stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Aijolt Kuiper , geboren 28 juni 1867 te Oude Pekela als milicien

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Mijn vader's opa Aijold Kuiper werd 1887 als lotnr 34 uitgeloot als buiten oproeping geleven zijnde.Nu staat er bij zijn huwelijksbijlagen op de akte van de Nationale Militie links onder een toevoeging. Ik kan niet alles ontcijferen maar er staat zoiets als:

Dienb als ? i verwisselaar voor 2:58 uit de gemeente Nieuwe Pekela 42 1: Reg Inf.

Te vinden op familiesearch onderstaande link:

https://www.familysearch.org/search/image/show#uri=https%3A//api.familysearch.org/records/pal%3A/MM9.3.1/TH-1-19195-65889-99%3Fcc%3D1831469%26wc%3D10700179

Tijdens zijn trouwen op 2 november 1889 te Oude Pekela akte 47 is er ook nog een akte toegevoegd dat de milicien Aijold Kuiper toestemming kreeg van de Nationale Militie om te trouwen. Hij zat dus wel in de Nationale Militie. Waar moet ik nu zoeken in de stamboeken, in het jaar 1887 , omdat dat het jaar is dat hij uitgeloot is of in het jaar 1889 , omdat hij tijdens zijn huwelijk blijkbaar nog in het leger zat. En diende hij slecht 2.58 uur of wat? Wat betekend dat?

mvg

Jan Aijold Kuiper

Jan Kuiper

Pauwel

Hij is dus vermoedelijk voor een ander - die wel ingeloot was - in dienst gegaan - maar dat wel tegen betaling.

G.Karssenberg

Beste Jan,

Waarschijnlijk is hij te vinden onder lichting 1887.

Omdat hij in 1889 trouwt moet hij dan aan zijn verplichtingen aangaan de de Nationale Militie hebben voldaan. De diensttijd van twee jaar ziet er dan bij het huwelijk al op, dat klopt met een opkomstdatum in 1887. Kennelijk heeft Aijolt inderdaad zijn mooie nummer te gelde gemaakt.

Wel nog even precies uitzoeken waar hij nou diende; er staat volgens mij 4/2 1 Reg Inf. 

Zie ook http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/ik-zoek-militair-na-1813

Kom je wel eens in Den Haag?

Wilco

Wilco

4/2 = b/h (bij het)

Pauwel

Ja, inderdaad.

Dan diende Aijold dus (van 1887 tot 1889) bij het Eerste Regiment Infanterie. Met die informatie kun je de stamboeken in bij het NA in Den Haag.

Wilco

Wilco

Besta Pauwel , Karssenberg en Wilco

dank je voor de toelichtingen. Mijn vader's opa diende dus in het 1e Regiment Infanterie. Ik ben nog nooit in Den Haag geweest maar binnenkort zal ik daar eens een afspraak maken om de stamboeken in te zien. ik heb al wel even op de site van hun gekeken, er bestaat zelfs een klapper op naam over die periode, dus dat moet niet zo moeilijk te vinden zijn.

mvg Jan Aijold Kuiper

Jan Kuiper


Beste Jan,

succes in Den Haag. De klapper op naam betreft een eerdere periode volgens mij. Lees

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/ik-zoek-militair-na-1813

voor een prima toelichting.

Wilco

WilcoPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!