stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Emma Kreusler



Profiel afbeelding

Beste Jeanne,

Vandaag heb ik nog wat aanwijzingen onderzocht naar aanleiding van de verwijzingen van de firma Schuurman en De Bas. Dit leidde mij tot weer een tot nu toe - ook niet in het blauwe boekje - beschreven verwijzing. Het verhaal breidt zich inmiddels in rap tempo uit....

Uit: Heerding, A. Geschiedenis van de N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken: Het onstaan van de Nederlandse gloeilampenindustrie

Het blijkt dat Hendrikus Schuurman ook nog medefirmant is geweest van Roothaan, Alewijnse en Co te Nijmegen. In 1894 wordt hij daartoe opgenomen. In 1896 is dit bedrijf dusdanig groot geworden dat met haar omzet in de N.V. Electriciteitsmaatschappij Phaeton. 

Nu begrijp ik ook waarom Frits Schuurman in Nijmegen is geboren en niet in Den Haag, net zoals zijn twee broers. Dat doet vermoeden dat Emma en Hendrikus ook in Nijmegen voor langere tijd zijn geweest. Ik kan mij niet voorstellen dat Emma naar Nijmegen is gereisd toen zij al hoogzwanger was, zeker nog niet in die tijd.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bovenstaand aandeel toont de handtekening van opa Hendrikus Schuurman, rechts onder. Blijkens het aandeel was hij niet slecht firmant, maar ook directeur.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hieronder de aankondiging van de verkoop van aandelen. Hendrikus Schuurman laat zich hier (en vaker overigens) noemen Jan Albertszoon.

Op de site Willemsmithistorie meer informatie over dit bedrijf. Interessant vind ik bovendien een groepsfoto van enkele leden van de Vereeniging Volta in Rotterdam. Er wordt verder niet vermeld wie er nog meer op de foto staan, maar dat zou ook best Hendrikus Schuurman kunnen zijn. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Op de foto staan in iedergeval Dhr. Khotinsky en dhr Alewijnse. Alewijnse was directeur van Phaeton, samen met o.a. Hendrikus Schuurman. Het bijzondere wil nu dat Dhr. Khotinsky - eerste fabrikant van gloeilampen in Nederland - bij oprichting van zijn bedrijf in Rotterdam ook geldelijke steun krijgt van H. Elink Schuurman. Dit is sowieso familie van Hendrikus, maar wie dat precies is weet ik op dit moment niet.

Overigens waren Alewijnse en Roothaan werknemers van Khotinsky in Rotterdam, maar zijn ze zelf een gloeilampenfabriek begonnen in Nijmegen. Het grappige wil nu dat de gebroeders Philips het vak leerde van Alewijnse en Roothaan, maar gewoonweg beter waren in de verkoop.

Het zou mij daarom niet verbazen als van deze vereniging ook Hendrikus lid is geweest. Het zijn allemaal wel erg veel toevallige connecties. Een familielid die Khotinsky in Rotterdam steunt en Hendrikus die vervolgens nadat ex-werknemers vertrekken naar Nijmegen, hen vanuit Den Haag steunt.

Blijkbaar gingen de zaken niet altijd goed. Op de site (LINK) de volgende vermelding:Nijmegen 1896 Aandeel A  f 1000,00 nr.  106. Dit was een grote gloeilampenfabriek, met fabrieken in 3 landen en honderden werknemers. Hoofdkantoor was aan het Mariaplein te Nijmegen gevestigd. De gebroeders Philips hebben in deze fabriek het vak van gloeilampen maken geleerd. Na faillisement is een onderdeel doorgestart en is nu bekend als Alewijnse Electrotechniek.

Reizen hoorde ook bij de taak als directeur van Phaeton. Van 21-24 oktober 1896 bezoekt opa Hendrikus Schuurman Berlijn in verband met werk. (LINK NAAR BOEKVERWIJZING)

Door hevige concurrentie en doordat een van de vennoten zich uit de maatschappij trok, staakte men in 1899 de gloeilampenproduktie. Het bedrijf kreeg echter wel een doorstart en bestaat tot op de dag van vandaag (Link site). Uit de andere sites leid ik af dat zij een behoorlijk archief beheren, daarin zou meer over Hendrikus kunnen staan en wellicht ook over Emma. Het is ook niet onaannemelijk dat daar foto's bij zitten.

Dusty Jacobs - 23 feb 2011 - 20:32

Buitengewoon Dusty, wat er allemaal boven tafel komt. Hartelijk dank.  Groeten van Jeanne.

Jeanne Potters - 23 feb 2011 - 21:00

Nog een link

Chris, is hier, voor uw administratie in verband met dat mooie lamp, een onderdeel van een Britse lamp patent in 1896 door Roothaan, Roothaan, Alewijnse en Schuurman namens Roothaan Alewijnse & Co 

Dit octrooi zal niet helpen om de precieze einddatum van de lamp, maar het zou de mogelijke tijd beugel rekken. 

http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://antiquesockets.com/w-agora/view.php%3Fbn%3Dforum_photos%26key%3D1278002249&ei=7mhlTcOZHsOcOtja9NAF&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB8Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DAlewijnse%2Ben%2BRoothaan%2Bschuurman%26hl%3Dnl%26prmd%3Divnsb

Elisabeth - 23 feb 2011 - 21:10

Dag Dusty ( 23.2.11    20 u 32 ),  Tjonge, een handtekening van Hendrikus Schuurman, Inderdaad Jan Alberts zoon.  Hij staat inderdaad o.a. vermeldt als koopman, dan weer als bankier. En hij trouwde een hofdame. Tamara vertelde wel altijd heel trots over haar grootmoeder Emma Kreusler,die hofdame was. Maar over haar grootvader Hendrikus Schuurman heb ik haar zelden gehoord.  Zo zie je maar weer, wat de meeste indruk maakt. Gr.v. Jeanne.

Jeanne Potters - 23 feb 2011 - 22:57

Dag Elisabeth ( 23.2.11.  23u10 ),  M'n hartelijke dank. Bijzonder, die lamp. Dat was in de tijd van de opkomst van electra. Mijn eigen vader, die in 1896 geboren is in Amsterdam heeft de opkomst van de electra als kind meegemaakt. Toen hij op hoge leeftijd dementerende was, deed hij steeds de schakelaar van de lamp in de kamer aan en uit.  En zei er dan vol verwondering bij : "kijk als je op deze knop drukt, gaat het licht aan  En als je weer op deze knop drukt gaat het licht uit."  Dat hadden de mensen toen hij klein was, als een wonder ervaren.  Toen hij nog niet zover heen was, vertelde hij met graagte, dat zijn vader zei : "we hoeven de tram ( in Amsterdam ) nog niet in, want de paarden zijn nog niet ingespannen." Maar de tram reed zonder paarden op electriteit voor hun neus weg.

Jeanne Potters - 23 feb 2011 - 23:10

Dag Dusty Jacobs (23-2-2011   20 u 32), dag Elisabeth (23-2-2011  21 u 10),

jullie hebben lang niets van me gehoord. Ik heb in die tussentijd met veel moeite en pijn iets op Wikipedia gezet over Elisabeth de Meijier (schrijfster), de vrouw van Frits Schuurman (musicus). 

De laatste is een van de drie zoons van Emma Kreusler en Hendrikus Schuurman.

Ook hebben mijn vriendin en ik een brief naar de koningin geschreven. Én 'n uitvoerig antwoord gehad van het archief van het koninklijk huis! 

Om voor deze brief te bedanken heb ik eerst nog even nodig, wanneer Wolrad Schuurman (zenuwarts te Middelburg), een ander zoon van Emma Kreusler en Hendrikus Schuurman, naar Middelburg is verhuisd.

Ook is Hendrikus Schuurman zelf naar Middelburg verhuisd, want aldaar overleden.

Ik denk nl dat Hendrikus Schuurman en Emma Kreusler uit elkaar zijn gegaan, waarschijnlijk in 1917. En dat Hendrikus Schuurman één zoon ,Wolrad, heeft meegenomen.

Dit laatste willen we graag weten vóór we de bedankbrief wegsturen. Dus doe ik nog maar eens een beroep op jullie.  Als die bedankbrief de deur uit is én ik nog een ander klusje af heb, laat ik weer iets horen. (over ongeveer 2 weken). En  dan ook waarom ik dat vertrek naar Middelburg wil weten. Nu is me dat even te veel.

Jeanne Potters - 21 apr 2011 - 23:04

Dag Jeanne

Leuk dat u nog even iets laat weten. Je vraagt je inderdaad wel eens af hoe zou dat zijn afgelopen.

Waarom denkt u dat Schuurman en Emma omstreeks 1917 gescheiden zijn. Dan zou het toch wel ergens aangegeven moeten zijn en nu al openbaar zijn.

In 1926 bij het overlijden van Hendrikus Schuurman wordt nog aangegevens gehuwd.

Dorothea Gerardina Elink Schuurman Moeder overledene op vrijdag 26 februari 1926 Middelburg
Aktejaar (year) : 1926
Aktenummer (number) : 43
Overleden op (died on) : 26-2-1926
Overleden te (died in) : Middelburg
Hendrikus Schuurman
Leeftijd bij overlijden (age) : 69 jaar
Geslacht (gender) : mannelijk
Burgerlijke staat (marital status) : gehuwd
Beroep (occupation) : zonder

Geboorteplaats (place of birth) : 's-Gravenhage
PARTNER : Frederika Ulricke Cacilie Mathilde Emma Kreusler
VADER (father) : Jan Albert Schuurman
MOEDER (mother) : Dorothea Gerardina Elink Schuurman

Jammer, bovenstaande akte is nog niet online Genver familysearch.

Deze gegevens bekend?

Wolrad Ulrich Schuurman

Inwoner na 1900 Middelburg

Wolrad Ulrich Schuurman
Gehuwd met/wed. van : Hendrika Keg
Deel : 31
Blad : 125
Microfiche : 234

 

 

Bron :

Zeeuws Archief, Bevolkingsregister Middelburg, 1900-1937. Toegevoegd : 15 augustus 2007

 

 

 

Wolrad Ulrich Schuurman

Relatie inwoner na 1900 Middelburg

Hendrika Keg
Gehuwd met/wed. van : Wolrad Ulrich Schuurman
Deel : 31
Blad : 125
Microfiche : 234

 

 

Bron :

Zeeuws Archief, Bevolkingsregister Middelburg, 1900-1937. Toegevoegd : 15 augustus 2007

 

 

 

 

Elisabeth - 22 apr 2011 - 07:05

Die scheiding vermoed ik vanwege financiële gegevens uit de brief, die we kregen van 't koninklijk archief.

Daarom wil ik het graag zeker weten. Maar ik weet niet waar te zoeken. Ik ga denkelijk een verzoek indienen bij archief Middelburg, Maar pas over ruim een week. Nu even geen tijd. Dank voor je reactie.

Jeanne Potters - 22 apr 2011 - 10:23

Hallo Jeanne.

Aangepast overlijden 1902 was van Mathilda kreusler, beneden we gewijzigd. ? 1902 zie bericht in de krant.
aangepast.

http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010129659%3Ampeg21%3Ap009%3Aa0107

Elisabeth - 24 apr 2011 - 09:03

Dag Jeanne.

ITekst verwijderd is het overlijden van Mathiilda Kreusler in 1902.  

excuus.

http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010129659%3Ampeg21%3Ap009%3Aa0107

In 1931 leefde ze nog zie de advertentie onderstaande link, linker bladzjden bovenin ongeveer.

Anders even naar beneden scrollen.

Ze woonde toen in Den Haag. gewijzigd.

zie de advertentie.

http://resources2.kb.nl/010010000/pdf/DDD_010013342.pdf

Mvg

Elisabeth - 24 apr 2011 - 09:08

Nee, in 1902 is haar tante Mathilde overleden.  Deze tante was lectrice van koningin Emma.  Emma Kreusler zelf  is overleden in 1945 op 11 april.

Anna Elisabeth Schuurman, die 3 febr. 1931 overleed is de zuster van haar man (misschien ex-man) Hendrikus Schuurman. 

Er staat Middelburg in de advertententie. Dat Middelburg zou wel eens op Anna Schuurman kunnen slaan. Terwijl Emma Kreusler in Den Haag woonde. Zij was directrice van dat kinderpension in Zandvoort en woonde in Haarlem.  Het antwoord van het Koninklijk Archief, dat we gekregen hebben ga ik a.s. vrijdag op z'n vroegst in de boekhandel laten scannen. (Zelf kan ik dat nog steeds). Dat zal ik je het per mail toesturen. Ik wil dat nou niet direct openlijk op stamboomforum zetten.

Ema Kreusler is in alle geval in Haarlem overleden op 11 april 1945, zie de reactie van Dusty Jacobs 14.2.'11   23 uur 10.

Jeanne Potters - 24 apr 2011 - 11:02

Hoewel de berichten al een tijdje gestopt zijn, zou ik toch graag een vraag willen stellen in de hoop dat iemand hierop een antwoord weet. Ik ben op zoek naar gegevens over Louise Schuurman, ook bekend als Emma Mathilde Louise Schuurman. Ze is geboren in 1920 als dochter van Jan Albert Schuurman en in 1934 is ze naar Amerika gegaan. Daarna komen maar hele kleine stukjes van haar leven naar boven.

Weet iemand in deze discussie wellicht meer over haar?

Met vriendelijke groet,

Johanna Junge

Johanna Junge - 14 feb 2016 - 20:26

N.B. In 1934 is Louise niet op weg naar de VS, maar in transit op weg naar Canada waar haar vader dan consul general is.

 

In de tweede wereldoorlog is ze piloot. Online zijn er veel links over haar te vinden, een interessante is:

http://www.airtransportaux.com/members/schuurman.html

Ze blijkt inderdaad te zijn overleden aan: “Multiple Traumatic Injuries” door een ”Airplane accident”.

Texas Deaths

Name    Louise S Welters

Event Type          Death

Event Date          28 Apr 1962

Event Place         Galveston, Galveston, Texas, United States

Gender Female

Marital Status     Divorced

Birth Date            28 Aug 1920

Birthplace            , Holland

Father's Name    Jan A Schuurman

Certificate Number          29407

Ozlady - 19 feb 2016 - 16:00

Ik dank U hartelijk voor deze interessante reactie! opvallend is dat de registratie de naam 'Welters' vermeldt, de naam van haar moeder. Dit is dan een nieuw aanknopingspunt.

Johanna Junge - 19 feb 2016 - 16:04

Ik denk dat ze in 1917  gescheiden zijn , omdat de financiële bijdrage vanuit het koninklijk huis toen gestopt is. Mijn vriendin Tamara, kleindochter van Emma Kreusler, is 9 dec. 2013  in Denemarken overleden.  Jammer genoeg heb ik met haar familie, in feite haar zus Vera, geen contact. Die wilde nooit iets van mij weten. Waarschijnlijk is in haar kleinburgerlijke ogen  een lesbisch relatie niet iets om neutraal tegenover te staan.  Ik heb wel een spaarzaam contact met haar Zweedse kleinkinderen.   Intussen is in 2013 mijn laptop gestolen en ben ik alles kwijt. Vandaar dat ik nooit meer iets heb laten horen. Ik schreef dat ik nog steeds niet in staat ben te scannen. En zie nu dat daar het woordje "niet"  is weggevallen. Inmiddels ben ik zo oud en krakkemikkig geworden dat ik niet weet of het ooit nog gaat lukken die brief te scannen.  Trouwens, hoe kan ik aan dit bericht een bijlage toevoegen?
 

Jeanne Potters - 19 feb 2016 - 19:10

Dag, hier is de kaart in Den Haag. Wellicht al bekend?  zie hier

Elisabeth - 20 feb 2016 - 08:08

Dag Jeanne, leuk weer eens iets van u op het forum te zien. Wat naar dat u uw Laptop gestolen hebben.
Hoop dat u alle gegevens nog wel heeft, lees dat u ze kwijt bent wellicht hier nog terug te zoeken?

Groet Elisabeth

 

Uit een ander topic foto of afbeelding van akte plaatsen:

Ik zal proberen het simpel uit te leggen.

 

 

Om te beginnen moet je plaatje tijdelijk even ergens op internet staan.

Om een plaatje te uploaden op internet, bestaan heel veel manieren.

Op dit forum gebruiken de meeste mensen daarvoor

deze link: http://imageshack.us/

Een deel van de pagina van Imageshack zier er zo uit:

In het bovenste balkje zoek je door middel van Browse het plaatje op je harde schijf op.

Klik dan op UPLOAD NOW.

Het kan even duren.

Klik dan op View full size

Dan verschijnt bovenaan je bladzijde het gewenste internetadres

in dit geval

http://img245.imageshack.us/img245/3818/sh07.jpg

Om een foto in je bericht te plaatsen klik je op het symbooltje in de werkbalk onder je bericht:

Vervolgens wordt aan je gevraagd om een adres op internet in te vullen

in het bovenste vakje bestand/url

Het internetadres dat je eerder gemaakt hebt, kopieer je en plak je nu in dat bovenste vakje.

De andere vakjes laat je met rust.

Klik op invoegen en klaar is Kees.

Makkelijker kan ik het niet uitleggen.

Succes ermee.

code om dit bericht makkelijk terug te vinden: 2343713

Elisabeth - 20 feb 2016 - 08:19

Anna Maria Schuurman geboren 1928 montreal is gehuwd met:

zie hier

Name George James Woods
Event Type Marriage
Event Date 20 Mar 1949
Event Place Orleans, Louisiana, United States
Gender Male
Father's Name Dale J Woods
Mother's Name Bess Dodge
Spouse's Name Anna Maria Schuurman
Spouse's Gender Female

 

Jan Albert Schuurman

 

Jan Albert Schuurman  zie hier document      U kunt het document groter en kleiner maken.

New York, New York Passenger and Crew Lists, 1909

Name Jan Albert Schuurman
Event Type Immigration
Event Date 1930
Event Place New York, New York, United States
Gender Male
Age 41
Birth Year (Estimated) 1889
Birthplace The Hague Holland
Ship Name Mauretania

 

Jan Albert Schuurman

Washington, Seattle, Passenger Lists    document zie hier

Name Jan Albert Schuurman
Event Type Immigration
Event Date 1920
Event Place Seattle, King, Washington, United States
Gender Male
Age 31
Birthplace Holland
Ship Name Empress Of Asia
Birth Year (Estimated) 1889

In de krant van 1928  Schuurman Welters bevallen van een dochter Montreal  zie hier  is Anna Maria  zie hier

Schuurman Welter bevallen van een dochter Emille  te Shanghai zie hier

Elisabeth - 20 feb 2016 - 08:38

Marie Marquerite Edmonde Hubertine Welters
1889-1940    

Marie Marquerite Edmonde Hubertine Welters  [Female]

She was born on November 9, 1889 in Valkenburg.
She died on December 11, 1940 in Palo Alto, America
she was 51 years old.
Cemetery: Cauberg

zie hier  ik heb een foto van het graf,  Jeanne als je mij een mail stuur via profiel zal ik hem doorsturen

Mvg

Elisabeth - 20 feb 2016 - 11:39


Hartelijk dank @Elisabeth voor deze informatie! De kaart uit Den Haag was mij inderdaad al bekend. De andere gegevens bevatten nieuwe bronnen.

 

Ik was alleen in de veronderstelling dat Marie Marquerite Edmonde Hubertine Welters overleden was in 1941 i.p.v. 1940

Johanna Junge - 20 feb 2016 - 12:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu