stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » ouders Dingeman Cornelisz van der Steege (geb.+_1660)omgeving Zierikzee VERVOLG



Profiel afbeelding

Hallo Sonja, zou je met mij eens direct contact kunnen zoeken (als dat kan tenminste)? Ik ben namelijk ook een afstammeling van Amerens de Braal, en mogelijk zoekt het samen beter? 

Ik heb laatst, tijdens een bezoek aan het Zeeuws Archief in Middelburg, foto's genomen van de hele 'Genealogie De Braal' dus veel van de bovenstaande info vond ik daar ook in. Deze heb ik geverifieerd en aangevuld met informatie uit Atlantis (de zoeksite van Schouwen Duiveland).

Je hebt gelijk: Adriaan is niet een veel-voorkomende naam bij de De Braal familie, daar heten ze vooral Roeland, Gerard of een enkel keertje Jan, Abraham of Isaak. Ik heb gepoogd de diverse takken van De Braal aan elkaar te knopen (zoals die er zijn in Nieuwerkerk en Dreischor), in de hoop een aanknoping te vinden naar mijn Adriaan, maar nog geen succes. Ik heb in totaal tot nu toe slechts 3 Adrianen gevonden in alle onderzochte De Braal takken: 

- Adriaan zoon van Joos de Braal (die zelf gedoopt is in 1608), volgens de lijst van PD de Vos het tweede kind, dus m.i. niet eerder geboren dan ca 1630. Leden van de familie van Joos vertrekken overigens naar Zeeuws Vlaanderen, dus waarschijnlijk is ook deze Adriaan niet in Zierikzee gebleven.

- Adriaan zoon van een onbekende, degene die in 1755 trouwt met Leuntje D'Ont, wiens naam bij het overlijden van hun dochter Amarens gespeld wordt als Helena de Hond, maar dat zijn gewoon dezelfden. Het enige aan informatie dat er over Adriaan te vinden is, is dat hij jm uit Zierikzee is, maar helaas beginnen de dopen pas in 1741, dus daar staat hij niet bij...

- Adriaan zoon van Gerard de Braal en Willemijntje Barnet, gedoopt in 1754 in Zierikzee. Hij is degene die lidmaat wordt in 1776, en hij trouwt later met Anna Isabella Kooman.

Ik had nog zitten kijken of Adriaan die in 1755 trouwt mogelijk een halfbroer is van Gerard, diens vader trouwt namelijk in 1719 met zijn derde vrouw (Lena Ockers), maar die is helaas al helemaal niet terug te vinden... Dus dan ben je terug bij af :(

Anyway, dat is even wat ik intussen al heb - meer ook, maar dan maar even contact gezocht via email? 
(of het nu nog de moeite is om er een nieuwe vraag van te maken weet ik niet, er zijn nu al zoveel antwoorden langsgekomen tussen mijn vraag en deze reactie...)

Bedankt in elk geval voor jullie reacties!

Gr Sigrid.

PS: voor mij is Zierikzee niet superver, dus misschien dat ik daar binnenkort eens naartoe rij. Staat nog op mijn lijstje in elk geval!

S.A. de Wit - 10 aug 2018 - 23:03

Hallo Sigrid, ik was bezig met mijn stamboom en kwam toevallig jullie conversatie tegen. Ik ben ook een afstammeling van Adriaan de Brael en heet ook de Wit met mijn geboortenaam. Ook ik kom niet verder met deze voorouders helaas maar misschien kunnen we contact maken, zodat we wat meer van onze stambomen kunnen uitwisselen.

Mijn overgrootvader is nog in Noordgouwe (bij Zierikzee) geboren, daarna is de familie via Rozenburg en IJsselmonde in Rotterdam gaan wonen.

Hopelijk kunnen we elkaar helpen.

Met vriendelijke groet, Tineke Lammerse - de Wit

tineke lammerse - 25 dec 2018 - 13:28

Ha Tineke,

Via de De Wit kant zullen we sowieso geen familie zijn, want de mijne komen uit Tiel en later uit Dordrecht. Maar via de kant van Adriaan de Braal schieten we mogelijk wel op. Hoe ben jij een nazaat van Adriaan? Zover ik weet had hij alleen een dochter Amerens, dus dan ben je waarschijnlijk via een van de kinderen (Trijzelaar) van Amerens gerelateerd? 

Ik ga zo even uitvogelen hoe we contact kunnen hebben via email, want ik heb intussen, na veel speurwerk, waarschijnlijk wel een link naar de voorzaten van Adriaan de Braal, maar dat is te ingewikkeld om hier neer te gooien zo vroeg op de ochtend (het is immers vakantie). 

Groet en hopelijk tot snel via de mail!

Sigrid.

S.A. de Wit - 27 dec 2018 - 09:32

Beste Sigrid

zou ik mogen vragen om ook hier op het forum te vermelden hoe de lijn naar de voorouders loopt.

Na mijn eerdere speurwerk, ben ik wel nieuwsgierig hoe het nu zit.

A van Egmond (nieuw) - 27 dec 2018 - 11:00

Zal ik doen, maar niet meer vandaag. Het was nogal een ingewikkeld verhaal, dus daar moet ik even goed voor zitten. En zeker weten doe ik het ook niet, maar het is wel de meest plausibele optie! (oei, nu klinkt het wel erg mysterieus en blijf ik jullie aan het lijntje houden, maar ik klim morgen weer even in de computer dus dan houden jullie het tegoed).

S.A. de Wit - 27 dec 2018 - 11:17


Beste allen,

Zoals beloofd hier het verhaal over Adriaan de Braal en zijn mogelijke voorgeslacht. Hebben jullie even?

Voor deze speurtocht heb ik allereerst gebruik gemaakt van de "Genealogie de Braal" die ik had opgevraagd en gefotografeerd in het Zeeuws Archief in Middelburg. Daarin staat informatie over allerlei De Braal mensen, gecompileerd door de ons al bekende meneer P. de Vos. Helaas heeft de goede man het niet zo geboeid de dochters in de Genealogie op te nemen, maar goed, je kan niet alles hebben, het waren andere tijden moeten we maar denken. Ook heb ik alle De Braal-en die in huwelijken en dopen voorkwamen in Zierikzee in een excel bestand gezet, zodat ik niet in de war zou raken.

In ieder geval, de informatie in de Genealogie en de doop- en huwelijksboeken heb ik verwerkt in een uitgebreide stamboom op ancestry, en via www.zeeuwengezocht.nl en www.schouwenduivelandpubliek.hosting.deventit.net er nog van alles bij gevonden. Omdat ik hier geen bijlagen kan bijvoegen moeten jullie me maar even op mijn woord geloven over de Genealogie en de dopen/huwelijken. Of stuur me een privé bericht zodat ik je de info zelf kan sturen.

We gaan verder.

In de Genealogie staat op een gegeven moment ene Isaac de Braal (zoon van Jan de Braal), die volgens P de Vos in 1680 geboren is en in 1715 Poorter werd in Zierikzee. Dit poorterschap is via de bovenstaande zoeksite van Schouwen-Duiveland terug te vinden. Bij deze Isaac de Braal staat vermeld 'Ook genoemd Van der Weel', wat waarschijnlijk te maken heeft met de locatie waar Isaac is gaan wonen. Via de archiefsite van Schouwen heb ik gevonden dat hij op 22 juli 1706 in ondertrouw gaat in Dreischor, met ene Joppa/Jobje Taerde. Bij het huwelijk staat slechts dat beiden woonden in Dreischor, maar niet waar ze vandaan kwamen. De ouders van Joppa waren Cornelis Adriesz Taerde en Maetie Stoffels.. 

In Dreischor krijgt hij met Joppa de volgende kinderen, die allen de achternaam Van der Weel krijgen (deze naamsverandering correspondeert met de informatie op blz. 2 van de Genealogie de Braal): Jan 1707, Geertruijt en Cornelis 1708, Cornelis 1709, Jan 1711, Geertruijt 1712, en Andries 1714. De eerste drie kinderen overleven hun kinderjaren sowieso niet, zoals je ziet aan het recyclen van de voornamen. Gezien het standvastig blijven aan de meisjesnaam Geertruijt vermoed ik dat Isaacs eigen moeder zo heette, zijn schoonmoeder was immers Maetie.

Vervolgens was er dus blijkbaar reden voor Isaac om uit Dreischor te verkassen, want op 18 maart 1715 wordt hij, zoals hierboven al vermeld, Poorter in Zierikzee. Hij heeft dan 3 kinderen, dat staat bij het poorterschap vermeld. Dat zouden 3 van deze 4: Cornelis 1709, Jan 1711, Geertruijt 1712 en Andries 1714, kunnen zijn. In ieder geval zit het gezin nu weer in Zierikzee. Mogelijk is de verhuizing geschied omdat Joppa is overleden? 

Vervolgens heb ik via de eerdergenoemde twee zoeksites (zeeuwengezocht en schouwenduivelandpubliek) diverse activiteiten gevonden voor het gezin van Isaac de Braal/van der Weel in Zierikzee. Te weten:
- Het huwelijk van Isac Weel (waarvan ik vrij zeker ben dat dit dezelfde is als Isaac van der Weel/de Braal) met Amerens Leenders in 1721 (via zeeuwengezocht)
- Het overlijden van een kind van Isaac van der Weel in 1727 (via schouwenduivelandpubliek)
- Het overlijden van een kind van Isaac van der Weel in 1730 (via schouwenduivelandpubliek)
- Het overlijden van Isaac van der Weel/de Braal zelf in 1732 (via schouwenduivelandpubliek)
- Het overlijden van zonen uit het eerste huwelijk, Jan en Andries van der Weel in 1733 (ze waren respectievelijk 22 en 19 jaar oud…) (via schouwenduivelandpubliek)
- Het hertrouwen van Amerens Leenders (nu gespeld als Emmerens Leenderze, maar toch duidelijk dezelfde persoon) in 1734 met ene Pieter Walter (via zeeuwengezocht)
- Het huwelijk van zoon Cornelis de Braal (waarschijnlijk is hij terug naar de familienaam gegaan na overlijden van zijn vader, mogelijk zijn ooms of grootouders met de oorspronkelijke familienaam De Braal voogd geworden over hem en zijn minderjarige halfbroers en -zusters) in 1737 (via zeeuwengezocht)
- Het overlijden van Amerens Leenders in 1750 (via schouwenduivelandpubliek)

Als je al deze informatie naast elkaar legt en aan elkaar knoopt, dan kom ik zelf in ieder geval tot een plausibele conclusie dat Adriaan de Braal de zoon is van Isaac de Braal, ook genoemd Van der Weel, en van Amerens Leenders. Dat verklaart dan meteen waarom hij zelf zijn dochter Amerens noemt. Adriaan zelf zou dan geboren zijn tussen 1721 (huwelijk Isaac en Amerens) en 1732 (overlijden Isaac), en hij zou dan bij zijn huwelijk in 1755 tussen de 23 en 34 jaar oud zijn geweest. En verder zijn er dus twee broertjes / zusjes van Adriaan jong overleden in respectievelijk 1727 en 1730.

Cornelis de Braal, jm van Dreischor, die in 1737 trouwt met Lena Leenders, is dan de halfbroer van Adriaan, uit het eerste huwelijk van hun vader Isaac, met Joppa Taerde. Ook hij heeft ergens voor 1737 weer de achternaam De Braal aangenomen, terwijl hij gedoopt is als een Van der Weel. Of zijn vrouw Lena Leenders overigens familie is van Amerens Leenders is niet te verifiëren.  

Ik hoop dat jullie het allemaal een beetje kunnen volgen, zo niet, stuur me gerust een bericht!

Ik hoor er wel van!

Groeten,

Sigrid.

S.A. de Wit - 28 dec 2018 - 18:40







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu