stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Familie Lepolder


Profiel afbeelding

Een genealogie van de familie Laponder/Lepolder enz. is te vinden bij het CBG in Den Haag, deze begint bij de zwitser Ulris Lipponer (of Ulrich Lippuner) uit Brasterburg of Brabsterburg. Hier kan alleen maar Grabserberg mee bedoeld worden.

 

Grabserberg had geen kerk, men ging daarvoor naar Grabs. Daar schijnt al in 614 een kerk gesticht te zijn, in 1529 werd de reformatie doorgezet. De familie Lippuner was dus gereformeerd, want pas sinds 1977(!) is er een katholieke gemeenschap.

De kerkregisters van deze gereformeerde kerk zijn op microfiche te bekijken in het Staatsarchiv St.Gallen, maar helaas begint de opname van het doopregister van Grabs pas in 1733. Dat is te laat, want ‘’onze” Ulrich trouwde al in 1731 in ’s-Hertogenbosch.

 

Dan was er nog ene Julius Billeter (1869-1957), die heel veel genealogisch onderzoek heeft gedaan in St.Gallen. Over de familie Lippuner uit Grabs schreef hij maar liefst 60 pagina's, te beginnen in 1648. Helaas weet ik niet waar je een kopie zou kunnen vinden.

 

Een link voor mogelijk vervolgonderzoek:

kunden.eye.ch/swissgen/conregsg.htm

M. Seijnen

In Leerdam, Buurmalsen, Maurik, Lienden, Ravenswaaij, Beusichem vindt je ze nu ook nog onder de naam Laponder.

M. van Ameijde


Notitie bij Ulrich Liponner , de stamvader in Nederland die getrouwd was met Elisabeth parssij:
hij was een huursoldaat, een z.g.n. Zwitserse Gardenier. Van 1728 - 1731 was het hier onder "wapenrust" gelegerd. Daarna trok het regiment naar Den Haag. Het regiment werd opgericht in 1693 als Regiment Zwitsers van Graubünden (Grisons) (repartitie van Holland). In 1695 had Graubünden geweigerd het verdrag met Frankrijk te hernieuwen en daarom zijn troepen uit Franse dienst teruggeroepen. In die tijd was het zo'n 1600 manschappen sterk. Men komt de naam van dit regiment uit Graubünden in oude documenten meestal tegen onder de Franse naam Grisons. Tegen één van de capitulatievoorwaarden in, namelijk om nooit op of overzee te worden ingezet, werd dit regiment in 1715 naar Engeland en Schotland gestuurd om de opstand der Stuartaanhangers - de Jakobieten - neer te slaan. De militairen kwamen voor ongeveer de helft uit Graubünden, verder velen uit Bern, Zürich, Glarus, en Appenzell-Ausserhoden alsmede uit andere (deels protestante) kantons Neuchâtel, St. Gallen, Schaffhausen, Freiburg en Luzern. Het regiment bestond uit 2 bataljons, elk van zes compagnieën. Er was geen aparte grenadiers-compagnie, maar bij elke compagnie dienden een aantal grenadiers. Hoewel het regiment officieel een nummer/naam droeg, werd dit alleen gebruikt op hun wapens en uitrusting, en waren ze beter bekend onder de naam van hun commandant (kolonel). Ulrich diende onder generaal-Majoor Christoffel Schmid de Grüneck ( overleden:25-09-1730).  Het regiment bestond uit 2 bataljons, elk van zes compagnieën. Er was geen aparte grenadiers-compagnie, maar bij elke compagnie dienden een aantal grenadiers. De Zwitserse regimenten hadden grotere compagniën, maar waren niet voor alle regimenten van gelijke sterkte. Uniform: Blauwe rok met gekleurde kraag, voering, borst en mouwomslagen. Op de mouwomslagen eventueel lissen (per regiment verschillend van vorm) of knopen, op de borstomslagen meestal lissen (per regiment verschillend van vorm).

Als soldaat van Regiment Schmidt de Grüneck komt hij met 184 manschappen in 1728 naar 's-Hertogenbosch. Vanaf 1725 was dit regiment gelegerd in Namen. Hij wordt ondergebracht bij weduwe van Antoni Bosch. (http://www.bossche-encyclopedie.nl/bronnen/inkwartiering/140.2155.htm)

Onder de naam Ulrich Lipboner wordt hij in 1729 ingekwartierd bij bewoner Anna Andro. Hij is met het regiment van Regiment Infanterie 'Menno van Coehoorn' onder bevel van De Salis met 193 manschappen. http://www.bossche-encyclopedie.nl/bronnen/Inkwartiering/000.2157.htm Stadsarchief OSA 4164 (2)

Als soldaat van Regiment Infanterie 'Menno van Coehoorn' onder bevel van De Salis is hij met 195 manschappen. Hij wordt ondergebracht in 1730 in het huis van ene marcus van bichelaar. http://www.bossche-encyclopedie.nl/bronnen/Inkwartiering/000.2154.htm

In 1731 trouwt hij op Fort Isabella

Frits TerwijnPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu