stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Huybert Chielen Goetknegt in Langeraar.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Op 30 december 1692 werd voor schout Hendrik van Blijdesteijn van Ter Aar een boedelscheidings akte opgemaakt na het overlijden van Maritie Huijbers Hoogeboom laatst huijsvrouw van Cornelis Pz. Suijdwijck, wonende in Langeraar. Maritie Huijbers was weduwe van Chiel Jacobsz Goedknegt en uit dat huwelijk was een, minderjarig kind, Huijbert, overgebleven.

Er waren twee voogden benoemd, "Bloetvoogden" nl Maarten Huijbertsz Hoogeboom, oom van moederszijde en Pieter Symontsz van Zijl, oom van vaderszijde.

Huybert Chielen Goetknegt erfde volgens de akte veel geld, land en opstallen en moet dus een aanzienlijk man zijn geworden. Ik ben op zoek naar zijn geboorte, overlijd en trouwdata, naam van zijn vrouw en evt kinderen. Ik heb er twee gevonden, Jannigje welke omstreeks 1722 moet zijn geboren en op 4 mei 1751 in Ter Aar trouwde met Jan Sijmonsz van Zijl. En ik vond Pleuntje welke op 6 april 1772 in Zevenhoven werd begraven en trouwde met Jan Bijland.

Hartelijke groet,

Arie

arie de Koning

zeg Arie, kijk jij eigenlijk de trouwindexen wel eens door ;-) 

Huijbert Michielsz Goetknecht tr 10-02-1700 voor het gerecht van Ter Aar met Annetie Jans.

Scan 112.

Rond 1730 trouwen Annetje Huijbertse G en Martje Huijbertse G.  1740 Antje Huijberts G.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Er zal weinig anders voor je opzitten dan het doorspitten van de doopboeken (alleen RK, NH begint veel later) en trouwboeken, die veel  verder teruggaan. Ik heb even in de doopboeken gekeken. Er stond wel, op plaatje 24, de doop van ene Huijebert in, maar het patroniem Chiel was doorgehaald en veranderd in Petri.

Er worden behoorlijk wat kinderen Huijbrecht geboren in de periode 1668-1680 en niet altijd is het patroniem goed te lezen. Soms is de kwaliteit van het doopboek ook heel slecht. Een eventuele kandidaat zou helemaal links boven op pagina 10, meest linkse kolom,  kunnen staan, bij de 18e van de maand. Het patroniem eindigt op -ele en lijkt met een c te beginnen. Het is december 1776 of januari 1777.

niepoort

Frans en Liesbeth,

Het is niet zo eenvoudig dit raadsel op te lossen.

Ik had inderdaad via trouwregister de bewuste Huijbert Michiels Goedknegt gezien maar ik had ook gekeken naar Huijbertse en constateerde dat daar op dezelfde datum en dezefde akte ene Huijbertje Huibertse trouwde volgens datzelfde trouwregister A8.p.93. en da's raar.

Ik moet uitgaan van Jannigje Huijbertse Goetknegt welke op 4 mei 1751 in Ter Aar voor het Gerecht trouwde met Jan Symontse van Zijl. Als Jannigje inderdaad een dochter zou zijn van de bewuste Huijbert Michielsz G. en Annetie Jans is het wel een bejaarde jonge dochter en begin ik me af te vragen of zij niet een kleindochter van Huijbert en Annetie kan zijn. Ook vanwege de familieband met de familie van Zijl.

Misschien is er wel een Huijbert Huijbertse (Michiels) Goetknegt en is zij daar een dochter van.

Jammer is dat, net als Liesbeth zegt, dat RK doopboek zo beroerd leesbaar is. 

Tot nu toe ben ik er van uit gegaan dat Jannigje tussen haar 20e en 30e trouwde dus moet zij ruwweg tussen 1720 en 1730 geboren zijn, vlgs haar trouwakte in Ter Aar. Jammer is dat ik van haar kinderen ook al geen doopdata kan vinden. Dochter Antje Janse van Zijl trouwde op 22 november 1774 in Ter Aar met Arij Jans van der Loos uit Aarlanderveen. Haar eerste kind  Clara werd geboren in 1775 en haar laatste in 1787 waarschijnlijk aan het eind van haar biologische capaciteit om kinderen te baren, rond 40 jaar want zij werd in 1799 begraven. Zij zal dus geboren zijn omstreeks 1747.

Is het nog te volgen?

De jaartallen vallen simpelweg niet goed en ik krijg het niet op de rit tot nu toe.

arie de Koning

Een Huijbertje is denk ik een meisje.

Misschien is het zinvol ook iets zuidelijker in Zuid-Holland te zoeken. Op Google is een kwartierstaat met daarin verschillende Goetknegts te vinden van Sonja en John Brouwer meer uit de richting van Nieuwkoop en Zevenhoven. Ik zie daar niet zo snel de door jou gezochte personen. Wel valt me op dat er remonstranten tussen zaten. Waar lieten die zich dopen? Vast niet in Ter Aar.

niepoort

Arie

helemaal volgen doe ik het niet want als je Antje Jans van der Zijl op 1747 schta waarom trouwen haar ouders dan pas in 1751 ;-)  Die Huijbertje Huijberts zou ik me niet mee van de wijs laten brengen, er is toch geen enkele aanwijzing dat dat een Goetknecht is?

Voor het bepalen van Huijberts leeftijd is het misschien handig om te weten dat zijn moeder op 24-01-1688 hertrouwde met Corn: Prs Suijtwijck. Dan zal zijn vader toch allicht een jaartje eerder (of langer) overleden zijn. Hij is in 1692 nog onmondig (dus van na 1667) en trouwt in 1700. Schieten we nog niet zoveel mee op dus, want een ruimte van 1667-1687.

Nou ja, wel een rijtje kinderen van Huibert en Annetje:

Maria 16-10-1701 (scan 59)

Aleijdis 14-10-1703 (63)

Apolonia en Anna 17-05-1705 (67)

Johanna 12-10-1707 (72)

Cornelius 17-08-1709 (77)

Anna 01-01-1712 (82)

Maria 08-03-1715 (89)

en dan weten we het niet meer want het doopboek houdt op. Jouw Jannigje uit 1751 *zou* eventueel de Anna van 1712 kunnen zijn. Dan was ze 39 en ik was er ook niet geweest als mijn over-over-over etc rond diezelfde tijd op haar 43e niet mijn over-over-over etc opa ter wereld had gebracht....

Maar een beetje meer zekerheid is natuurlijk welkom.

Andere mogelijkheid, Huibert nog een keer hertrouwd en Jannigje uit het tweede huwelijk?

groeten, Frans

Frans Angevaare

Nee ik heb geen enkel bewijs dat Huijbertje H. een Goedknecht is, da's waar, en met de schatting van Antje Jans v/d Zijl zat ik wat aan de royale kant.

De hertouwdatum 24- 010-1688 had ikzelf ook als gebruikt bij m'n berekeningen, maar nu jij het opsomt lijkt het toch weer beter in elkaar te passen.De mogelijkheid van een tweede huwelijk had ik nog niet bekeken.

Groeten,

Arie

arie de Koning

Frans,

In de inventaris Collectie Handschriften RAZH vond ik dit:

Bereidverklaring door Schout en Armmeesters van Ter Aar tot onderhoud van Jannetje en Cornelia Huijberts, dochters van Huijbert Cornelisse. Akte is van 18 april 1718.

Nu heb ik ineens een Jannetje welke wat beter in de tijdgeest past, al wordt er geen Goetknegt genoemd.

Aan de andere kant vond ik ook dit:

Akte boedelscheiding opgenomen voor Schout en Weesmannen van Ter Aar tussen Gerrit Cornelis van Sijl, weduwe van Aaltje Huijberts Goetknegt wonende te Ter Aar en de voogden over zijn minderjarige kinderen Cornelia, Huijbert en Cornelis van Sijl. Akte is van 19 november 1747.

Dit kan de Aleijdis zijn geboren 14-03-1703.

Ik begin namelijk steeds meer te twijfelen of Huijbert Michielsz Goetknegt wel de vader van mijn Jannetje is. Opvallend is ook dat er in het lijstje dopelingen welke jij gevonden had geen Michiel/Chiel voorkomt maar wel een Cornelius.

Gezocht en gevonden, op 6 februari 1701 trouwen in Ter Aar (A8.p.95) Huijbert Cornelisse met Eefje () Jacobs.

Ik denk verder

Groeten,

Arie

arie de Koning

Beste Arie,

Zijdelings ben ik betrokken bij jouw vraag. Ik zoek alle gegevens rondom Zuidwijk en daarvan afgeleide namen. Als aanvulling op bovenstaande E-mails het volgende: Marritie Huijbers Hoogeboom trouwde op 30-01-1674 zowel voor de RK kerk (scan 99) te Langeraar, als voor het gerecht (nr7-scan 166) in Ter Aar met Michiel Jacobs Goedknecht. Beiden komen van Langeraar. Hun zoon Huijbert Michilsz Goedknecht zal rond 1675 zijn geboren en is bij het hertrouwen van zijn moeder met Cornelis Pieters Zuijdtwijk op 24-01-1686 te Ter Aar voor het gerecht of op 25-01-1686 te Langeraarvoor de RK kerk dus ongeveer 11 jaar. Deze Huijbert Michilsz Goedknecht trouwde 10-02-1700 in ter Aar (gerecht) met Anne(tie) Jans. De kinderen uit dit huwelijk wil ik nog aanvullen met: Martie, gedoopt op 20-11-1717 (RK, Langeraar), dochter van Huijbert Chijle en Anne Ians met als doopgetuigen: Gijs Iansz en Grietie Gijze (Langeraar-boek-gedoopten-1717-1718-scan 2).

Groeten, Sjaak Zuidwijk.

Sjaak Zuidwijk


Beste Sjaak,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik was op dit moment niet met dit topic bezig dus moest eaa nazien.

Een mooie bevestiging van wat ik had plus jouw aanvulling van nog een kind.

Heb jij ook wellicht de doopgegevens van beide andere kinderen in je bezit en/of gegevens betreffende Annitje Jans de vrouw van Huijbert Chijle.

Zijn bijnaam was trouwens 'het Weeskind van Goedknegt", treffend alias vind je niet?

Hartelijke groet,

Arie

arie de KoningPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!