stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » geboorte Wehe - groningen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

ik zoek de geboorte van Willem Spoelman. geboren tussen 1780-1790. de latere informatie over zijn leeftijd is wat tegenstrijdig.

ook de huwelijksacte van hem met Trijntje Gerrits, of een overlijden van Trijntje Gerrits met een verwijzing naar hem zou fijn zijn. Ik vermoed dat ze na 1840 is overleden.

f.gaeta

genlias meld deze gegevens

Bron  Burgerlijke stand - Overlijden 
Archieflocatie  Historisch Centrum Overijssel 
Algemeen  Toegangnr: 123
Inventarisnr: 6329
Gemeente: Hasselt
Soort akte: overlijdensakte
Aktenummer: 2
Aangiftedatum: 13-01-1847 
Overledene Willem Spoelman
Geslacht: M
Overlijdensdatum: 12-01-1847
Leeftijd: 65
Overlijdensplaats: Hasselt 
Vader - - 
Moeder - - 
Partner Trijntje Gerrits
Relatie: echtgenoot 
Nadere informatie  arbeider; geboren te Wiheei (Gn); ouders niet vermeld

Meer gegevens kon ik zo niet vinden, sorry.

Ronald Stroomberg

Hallo,

Komt Willem ook voor met een patroniem? Dat zou het zoeken vergemakkelijken. Ook de namen en geboortedata van zijn kinderen kunnen helpen bij het zoeken. Welke (tegenstrijdige) data zijn er? Er zal er wel een zijn die klopt.

Wat geloof hadden Willem en Trijntje?

Groeten, René Remkes.

Rene Remkes

hallo René,

het lastige is dat ik eigenlijk heel weinig weet van hem. hij woont samen met jenneke Emondt, een voorouder van mij. hij kon niet scheiden, hier zijn aanvragen/verzoeken voor ingedient. zijn vrouw Trijntje liet dit blijkbaar niet toe.mogelijk streng katholiek?? willem is jenneke trouw gebleven tot zijn dood, mogelijk zelfs bemiddeld figuur geworden.

de vader van jenneke was hervormd, haar moeder was luthers. rond 1835 erkent willem de kinderen van Jenneke als zijnde zijn erfgenamen. op de geboorteacte van 1 dochter wordt de naam spoelman gevoerd. de kinderen dragen/houden verder hun hele leven de naam van de moeder.

als willem "verschijnt" is hij tapper in Drente (kroeghouder).

ik heb wel eens zitten gissen naar alternatieve namen als, wibbe of wybe enz. of speelman, spielman, spelman.

hoop dat je hier iets verder mee kan.

f.gaeta

hallo Ronald,

dank voor je werk. deze info wist ik wel al. ik was vooral nieuwschierig naar haar overlijden.

als je nog andere dingen tegenkomt hoor ik het graag.

flora

f.gaeta

Hallo Flora,

Dus je weet de namen van de kinderen wel. En denkelijk ook de namen van Jennekes ouders. Als Jennekes kinderen door Willem verwekt zijn, zullen daar ook twee bij zijn, die de namen van de Willems ouders krijgen, gesteld, dat er zoveel kinderen geboren zijn.

Als we Jennekes ouders weten, dan kunnen we ook vermoeden, hoe Willems ouders heetten en dan gerichter zoeken.

Wibbe is inderdaad een naam die bij Spoelmannen in de streek rond Wehe voorkomt. Willem ook, trouwens.

Groeten, René

Rene Remkes

héé, zo heb ik nog niet zitten denken. alseerste hier de namen van de ouders van Jenneke: vader is chrisstoffer emondt, moeder Suzanna Dorothea Lentz.(vader suzanna heette Carel moeder maria agneta)

kinderen van Jenneke:

1e christoffhia Dorothea Constansia (1e van vader, 2e moeder, 3e ???)

2e constantijn (broer van Jenneke heet zo)

3e wilhelmus

4e Johannes

         wilhelmus en johannes zijn een tweeling; beiden boven de 50 geworden (gewoon apart voor die tijd vlg. mij).

5e suzanna doxenthea (Doxenthea waarschijnlijk alternatieve spelling dorothea)

6e caroliena angenita (vernoemd naar tante caroliena, angenita zie ik bij moeder suzanna?)

7e christoffel (naar vader?)

oftewel alleen johannes en wilhelmus kan ik niet met bekende voorouders verbinden. dan zouden deze gegevens naar ouders kunnen wijzen? klopt deze redenatie dan ongeveer?

f.gaeta

Hij overlijdt in Hasselt. Daar woonde de schoonfamilie ook. Weet jij wat zij (jenneke dus) in Ellewoutsdijk ging zoeken?

Detail resultaat: (Overledene)

Bron Burgerlijke stand - Overlijden Archieflocatie Zeeuws Archief Algemeen Gemeente: Ellewoutsdijk
Soort akte: Overlijdensakte
Aktenummer: 8
Aangiftedatum: 00-00-1895 Overledene Jenneke Emondt
Geslacht: V
Overlijdensdatum: 05-05-1895
Overlijdensplaats: Ellewoutsdijk Vader Christoffel Emondt Moeder Suzanna Dorothea Lentz Partner
Relatie: ongehuwd Nadere informatie Lft: 95 jaar; Brp: zonder

 

Er zijn wel Spoelmannen in Wehe den Hoorn. (valt volgens mij na 1811 onder Leens). De moeilijkheid is dat je geen indicatie hebt van de voornamen van de ouders. Weet je waar het huwelijk van Willem met Trijntje gesloten is? Ik kon haar overlijden ook zo snel niet vinden. Heb niets in de noordelijke provincies (gn/dr) kunnen vinden dat leek op hun huwelijk. Genlias ook niet. Het kan voor 1811 geweest zijn (dat heb ik dus in gn en dr geprobeerd. Geen resultaat. Geen Wil* die met een trijn* trouwt in de goede tijd

Zwenny

Hallo Flora,

Ik geloof, dat ik iets gevonden heb. Kijk maar eens op "AlleGroningers". Roelf Wibbes Spoelman heeft als vader: Wibbe Roelfs S. "wonende te Smilde". Zijn moeder woont in Baflo en heet Trijntje Isebrands. (Ze kan best de dochter zijn van een Gerrit Isebrands of Izebrands. Is ook te vinden.)

Het lijkt er dus op, dat de ouders gescheiden zijn/wonen.

Willem lijkt inderdaad Wibbe te zijn.

Je kunt de acte inzien!!

Groeten, René

Detailweergave van de akte Huwelijk 13-06-1835   Baflo     Bruidegom Roelf Wibbes Spoelman, boerenknecht Geboren Westernieland Vader Wibbe Roelfs Spoelman, arbeider Moeder Trijntje Izebrands, dagloonster     Bruid Bouwina Rentjes Vos, dienstmeid Geboren Saaxumhuizen Vader Rentje Derks Vos, daglooner Moeder Grietje Tjarks Dwarshuis, dagloonster     Bron Huwelijksregister Baflo 1835

Rene Remkes

Hallo Flora,

Het wordt nu een beetje vreemder. Roelf Wibbes Spoelman is geboren op 8 mei 1810 volgens zijn huwelijksacte. De enige Roelf, die ik in dat jaar vind is deze:

Doop 06-08-1810   Westernieland en Saaksumhuizen     Dopeling Roelf Geslacht o Geboortedatum 08-05-1810     Vader Wibbe R. Veenkamp Moeder Trijntie IJsbrands     Opmerkingen wonende in Westernieland     Bron Doop- en trouwboek Westernieland en Saaksumhuizen 1687-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 526

Ondanks de afwijkende achternaam lijkt dit wel te kloppen.

Doop 25-12-1785   Wehe     Dopeling Wibbe Roelfs Geslacht o Geboorteplaats Wehe     Vader Roelf Hartlief Moeder Trijntjen Wibbes     Bron Doopboek Wehe en Zuurdijk 1667-1804
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 505, folio 19v

Hartlief is een (zeldzame) naam, die bij de familie Spoelman voorkomt.

Groeten, René

Rene Remkes

Hallo Flora,

Hier zijn de doop en het overlijden van Trijntje. Ik laat de rest aan jou over. Als je vast komt te zitten, laat dat dan even weten.

 Als je een acte in kunt zien, doe dat dan. Er staat vaak belangwekkende informatie in, b.v. in Trijntjes overlijdensacte.

Groeten, René

Doop 04-03-1781   Westernieland en Saaksumhuizen     Dopeling Trijnie Geslacht o     Vader Isebrandt Gerrits Moeder Aaltje Omkes     Opmerkingen wonende in Westernieland     Bron Doop- en trouwboek Westernieland en Saaksumhuizen 1687-1811
Collectie DTB (toegang 124)
Inventarisnummer 526

Overlijden 19-11-1846   Baflo     Overledene Trijntje Izebrands Geslacht v Leeftijd 65 jaar Geboorteplaats Westernieland     Vader - Relatie Wibbe Roelfs Spoelman     Bron Overlijdensregister Baflo 1846
Aktenummer 73

Rene Remkes

Net na 1811 zie ik wel eens ten onrechte een "achternaam" aan voor een patroniem. In dit geval heet Trijntje Gerrits, maar haar vader was niet Gerrit, maar heette zelf ook Gerrits. Ja, en als Willem ook nog Wibbe is, dan vind je het huwelijk nooit. Mooi gevonden. Lijkt mij helemaal te kloppen!

Zwenny

Hallo,

 Deze vond ik nog. Het verklaart min of meer hoe Wibbe Roelfs Spoelman ook wel Veenkamp genoemd kon worden: de laatste was zijn moeders naam!

Overlijden 20-06-1836   Ulrum     Overledene Jantje Roelfs Spoelma Geslacht v Leeftijd 53 jaar Geboorteplaats Wehe gem. Leens     Vader Roelf Harteliefs Spoelma Moeder Trientje Wibbes Venekamp Relatie Geert Jans Bakker     Bron Overlijdensregister Ulrum 1836

Groeten, René

Rene Remkes

dit is een dood spoor. haar dochter is daar gaan wonen. vlg. mij verder geen linken naar spoelman daar in zeeland te vinden.

f.gaeta


René, dank voor je reactie ga er vanmiddag goed in duiken en verder nakijken.

f.gaetaPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!