stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Kapitein Zuydam lijdt in 1734 schipbreuk voor de Engelse kust.Wie van



Profiel afbeelding

Voor de balangstellenden, hierbij de link naar het bewuste artikel, een pdf van 49 pag. Je vindt Pieter Gerritsz Zuiddam op scan 21en 34

COMMANDEURS TER WALVISVAART UIT HET GEBIED VAN MAASMOND EN LEKSTREEK IN DE ACHTTIENDE EEUW, DOOR P. DEKKER

http://rjb.x-cago.com/GARJB/1977/12/19771231/GARJB-19771231-0304/story.pdf

Jan Achterberg - 9 jul 2017 - 17:20

Jan het is goed dat je deze melding maakt ,er staan heel veel namen die mogelijk genealogen kunnen gebruiken  zelfs matrozen die op de walvisvaarders waren.....dus kijken zoals jan meld en leerzaam

Henk.

Henk 2323 - 9 jul 2017 - 18:00

Dag Henk leuk voor jullie clubje,

Link van Jan gebruikt.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Er staan ook namen uit de Alblasserwaard bij.

Ook kwam het voor dat commandeurs slecht één jaar ter walvisvaart voeren en dan juist naar Straat Davis koers zetten,

zoals de Schiedammer Ary van der Meer en de Maassluizers Ary de Groot en Pieter Gerritsz. Zuiddam.

Groetjes Janny Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Janny Bijsterveld - 9 jul 2017 - 19:34

Janny Bijsterveld - 10 jul 2017 - 14:04

Janny Bijsterveld - 10 jul 2017 - 14:08

P.B. gestuurd naar Henk.

Janny Bijsterveld - 10 jul 2017 - 15:47

10-7-2017

Beste Janny, voor mij als starter van dit onderwerp 8 jaar geleden, komt het zeer vreemd over dat er door jou achter elkaar 3 berichten op dit forum over dit onderwerp zijn geplaatst zonder enige tekst. Bij de laatste PB aan Henk. Wat is dit voor geheimzinnigheid? Die is hier niet op zijn plaats. Graag open discussie en nieuwe feiten die van belang zijn. Met vriendelijke groeten, Walter Prinsze

W.Prinsze - 10 jul 2017 - 17:38

Beste Walter,

Henk had mij privè gemaild of ik  pagina 35  van zie link  http://rjb.x-cago.com/GARJB/1977/12/19771231/GARJB-19771231-0304/story.pdf

naar hem wilde sturen dat wilde ik op het stamboomforum doen, maar dat lukte niet van daar.

Ik begrijp jou reactie en vind het zelf ook vervelend.

Sorry en de vriendelijke groeten

Janny

Janny Bijsterveld - 10 jul 2017 - 19:01

10-7-2017

Janny, helemaal duidelijk nu. Naast dit forum zijn er uiteraard ook nog persoonlijke contacten over het zelfde onderwerp. Wanneer info hieruit voor alle volgers interessant is en als deze mogelijk andere geïnteresseerden kan aansporen mee te denken en te helpen dan dient deze natuurlijk op dit forum als reactie te staan.In 10 jaar tijd is op deze manier beetje bij beetje toch iets meer over schipper/kapitein Zuydam (op vele manieren geschreven) bekend geworden. En dat is geweldig. Hij schuwde het avontuur niet en dacht ook eens succes te beproeven op de walvisvaart, maar het bleef bij éénmaal. Vervolgens voer hij dus in opdracht van Cornelis Dirksz.IJff te Westzaan met grondstof/halffabrikaat (geroosterd/gemalen in Westzaan) naar Engeland waar net als in Holland op verschillende plekken serviesgoed met kobaltblauwe beschildering als imitatie van de Chinese import werd gefabriceerd. En dit was helaas de laatste reis van de onfortuinlijke schipper en zijn bemanning. Tot nu toe heeft  onderzoek in Engeland geen resultaten opgeleverd. Maar wie weet? De verzekering betaalde alleen uit wanneer er in Holland duidelijkheid is over het vergaan van het schip "De Jonge Juffrouw Catharina", met lading en al. Bekend geworden schipbreuken werden altijd in toenmalige kranten vermeld. Met het steeds meer digitaliseren van oude kranten uit die tijd wordt de kans groter dat we het aan de weet komen. Daarnaast is het nog altijd mogelijk dat hij eerder ook naar de Levant, met name het Ottomaanse rijk is gevaren en daar contact heeft gehad met de sultan over het geheime recept om blauwe verf te maken voor aardewerk. Informatie uit twee geheel verschillende bronnen suggereert dit. Eén bron noemt het bestaan van een boekje waarin dat zou staan. Tot nu toe niet gevonden. Helaas. 

Walter Prinsze 

W.Prinsze - 10 jul 2017 - 20:01

ik zoek het emaildadres van Henk Zuijdam. trudie IJFF

IJFF - 25 mar 2018 - 09:59

Wist u dat in Haarlem een oude scheepswerf is en dat daar in het restaurant ene heer Zuijdam is 

en dat hij rondleidingen in een boot doet door Haarlem. ik begreeg ineens dat de schreierstoren in A,dam en het vrouwenverdriet in Westzaan zo heten omdat daar veel gehuild werd door vrouwen. 

vr. gr. Trudie IJFF

IJFF - 25 mar 2018 - 10:02

@Trudie IJFF

  • In het ledenregister zie ik Henk/H.J. van Zuidam niet staan.
  • In een 6 jaar oude mail staat ook Anneke van Zuidam staan, maar of dit A. van Zuidam in het ledenregister is, weet ik niet.

Martin Jongkoen - 25 mar 2018 - 10:38

email adres per PB verstuurd

Jan Achterberg - 25 mar 2018 - 11:35

Oef, dat is alweer even geleden dat het onderwerp Kapitein Zuijdam  vergaan voor de Engelse kust hier ter discussie was. Ik ben met anderen ruim 4 jaar bezig geweest de details te zoeken met hulp van Maritime archieven en zijn ver gekomen  en vermoedelijk zijn ouders Maar waar..... het schip verging is nooit gevonden. Een ieder die de interesante onderzoek  vervat in een PPS  wenst kan hem krijgen De schipper Zuijdam voer oa in opdracht van  IJFF Westzaan waar de Blauwselmolen stond welke gebruikt werden door de Delfts  Blauw plateel te maken.

Hoe kom je bij mij....... simpel op mijn boek te klikken en via de beveiligde systeem komt de vraag bij mij    de meeste weten dat wel want een email hier plaatsen is niet zinvol en veilig

Wacht af  Henk  is dus Henk van Zuidam

Henk 2323 - 25 mar 2018 - 12:01

Sorry op mijn naam  Henk klikken

Henk 2323 - 25 mar 2018 - 12:04

Afgelopen week heeft Jan van ons werk groepje  nog diverse aktes gevonden, maar geen van deze gaf ons meer gegevens als dat we hadden. Wel dat Pieter Gerrits  Zuidam  kapitein was over diverse schepen  en  de bestemmingen.  Met welk schip hij vergaan is  , is niet te vinden  mogelijk een Galjoot  en had een stuurman. Wel is er een keer stormschade geweest  toen zij onder Texel lagen.  Moesten naar  Amsterdam voor reperatie Zo is dit verhaal   al jaren wat ons bezig houdt.

Henk 2323 - 10 aug 2019 - 14:03

Hallo Henk,

Los van jouw vraag: Je bent bekend met deze site .den-uijl.nl/genealogy/ waarop een aantal generaties Zuidam met bijzonderheden staan vermeld?

Martin Jongkoen - 10 aug 2019 - 14:46


De site van den Uijl   is mij en ons groepje bekend Wij werken nu al meer als 10 jaar samen en hebben een stamboom welke heel ver gaat. e,e,a loopt tot ca 1530 Den Uijl is net als wij op een gegeven gestuit en dat uitgewerkt. Onze vastloper is  het Bisdom Utrecht waar we geen toestemming kregen  voor de data oprichting Vicarie welke den Uijl ook meld het memorieboekje.. We kregen wel een copy van latere data  Alles heeft te maken  met de reformatie. Destijds is hier veel gemeld.    Wij publiceren niet  maar geven verwanten gegevens als kwartierstaat.

In elk geval dank  voor de tip. Het geval Kapitein  Zuidam heeft ons jaren speurwerk gekost maar niet de plaats en wanneer.hij vergaan is.  Wel de opdrachtgeven van zijn reizen Ik heb daar een PPS van die ik je kan zenden  indien  je PPS kan openen   meld je hier of via mijn adres  door op naam te klikken  Groet van Henk.

Henk 2323 - 10 aug 2019 - 15:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu