stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Opzoekvraag Amsterdam: overlijden Gerardus (Gerrit) Ha(a)kenhout (1833-1842?) opgelost



Profiel afbeelding

Als iemand iets voor mij zou willen opzoeken in het onvolprezen Stadsarchief Amsterdam, dan zou ik dat zeer op prijs stellen. Het gaat om de datum van overlijden van Gerardus of Gerrit Hakenhout. Hij is in Amsterdam gedoopt op 11-7-1777 en is waarschijnlijk gestorven tussen 1833 en 1842, ik heb alle online indexen afgezocht maar uitgerekend die staat nog niet online.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank, en de beste wensen.

Maarten

Maarten Krips - 3 jan 2011 - 23:37

Hallo Maarten,

Vanwege je positieve opmerking over het Stadsarchief van Amsterdam heb ik jouw vraag voorrang gegeven.

Tot mijn spijt heb ik het overlijden niet kunnen vinden.

Hoewel Gerrit (Gerardus) Hakenhout niet voorkomt in het Bevolkingsregister heb ik de tienjarige tafels overlijden tussen 1813 en 1872 doorgelopen. Uiteraard heb ik ook met spellingsvarianten rekening gehouden.

Waarschijnlijk is Gerrit dus buiten Amsterdam overleden.

Met vriendelijke groet.

Jacobus - 4 jan 2011 - 16:06

misschien is dit familie en is hij ook in Overijssel overleden

Bron Burgerlijke stand - Overlijden Archieflocatie Historisch Centrum Overijssel Algemeen Toegangnr: 123
Inventarisnr: 12436
Gemeente: Vollenhove, Stad
Soort akte: overlijdensakte
Aktenummer: 66
Aangiftedatum: 22-12-1852 Overledene Engelina Elisabeth Hakenhout
Geslacht: V
Overlijdensdatum: 22-12-1852
Leeftijd: 66
Overlijdensplaats: Vollenhove, Stad Vader - - Moeder - - Partner Nadere informatie geboren te Amsterdam (Nh); ouders niet bekend 

Renee - 4 jan 2011 - 19:01

Beste Jacobus, hartelijk dank voor de moeite. Gerrit wordt met de dag mysterieuzer. In Genlias is hij ook niet te vinden, misschien is hij wel geëmigreerd ofzo. Ooit zal ik het weten.

Mijn opmerking over het Stadsarchief was helemaal gemeend: ik ben er nu twee keer geweest, het is een prachtig pand, de mensen zijn erg vriendelijk en het is heel overzichtelijk. Ga er van de zomer zeker weer eens heen.

Hartelijke groet,

Maarten

Maarten Krips - 4 jan 2011 - 22:29

Beste Renee, Engelina kende ik al, zij was een zuster van Gerrit. Gerrit noemde zijn dochter naar haar, en naar die laatste Engelina was haar kleindochter, de moeder van mijn grootvader, genoemd. In elk geval bedankt voor de moeite en hartelijke groet,

Maarten

Maarten Krips - 4 jan 2011 - 22:31

Hallo Maarten,

Welke gegevens heb je van het gezin van Gerrit Ha(a)kenhout?
Misschien komen wij daar wat verder mee.

Met vriendelijke groet.

Jacobus - 5 jan 2011 - 11:11

Dit is wat ik van Gerrit weet: hij werd RK gedoopt in de Posthoorn op 11-7-1777 als zoon van Jan Hakenhout en Johanna Govers. Hij trouwde met Aletta (ook wel Eletta Helena) Visbeek, dochter van Otto Visbeek en Johanna Helena van Nuijs. Dat zal rond 1796 geweest zijn, want haar eerste man (Hendrik Jan van Dijk) overleed in Amsterdam op 11-6-1795. En ik neem aan dat het wel in Amsterdam geweest zal zijn. Daar kwam Aletta ook vandaan.

Gerrit en Aletta kregen (tenminste) drie kinderen:

1. Johanna Helena, gedoopt in Amsterdam op 8-5-1796

2. Engelina Elisabeth (mijn over-over-over-overgrootmoeder), gedoopt in Amsterdam op 12-5-1799

3. Christina Frederica, gedoopt in Arnhem op 13-10-1802

Toen Aletta in Amsterdam op 20-6-1813 voor de derde keer trouwde, met Cornelis Sluijter, bleek ze van Gerrit te zijn gescheiden, geen idee wanneer en waar dat is gebeurd. Zij wordt in de huwelijksacte de "gedissoeveerde vrouw van Gerardus Haakenhout" genoemd. Helaas staat er geen datum van de echtscheiding in vermeld.

En toen Engelina Elisabeth op 21-1-1824 in Amsterdam trouwde met Johannes Van Doorneveld moesten zij en de getuigen onder ede verklaren dat vader Gerrit "sedert twintig jaaren absent" was.

Hopelijk heb je hier iets aan. Verder weet ik helaas niets van Gerrit. Maar eens zullen we hem vinden ;-)

Vriendelijke groet

Maarten Krips

Maarten Krips - 5 jan 2011 - 17:11

Hallo Maarten,

Van de huwelijksbijlagen van de kinderen behoeven we het dus ook niet te hebben.

Als men in 1824 onder ede verklaart, dat vader Gerrit al 20 jaar absent is, wordt het wel heel erg moeilijk.

Hij was dus een jaar of 27 toen hij spoorloos verdween. Zal wel niet in Amsterdam gebleven zijn want dan kon hij wel eens tegen een bekende aanlopen.

Er was nog geen Burgerlijke Stand dus hij kon een andere naam aannemen en elders heen gaan.

Het lijkt mij een onoplosbare zaak, vooral als hij zijn naam heeft veranderd.

Maar wie weet wat al dat gedigitaliseer in Nederland ons in de nabije toekomst nog gaat brengen.

Met vriendelijke groet.

Jacobus - 5 jan 2011 - 22:53

Ik ben bang dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben Jacobus. Ik vermoed dat Hakenhout wel eens een van oorsprong Duitse naam zou kunnen zijn, dus wie weet heeft Gerrit zelfs het land wel verlaten. En zoeken naar spelden in Duitse hooibergen is niet mijn sterkste kant. Maar wie weet vind ik ooit wel meer, je weet maar nooit.

Met hartelijke groet uit het natte noorden.

Maarten

Maarten Krips - 6 jan 2011 - 21:19

ene Haakenhout uit den Helder is getrouwd met van Peursen. Zij is jong overleden begin 1900 en liet 6 kinderen achter. Wie weet hier iets over

vr groeten marjolijn

van Eys - 6 feb 2011 - 17:11

@ Marjolijn,

Heeft jouw vraag iets te maken met de oorspronkelijke vraag? Of lift je mee? Indien dat laatste het geval is kun je beter en eigen onderwerp aanmaken.

Het gaat jou om dit gezin? Wat wilde je weten? Geef dat ook duidelijk aan in je nieuwe vraag svp

Bron  Burgerlijke stand - Huwelijk 
Archieflocatie  Noord-Hollands Archief 
Algemeen  Gemeente: Amsterdam
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: reg.10;fol.20
Datum: 10-05-1883 
Bruidegom David van Peursen
Leeftijd: 23
Geboorteplaats: Helder 
Bruid Adriana Rudolphina Elisabeth Haakenhout
Leeftijd: 19
Geboorteplaats: Amsterdam 
Vader bruidegom Dirk van Peursen 
Moeder bruidegom Anna Cornelia Verdam 
Vader bruid Wilhelmus Haakenhout 
Moeder bruid Adriana Rudolphina Versteeg 
Nadere informatie  beroep Bg.:hofmeester;beroep vader Bg.:werkman;beroep Bd.:dienstbode 

Ben Wegman - 6 feb 2011 - 17:42

Wilhelmus Haakenhout, geboren op 21.10.1837 in Amsterdam, sigarenmaker, gehuwd, NH, woont van 0.10.1861 tot 23.1.1862 met zijn vrouw Adriana Rudolphina Versteeg, geboren op 13.8.1840, in de Tuinstraat op een adres samen met een achttal anderen die allen andere namen dragen.

G.Karssenberg - 6 feb 2011 - 20:03

Wilhelmus Haakenhout is inderdaad geboren op 21.10.1837 in Amsterdam als zoon van Hendricus Johannes Haakenhout, 25 jaar, schoenmaker, en Anna Margaretha Smout, 27 jaar.

Ze woonden in de Anjelierstraat 183. (Image 379).

G.Karssenberg - 6 feb 2011 - 20:26

En Hendricus Johannes was een zoon van Johannes Hakenhout (april 1779-7-1-1829) en Cornelia Koets. Johannes was ook schoenmaker, en hij was dan weer een zoon van de hierboven genoemde Jan Hakenhout en Joanna Govers. Ik weet niet of dhr. of mw. Van Eys toevallig een nazaat is van Adriana Rudolphina Elisabeth Haakenhout, maar als het zo is zijn wij héééél verre familie.

Maarten Krips - 8 feb 2011 - 23:53

hallo maarten, ik wilde graag weten waarom je gegevens van gerardus haakenhout wilt weten, het kan n.l de vader van mijn opa zijn, ik ben jaren geleden in mijn familiestamboom gedoken, en ben gekomen tot de opa van mijn vader, nl johannes haakenhout uit de jordaan in amsterdam omstreeks 1812, mijn vader is ook johannes Haakenhout en geboren in 1912 en gestorven in 2007, zijn opa johannes haakenhout had 3 dochters dacht ik , ene heette engelina en was gedoopt in de posthoorn in amsterdam, iok doe het nu uit mijn hoofd, maar dat zal ik even moeten nakijken, als je interesse hebt, laat maar wat horen, groet van hans haakenhout 

Uitgeschreven lid - 24 dec 2013 - 22:22

Hallo Hans!

Wat leuk je bericht te lezen! Jij bent de allereerste Haakenhout waar ik ooit contact mee heb gehad. Excuus voor mijn late reactie maar ik kom net thuis van een weekje kerstvakantie.

Zo te lezen zijn wij absoluut verre verwanten. Mijn overgrootmoeder heette Engelina Elizabeth van Doorneveld en haar overgrootmoeder was Engelina Elizabeth Hakenhout. Als je verder dingen gaat onderzoeken er vooral rekening mee houden dat de achternaam in de 18e en begin 19e eeuw afwisselend met één en met twee A's werd geschreven, ook als het om dezelfde persoon ging.

Ik heb een uitgebreide stamboom kunnen opstellen van de Haakenhouten en kan je dus heel veel sturen, als je me even een persoonlijk berichtje stuurt dan krijg je van mij een uitgebreide e-mail. Laat me dan ook vooral even weten over welke Johannes Haakenhout van rond 1812 je het hebt, ik denk dat als je zijn echtgenote erbij vermeldt ik hem wel in mijn gegevens kan vinden.

En toeval bestaat niet, want ik denk dat ik onlangs de vraag waarmee dit onderwerp begon heb kunnen beantwoorden: Gerrit Hakenhout blijkt namelijk in de Franse tijd soldaat geweest te zijn. Vanaf 1806 in het Hollandse 6e regiment infanterie en hij ging op 1-10-1810 over naar het Franse 123e reg.infanterie. Ik denk dat hij in 1812 met Napoleon mee naar Rusland is getrokken, om nooit meer in Amsterdam terug te komen.

 Hartelijke groeten uit Groningen

 Maarten Krips

Maarten Krips - 28 dec 2013 - 21:05

hallo maarten, ik heb je bericht gelezen, ik zal morgen even nog in papieren kijken, ik heb verschillende uittreksel van het gemeente archief, er zijn nog meer mensen met de naam haakenhout, deze naam is wel met 2 A's. en ik denk niet dat onze familie naam uit duitsland komt, ik woon sinds 2008 zelf in Fabbenstedt, dat is 50 kilometer voorbij osnabrück, maar de naam haakenhout komt hier niet voor,ook niet in het telefoonboek, wel haake en haak, de naam haakenhout betekent geloof ik loofhout, iets met bossen,, gerardus haakenhout is dus met 2 A's, gerardus haakenhout staat in een van de historische kranten, ik geloof van 1811, daar wordt hij voor de scheepenen gedaagd, ik denk ivm met zijn scheiding, misschien heb je dat al opgezocht, ik denk dat engelina een hele verre nicht is, zij is toch de dochter van Johannes Haakenhout, de opa van mij opa, het waren hele arme mensen uit de Jordaan, die ondersteund werden met brood en kolen, dat staat in het uittreksel, mijn vader heette ook johannes haakenhout en mijn opa ook, mijn zoon die nu 35 jaar is heet dave haakenhout, mijnbroer henk die in mexico woont heet henk haakenhout, die heeft ook 1 zoon, maar die heeft zijn moeders naam v/d Sterre ivm met scheiding, mijn zoon dave heeft ook 1 zoon, maar die heeft ook de naam van zijn moeder kerkmeer, dus de naam Haakenhout sterft dan uit van onze tak metmijn zoon, er is ook nog een Jan Haakenhout die iets boven amsterdam woont, daar heb ik ook kontakt mee gehad, mijn vaders broer ome jaap haakenhout heeft 3 dochters, 1 heeft de naam coby haakenhout en woont in almere, ik ga morgen kijken en dan stuur ik weer een berichtje, als je op facebook bent tik je gewoon hans haakenhout in, dan kun kijken hoe ik er uitzie en mijn zoon en kleinzoon, groetjes van hans

Uitgeschreven lid - 28 dec 2013 - 21:54

Dag Hans

Ik zit helaas niet op Facebook, één forum kan ik nog net aan ;-) Over wat je over de herkomst aangeeft van de familie Haakenhout moet/kan ik je tegenspreken:

Mijn voorvader Gerrit was een zoon van Jan (Joannes Henricus) Haakenhout en Johanna Govers. Zij trouwden op 28-04-1769 in Amsterdam en in de trouwacte staat dat hij uit "Aalen" kwam. Ik heb uitgeplozen dat dit Ahlen in Duitsland is. Daar werd hij op 08-08-1742 gedoopt als Joannes Henricus Hackenholt. Haakenhout is dus een vernederlandsing van een Duitse naam. En een heel oude. De Hackenholten worden al in Ahlen vermeld in 1530! In mei 1530 wordt te Ahlen vermeld "Herman Deytinckhoff, anders genannt Hakenholt, dem Herman van Oor gehörig." Horigen waren boeren of 'cijnsboeren' die aan hun land verbonden waren zonder dit te bezitten en met bepaalde verplichtingen aan de landbezitter. Erg rijk waren onze voorouders daar dus ook al niet. 

Jan Haakenhout had een komenijswinkel (levensmiddelen) in de Noorderkerkstraat in Amsterdam en was later schoenmaker. Zijn zoons Joannes (1779-1829) en Jacobus (1781-1817) waren ook allebei schoenmaker en mijn voorvader Gerrit was dus soldaat. 

Interessant te lezen wat je over je familie schrijft, het moet een barre tijd geweest zijn vroeger. De familie Van Doorneveld (waar Engelina Haakenhout dus in aantrouwde) moest midden 19e eeuw ook regelmatig aankloppen bij de bedeling, haar zoon Pieter was schilder en had maar liefst twaalf kinderen, dus dat was zeker in de winter een hele toer om het gezin te eten te geven.

 Hartelijke groeten, en alvast een leuke jaarwisseling gewenst.

Maarten Krips

Groningen

 

Maarten Krips - 30 dec 2013 - 21:30

 Hier is de huwelijksinschrijving van Jan Haakenhout, die de stamvader was van de Nederlandse Haakenhouten:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Maarten Krips - 4 jan 2014 - 14:10


hallo maarten, wat geweldig dat je mijn stamvader gevonden hebt, met de naam hackenholt en nog wel uir Ahlen, duitsland, dat had ik niet gedacht, ik zou wel kopie willen hebben van die trouwerij, want deze staat er half op en ik kan niet alles lezen, het is wel erg oud he, is joannes niet johannes haakenhout en naast gerrit had hij toch samen met johanna govers toch 2 dochters. nl englina haakenhout gedoopt in de posthoorn op 8 oktober 1783 en engelina elisabeth haakenhout gedoopt 26 mei 1786 in de posthoorn, en 1 zoon jacobus haakenhout gedoopt in 13 februari 1781, dat staat op een papier van het gemeen te archief met getuigen en zo, maar er staat geen gerrit haakenhout bij , ook heb ik een zeer oude uittreksel van englina haakenhout, wat net te lezen is met prachtig schoon schrift met gekrulde letters,weet jij wie de vader is van hendricus johannes  haakenhout, is dat soms jacobus haakenhout of gerrit haakenhout, want ik heb hier Hendricus johannes haakenhout 1812, ook schoenmaker getrouwd met johanna Wildeman, die had 2 zonen jacob haakenhout van 11 december 1840 en gerardus wilhelmus van 1841 en 4 dochters. die gerardus wilhelmus haakenhout is de vader van mijn opa jacob hendrik haakenhout, gerardus wilhelmus haakenhout was getrouwd met wilhelminaaria swartselaar geboren 2 augustus 1843, misschien heb jij alle gegevens, ik zou dat graag van je willen horen, of kopieen willen krijgen eventueel, het gaat mij echt om mijn eigen stamboom, want dan gaat mijn alles zo duizelen, alvast bedankt en de beste wensen voor het nieuwe jaar, de groeten van hans haakenhout

Uitgeschreven lid - 4 jan 2014 - 22:17







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu