stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Opzoekvraag Amsterdam: overlijden Gerardus (Gerrit) Ha(a)kenhout (1833-1842?)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo Hans!

Wat leuk je bericht te lezen! Jij bent de allereerste Haakenhout waar ik ooit contact mee heb gehad. Excuus voor mijn late reactie maar ik kom net thuis van een weekje kerstvakantie.

Zo te lezen zijn wij absoluut verre verwanten. Mijn overgrootmoeder heette Engelina Elizabeth van Doorneveld en haar overgrootmoeder was Engelina Elizabeth Hakenhout. Als je verder dingen gaat onderzoeken er vooral rekening mee houden dat de achternaam in de 18e en begin 19e eeuw afwisselend met één en met twee A's werd geschreven, ook als het om dezelfde persoon ging.

Ik heb een uitgebreide stamboom kunnen opstellen van de Haakenhouten en kan je dus heel veel sturen, als je me even een persoonlijk berichtje stuurt dan krijg je van mij een uitgebreide e-mail. Laat me dan ook vooral even weten over welke Johannes Haakenhout van rond 1812 je het hebt, ik denk dat als je zijn echtgenote erbij vermeldt ik hem wel in mijn gegevens kan vinden.

En toeval bestaat niet, want ik denk dat ik onlangs de vraag waarmee dit onderwerp begon heb kunnen beantwoorden: Gerrit Hakenhout blijkt namelijk in de Franse tijd soldaat geweest te zijn. Vanaf 1806 in het Hollandse 6e regiment infanterie en hij ging op 1-10-1810 over naar het Franse 123e reg.infanterie. Ik denk dat hij in 1812 met Napoleon mee naar Rusland is getrokken, om nooit meer in Amsterdam terug te komen.

 Hartelijke groeten uit Groningen

 Maarten Krips

Maarten Krips

hallo maarten, ik heb je bericht gelezen, ik zal morgen even nog in papieren kijken, ik heb verschillende uittreksel van het gemeente archief, er zijn nog meer mensen met de naam haakenhout, deze naam is wel met 2 A's. en ik denk niet dat onze familie naam uit duitsland komt, ik woon sinds 2008 zelf in Fabbenstedt, dat is 50 kilometer voorbij osnabrück, maar de naam haakenhout komt hier niet voor,ook niet in het telefoonboek, wel haake en haak, de naam haakenhout betekent geloof ik loofhout, iets met bossen,, gerardus haakenhout is dus met 2 A's, gerardus haakenhout staat in een van de historische kranten, ik geloof van 1811, daar wordt hij voor de scheepenen gedaagd, ik denk ivm met zijn scheiding, misschien heb je dat al opgezocht, ik denk dat engelina een hele verre nicht is, zij is toch de dochter van Johannes Haakenhout, de opa van mij opa, het waren hele arme mensen uit de Jordaan, die ondersteund werden met brood en kolen, dat staat in het uittreksel, mijn vader heette ook johannes haakenhout en mijn opa ook, mijn zoon die nu 35 jaar is heet dave haakenhout, mijnbroer henk die in mexico woont heet henk haakenhout, die heeft ook 1 zoon, maar die heeft zijn moeders naam v/d Sterre ivm met scheiding, mijn zoon dave heeft ook 1 zoon, maar die heeft ook de naam van zijn moeder kerkmeer, dus de naam Haakenhout sterft dan uit van onze tak metmijn zoon, er is ook nog een Jan Haakenhout die iets boven amsterdam woont, daar heb ik ook kontakt mee gehad, mijn vaders broer ome jaap haakenhout heeft 3 dochters, 1 heeft de naam coby haakenhout en woont in almere, ik ga morgen kijken en dan stuur ik weer een berichtje, als je op facebook bent tik je gewoon hans haakenhout in, dan kun kijken hoe ik er uitzie en mijn zoon en kleinzoon, groetjes van hans

hans haakenhout

Dag Hans

Ik zit helaas niet op Facebook, één forum kan ik nog net aan ;-) Over wat je over de herkomst aangeeft van de familie Haakenhout moet/kan ik je tegenspreken:

Mijn voorvader Gerrit was een zoon van Jan (Joannes Henricus) Haakenhout en Johanna Govers. Zij trouwden op 28-04-1769 in Amsterdam en in de trouwacte staat dat hij uit "Aalen" kwam. Ik heb uitgeplozen dat dit Ahlen in Duitsland is. Daar werd hij op 08-08-1742 gedoopt als Joannes Henricus Hackenholt. Haakenhout is dus een vernederlandsing van een Duitse naam. En een heel oude. De Hackenholten worden al in Ahlen vermeld in 1530! In mei 1530 wordt te Ahlen vermeld "Herman Deytinckhoff, anders genannt Hakenholt, dem Herman van Oor gehörig." Horigen waren boeren of 'cijnsboeren' die aan hun land verbonden waren zonder dit te bezitten en met bepaalde verplichtingen aan de landbezitter. Erg rijk waren onze voorouders daar dus ook al niet. 

Jan Haakenhout had een komenijswinkel (levensmiddelen) in de Noorderkerkstraat in Amsterdam en was later schoenmaker. Zijn zoons Joannes (1779-1829) en Jacobus (1781-1817) waren ook allebei schoenmaker en mijn voorvader Gerrit was dus soldaat. 

Interessant te lezen wat je over je familie schrijft, het moet een barre tijd geweest zijn vroeger. De familie Van Doorneveld (waar Engelina Haakenhout dus in aantrouwde) moest midden 19e eeuw ook regelmatig aankloppen bij de bedeling, haar zoon Pieter was schilder en had maar liefst twaalf kinderen, dus dat was zeker in de winter een hele toer om het gezin te eten te geven.

 Hartelijke groeten, en alvast een leuke jaarwisseling gewenst.

Maarten Krips

Groningen

 

Maarten Krips

 Hier is de huwelijksinschrijving van Jan Haakenhout, die de stamvader was van de Nederlandse Haakenhouten:

 

Maarten Krips

hallo maarten, wat geweldig dat je mijn stamvader gevonden hebt, met de naam hackenholt en nog wel uir Ahlen, duitsland, dat had ik niet gedacht, ik zou wel kopie willen hebben van die trouwerij, want deze staat er half op en ik kan niet alles lezen, het is wel erg oud he, is joannes niet johannes haakenhout en naast gerrit had hij toch samen met johanna govers toch 2 dochters. nl englina haakenhout gedoopt in de posthoorn op 8 oktober 1783 en engelina elisabeth haakenhout gedoopt 26 mei 1786 in de posthoorn, en 1 zoon jacobus haakenhout gedoopt in 13 februari 1781, dat staat op een papier van het gemeen te archief met getuigen en zo, maar er staat geen gerrit haakenhout bij , ook heb ik een zeer oude uittreksel van englina haakenhout, wat net te lezen is met prachtig schoon schrift met gekrulde letters,weet jij wie de vader is van hendricus johannes  haakenhout, is dat soms jacobus haakenhout of gerrit haakenhout, want ik heb hier Hendricus johannes haakenhout 1812, ook schoenmaker getrouwd met johanna Wildeman, die had 2 zonen jacob haakenhout van 11 december 1840 en gerardus wilhelmus van 1841 en 4 dochters. die gerardus wilhelmus haakenhout is de vader van mijn opa jacob hendrik haakenhout, gerardus wilhelmus haakenhout was getrouwd met wilhelminaaria swartselaar geboren 2 augustus 1843, misschien heb jij alle gegevens, ik zou dat graag van je willen horen, of kopieen willen krijgen eventueel, het gaat mij echt om mijn eigen stamboom, want dan gaat mijn alles zo duizelen, alvast bedankt en de beste wensen voor het nieuwe jaar, de groeten van hans haakenhout

hans haakenhout

Hendricus Johannes Haakenhout, zoon van Johannes Haakenhout en Cornelia Koets, huwt twee keer.

Huwelijk I: 17.7.1833 met Anna Margaretha Smout;

Huwelijk II: 19.12.1849 met Johanna Wildeman.

G.Karssenberg

Omstreeks 1852 wonen - volgens "Dave-Verdooner" - in de Anjelierstraat (boekdeel OO5 - 1; blz. 1302):

Johannes Hindrikus Haakenhout, geb. 20.6.1812, NH, schoenmaker;

Johanna Wildeman, geb. 11.12.1797 in Kampen - en de kinderen (let op de "rimpeling" in de data)

Alida Wilhelmina C. (3.8.1833), Hendrikus Cornelis (8.9.1833), Wilhelmus (21.10.1837),

Jacob (10.1.1840), Gerardus Wilhelmus (12.1.1841), Johanna Wilhelmina (22.2.1844).

G.Karssenberg

Bedankt voor het opzoeken. Ik wou dat Dave Verdooner nog onder hem was, zodat ik hem hartelijk kon danken voor zijn monnikenwerk.

Maarten Krips

hallo maarten, de ontbrekende  schakel tussen mijn stamvader uit Ahlen, duitsland, Johannes Henricus Haakenhout (hackenholt) en hendricus Johannes Haakenhout is dus Johannes Haakenhout getrouwd met Cornelia Koets, weet jij of iemand anders het geboorte jaar van hem en zijn vrouw en huwelijksdatum en of ze nog meer kinderen hebben gekregen dan de zoon Hendricus Johannes Haakenhout, veel Johannessen dus, mij vader heette ook johannes, hendricus Johannes Haakenhout hadden ook nog een zoon Johannes Cornelis uit 1846, maar zijn naam was doorgestreept op het uittreksel, dus hij kan ook overleden zijn bij de geboorte of zo, hun 1e kind was Alida wilhelmina Cornelia geboren op 3 augustus 1833, die gerrit haakenhout was dus Jacobus Haakenhout, want gerrit stond niet op het uitreksel, dan is mijn stamboom eigenlijk compleet, want mijn opa Jacob hendrik haakenhout geboren 5-2-1887 te amsterdam was sigarenmaker en tambestuurder, en was de zoon van Gerardus wilhelmus haakenhout geboren op 11-12-1841 in amsterdam en mijn vader Johannes Haakenhout geboren 5-11-1912 was de zoon van Jacon hendrik Haakenhout, mijn opa is 94 jaar geworden en mijn vader is 95 jaar geworden, hij werkte 40 jaar bij de Stadsreiniging, eerst als veger in 1927, later als chauffeur/belader op zo;n vuilniswagen, behoorlijk zwaar werk

hans haakenhout

Ondertrouw Jan Hakenhout en Cornelia Koets: 7/28.11.1806 Amsterdam.

G.Karssenberg

Twee gedoopte (Kerk De Posthoorn/RK) kinderen in Amsterdam van Joannes Hakenhout/Hakenhoud en Cornelia Koets voor de verdwijning van Napoleon:

28.11.1807: Joanna, en 8.2.1810: Henricus Joannes.

G.Karssenberg

Hallo Hans, hieronder wat ik allemaal over Johannes heb gevonden:

 

Joannes Haakenhout is geboren in 1779 in Amsterdam, zoon van Jan Hakenhout en Joanna Govers. Hij is gedoopt op 02-04-1779 in Amsterdam. Joannes is overleden op 07-01-1829 in Amsterdam, 49 of 50 jaar oud.

Beroep:

    schoenmaker    

Joannes trouwde, 26 of 27 jaar oud, op 28-11-1806 in Amsterdam met Cornelia Koets, 16 of 17 jaar oud. Cornelia is geboren in 1789 in Amsterdam, dochter van Willem Koets en Willemijntje De Gest. Zij is gedoopt op 01-03-1789 in Amsterdam. Cornelia is overleden na 1833, minstens 44 jaar oud.

Kinderen van Joannes en Cornelia:

1 Joanna Haakenhout, geboren in 1807 in Amsterdam. Zij is gedoopt op 26-11-1807 in Amsterdam. Joanna is overleden op 22-07-1811 in Amsterdam, 3 of 4 jaar oud.

2 Henricus Joannes Haakenhout, geboren in 1810 in Amsterdam. Hij is gedoopt op 08-02-1810 in Amsterdam. Henricus is overleden op 02-08-1811 in Amsterdam, 0 of 1 jaar oud.

3 Hendricus Johannes Haakenhout, geboren op 20-06-1812 in Amsterdam. Hendricus is overleden in Amsterdam.

Beroep:

    schoenmaker    

Hendricus:

(1) trouwde, 21 jaar oud, op 17-07-1833 in Amsterdam met Anna Margaretha Smout, 21 of 22 jaar oud. Anna is geboren in 1811 in Amsterdam, dochter van Joannes Smout en Gerarda Goossens. Zij is gedoopt op 31-01-1811 in Amsterdam. Anna is overleden vóór 1849, ten hoogste 38 jaar oud.

(2) trouwde, 37 jaar oud, op 19-12-1849 in Amsterdam met Johanna Wildeman, 53 jaar oud. Johanna is geboren op 11-12-1796 in Kampen, dochter van Jacobus Wildeman en Geertruij van Leek. Zij is gedoopt op 18-12-1796 in Kampen. Johanna is overleden.

4 Johanna Wilhelmina Haakenhout, geboren op 18-08-1814 in Amsterdam. Johanna is overleden in Amsterdam.

Beroepen:

1847     dienstbaar     1875     broodverkoopster    

Johanna trouwde, 32 jaar oud, op 05-05-1847 in Amsterdam met Paulus Johannes Pul, ongeveer 21 jaar oud. Paulus is geboren omstreeks 1826 in Amsterdam, zoon van Jan Pul en Anna Hendrica ten Hietbrink. Paulus is overleden vóór 1889, ten hoogste 63 jaar oud.

Beroep:

1847     houtkoper

 

Joannes' ouders Jan en Joanna Govers zijn dus onze gemeenschappelijke voorouders. Mijn voorouder Gerrit was zijn twee jaar oudere broer.

 Vr.gr.

Maarten 

p.s. Dat "3 of 4 jaar oud" is een kleine bug in Aldfaer dat maar niet wil snappen dat als iemand in april gedoopt is hij niet in november geboren kan zijn ;-) 

Maarten Krips

Ondertrouw I van Willem Koets: 22.10.1778 in Amsterdam met Willemijntje de Gist;

Ondertrouw II van Willem Koets (eerdere vrouw: Willemijntje de Geest): 19.12.1806 met Elisabeth Raatsen.

G.Karssenberg

 En om mijn achterachterachterachterachterneef Hans helemaal aan het duizelen te krijgen:

Willemijntje de Gest (familienaam ook vermeld als De Gidts) werd op 28-12-1760 in Schoonhoven gedoopt als dochter van Cornelis de Gidts en Catharina Kermichel. En als je denkt: wie heet er nu Kermichel? Haar stamboom gaat terug tot Robert CARMICHAEL, geboren op 18 december 1580 - Monifieth, Angus, Scotland, Je hebt dus niet alleen Duits bloed maar ook Schots Hans, zo ontdekte ik vandaag...

 Zie: http://gw.geneanet.org/aliceschippers1?lang=nl;pz=alice+magteld;nz=schippers;ocz=0;p=catrina;n=kermichel

Maarten Krips


De gedoopte kinderen van Willem Koets/Koest en Willemijntje/Willemina/Wilhelmina/Willemijnje (de) Gieds/Giesd/Gis/Geest/Giest:

Leena (21.11.1779 - Westerkerk), Jo'es Bernardus (17.9.1782), Helena (3.7.1785), Cornelia (20.9.1787),

Cornelia (1.3.1789 - Westerkerk), Johannus (16.3.1792 - Nieuwezijds Kapel), Peterus (25/28.11.1798 - Noorderkerk), Helena (12/16.5.1804 - Nieuwe Kerk).

Het tweede tot en met het vierde kind zijn in De Posthoorn (RK) gedoopt.

Bij de eerste doop fungeren Johannes Koets en Catrina Cermigel als getuigen.

G.Karssenberg
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!