stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » de familie Purschel (voorheen P?rschel)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar zowel de voorouders als nakomelingen van Ernst Heinrich Pörschel (later ook geschreven als Purschel). geb.12/12/1807  te Tessenbrock bij Buer (Osnabruck) in Dld. hij huwde op 07/09/1859 te Amsterdam met Gesiena Elisabeth Petersen en overleed eveneens te Amsterdam op 17/04/1882.

Frans van Diermen

Ernst Heinrich Purschel komt voor in het bevolkingsregister van Amsterdam van midden 19e eeuw.

Hij is suikerbakker, ongehuwd, is geboren in Duitsland op 27.12.1807 en woont in de Reestraat.

Ingekomen: in 1828.

Ook wonen in de Reestraat de volgende veel jongere personen met de naam Purschel:

Christoffel (geb. 27.9.1836), Catharina Elisabeth (19.1.1840), Catharina Maria (19.7.1842), Gesina Maria (13.11.1846), Frans Heinrich (4.6.1850), en Clara Maria (30.11.1852).

G.Karssenberg

Geachte heer Van Diermen,

1.  Een misschien van pas komend zoekresultaat:

http://www.eunen.eu/huwelijksakten_amsterdam/huwelijk_1906_bruidegom.htm

Bruidegom Vader bruidegom Moeder bruidegom Bruid Vader bruid Moeder bruid
record regnr. folnr akte dat voornamen tussen achternaam leeftijd geb. plaats beroep voornamen tussen achternaam beroep voornamen tussen achternaam beroep voornamen tussen achternaam leeftijd geb. plaats beroep voornamen tussen achternaam beroep voornamen tussen achternaam beroep opmerkingen

64    2I    29    31-10-1906    Theodorus         Challa    22    Amsterdam    boekbinder    Theodorus         Challa         Hendrikjen    van    Dantzig         Helena Clara Maria         Purschel    23    Amsterdam         Franz Heinrich         Purschel    smid    Christina Wilhelmina Helena         Daub

2.  Ook zoeken in Google met de zoektermen [ purschel + amsterdam ]

of [ puerschel + amsterdam ] geeft mooie resultaten, waar u veel aan kunt hebben:

http://www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&q=purschel+%2B+amsterdam&btnG=Zoeken&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

http://www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&q=puerschel+%2B+amsterdam&btnG=Zoeken&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

3.  En misschien heeft u hier iets aan?

Genealogische werkgroepen van het Osnabruecker Land,

a) met een Mailinglijst waarvan u gratis lid kunt worden (kwestie van een e-mailadres opgeven en een wachtwoord verzinnen),

als een soort genealogisch "prikbord" via de e-mail:

mensen die goed thuis zijn in deze regio helpen elkaar en buitenstaanders met antwoOrden op vragen, tips over bronnen en databanken, praktische aanwijzingen e.d. - zoals uw kennis van het nageslacht rond Amsterdam ook weer waardevol is voor Porschel/Poerschel/Purschel/Puerschel-onderzoekers dáár!

Zie: http://www.osfa.de/ (als u deze website goed en systematisch "doorspit", heeft u er een goudmijn aan, vooral voor primaire bronnen als kerkboeken, en een te downloaden verenigingstijdschrift!) en http://list.genealogy.net/mm/listinfo/osfa-l (het invulformulier om u aan te melden voor de mailinglijst).

b)  http://www.os-gen.de/  : Osnabrücker genealogischer Forschungskreis e.V.

c) Zie ook, speciaal gewijd aan het Kirchspiel/kerspel Buer: http://www.buer-us.de/ en http://www.buer-us.de/Family_Register.htm en http://www.buer-us.de/Boundary.html .

Deze pagina kan u helpen bij de vraag, tot welke territoriale overheden de plaats Tessenbrock heeft behoord in het verleden, wat weer van belang kan zijn voor de vraag waar schriftelijke bronnen nu bewaard worden: http://www.os-gen.de/geschichte/buer-d.htm  (zie voor Tessenbrock linksonder).

Volgens de pagina http://www.os-gen.de/allgemeines/termine.htm is er op zaterdag 18 september 2010 een soort genealogische koffie-middag, waar men anderen kan treffen die ook stamboomonderzoek in deze regio verrichten. Misschien kunt u daar uw voordeel mee doen?

Hier  http://www.osnabruecker-familienforschung.de/mitteilungsblatt/archiv.htm staat ook een verenigingsblad online.  U zou in deze bestanden kunnen zoeken op de bekende familienamen.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Heer Karssenberg, hartelijk dank voor de aanvullende info. De door u gemoreerde Franz Heinrich P is mijn overgrootvader en Ernst Heinrich mijn bet-overgrootvader. Ik vermoed dat de andere genoemde Purschels broers en zusters van Franz Heinrich zijn maar weet dat niet zeker. 

De genoemde namen komen ook vaker voor in de familie. Beschikt u toevallig over info wie de ouders zijn van de genoemde Purschels (of anders: klopt mijn veronderstelling dat het allemaal kinderen zijn van Ernst Heinrich Purschel?). Overigens zou dan ook sprake zijn van een eerder huwelijk. Mij is alleen een huiwelijk uit 1859 (?) bekend met Gesiena Elisabeth Petersen.

Nogmaals; alvast bedankt voor uw informatie.

Met vr.groet,

Frans van Diermen

Frans van Diermen

Ook Gesiena Elisabeth Petersen woont in de Reestraat.

Ze is Evang. Luthers, winkelierster en toen nog ongehuwd.

Ze is geboren op 22.11.1813.

G.Karssenberg

Even een vraag.

" De door u gemoreerde Franz Heinrich P is mijn overgrootvader en Ernst Heinrich mijn bet- overgrootvader.

Ik zie alleen een Frans Heinrich Purschel, geboren 04-06-1850 Amsterdam.

Ernst Heinrich trouwde toch pas in 1859?.

Jacobus

Ik vermoed dat Ernst Heinrich Purschel in 1859 - als tweede huwelijk - met Gesiena Elisabeth Petersen trouwde.

De hierboven genoemde zes kinderen zullen uit zijn eerste huwelijk stammen.

En die zes kinderen staan in elk geval toch heus in Dave Verdooner.

G.Karssenberg

Ik denk, dat ik er nu wel uit ben.

De 6 kinderen staan inderdaad in het oude bevolkingsregister.

Ernst Heinrich en Gesina Elisabeth Peetersen ook. Beiden ongehuwd. Zij waren geen weduwnaar/weduwe, want dat wordt over het algemeen vermeld.

Zij kregen dus ongehuwd kinderen en zijn pas op oudere leeftijd (51/45 jaar) met elkaar gehuwd op 07-09-1859.

Jacobus

Jacobus

Jacobus,

Dank voor de aanvullende informatie, het was mij idd al eerder opgevallen dat het huwelijk van Ernst Heinrich P en G.E.Peetersen ruim na de geboorte van, althans Franz Heinrich, plaatsvond. Geboortedata en bestaan van andere kinderen is voor mij welkome aanvulling op info die ik had. Vraagje: u zond z'on mooie copie mee van geboorte-akte Franz Heinrich, kunt u mij zeggen hoe u daar aan bent gekomen (en ik die dus eventueel ook in mijn bezit zou kunnen krijgen?). In ieder geval weer veel geleerd, nogmaals dank voor de hulp.

gr.

Frans van Diermen

Frans van Diermen

Heer Karssenberg, dank voor de reacties van uw kant.De site van het stadje Buer had ik idd al eerder gevonden, ben wel erg blij met verwijzing naar de respectievelijke sites en mailinglijsten. Hoop dat ik daardoor  contact in Dld kan opbouwen. Beschik al over de geboortedatum en een nadere aanduiding van de geboorteplaats (Tessenbrock). Nogmaals dank voor uw medewerking en hulp.

met vr.groet,

Frans van Diermen

Frans van Diermen

Heer Vias, hartelijk dank voor uw uitgebreide info mbt de respectievelijke sites. Gedeeltelijk was deze weliswaar bij mij al bekend maar met name de verwijzing naar de mailinglist lijkt mij een belangrijke aanvulling die wellicht in d eotekomst nog iets moois kan opleveren.

Dank voor uw hulp en medewerking.

met vr.groet,

Frans van Diermen

Frans van Diermen

Beste Frans van Diemen,

Mijn naam is Nikita Purschel. Ik ben 15 jaar oud en ik woon in Amsterdam. Het zou best kunnen dat ik Familie ben van Ernst Heinrich Pörschel. Ik was best geintreseert in mijn stamboom. helaas is mijn opa Willem Bart Purschel overleden op de datum 11-06-1994. die heb ik nooit gekend. ik kon hem daarom ook niet vragen naar de familie geschiedenis van Purschel. \

wilt u meer weten? laat het mij dan even weten

met vriendelijke groet,

Nikita Purschel

Nikita Jaimie Purschel

Nikita,

 

lees helaas pas jaren later je bericht, dit heb ik om een of andere reden helemaal gemist gemist. Wij zijn inderdaad familie van elkaar. Jouw opa Willem Bart is een broer van mijn opa Francois Theodoor waar ik zelf weer naar ben vernoemd. Zou het erg leuk vinden als we alsnog nader informatie kunnen uitwisselen.Ik heb in de loop van de jaren de stamboom teruggezocht tot in Duitsland aan toe. Ik zelf ben erg belangstellend naar het feit of jij nog oude foto's bezit uit de familie. Ik heb zelf nog een foto waar jouw betovergrootvader (Ernst Heinrich Purschel)   op staat. Kortom ik kom graag nader in contact met je.

 

met vriendelijk groet,

Frans (Francois Theodoor) van Diermen

Frans van Diermen

Frans van Diermen


@ Joop,

Je plaatst gegevens van nog inleven zijnde personen in je bericht. Dat is niet in overeenstemming met de privacyregels zoals die op dit forum worden gehanteerd. Svp aanpassing van diverse data en namen.

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!