stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen), vermeld ook een naam, datum, plaats of regio in Uw titel) » Wie kent de verwantschap tussen Adriaen Hendrick Danckers en Jan Huybrechts van Loemel?


Profiel afbeelding

Beste forumleden,

In de Brabantse Leeuw is twee keer gepubliceerd over de jongste generaties Danckaerts/Danckers in Valkenswaard namelijk door. J. A. W. Swane: VALKENIERS IN BRABANT, II. Danckers. Brabantse Leeuw 1960, p 90-96 en door W. de Vries, Brabantse Leeuw 1974 p 95,96. Deze publicaties zijn online in te zien via www.thuisinbrabant.nl .

 

Ondanks de kritische noten van De Vries zijn de bevindingen van Swane overgenomen in talloze publicaties en op diverse internetsites. Toch kloppen zo is mij gebleken de jongste generaties niet.

 

Het geslacht Danckers begint niet met Hendrick Peters Danckaert maar met Hendrick Huijbertsz Danckers. Deze was net als zijn zoon Peter koster en schoolmeester te Valkenswaard.

 

Henk Beijers publiceert over hem de volgende acte:

 

16 februari 1663

Peter HENRICXS een van de nagelaten zonen van Hendrick HUIJBRECHTS in zijn leven schoolmeester, koster en voorlezer der gereformeerde gemeente te VALKENSWAARD [Verckensweerde] geeft in een rekest aan dat zijn vader onlangs is overleden en dat de predikant, de ouderlingen en de naburen graag zouden zien dat hij de post van zijn vader zou overnemen. De Raad gaat akkoord.

 

Op www.archieven.nl kan de volgende schepenakte van Waalre en Valkenswaard gevonden worden:

Schepenakte 425-155v Overdracht van een huis c.a. gelegen te Valkenswaard door Huybert Henricx Danckers c.s. aan Jacob Hendricx.

Datering:  28-2-1673

Registratiedatum:  28-2-1673

Op basis van deze akte kunnen maar liefst 7 kinderen van Hendrick Huijbertsz Danckers worden geïdentificeerd:

 

o       Huybert Henricx Danckers,

o       Peter Henrick Danckers,

o       Digna Henrick Danckers x Jacob Aertssen,

o       Henricxken Henrick Danckers x Niclaes Zijmen, (al bekend bij Swane)

o       Adriaen Henrick Danckers,

o       Adam Henrick Danckers,

o       Jan Henrick Danckers,

 

Verder wordt genoemd de schoolmeester Baltus Pluymen, die later was getrouwd met  Geertruij Jans Box de zuster van de eerste vrouw van Peter Hendrick Dankers.

 

Opmerkelijk is dat in de publicatie  "De Strijpse tak van Loemel (van Lommel)" van: M.J.H. van Dooremolen Brabantse Leeuw 1998 p89-94 wordt gevonden dat Ariaen Danckers te Valkenswaard in een hogere graad van verwantschap staat tot de beurzenstichter Jan Huybrechts van Loemel dan Mechtelt Sijmons van Loemel, huisvrouw van Hendrick Coenen, konvooimeester te Lommel.

Het gaat hier om een soort studiebeurs, gesticht door heer Joan van Lommel, in zijn leven pastoor te Lommel,

 

Legt in 1663 als ongeveer 80-jarige samen met Peter Laureijssen, oud omtrent 55 jaar, Lau­reijs Laureijssen, oud omtrent 45 jaar, allen inwoners van Strijp, een verklaring af. Zij zeggen dat Ariaen Danckers te Valkenswaard in een hogere graad van verwantschap staat tot de beurzenstichter Jan Huybrechts van Loemel dan Mechtelt Sijmons van Loemel, huisvrouw van Hendrick Coenen, konvooimeester te Lommel.

 

Wie kent de familierelatie tussen Jan Huybrechts van Loemel en Adriaen Hendrick Danckers?

 

Vriendelijke groet,

 

Eimert van der Beek

 

 

 

Eimert vd Beek


In Ons Voorgeslacht 1972 is e.e.a. geschreven over deze familie. Hierin wordt verwezen naar het boek Studiebeurzen van Jhr. A. van de Does de Willebois waarin een stamboom uit 1656, ?de lignage van onse affcomste? is afgedrukt.

Ook in Ons Voorgeslacht staat een overzicht van deze familie.De familieverbanden zijn iets te complex omhier even te beschrijven. Jan Hubrechtsz. van Lommel overleed nl.in 1532 dus je bent medio 17e eeuw al een paar generaties verder. Als je Ons Voorgeslacht zelf niet hebt mag je wel contact opnemen voor nadere info.

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu