stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Familie van Broeckhoven te Oisterwijk

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Gevraagd: Voorouders van Cornelis Peter van Broeckhoven die in 1704  te Oisterwijk trouwde met Willemijn Egidius Teulings (1678 geboren te Tilburg). Haar voorouders zijn te vinden in Brabantse Leeuw 1969.

Bij de dopen van zijn kinderen komen een Petronilla, Dijmpna, Joannes, Franciscus, Anna van Broeckhoven als getuigen voor.  Franciscus van Broekhoven huwde 3 keer. 1710  huwde hij te Tilburg Jenneken Corsten, die als getuige te vinden is bij een doop van een kind van Cornelis Peter van Broeckhoven (1715). Fransciscus was volgens zijn trouwakte uit 1710 34 jaar oud.  Ik denk dat hij een broer is van Cornelis. Een Jan Peter van Broekhoven was voogd over de kinderen van Jenneke Corsten. En deze Jan was getrouwd met Anneken Adriaen de Vet.

Vermoedelijk waren Cornelis, Fransiscus en Jan dus broers, en was de naam van hun Peter. Echter met de DTB van Oisterwijk en Tilburg heb ik nog geen gezin van een Peter van Broekhoven kunnen vinden. Wie waren de (voor)ouders van deze drie broers van Broekhoven?

Cornelis van Broeckhoven en zijn echtgenoten lieten 7 kinderen dopen

1.         Petronilla, gedoopt op 11?05?1705 te Oisterwijk (getuige(n): Egidius Teurlinx, Dijmphna van Broekhoven).

Gehuwd voor de kerk op 27?jarige leeftijd op 25?01?1733 te Oisterwijk (N.H.) met Johannes van Roessel, 26 jaar oud, gedoopt (R.K.) op 15?02?1706 te Oisterwijk, zoon van Willem Jan Aarts van Roessel en Catharina van de Brekel

2.         Egidius , gedoopt (R.K.) op 02?11?1707 te Oisterwijk (getuige(n): Walterus Emmen, Petronilla van Broekhoven).

3.         Henricus , gedoopt (R.K.) op 31?01?1710 te Oisterwijk (getuige(n): Joannes van Broekhoven, Aldegondis).

4.         Petrus, gedoopt (R.K.) op 06?02?1713 te Oisterwijk (getuige(n): Franciscus van Broekhoven, Cornelia Teulinx).

5.         Joannes , geoopt (R.K.) op 11?03?1715 te Oisterwijk (getuige(n): Augustinus Teurlinx, Joanna Corstiaens).

6.         Hendrien, geboorteplaats vermeld in trouwakte, gedoopt (R.K.) op 19?04?1718 te Oisterwijk (getuige(n): Petrus Tuerlinx, Anna van Broeckhoven).

7.         Augustinus, gedoopt (R.K.) op 17?03?1720 te Oisterwijk (getuige(n): Augustus Teurlinx, Cornelia Petrus Teurlinx).

Ben Smit

Niet de gevraagde informatie, maar wel wetenswaardigheden in een artikel op het internet.

Van vroeger dagen 91: De naam Broe(c)khoven

http://www.cubra.nl/auteurs/ajacvandelft/ajacvandelft146broekhoven.htm

Hieruit een greep:

In erfpachtsbrieven verleden voor schepenen van 's-Bosch dato 28 Januari 1423 en 2 Maart 1480 wordt de naam van Broekhoven reeds als geslachtsnaam aangetroffen. Over het geslacht van Broekhoven kan men ook lezen in Butkens Trophées.

 

Den gehuchte geheyten Broeckhoven wesende plaetse gelegen aent Broeck, aldaer de nyeuwe ende oude Leye sijn lopende"

 

Het "Kempisch Museum" (1e jrg. blz. 331) vermeldt nog, dat Ysbrand van Merode zich schreef "heer van Broeckhoven", dat zijne moeder, N. van der Coulster, zich "vrouw van Broeckhoven" noemde, en dat deze de dochter was van Gerbrand van der Coulster, schepen van Dordrecht, en Beatrix Baeck, bijgenaamd van Broeckhoven.

 

Bij de uitvaart voor Albertus van Oostenrijk op 12 September 1621 te 's-Bosch als slippendragers fungeerden Jhr. Ger. van Broeckhoven, dragende de baniere van Brabant, Jhr. Peter van Broeckhoven, die met mr. Rogier van Griensven ieder "aen eene syde liepen van het peert, gecleet met een swart fluweelen kleet, met een root sattynen cruys daerover, behangen met vier schilden, wezende vier van de quartieren van syne Hoocheyt"? Wist U, dat in den eigenlijken rouwstoet voorop ging de heer Baron van Grobbendonck, Bevelhebber der stad, begeleid door Joannes Hermans, Deken van het Kathedraal Kapittel, enz. Bij dit elite-gezelschap was ook Mr. Aert van Broeckhoven.

 

 

Tenslotte uit Graven van Rode / Heren de Roovere

http://www.verasdonck.nl/archieven/Chart%201%20Graven%20van%20Rode%20-%20ridders%20de%20Roovere.pdf het volgende:

 

De Brabantse adelijke geslachten die de 3 molenijzers voeren, zijn allen afstammelingen van de Graven van Rode. Deze oude geslachten zijn vernoemd naar de naam van Dorpen, Gehuchten, Buurten of landgoederen onder het oude Taxandrie zoals bijvoorbeeld van Stackenburgh, Van der Asdonck, van Vlierden, van Lierop, van Vladeracken, van Hersel, , van Breugel, van Hove, van Wette, van Rinckveld, van Lieshout, van IJllingen, van Veenhuizen, van den Bolck, van Wolfswinkel , van Broekhoven. Maar ook Straeten, Kuysten, van Loon, van Orthen, van Mierlo, ten Heerenhoven, van de Velden, van den Heuvel en van Boirschot te d'Erp.

 

Martin Jongkoen

In de index op de site van het archief Tilburg komt voor:

Gemeente Oisterwijk Brontype boek Archiefnummer 847 Archiefnaam Schepenbank en de Eninge van Oisterwijk 1418-1811 Deelnummer 482 Bronnaam protocol van allerhande akten Registernaam protocol van allerhande akten Periode register 1713-1714 Pagina 166r Plaats Oisterwijk Datum 1714   Geregistreerde Cornelis Peter Jan van Broeckhoven

Op diezelfde datum komen voor: Willem Peter Jan van Broeckhoven, Gerrit Peter Jan van Broeckhoven en Jan Peter Jan van Broeckhoven.

Als het dezelfde Cornelis is als in bovengestelde vraag dan zou de vader dus een Peter Jansz. geweest zijn en dan zou het wellicht kunnen gaan om:

Gemeente Oisterwijk Brontype boek Archiefnummer 847 Archiefnaam Schepenbank en de Eninge van Oisterwijk 1418-1811 Deelnummer 479 Bronnaam protocol van allerhande akten Registernaam protocol van allerhande akten Periode register 1697-1699 Pagina 148v Plaats Oisterwijk Datum 1699   Geregistreerde

Peter Jan Gerrit van Broeckhoven

Het lijkt dus noodzakelijk de rechterlijke archieven e.d. te raadplegen....

Annemarie57

@ Martin Jonkkoen

Bedankt voor de gegevens.


De naam is inderdad al erg oud. Een familie van Broeckhoven had inderdaad een wapen met drie molenijzers.

 Een paar jaar geleden stond er een genealogie van deze familie in de Brabantse Leeuw.

Mijn Broeckhovens waren niet te vinden in die bijdrage. Blijkbaar is het een andere familie?

@Anne Marie

Bedankt voor deze suggestie.

Ik heb ook wel eens op de website van het archief Tilburg gekeken, maar ben daar blijkbaar niet zo handig mee geweest. Wat voor index is dat? Is dat dezelfde database waar je de DTB in kan vinden?

Ik heb ooit op de site van de heer Snoerman gevonden:

een Peter Jan van Broeckhoven (een zoon van Jan Gerrits en Jenneken Willem Mattheusen Berghmans) die getrouwd was met Maijcken Jan van de Pas  en had met zijn echtgenote de volgende kinderen: Willem, Gerrit, Cornelis, Jan en Adriaan (getrouwd met Geertruid Cornelis van Deffelingh). Deze zijn blijkbaar identiek aan het gezin dat jij vermeld. Deze vermelding stamt van 10 November 1714 ( zie hier: http://www.snoerman.org/%28S%28d0awlt550whowc550nda5vfg%29%29/GetFile.aspx?File=schepenbank%20OTW/Schepenbank%20Oisterwijk%20482.pdf )

Merkwaardig is echter dat  er geen Willem, Gerrit, Jan en Adriaan als doopgetuigen optreden bij de dopen van de kinderen van Cornelis. Echter wel een Franciscus en Dingena, die echter wederom niet vermeld staan als kinderen van Peter Jan van Broeckhoven en Maijcken Jan van de Pas. (Franciscus en Dingena waren 1714 ook nog in leven).

Dit doet me een beetje twijfeln of dit wel familie is?

Ben Smit

Inderdaad de index waar ook de DTB in staat alleen dan ook de opties Rechterlijke en Notariële Archieven aanvinken. Ik denk dat alleen een uitgebreid onderzoek in de Rechterlijke/Notariële Archieven uit kan wijzen wie bij wie hoort. Hoewel doopgetuigen vaak broers- en zussen zijn kunnen er ook best neven en nichten tussenzitten. En vaak zijn de families ook onderling nog verwant, waardoor er bij wijze van spreke ook nog gelijknamige neven en nichten van moederskant kunnen zijn. Hoewel het veel werk is lijkt de beste manier gewoon alle naamgenoten aan de hand van de beschikbare bronnen in die plaats in kaart te brengen.

Wat overigens ook nog zou kunnen is dat er sprake is van meerdere huwelijken waardoor niet alle broers- en zussen dezelfde moeder hebben en dus verschillende familierelaties hebben. Er zijn verschrikkelijk veel varianten mogelijk die het ondoorzichtig kunnen maken.....

Annemarie57

Ik zie bij je doopgetuigen Joanna Corstiaens staan. Dat brengt me bij het volgende huwelijk:

Plaats trouw wet Tilburg Datum trouw wet 1710-04-25 Diversen Getrouwd 08-05-1710 zegge 25-04-1710   Bruidegom Francis van Broekhoven   Bruid Jenneke Corstiaan Leeftijd 25   Eerdere vrouw

Peternel Willem Zegers

Het betreft zijn tweede huwelijk. In 1718  trouwt hij voor de derde keer. Alle huwelijken worden gesloten te Tilburg! Hij komt ook in Tilburg voor als Franciscus Peter(sz) van Broe(c)khoven.

Bij zijn eerste huwelijk in 1706 is hij 25 jaar. Ergens bij een van de inschrijvingen staat dat hij geboren is te Tilburg!

En in Tilburg liepen in die periode diverse Peter's van Broeckhoven's rond, waaronder een Petrus Jansz., Petrus Aertsz. en een Petrus Cornelis Eliasz. Tel uit je winst! Keuze genoeg dus....

Annemarie57

Ben Smit ,

Bij mijn voorvader Willem Jansz Jonckhoen alias Pollé (Gouda 1677 - Gouda 1743) komt als getuige van de doop van al zijn kinderen uit zijn 2e huwelijk (1717 - 1731) Maria Teunis van Bo(e/c)khoven voor. Kan die naam ook een variant zijn op "van Broekhoven"?

Het lijkt mij, dat over de familie van Broekhoven toch diverse publicaties moeten bestaan. Zie bijv.:

 

http://www.omero.nl/boeken/d/e/g/de-geslachten-van-broechoven-in-de-meierij-van-s-hertogenbosch-in-de-tweede-helft-van-de-14e-eeuw/

Midden jaren '90 ben ik in het archief te Tilburg voor een wollekammersfamilie Pol(l)let uit Tourcoing, koningsgezind en gevlucht (1793) na de onthoofding van Louis XVI (o.m. naar Gouda), gewezen op een boek over voorname families in de Meierij. Auteur wellicht Fran(c)ke(n) . Wellicht komt daar de familie van Broekhoven ook in voor.

Martin Jongkoen

@ Martin


Ja, je hebt ook (Brabantse) families die de naam Bockhoven (Bochoven) voeren, maar het is volgens mij geen variant van de naam van Broekhoven.

Over de families van Broekhoven (Brouchoven) bestaan verschillende publicaties, maar de meeste gaan over de adellijke familie met die naam.

@ Annemarie

Dank je wel voor je nuttige suggesties.

In de trouwakte van Francis van Broekohven en Maria Brocken in 1718 staat dat Francis destijds 34 jaar was, Naar in jaren rond 1684 kan ik geen doop van een Frans Petersz of een Frans van Broeckhoven vinden.

Een Digna Peeter van Broekhoven wordt 15-12-1721 te Tilburg begraven. Maar een doop van een Dinga/Dymphna Peters of van Broechoven heb ik niet kunnen vinden.

Ik weet echter niet of de DTB van Tilburg en Oisterwijk compleet op et internet staan..

Ben Smit

Voor niet-adelijke families ontstaan familienamen vanaf midden resp. laatste kwart 17e eeuw. Althans in de regio Holland. Gebruik overgewaaid van Zuid-Nederlanders, die zich in Nederland vestigden.

Martin Jongkoen

Geachte heer Smit/beste Ben,

Ik heb stamboomonderzoek gedaan naar de familie De Vet uit Riel en ik heb de volgende gegevens

van de familie Van Broekhoven-de Vet.  Ik heb helaas op de site www.genealogieonline.nl geen bronvermelding http://www.genealogieonline.nl/bevolkingsreconstructie-gilze-en-rijen/I100824.php

Dit zou gestaaft moeten worden aan originele aktes.

Met vriendelijke groet,

Bas de Vet

Bas de Vet

Ben,

Ik heb gisteren ook nog even zitten stoeien met die verschillende Petrus'sen, maar geen enkele heeft alle genoemde namen als kinderen.... ik heb echter wel de indruk dat de gegevens van Tilburg en Oisterwijk er op staan, maar in hoeverre de originele registers goed bijgehouden zijn is natuurlijk ook een vraag...

Petrus Cornelis Eliasz. van Broeckhoven was getrouwd met Dijmphna/Dingena Gerrits (bij huwelijk) of Cornelisse (bij doop) Brock(en). Van hen heb ik 4 kinderen gevonden:

Plaats Tilburg Datum 24-09-1677 Kind Franciscus Elissen Vader Petrus Cornelis Elissen Moeder Dijmpna Geert Brocken

Plaats Tilburg Datum 16-12-1679 Kind Joannes Elissen Vader Petrus Cornelis Elissen Moeder Digna

Plaats Tilburg Datum 24-08-1685 Diversen tweeling Kind Maria Elissen Vader Petrus Cornelis Elissen Moeder Dijmpna

Plaats Tilburg Datum 24-08-1685 Diversen tweeling Kind Anna Elissen Vader Petrus Cornelis Elissen Moeder Dijmpna

Een kind Cornelis zou voor de hand liggen, maar heb ik niet gevonden. Tussen 1679 en 1685 lijken overigens nog wel kinderen te passen... Petrus overleed in 1686, dus veel groter zal het gezin niet geweest zijn. Verder vond ik Fransciscus en Jan wel samen genoemd in connectie met hun moeder in het Rechterlijk Archief maar geen Cornelis.....

Petrus Aertsen lijkt van Tilburg naar Dongen verhuisd te zijn. Van hem vond ik de volgende kinderen:

Plaats Tilburg Datum 24-01-1674 Kind Joanna van Broeckhoven Vader Petrus Aertsen van Broeckhoven Moeder Ariaentje

Plaats Dongen Datum 15-02-1676 Kind Anna Broeckhoven Vader Petrus Arnoldus Broeckhoven Moeder Adriana Adrianus Broeders

Plaats Dongen Datum 10-07-1677 Kind Johanna Broeckhoevn Vader Petrus Arnoldus Broeckhoevn Moeder Adriana Adriaen Broeders

Plaats Dongen Datum 1679 Kind Arnoldus Broeckoeven Vader Petrus Arnoldus Broeckoeven Moeder Adriana Adrianus Broeders

Datum 22-11-1685 Kind Catharina Broeckhoven Vader Petrus Arnoldus Broeckhoven Moeder Adriana Adrianus Broeders

Met Peter Jansz. ben ik nog aan het stoeien...

Annemarie57

In ieder geval kunnen we de Cornelis als zoon van Peter Jansz. en Maria  afstrepen.

Hij blijkt in 1746 kinderloos overleden te zijn. De nalatenschap wordt gedeeld door o.a. de kinderen van zijn broer Adriaen en broer Willem. Zie de site van Snoerman inv. nr 489 d.d. 19.12.1746

Ik zoek nog even verder....

Annemarie57

@ Bas de Vet

Best Bas,  dat is een indrukwekkende genealogie over je familie!

Jan van Broeckhoven is een zoon van Jan Pietersz van Broeckhoven en Petronella Andriesz Stockelmans.

Een Francis van Broekhoven is voogd later voogd Jan van Broeckhoven en Anneken de Vet. Of deze Francis identiek is aan de Francis die optreed bij mijn Broekhoven als doopgetuige weet ik niet.

@Annemarie

Bedankt voor je nuttige suggestie!

Het gezin van Peter Cornelis Eliasz van Broekhoven en Dijmpna Gerrits/Cornelisdr was volledig aan mijn aandacht ontsnapt.

De namen Frans & Digna in deze context zijn opmerkelijk.

Ik heb het NG trouwen van Francis en Jenneken Corsten in 1710 trouwens volgens mij verkeerd gelezen: Ik had gelezen dat hij 34 jaar oud is, maar bij nadere bestudering staaat er volgens mij dat zijn eerste echtgenote Peternil Willem Zegers 3/4 jaar voor zijn huwelijk met Jenneke is overleden. In de trouwakte van 1706 tussen Francis en Peteril Willem Zegers staat dat hij 25 jaar oud is, dus geboren circa 1681. Hij werd toen geassisteerd door zijn neef Peter Cornelis van Boerden /Buerden.

1677 of 1681? het lijkt mij niet onmogelijk...

En je hebt gelijk de Cornelis Peters die in 1746 stierf, had geen kinderen.  Ik zag vandaag in het Genealogisch tijdschrijft voor Oost-Brabant 1986 paginas 76 en 120 dat hij inderdaad geen kinderen en dat de kinderen van zijn broer Willem en Adriaen zijn erfgenamen waren.

.

Ben Smit

Er staat inderdaad dat Pieternel omtrent 3/4 jaar is overleden als hij met Jenneke trouwt.

Verder  woont hij in 1706 op 'Broeckhoven' hetgeen kan betekenen dat zijn vader mogelijk anders werd genoemd als hij daar niet woonde.... Verder geeft zijn neef Peter Cornelisz. van Beurden aan dat Francis consent heeft van zijn moeder hetgeen lijkt te impliceren dat zijn vader al is overleden.

We zoeken verder, ben alleen een beetje 'gehandicapt' in de zin dat min harddisk afgelopen zaterdag de geest heeft gegeven en ik dus tijdelijk op een geïmproviseerde computer werk waar niet de gebruikelijke software op staat en omdat het maar tijdelijk is en deze machine erg traag kost het wat meer moeite.

Annemarie57


Dag Annemarie,

Ik heb nog eens een keer gekeken naar een mogelijke zus Digna. De Digna Peters van Broeckhoven die 1721 te Tilburg kinderen stierf liet kinderen na. Een huwelijk van een Digna (peters) of van Broeckhoven kan ik echter niet vinden.

Naamsverandering? Dat zou best eens mogelijk kunnen zijn.

Als ik zoek echter op een "Franciscus" zoon of een "Dymphna/Digna" van Peter in de gezochte periode in de genealogie database van het archief Tilburg lukt het me niet geschikte kandidaten te vinden.

Computer: wat rot voor je! Mijn computer ging een paar maanden geleden kapot. gelukkig kon ik wel al mijn gegevens redden.

we zoeken door

Ben SmitPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!