stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Machiel Dooijaard Amsterdam overlijdensakte?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Machiel Dooijaard (zoon van Machiel Dojard en Sara Rijswijk) trouwt op 10/7/1814 (reg.3 fol. 138v) te Amsterdam met Catharina Luder(s).

Om te achterhalen of zijn vader nog leefde, heb ik de huwelijksbijlagen doorgenomen.

Daarin wordt vermeld dat zijn vader op zee verongelukt is. Er zat geen extract van overlijden bij, maar een verklaring van getuigen.

Mijn vraag: is er helemaal geen overlijdensakte opgemaakt? (of vermeld in een begraafregister). Ik dacht dat er wel iets naar de woonplaats van de overledene ging.

Hoe kom ik nu aan de juiste overlijdensdata?

Mvrg, Anna

a.m. van kalken

Voor zover ik kan nagaan, is de getuigenverklaring mbt het overlijden van Machiel's vader niet meer aanwezig bij de huwelijksbijlagen. Die verklaring geeft wellicht meer uitsluitsel over de overlijdensdatum van vader.

Indien die gebeurtenis voor 1811 heeft plaaatsgevonden, is daar uiteraard geen BS-akte van opgemaakt. Kennelijk is hij verdronken op zee, zodat er van begrafenis op een kerkhof ook geen sprake is geweest.

Is Machiel misschien voor een tweede keer gehuwd en is die verklaring daarom uit de bijlagen van diens huwelijk uit 1814 gelicht? Zie https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-17679-12981-40?cc=1831469&wc=10708379

Jan

Ik heb geen idee, misschien is de achternaam anders geschreven:

Dedoyard, Doolaard, Dooijes, Doijers, Doyard

Heb de schrijfwijzes uit het volgende,

:http://www.ngv.nl/GensNostra/GN%20Register%20en%20inhoud%202008.pdf

Gr

Sas

Saskia Hendriks-Duermeijer

De schilder/glazenmaker Machiel Doyaard jr., overl. 21.6.1841 te Leeuwarden in het "huis van Opsluiting en Tuchtiging" (akte 331; zie ook overl. Amsterdam 1841, reg. 5, fol. 193). Over zijn familiebetrekkingen weten aangevers niets te melden, dus ook niet of hij nog was gehuwd met Catharina Luder(s). Aangezien een extract van deze akte aanwezig is in de huwelijksbijlagen van Catharina Dooijard (tr. Amsterdam 8.11.1848), dv Machiel jr. en Catharina Luder(s), heeft genoemd overlijden betrekking op de onderhavige Machiel. Of zijn (ex of) weduwe Catharina Luder(s) is hertrouwd is mij niet bekend; ten tijde van het huwelijk van haar dochter eind 1848, woonde zij nog te Amsterdam.

Jan

Jan en Saskia, bedankt voor jullie reaktie.

Vanwege de diverse schrijfvarianten op de achternaam is het inderdaad moelijk zoeken. Als hij tussen 1811 en 1814 overleden zou zijn, zou er denk ik wel iets over te vinden moeten zijn. Ik neem aan dat hij voor 1811 is overleden en daarom niet in een begraafregister voorkomt.

Naar ik dacht was zijn weduwe Catharina Luder niet hertrouwd. Ik zal haar overlijdensakte (12/1/1861) nog eens bekijken.

Mvrg, Anna

a.m. van kalken

Hallo Anna,

Niet wat je zoekt, want dit is zeer waarschijnlijk niet de juiste Machiel Doijert zijn omdat deze in 1790 is begraven, 2 jaar voordat jouw Machiel gedoopt werd.

Maar misschien heb je hier toch iets aan.

Deze afbeelding komt van een scan van het begraafregister St. Anthonis Kerkhof - DTB 1205, p.292 en p.293

Elly de Jong


Hallo Elly,

Nee dit is inderdaad niet de Machiel Dooijaard. Het is nl. de grootvader van de Machiel die op 17/2/1792 gedoopt is.

Maar in ieder geval bedankt voor de moeite.

Ik hou het er maar op dat Machiel (x Sara Rijswijk) tussen 00/00/1791 en 10/7/1814 verongelukt is op zee.

Mvrg, Anna

a.m. van kalkenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!