stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » [GEVONDEN] huwelijk Wijnand de BOURGHELLES x Judine Maria van VECHOVEN

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Naar aanleiding van deze draad ontving ik het volgende bericht en afbeelding.

citaat

In Brakel in de Bommelerwaard hebben we onderzoek gedaan naar een verdwenen collectie van 17e eeuwse gebrandschilderde ramen.  Tussen de ramen en ruitjes de beschrijving van een tweetal glazen met het familiewapen van van Vechoven (twee varianten) en een naamschild "Jan Veeckhoven notaris voor den Ed: Hove van Utrecht". en het jaartal 1649.  Dat was ook het jaar dat zijn zoon Martinus als proponent (beginnend en beroepbaar predikant) in de gemeente Brakel kwam.

Bij verder onderzoek stuitten we op een bescheiden schervenvondst, met daarin de fragmenten van één van de beschreven wapens, gecombineerd met dat van Duerkant, zijn vrouw.  In hun huwelijksakte wordt hij omschreven als j.m. van Cortehoeff.

We vragen ons af of ds Rombout Jans, van 1627-1643 predikant te Kortenhoef (een klein plaatsje in NH), wellicht zijn broer of vader kan zijn geweest (en die van Rombout en Catharina).  

Afb: De samengevoegde scherven van het wapenruitje + het ruitje met het helmteken

van waarschijnlijk dus Johan van Vechoven.  Vermoedelijk heeft het originele raam uit 40 van deze ruitjes bestaan.

In een veilinggids van 1913 zijn er 4 foto’s opgenomen van soortgelijke heraldische ramen uit Brakel, 1649.

einde citaat

De jaartallen van de dominee zijn als volgt.

Rombout Jansz van Vechoven 

predikant te Kortenhoef 1606-1627

predikant te Ankeveen 1627-1643 (overleden)

http://www.dominees.nl/search.php?srt=g&id=10187

Pauwel


Nogal off-topic: Mocht iemand hier nog wat aan hebben, al bladerend in het lidmatenregister van Utrecht kwam ik de in bovenstaande discussie ter sprake gekomen notaris Rombout van Vechoven tegen, ingeschreven op 13.9.1656, als JM won. Hamburgerstraat. link image 100. Ik zet dat hier maar bij omdat deze toegang vooralsnog niet online doorzoekbaar is.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!