stamboomforum

Forum logoOnderzoek Nederland (personen) » Addick Adrianus Land


Profiel afbeelding

Hallo iedereen,

Bij het onderzoeken van mijn puur Friese en Groninger roots, stuitte ik tegen deze combinatie naam aan, twee voornamen, geen patroniem zoals meestal in friese namen. Ik vraag me dus af waar Addick vandaan komt, en of andere mensen tegen de combinatie Addick Adrianus aan gelopen zijn... de twee voornamen worden doorgegeven aan zonen en kleinzonen, maar mijn Land's zijn de enigen in Genlias met deze combinatie naam, ik vond één andere in Tresoar, een Addick Adrianus Antonisse.

Mijn Addick is de zoon van echtpaar Jan Pieter Land en Hyke (of Hielkje) Egberts (later Visser). Deze trouwen 4 November 1798 in Dokkum. Hielkje als persoon zit in mijn boom, maar de naam Land ook, dus zocht ik waar deze Jan Pieter (waarschijnlijk twee voornamen, en niet patroniem, dus niet noodzakelijk vader Pieter) vandaan kon komen. En ik vond niets van hem. Moeder heette waarschijnlijk Sara (naam eerste dochter) en is overleden in 1825, maar staat in Tresoar als "moeder van J.P. Land", dus geen gegevens. De namen van kinderen echtpaar Jan Pieter en Hielkje zijn: Sara, Eekje (dit zijn de twee moeders, logisch), en dan: Axel Lourents, Martha, Egbert, Addick Adrianus, Johanna Catharina, Gosling.De frieze namen komen uit mijn familie weg, dus geen problemen met Egbert, Gosling, Martha en Eeke; Axel Lourents en Addick Adrianus dus waarschijnlijk van Jan Pieter Land. De namen worden door gegeven. Er is zelfs een Jan Pieter Land Kramer later, waar de achternaam voornaam wordt (zelfde is waarschijnlijk met Adrianus en Lourents gebeurd).

Ik heb de gegevens van de kinderen, maar zoek nog naar herkomst van deze Jan Pieter Land, temeer daar een voorvader van zijn vrouw Egbert Lucas land heette....(ook niet gevonden).

Dus wie heeft ook Addick (Adrianus) en of Axel (Lourents) gevonden?

Mogelijk doopsgezind.

Met dank!

Jacoba

Janke Nicolette (ex Jacoba)

Jacoba,

Addick, Addik, Addo zijn vormen afgeleid van Ade.

jan achterberg

Gevonden!

Het plaatsen van speurbericht op Forum heeft kennelijk toevalligerwijs mijn speurzin verhelderd: nog maar net geplaatst of ik heb het goede idee de Amsterdams Archieven in te duiken ....

Heb nu dus Jan Pieter Land gevonden als zoon van Axel Land en Sara Anker: Luthers .... verklaard de namen, vaak naar getuigen genoemd (en getuige in 1776 was dus een Jan Pieter Hertel).

Wat niet weg neemt dat ik benieuwd ben of anderen deze Lands onderzoeken?

Sara en Axel kregen: Christiaan, Jan Pieter, Axel, Gerrit georg, Adrianus lourens...en misschien ook een Sara Johanna Petronella. Ik heb haar niet als dochter gevonden, maar wel als vrouw van een Addick Timme, en met hem krijgt zij dus Charlotte Christina, Philip Gerhard, Johan Philip, Johanna en Charlotta, en gerhard.

Ik neem aan dat man Addick getuige was bij geboorte mijn Addick?? En Sara waarschijnlijk zus jan Pieter, en alles is logisch...

Jacoba

Janke Nicolette (ex Jacoba)

Extra info omtrent de vroegste tak van de Land genealogie:

Axel Land (1734-1790) huwt Sara Anker (1741-1810). Zij is d.v. Adriaan Anker en Antonia Teunisse.

Axel is geboren in Egersund (Noorw.) en komt als scheepskapitein a/b v.d. Beverwijk naar Amsterdam.

Zij krijgen 4 kinderen:

Sara Johanna Petronella (1767-1817), Christiaan (1769-1830), Jan Pieter (1776-1818) en Gerardus George (1778-1847).

Jan Pieter trouwt met Hyke EgbertsVisser (1775-1859) in 1798 en wordt burgemeester in Dokkum. Samen krijgen ze 6 kinderen: Sara (1799-1829), Eeke (1803-1842), Axel Lourens (1806-1841), Egbert (1811-1894),

Addick Adrianus (1814-1898) en Gosling (1817-1895).

Het is een familie met veel afgestudeerden met aansprekende beroepen.

De genealogie van dit geslacht is ingeschreven en gepubliceerd door het Ned.Patriciaat (51e jaargang 1965) en bezit een familiewapen daterend van 1848. Het is te vinden in het museum in Harlingen en door Egbert (broodbakker in Harlingen) bekostigd.

Hyke was een dochter van Egbert Goslings Visser en Eelkjen Sakes.

De familienamen Land/Visser kom ik weer tegen bij mijn voorvader Steffen Goslings Land en zijn zuster Hinke Goslings Land, ook wel Visser genoemd. De naam Goslings is terug te voeren tot Goslingh Clases

geb. omstreeks 1650, visser en ereburger van Dokkum. Hij trouwde 2x, met Aacht Montes in 1682 te Raard en in 1709 met Jetske Fransen.

H. Land

Hallo Henk,

Heb je mijn berichtje ontvangen? Als je (privé) reageert stuur ik je door naar mijn boom, bespaart tijd...bedankt voor de ouders van Sara Anker! Ik had haar graf in Dokkum, maar niet de ouders; wel de kinderen van haar en Axel Land; maar ik heb er een paar meer ( 7 ! in Amsterdam, Luthers, aan huis gedoopt).

Sara is trouwens niet in 1810 overleden, maar in 1825. haar naam staat inderdaad bijgeschreven op de steen (of was het het document? even vergeten) van Axel, maar ik heb een graf in Dokkum met het opschrift: de moeder van J.P. Landt. (6 sep 1825)

ipv alles hier te zetten kun je dat beter in mijn boom bekijken. Ik heb de zijtakken ook redelijk uitgewerkt, uit nieuwsgierigheid.

Ik heb als vader van Axel een Laurentius, maar verder niet veel. het is een tijd geleden dat ik er mee bezig was, en weet niet meer goed of dit zeker was of een suggestie... deze komt uit Duitsland weg kennnelijk, met een Willem alsvoorouder, en verder heb ik niet meer.

Uw Land zijn met "mijn" Land verbonden op een vreemde manier ...niet direct. Toeval. Hielkje Egberts Visser, vrouw van de Dokkumer redelijk belangrijke Jan Pieter Land, is de dochter van Egbert Goslings Visser, die weer de zoon is van Gosling Klazes en Froukje Egberts Land, en van die Froukje Egberts Land stam ik weer af.

Ik heb geen directe verbinding kunnen vinden tussen de Dokkumer lands, en mijn Achtkarspelen Steffen Goslings Land, die slechts een arme dagloner was, en wiens tak veel armoede tegemoet gaat....noch tussen Froukje en Axel, en gezien de herkomst Amsterdam-Duitsland is die er denk ik ook niet.Dus is het een aangetrouwde bond, met het toeval van twee keer de naam Land.

Maar wel is er dus een vreemde menging Visser - Land in deze familie, met kinderen van een zelfde tak die zich zowel visser als land noemen, anderen visser, enz. Ik ben de details volkomen vergeten, want al meer dan een jaar niet meer mee bezig, maar het was vreemd, en het testament ven Dooike klazes (Visser) maakte het nog vreemder!

Dit was het even zover, bedankt voor reactie, mijn bezigheden in dit forum lagen even stil (ik werk aan mijn man's franse boom, die ik hier binnenkort zal plaatsen want geneanet bevalt me niet)

Nicolette

Janke Nicolette (ex Jacoba)

p.s.

ik zie dat ik vergeten ben dit laatste stukje te lezen:

De familienamen Land/Visser kom ik weer tegen bij mijn voorvader Steffen Goslings Land en zijn zuster Hinke Goslings Land, ook wel Visser genoemd. De naam Goslings is terug te voeren tot Goslingh Clases

geb. omstreeks 1650, visser en ereburger van Dokkum. Hij trouwde 2x, met Aacht Montes in 1682 te Raard en in 1709 met Jetske Fransen.

Zelf heb ik deze hele lijn ook gevolgd, en tot in treuren toe!! En ik heb helaas nogal wat zijlijnen en takken gevonden die de Raard afkomst in twijfel kunnen stellen....maar persoonlijk heb ik ook voor deze lijn gekozen.(het is de leukste;...en ook meest logische; blijft probllem testament Dooike, hier uitgebreid behandelt, stamboomforum)

Er zaten nogal wat Goslings en Klazes in Friesland, en ik heb verscheidene mogelijkheden gezien; heb geen tijd omdie hier uit te zetten.

Maar indien uw voorvader Steffen Goslings Land is, komen we uit dezelfde tak! Deze tak echter alleen via huwelijk vaag verbonden aan die ander Land's.

We zouden onze bomen moeten vergelijken....

In ieder geval zijn we familie...reageer! Ik heb familie fotoos, en wil graag vergelijken!

Groeten, Cousin!

Janke Nicolette (ex Jacoba)


Hallo,

 

vergissing!

Bernard AucassinPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!