stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » geslacht Claver (Klaver) in Westfriesland

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Aef Jans Claver, jonge dochter van de Zuiderweg te Twisk, trouwde te Twisk (Gereformeerd) 5 januari 1681 Pieter Cornelisz. Visscher, jonge man van Twisk.

Wie heeft er nadere informatie over naamdragers Claver (Klaver) in Westfriesland in de zeventiende eeuw ?

kees-jan slijkerman

de meeste DTB in de regio gaan niet zo ver terug (althans niet digitaal), maar van Twisk bestaan wel oudere registers. Zie Geneaknowhow.

niepoort

In mijn stamboom heb ik een Ijtje Maartens Klaver van 1690-1748 getrouwd met Claas Regter in 1738(gerefor.kerk)

Edam.

Groeten,

Ben.

Ben Regter

Is er iets naders bekend over het voorgeslacht van IJtje Klaver ?

kees-jan slijkerman

Nee niets bekend over voorgeslacht bij mijn IJtje Klaver,wel nageslacht,ik ben een rechtstreekse nakomeling.

Groeten,

Ben.

Ben Regter

In het tijdschrift Westfriese Families jaargang 1976, blz. 73-74, is één en ander vermeld over naamdragers Klaver, waarin de naam IJtje ook voorkomt, echter geen Maarten. Misschien is er toch ergens een verband te leggen ?

kees-jan slijkerman

Wellicht is het navolgende ten overvloede:

De Claver/Klaver familie is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje. Een aantal nazaten van een Catalaanse familie Claver vertrokken ten tijde van de Spaanse oorlogen noordwaarts om uiteindelijk in West Friesland terecht te komen. Dit verhaal is niet te bewijzen maar wordt aangenomen. De meesten waren R.K. echter de Opperdoezer Klavers vormen een uitzondering, zij waren Protestant.

De oervader is Sijmon Dirks Klaver, afkomstig uit Twisk, zijn nageslacht is 250 jaar te vinden rond Opperdoes.

Mijn overgrootvader, Hermanus Schrooder(1838-1899) huwde Maartje Klaver(1843-1893), zij was een dochter van Jan Klaver en Guurtje Donker.

Mijn voornaam is Simon, vernoemd naar mijn voorouder Simon.

Ik vertrouw er op dat U hier iets aan heeft.

Vriendelijke groet.

Sim Schrooder

Schrooder

Zou die Catalaanse herkomst van de familie Klaver niet erg onwaarschijnlijk zijn ? 

Een Spanjaard die zich in de 16e of vroege 17e eeuw op het Westfriese platteland zou hebben gevestigd zal zijn leven niet zeker zijn geweest en zal op zijn minst zwaar zijn gediscrimineerd. De onderdrukte Hollanders konden hun bloed wel drinken na al die barre jaren van Spaanse onderdrukking, moord en doodslag.

Vrijwel altijd berusten dergelijke familieverhalen op fantasie van een familielid uit het (verre) verleden.

kees-jan slijkerman

aardige reactie.

type in :  Familie Klaver, en U vindt meer antwoorden op Uw vragen.

Hartelijke goet.

Sim Schrooder

Schrooder

Nog even het volgende. Dat verhaal van die familie Claver uit Spanje is niet voor mijn rekening. Ik geloof eerder dat het een achtergebleven bezetter is die verliefd was op een West Friese schoonheid!

Sim

Schrooder

Zou de familie  en omgeving van dat Westfriese meisje zo'n gehate achtergebleven Spanjaard hebben geaccepteerd ?

Het lijkt mij dat hij binnen de kortste keren een kopje kleiner zou zijn gemaakt.

Een soldaat in het Spaanse leger kon ook niet zo maar zonder zware sancties  van de zijde van zijn superieuren deserteren en bovendien zou het van de kant van die Spanjaard enorme moed hebben gevergd om zich als eenling zo maar onder de Westfriezen begeven.

Het is een aardige 'familieoverlevering' maar volgens mij moet men die met een grote korrel zout nemen.

Onder Zeeuwen is het verhaal wijd verbreid dat velen vanwege hun opmerkelijk donkere uiterlijk van Spanjaarden zouden afstammen, maar dat is nooit met bewijzen gestaafd kunnen worden.

kees-jan slijkerman

Bedankt,Kees-Jan,

Ik ga dit opvolgen,ik weet nog niet hoe,maar dat zoek ik wel uit.

Groeten,

Ben

Ben Regter

Ik zoek aanvullende informatie van deze combinatie de Wit met deze 2 zusjes Klaver:

OOk graag informatie van hun ouders     Pieter Klaver & Geertje Geel.       Afra Geertruida Klaver is geboren in 1880 in Zijpe (NH). Afra is overleden in ?. Haar ouders:     Pieter Klaver & Geertje Geel.     Afra trouwde, 23 of 24 jaar oud, op zaterdag 30 april 1904 in Zijpe (NH) met Jan de Wit, 29 jaar oud. Jan is geboren op donderdag 14 januari 1875 in Zijpe (NH), zoon van Jan Cornelisz de Wit en Hendrika (Henderica) Kampers. Jan is overleden op zaterdag 14 mei 1932 in Alkmaar (NH), 57 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op woensdag 18 mei 1932 [bron: Aktenummer: 29]. Adres:     ?t Zand (Zijpe-NH) (Ruigeweg op 14 januari 1875)    

*************

Maria Elisabeth Klaver is geboren op donderdag 11 april 1872 in Zijpe (NH). Maria is overleden in ?. Adres:     Zijpe (NH) (Stolperbrug op 11 april 1872)     Haar ouders:     Pieter Klaver en Geertje Geel     Maria trouwde, 23 jaar oud, op zaterdag 4 mei 1895 in Zijpe (NH) met Stefanus de Wit, 25 jaar oud. Notitie bij het huwelijk van Maria en Stefanus: getuigen: Klaas de Wit, Jacob Schrieken, Dirk Smit en Arie Leeuw Stefanus is geboren op zaterdag 26 februari 1870 in Zijpe (NH), zoon van Jan Cornelisz de Wit en Hendrika (Henderica) Kampers. Stefanus is overleden in ?. Adres:     Zijpe (NH) (Wijk K Boschweg op 26 februari 1870)     Beroep:     landman       vr.dank vast voor de moeite   Frans de Wit

Frans de Wit

Pieter Klaver, landman, 25 jaar, geboren in Den Helder, zoon van Pieter Klaver, landman, en Maartje Koning, huwt in Zijpe op 4.5.1867 met Geertje Geel, 21 jaar, geboren in Zijpe, dochter van Arie Geel, landman, en Trijntje van Westen.

G.Karssenberg


Vraag een "Is de naam Claver oorsponkelijk uit Spanje afkomstig?"

De tweede vraag "hoe is de naam Claver in Spanje dan ontstaan?"

Dit kan men verklaren door het volgende: Clave betekent in het catelaans maar ook in het latijn sleutel of afgebakend gebied. (denk aan enclave.) Dit verklaart gelijk een familiewapen dat zou toebehoren aan een familie Claver, afkomstig uit Catalonië en waarvan de afbeelding uit louter sleutels bestaat. (Dit wapen wordt ook gebruikt door een familie Klaver uit Noord Holland)

Nog een bewijs dat de naam Claver oorspronkelijk uit Spanje komt is het volgende:

Er bestaat een gedenkplaatje van ene Petrus Claver (In mijn bezit).


Petrus Claver werd in 1580 te Verdu in Spanje geboren.

In 1596 ging hij naar de Universiteit van Barcelona om er kunst en letteren te studeren. Zes jaar later trad hij in bij de Jezuïten.

Zijn studie filosofie deed hij op Mallorca en in 1610 ging hij naar de West, waar hij zijn studie theologie voltooide.

In 1626 werd hij te Santa F? di Bogot  priester gewijd.

Veertig jaar lang werkte hij daarna tussen de Afrikaanse slaven.

Ten gevolge van een besmettelijke ziekte, welke hij heeft gekregen bij de verpleging van zijn negers, is hij op 8 september 1654 te Cartagena Bolivia gestorven. In 1888 is hij door paus Leo XIII heilig verklaard.


Nog meer bewijs:

Ene Wil Terpstra, deze man in Emmerich (Duitsland) woonachtig, vertelde over zijn broer, de Jezuïtenpater Jan Terpstra, die voorzover hij het wist, een stamboom uitgezocht had van Petrus Claver. Deze stamboom bevatte volgens hem ook gegevens van mensen die in de tachtigjarige oorlog naar Nederland zouden zijn gekomen, waaronder enkele Clavers.

De gegevens, verkregen uit de nalatenschap van zijn broer Jan, heeft hij afgegeven in Nijmegen alwaar het archief zich bevond.

Om dit te onderzoeken belde ik naar Nijmegen en vroeg aan pater van Eyck wat er van overgebleven was. Hij vertelde mij dat zo'n nalatenschap nagekeken wordt en wat men niet kan gebruiken wordt vernietigd.

Dit is voor ons eeuwig zonde maar het is helaas de waarheid.

 

Als we uit het bovenstaande een conclusie moeten trekken, zou ik zeggen: "het is niet onmogelijk dat de naam Claver van deze Spaanse Clavers uit Catalonië afstammen, maar het is ook niet onmogelijk dat we een aparte stam vormen die gewoon in Nederland is ontstaan".


Ton Klaver


TonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!