stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » van der A(a)



Profiel afbeelding

hallo ik ben daisy van der A, ik ben sinds kort bezig met mijn stamboomonderzoek.

ik heb alleen een probleem ik weet niets van mijn opa ik weet alleen dat hij gerardus van der A(a) heet en dat hij geboren is in Odoorn en overleden in Enschede 1987.

Ik heb alleen een oud rijbewijs daar staat een 2e a bij geschreven?!?! (vreemd)

ik kan mijn familie hier verder niets meer over vragen ze weten ook verder niets en broers zussen ken ik ook niet.

mijn oma is maria leuverink geboren 1922 oldenzaal. ik heb haar voorouders wel gevonden.

ik weet dat het allemaal nog niet op genlias te vinden is mijn vraag is dus ook waar kan ik hier mee beginnen moet ik naar het stadsarchief?

daisy van der A - 7 apr 2011 - 20:28

Je zou de persoonskaart van je opa kunnen aanvragen bij het CBG: http://194.171.109.12/page/322/uittreksels+van+persoonskaarten+en+persoonslijsten

Hierop zul je o.a. de namen van zijn ouders terugvinden en hopelijk kun je daarmee verder zoeken, online of in de archieven.

Vera Hubers - 8 apr 2011 - 10:03

oke bedankt daar kan ik mee verder.

daisy van der A - 8 apr 2011 - 10:39

Als je op www.drenlias.nl kijk, en dan gaat naar zoeken na 1811, Burgerlijke Stand, en daar bij achternaam alleen A invult, dan krijg je 22 treffers. Bijna allemaal uit Odoorn, een paar uit Emmen. O.a. voornaam Gerhardus! Zou denk ik heel goed familie van jou kunnen zijn. Als je de gezinskaart van je opa hebt en dan dus de namen van je opa's ouders weet, dan zou je kunnen kijken of deze mensen in Drenlias te koppelen zijn. Wat betreft de spelling met 1 of 2 A's, er zou natuurlijk best eens een fout kunnen zijn gemaakt door een ambtenaar. Succes met zoeken!

Marije Essink - 8 apr 2011 - 11:49

Kwam er net achter dat in Drenlias zoeken in de BS op achternaam Aa nog meer treffers geeft, namelijk 64, en ook voor het overgrote deel uit Odoorn. Denk dat je daar tzt wel wat familie zou moeten kunnen vinden!

Marije Essink - 8 apr 2011 - 13:31

Ik heb vandaag gehoord dat de vader van mijn opa theodorus heette dus kan nu verder zoeken. Er zijn in odoorn idd veel van der Aa°s. stap voor stap kom ik er wel. groet daisy

daisy van der A - 12 apr 2011 - 17:57

Theodorus van der A, geboren in Odoorn, 21 jaar, zoon van Jan Berend van der A en Anna Helena Sanders, huwt in Odoorn op 24.4.1903 met Regina Schepers, 26 jaar, geboren in Odoorn, dochter van Gerhard Heinrich Schepers en Anna Catharina Cramer.

G.Karssenberg - 12 apr 2011 - 18:17

Daisy, ik denk dat je zo inderdaad stap voor stap wel een stuk verder moet kunnen komen. Succes ermee, en veel plezier! Je zult vast wel gaan merken dat het uitzoeken van je voorouders enigszins verslavend is ;-)

Marije Essink - 27 apr 2011 - 10:14

Hallo Daisy,

Ik weet niet of je zelf in de buurt van Odoorn woont, want een blik in het bevolkingsregister is ook altijd interessant. Bovendien vind je dan de zekerheid welke Theodorus de vader was van jouw opa Gerardus. Want je geeft niet aan dat je zeker weet hoe de moeder van Gerardus heet. Als er zoveel Van der A's zijn, bestaat de kans dat er ook meerdere Theodorussen geweest zijn.

Ik zie dat Odoorn nog een eigen archief heeft, maar je zult ongetwijfeld ook in het Drents Archief terecht kunnen.

Het voordeel van het bevolkingsregister is ook dat je er ziet waarheen mensen verhuisden of waar ze vandaankwamen.

Normaal gesproken loopt het bevolkingsregister tot 1936, dus je opa zou daarin bijgeschreven moeten zijn, terwijl zijn geboorteakte nog niet openbaar is.

Je zou even na moeten vragen of e.e.a. ook in te zien is, voor je erheen gaat.

 

 

Bezoekersreglement archief gemeente Borger-Odoorn.

1. Algemeen.

1.1 Het archief van de gemeente Borger-Odoorn is voor het publiek geopend op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

1.2 Bezoekers hebben toegang tot de werkruimte, welke zich bevindt op de begane grond, kamer B 34 / B 35. Het is voor bezoekers, met uitzondering van degene die daarvoor toestemming van de medewerker heeft gekregen, niet toegestaan de archiefbewaarplaats zonder begeleiding van de medewerker te betreden.

1.3 Voor het doen van genealogisch onderzoek kan men op afspraak de aanwezige microfiches raadplegen op kamer B.28.

 

 

Mirjam van Rooijen - 27 apr 2011 - 10:45

De Theodorus die Karssenberg noemt, hertrouwt nog:

Odoorn, huwelijksakte, 19 juli 1918, aktenr. 66
Bruidegom: Theodorus van der A, geboren te Odoorn; oud: 36 jaren; beroep: arbeider; weduwnaar van Regina Schepers, zoon van Jan Berend van der A, beroep: arbeider, en Anna Helena Sanders, beroep: zonder.
Bruid: Maria Muller, geboren te Vlagtwedde; oud: 28 jaren; beroep: zonder; weduwe van Johannes Theodorus op 't Ende, dochter van Jozeph Muller, beroep: arbeider, en Grietje Koning, beroep: zonder.

en overlijdt:

Overledene: Theodorus van der A, geboren te Odoorn; beroep: los arbeider; overleden te Valthermond (Odoorn) op 09-12-1945; oud: 64 jaren, zoon van Jan Berend van der A en Anna Helena Sanders.
Gehuwd geweest met Maria Muller, in leven, en Regina Schepers, overleden.

en is geboren:

Odoorn, geboorteakte, 18 november 1881, aktenr. 197
Kind: Theodorus van der A, geboren te Exloërveen (Odoorn) op 17-11-1881, zoon van Jan Berens van der A, beroep: schaapherder; oud: 31 jaren, en Anna Helena Sanders, beroep: geen.

De keus aan Theodorussen is gelukkig beperkt.

niepoort - 28 apr 2011 - 09:10

Op Genlias gevonden:

Burgerlijke stand - Overlijden Archieflocatie Drents Archief Algemeen Toegangnr: 0167.018
Inventarisnr: 1937
Gemeente: Odoorn
Soort akte: overlijden
Aktenummer: 3
Aangiftedatum: 06-01-1937 Overledene Gerhardus Henderikus van der A
Geslacht: M
Overlijdensdatum: 05-01-1937
Leeftijd: 31
Overlijdensplaats: Valthermond (Odoorn) Vader Theodorus van der A Moeder Regina Schepers Partner Johanna Twickler
Relatie: echtgenoot Nadere informatie geboortepl: Odoorn; beroep overl.: arbeider; beroep vader:

Alle kans dat Theodorus het eerstvolgende kind weer Gerhardus heeft genoemd! Jouw Gerhardus is dan dus NA 5-1-1937 geboren.

niepoort - 28 apr 2011 - 09:17

wat fijn dat jullie zo met mij mee zoeken en denken maar ben intussen al een stuk verder.

de ouders van mijn opa zijn theodorus van der A 17-11-1881 odoorn 1e huw regina schepers 2e huw maria muller deze laatste is mijn overgrootmoeder.

ik ben intussen aangekomen in noord-brabant bij jan van der Aa geboren te dinther, overleden 28-8-1794 rotterdam, getrouwd met willemijntje van leest overleden 2-7-1793 rotterdam.

maar nu kan ik wel wat vinden maar kan het zo zijn dat de namen steeds veranderen: henderick dirk dirkx enz?

daisy van der A - 28 apr 2011 - 20:05

Ene Willemijntje van Leest wordt (RK) gedoopt in Berkel en Rodenrijs op 6.5.1749 als dochter van Guiljam van Leest en Marie de Keijser.

Ene Maria de Keijser is getuige bij de doop van het eerste kind van het echtpaar van der Aa x van Leest (20.9.1771). 

G.Karssenberg - 28 apr 2011 - 21:35

maar nu kan ik wel wat vinden maar kan het zo zijn dat de namen steeds veranderen: henderick dirk dirkx enz?

Hallo Daisy,

Ga ervan uit dat er in die tijd, en zelfs tot ver in de 19e eeuw, geen vaste spellingsregels waren. Men schreeft wat men hoorde, en dat deed iedereen ook weer op z'n eigen manier. Iedereen? Nou ja, degenen die konden schrijven, want dat konden de meeste mensen niet.

Verder werden er roepnamen gebruikt en officiële, heiligennamen. Vooral in de RK kerk zie je dat verschil. Volgens mij hadden de ouders een naam voor hun kind, bijv. Dirk, en dan bepaalde de priester welke doopnaam daarbij hoorde. Dirk werd meestal herleid tot Theodorus. De officiële naam zie je terug bijv. in de kerkregisters bij de doop en het trouwen van iemand, maar verder werd dan doorgaans de roepnaam gebruikt.

Het kan zelfs zo zijn dat er twee verschillende heiligennamen gebruikt werden, afhankelijk van de priester. Zo kan iemand als Godefridus gedoopt worden, als roepnaam Goord krijgen, die door een andere priester bij zijn trouwen tot Gregorius herleid wordt.

Dat Dirk normaal van Theodorus afkomt, wil natuurlijk niet per se zeggen dat er geen mensen geweest zijn die het tot Hendrik herleid hebben. Verder werden er ook heel wat fouten gemaakt.

Dir(c)kx(en)/Dir(c)ks(en) en de varianten met bijv. de e, Dercks enz. zijn het patroniem van Dirk of Derk. D.w.z. dat de vader van iemand dus Dirk/Derk heette en de kinderen dan Dirksen/Derksen enz.

Mirjam van Rooijen - 29 apr 2011 - 00:26

Hallo Daisy

ik heb een tijdje terug onderzoek gedaan naar deze tak

ik ben ook uitgekomen bij Jan van der Aa en Willemijntie van Leest hun zoon Jan pieter van der Aa huwde vermoedelijk in Duitsland met Anna Catharina Fischer ze overlijd vermoedelijk als Maria Katharina Fischer op 18-10-1864 te Odoorn  en zou geboren moeten zijn volgends overlijdens akte op 12-10-1772 te Wesuwe (Dld) ouders onbekend. Ook de trouwdatum van Pieter van der A(a) en Elsabeth Dierks en haar ouders heb ik niet kunnen vindenik heb van dit echtpaar toendertijd 4 kinderen gevonden mijn hoofd persoon is Maria Katharina van der Aa geboren 27-11-1843 te Emmen overleden 20-03-1887 te Odoorn ook wel Maria Katharina van der Ahe genoemd. ze huwt op 19-02-1867 te Odoorn met Willem Groen .

en Jan Berend van der A(a) met Anna Helena Sanders dit echtpaar had 12 kinderen en deze heb ik allemaal compleet overleden en geboren ik heb er 4 die doorgaan dankzij je oproep heb ik er nog 2 kinderen bijgevonden onder de naam van der A ik heb ook informatie over de fam. Sanders mocht je intresse hebben dan kan ik je de gegevens toe mailen.ik heb een broer van Theodorus (Johannes Pieter van der Aa en Willemiena kort) die 16 kinderen hebben

Vriendelijke Groeten

Herman Bennink

Herman Bennink - 29 apr 2011 - 11:05

ik zou graag de informatie over de familie sanders willen hebben!

http://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/30924/0

hier stel ik de vraag van jan van der Aa ook. daar ben ik nu nog mee bezig. mischien kun je daar ook eens kijken.

daisy van der A - 29 apr 2011 - 16:26

Gegevens van Pieter van der Aa en Anna Maria Catharina Fischer en hun huwelijk in Rütenbrock kun je vinden op http://www.fischer-sandker.nl/genealogie/personen/p-fischer1580/p-fischer1580-frm4.htm

In Rütenbrock is ook het huwelijk te vinden van Johann Petrus von der Aa met Elisabeth Dirkes op 16-05-1843.

Herman Kimmann - 2 mei 2011 - 00:38

deze heb ik. ik zit vast bij jan van der Aa en willemijntje van leest.

ik zoek de ouders van jan.

ik ben zelf een achterkleindochter van theodorus van der A 17-11-1881 odoorn ovl 9-12-1945 en maria muller 9-4-1890 vlagtwedde ovl na 1945.

theodorus is eerst getrouwd met regina schepers 5-6-1876 odoorn ovl 12-11-1917 odoorn

hiervan zijn de kinderen bekend.

nu weet ik dat mijn opa gerhardus van der A 28-8-1924 odoorn ovl 25-8-1987 enschede meer broers en zussen heeft met dezelfde moeder (maria muller) moet ik hiervoor de persoonkaart op vragen?

daisy van der A - 2 mei 2011 - 20:25

Guilliam van Leest, jm van Mechelen, huwt op 27.9.1744 in Berkel en Rodenrijs met Maria de Seyen, weduwe van Caspar Lobbersz, wonende in Berkel.

G.Karssenberg - 2 mei 2011 - 21:35


Heb je al in Dinther gezocht op deze website http://www.bhic.nl/index.php?id=10004 Het bevat o.a. ook de doop- en trouwboeken van Dinther. Er zijn heel veel van der Aa's in Dinther, maar geen wonder want deze plaats is ontstaan op de oevers van de rivier de Aa volgens wikipedia.

Herman Kimmann - 2 mei 2011 - 22:31







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu