stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » van Ameijde(n)



Profiel afbeelding
beste Anja,

Vriendelijk bedankt voor je reactie en natuurlijk ben ik wel geinteresseerd voor wat betreft meer informatie over de familie van Ameijden. Ik wacht met spanning af

Vriendelijke groeten
Max van Ameijde

M. van Ameijde - 27 apr 2008 - 14:53

In mijn familie is iemand getrouwd met een Van Ameijden van Duym, is dat ook relevant?

Verder heb ik wat (zeer) rudimentaire gegevens over mensen uit de familie Pijl (Pijll) uit Utrecht die zich midden 17e eeuw Pijll van der Ameijde noemden.

Bob Kernkamp - 6 mei 2008 - 12:01

Beste Max,
hierbij alsnog een reactie (was een poosje non actief).
Je vroeg mij wat de relatie was tussen Anna van Ameiden geb. 27-03-1817 en mij.
Welnu, Anna is getrouwd te Amsterdam 07-05-1845 met mijn Betovergrootvader Jan Knoppe,
geboren Amsterdam, 12-06-1817 overl. Amsterdam, 31-05-1860
Met vriendelijke groet,
Wim Knoppe

Wim Knoppe - 23 mei 2008 - 12:53

Beste Max,

Ik doe onderzoek naar een familie van der Meijden in Utrecht.

De oudste voorvader die ik heb gevonden is Joost Tielmansz van Ameijen. Hij trouwt in 1593 te Utrecht met Evertken Engels van Santen.

Vermoedelijk was hij of zijn ouders afkomstig van Ameide.

Heb jij informatie over deze Joost?

Vriendelijke groeten,

Ar Stramrood

stramrood - 26 jun 2008 - 10:54

Ik kom het wapen van Ameijde tegen op een rouwbord van Maria van Malsen. Haar grootmoeder zou Maria van Bleiswijk zijn, dochter van Nn van Bleiswijk en Nn van Ameijde.

Het rouwbord hangt in de kerk van Pieterburen, zij is de vrouw van geuzenleider Diederik Sonoy.

Het wapen is een schild met 7 verticale vlakken, 4 wit en 3 zwart.

Ze is geboren tussen 1400 en 1430.

Gezien het wapen is de familie van Ameijde dus voorheen van adel geweest. Op internet is niet veel te vinden. Ik ben benieuwd of iemand meer onderzoek naar deze familie heeft gedaan.

W.J. Oving - 6 jul 2008 - 21:32

Beste Bob,

Bedankt voor je bericht en ik ben in alles geinteresseerd wat met van Ameijde(n) te maken heeft. Ik weet dat later de achternaam van Duijm bij van Ameijden tegevoegd is i.v.m het uitsterven van de naam

M. van Ameijde - 7 jul 2008 - 11:15

Beste AR,

Ik heb helaas geen informatie voor je. Mijn familie van Ameijde is naar Leerdam vertrokken en vandaaruit naar o.a. Dordrecht , Rotterdam en Schiedam gegaan.

M. van Ameijde - 7 jul 2008 - 11:18

Geachte heer Oving,

Bedankt voor uw reactie, deze informatie is compleet nieuw voor me. Ik ken het familiewapen wat u beschrijft wel, maar de witte vlakken moeten volgens mij zilvere vlakken zijn. er zijn overigens meer familiewapens zijn van de familie van Ameijde, maar dan in de kleuren geel met rood met een kanteel afgebeeld en één wapen met de kleuren wit met blauw. Deze heb ik in het nationaal archief in Den Haag gezien. Overigens werd de naam verschillend geschreven zoals: van Ameijde, van Ameijden, van Ameyde, van Ameyden, van der Ameijde, van der Ameijden, van Ameide, van Ameiden etc. Mijn familie is vanuit de plaats Ameide naar Leerdam vertrokken.Ook schijn er vroeger heren van Ameijde (Brederode tak) geweest te zijn en hebben gewoont op het slot Herlaer te Ameide.

M. van Ameijde - 7 jul 2008 - 11:28

Geachte heer Oving

Dit vond ik op internet en let eens op de opmerking aangaande het overschilderen van het familiewapen van zijn eerste vrouw.

In juni 1597 wordt Diederick van Sonoy op plechtige wijze begraven in de grafkelder van de kerk van Pieterburen in aanwezigheid van stadhouder Willem Lodewijk van Nassau. In het koor hangt aan de noordermuur het rouwbord (links) van Sonoy en zijn eerste vrouw. Het bord wordt in 1903 op last van de erfgenamen van de borg Dijksterhuis op een niet al te verantwoorde wijze overgeschilderd.

M. van Ameijde - 7 jul 2008 - 11:50

Voor alle duidelijkheid: in de heraldiek werkt men met vijf kleuren (rood, blauw, groen, zwart en purper) en twee metalen (zilver en goud). de laatste worden vaak weergegeven door resp. wit en geel. Er is nog een familiewapen, nl. dat van de Meierijse (dus Brabantse) familie Van der Ameijden (die niets met Ameide te maken heeft), te weten op een veld van zilver twee palen van sabel (= zwart). U vindt dit wapenschild o.m. op het grafmonument van Christiaan van der Ameijden (geboren te Oirschot ca. 1535 - Rome, 20 november 1605) in de S. Maria dell'Anima te Rome, linksachter in de kerk. Deze vooraanstaande familie met takken in Oirschot en 's-Hertogenbosch heeft inderdaad ook een uitwaaiering naar Rome gekend (zes leden geattesteerd). Christiaan was de laatste zanger uit onze contreien in de pauselijke kapel en tevens componist. Zijn neef, Theodorus uit de Bossche tak, was een vooraanstaande advocaat en veelschrijver in Rome in het begin van de 17de eeuw.

Michiel Verweij - 7 jul 2008 - 11:54

Beste Max,

Dank voor je antwoord.

Ik ben inmiddels een stapje verder. De vader van Joost Thielmansz van Ameijen is Thielman Joostensz die trouwt met Cunera Jans en in de periode 1565-1615 leeft in Utrecht. Ongetwijfeld is hij of zijn vader afkomstig van Ameide.

Joost Thielmansz van Ameijen is de stamvader van een geslacht van der Meijden dat tot einde 19e eeuw vrijwel uitsluitend in Utrecht voorkomt.

Ik ben bezig met een boek over dit geslacht. Publikatie waarschijnlijk eind dit jaar.

Mocht je interesse hebben in dit boek laat mij dat dan even horen ( kosten plm 25 euro).

Vriendelijke groeten,

Ar Stramrood

stramrood - 7 jul 2008 - 12:08

Dat overschilderen heeft niet betrekking op het wapen van Maria van Malsen. Dat komt overeen met het wapen van de familie. Ik vermoed dat het meer in de kwaliteit van overschilderen zit, er zijn ook scheuren in het doek ontstaan. Het is nu wat losjes geschilderd als je inzoomed op de wapens. De wapens komen op zich wel overeen met de betreffende families al zie bij van Hemert dat het lijkt of in spiegelbeeld is geschilderd met de 4 vlakken.

De linkerkant van Diederik heb ik met div leenakten al geverifieerd, die klopt 100%. 

De kwartieren van Maria van Malsen zijn:

Malsen - Camp 
Pol - Bleijswijk
Polanen - Teylinge
Hemer - Ameijde

Rechts zou dus zijn: van Malsen met Camp (Splinter), grootouders Malsen met Pol en Splinter met Bleijswijk, overgrootouders Malsen met Polanen, Pol met van Hemert, Bleijswijk met Ameijde en Splinter met Teylinge. De wapens zijn zowel geschilderd als dat de namen eronder staan.

Ameijde is niet met een y geschreven maar ij

Mocht u belangstelling hebben in het rouwbord dan kan ik dat toesturen.

Gr,

Willem

W.J. Oving - 7 jul 2008 - 18:16

In de Nederlandse Familienamen Databank is een aantal Haagse naamdragers toegevoegd, dwz. personen met geboortedatum en adres anno 1947 bij de toenmalige volkstelling. Het betreffen personen van voor 1920. Bij mevrouw Kernkamp-van Ameyden van Duym is haar voornaam onduidelijk geschreven; wellicht kunt u dit aanvullen. Zie: www.meertens.nl/nfd/

Leendert Brouwer - 15 okt 2008 - 11:05

Over plm. 2 weken verschijnt mijn boek " van der Meijden, 1500-2000" . Het boek behandelt de geschiedenis van een geslacht van der Meijden uit Utrecht. Tot plm 1650 hanteert dit geslacht de naam "van der Ameijden/ Ameijen", daarna wordt het "van der Meijden".

De kosten van het boek bedragen 28 euro, incl verzendkosten. Mocht er belangstelling zijn dan hoor ik dat graag.

Vriendelijke groeten,

Ar Stramrood

stramrood - 19 jan 2009 - 13:28

Beste Max. ik ben Willem Dirk van Ameide, en onderzoek de familie naam van Ameyden (Ameide) van heden tot zover als ik komen kan. De laatste voor vader die ik gevonden heb is Pieter van Ameyden

geboren in 1725 te Leerdam gehuwd met Hubertje Hessese Hijkoop. Misschien kan ik u aan nog meer info helpen. Vriedelijke Groet: van Ameide W-D

van Ameide W.D - 2 mei 2009 - 21:29

Beste Willem Dirk,

De namen die je vermeld komen inderdaad voor in mijn stamboomgegevens. Maar aangezien mij pc gecrasht is geweest moet ik het stamboomprogramma Aldfaer opnieuw installeren. Je bent dus familie van me, maar waar kom je vandaan?

Je kunt me ook bereiken op me email adres

 mvanameijde@hotmail.com

Max van Ameijde

M. van Ameijde - 7 mei 2009 - 09:06

 

L.F. vn Ameijden Zandstra - 22 nov 2009 - 22:17

Geachte familie van Ameyden

Onlangs heb ik uit een nalatenschap twee prachtige schilderijen gekregen van Kees van Ameyden.

Deze wil ik verkopen.

Maar alvorens ze naar een of andere veiling te brengen waar ze in het openbaar worden verkocht,wil ik de familie de kans geven om ze eventueel zelf in bezit te krijgen.Dit i.v.m. de eventuele emotionele waarde van de kunstwerken.

Dus als er enig animo is vanuit de familie,hoor ik dit graag.

M.v.g

E Huynen

e huynen - 17 nov 2010 - 13:26

Goede avond Ar

ik ben op zoek naar de herkomst van Thielman. ik zag dat jij Thielmansz heb gevonden. zou ik daar wat aan hebben? zal Thielman daarvan afgeleidt zijn?

weet jij er hier meer van?

groetjes,

Ismine Thielman

I.Kallen-Thielman - 24 jan 2012 - 01:15


Beste Anja,

Ik las dat je familie bent van Kees van Ameijden. Ik zou heel graag wat meer over hem te weten komen. Mijn meisjesnaam is nl. Sonja van Ameijden en Kees is (was) mijn vader. Ik weet door omstandigheden nauwelijks iets van hem af, alleen dat het een kunstschilder was en dat hij in de oorlog onderduikadressen regelde voor joodse mensen. Ik heb lang geleden wel wat schilderijen van hem gezien. Ik hoop dat je dit leest want jouw bericht is ondertussen al 4 jaar oud.

Groetjes

Sonja

Sonja de Weerdt-van Ameijden - 5 sep 2012 - 11:23







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu