje.

Wibbe had een buitenechtelijke relatie (2) met   Jenneke EMONDT, geboren rond 1800, overleden op 5 mei 1895 in Ellewoutsdijk , dochter van   Christoffer EMONDT en   Suzanna Dorothea LENTZ.

 

Uit dit huwelijk:

 

                        1          Roelf Wibbes SPOELMAN ook genaamd  VEENKAMP (doop), boerenknecht , geboren op 8 mei 1810 in Westernieland , gedoopt op 6 augustus 1810 in Westernieland en Saaxumhuizen  (NH ).

Hij is getrouwd op 13 juni 1835 in Baflo  met   Bouwina Rentjes VOS, dienstmeid , geboren in Saaxumhuizen  (NH ), dochter van   Rentje Derks VOS en   Grietje Tjarks DWARSHUIS.

 

                        2          Aaltje Wibbens SPOELMAN, geboren rond 1811 in Westernieland , overleden op 6 mei 1843 in Warffum .

 

                        3          Petrus Wibbes SPOELMA, boerenknecht , geboren op 19 januari 1813 in Rasquert  Geboorteplaats in overlijdensacte: Den Andel. (NH ), overleden op 24 januari 1869 in Den Andel .

Hij is getrouwd op 22 maart 1834 in Baflo  met   Afke Sijwkes VOGEL, dienstmeid , geboren in Warffum , dochter van   Sieuwke HARMS en   Pieterke DERKS.

 

                        4          Trijntje SPOELMAN, geboren op 7 juli 1814 in Baflo  (NH ).

 

                        5          Izebrand VEENKAMP, geboren op 6 december 1816 in Eenrum  (NH ).

Rene Remkes - 2 jul 2010 - 00:06

fantastisch wat je voor me hebt gedaan. denk dat er een typefoutje in de tekst is geslopen; was toch prov. groningen ipv NH.

ik ben toch nog nieuwschierig hoe je nou het eerste spoor naar trijntje hebt gevonden? weet je dit nog?

----------

dit is wat ik heb van Lentz (lens, lenz)

Genealogie van Carel Lentz
1 Carel Lentz. Carel is overleden op 12-04-1804 in Carel trouwde op 28-05-1767 in Groningen  met Maria Agneta Voogts. Het kerkelijk huwelijk vond plaats
Kinderen van Carel en Maria:

1 Petrus Lentz [1.1], geboren op 25-03-1768 in Groningen Hij is gedoopt op 27-03-1768 in Groningen

2 Sophia Carolina Lentz [1.2], geboren op 29-07-1770 in Groningen. Zij is gedoopt op 29-07-1770 in Groningen

3 friederich Eirentreich Lentz [1.3], geboren op 03-04-1773 in Groningen. Hij is gedoopt op 04-04-1773 in Groningen

4 Suzanna Dorothea Lentz [1.4], geboren op 31-12-1774 in Groningen Zij is gedoopt op 01-01-1775 in Groningen. Suzanna is overleden op 05-02-1853 in Hasselt, 78 jaar oud.
 Suzanna trouwde, 21 jaar oud, op 15-02-1796 in Groningen met Chrißßtoffer Emondt, 33 jaar oud, nadat zij op 30-01-1796 in Groningen in ondertrouw zijn gegaan. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 15-02-1796 in Luthersche Kerk. Chrißßtoffer is geboren op 21-10-1762 in Zutphen, zoon van chrisßtoffer Emondt en Janneken Heemhuißen. Hij is gedoopt op 21-10-1762 in Zutphen. Chrißßtoffer is overleden op 05-03-1837 in Hasselt, 74 jaar oud.

 5 Carl Ferdinand Lentz, geboren op 02-03-1777 in Groningen.

6 Johan Marcus Lentz [1.6], geboren op 17-01-1780 in Groningen. Hij is gedoopt op 23-01-1780 in Groningen.

1.5 Carl Ferdinand Lentz is geboren op 02-03-1777 in Groningen, zoon van Carel Lentz (zie 1) en Maria Agneta Voogts. Hij is gedoopt op 06-03-1777 in Groningen. Carl is overleden op 30-09-1832 in wildervank, 55 jaar oud. Carl trouwde, 24 jaar oud, op 15-03-1801 in Groningen met Wibbegien Bosch.
Gegenereerd met Aldfaer versie 4.2 op 02-07-2010 09:44

f.gaeta - 2 jul 2010 - 09:59

ben de gegevens nu aan het nakijken. zijn ze nou getrouwd in in 1835 volgens jou?

op basis van de gegevens met Jenneke zou dit zeer gek zijn. Willem's eerste kind met jenneke is in 1826 geboren; het tweede kind is uit 1833. de 2e heeft in 1868 via de rechtbank zijn naam gekregen. lijkt me dan sterk dat hij in 1835 getrouwd is met trijntje. in 1831 wordt bij de notaris vast gelegd dat hij al zijn goederen na laat aan zijn kinderen bij Jenneke. (hij tekent hier met Wibbe).

dus bijna zeker geen huwelijk met trijntje in 1835.

f.gaeta - 2 jul 2010 - 11:18


Rene vond een huwelijk van Roelf Spoelman, zoon van een Wibbe en een Trijntje.(het gerrits ipv van juiste patroniem Izebrands is verklaarbaar: vader had als patroniem Gerrits en dat kan dan blijven hangen).

De eerdere post van mij wat niet als "spoor" bedoeld (zeeland) maar gewoon een vraag, die je ook beantwoord hebt.

Ik kan alleen spreken over de oostelijke en noordelijke provincies, maar ik zie vooral in Drenthe voor 1811 vooral patroniemen (in Groningen zit ik wat vroeger en ligt het in mijn geval ook ingewikkeld: ook een patroniem dat tot achternaam geworden is: dus de ene keer krijgt de vader bij de doop zijn echte patroniem en de andere keer het "overerfde" patroniem, bijna als een achternaam).

Wisseling van achternamen kom ik vooral in die provincies ook erg veel tegen, om de reden die René noemt: plek van wonen, bv. boerderij.

Dan de laatste opmerking: in die provincies zou ik niet snel Geurts (Geurt komt bijna niet voor in Groningen) en Gerrits als hetzelfde zien en zeker niet Geerts en Gerrits. (kan natuurlijk best, maar als laatste optie).

Je aanname is niet juist: René beweert niet dat Wibbe in 1834/35 met Trijntje getrouwd is. Hun zoon trouwt dan. De zoon die al in 1810 geboren is......

Zwenny - 2 jul 2010 - 11:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu