stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Jan Willemsz Nederhand en Hilligje Peters van Wajenoejen in Hagestein.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Zij trouwen op 17 april 1713 in Hagestein, Bruidegom uit Hagestein en bruid uit Lexmond.

Waarschijnlijk was de achternaam van Hilligje, van Wadenoijen.

Ik ben opzoek naar kinderen van dit echtpaar.

MVG,

Arie

arie de Koning

Mogelijk deze?

opeling:openenSimon Hendrick FleurijVader:openenLodewijk Hendrick FleurijMoeder:openenDirckje NederhandVoornaam:DirckjePatroniem:JanseAchternaam:NederhandDatum:07-06-1750Doopdatum: 07-06-1750Akteplaats: HagesteinGezindte: Nederlands-hervormdToegangsnummer: 1231 doop-, huwelijks- en begraafregisters Everdingen, Hagestein en Vianen 1598-1812

Annemarie57

Beste Arie,

Als je zoekt in de DTB van Vianen, Hagestein en Everdingen (http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/archiefbank/indexen/dtb) mbv de patroniemen, kom ik de volgende twee dopen tegen in de RK kerk van Vianen:

- 08-02-1715 Dirikie uit Hagestein, dochter van Jan Willemsz en Hilleke Petersz, getuige Neeltien Willemsz

- 11-04-1716 Dirikie uit Hagestein, dochter van Jan Willemsz en Hilleken, getuige Ariaentie Willemsz

Misschien dat je met nog wat meer variaties op de namen nog meer kinderen kunt vinden, dat heb ik niet geprobeerd.

Ik denk ook dat de achternaam van Hillegje, van Wadenoijen is. In de gezinsreconstructies van Lexmond (hogenda.nl) kom je haar tegen als getuige bij de doop van vermoedelijk een nichtje van haar:

Jan Pieterse van Wadenooijen, geb. van Lexmond
otr/tr. 21-10/13-11-1712 Lexmond.
Dirckje Jurphaas van der Wiel, geb. van Lakerveld, beijde won. Lopik

Doop:                                             Getuigen:
09-02-1713 Pieter                            Knelia Peters /5 x op Lakerveld
19-05-1715 Jurrifaas                        Huijbert Jurrifaas van der Wiel
03-09-1719 Gelewijntje                    Mari Joost den Boer
20-07-1721 Ariaantje                       Hilligie Pieters
12-11-1724 Ariaantie                       Gerrigje Peters
19-06-1729 Arien                            Aeltie etc.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt?

Groeten, Jos

////

Jos v. R.

Overigens trouwen op 11-06-1713 voor de RK Kerk van Vianen, te Hagestein Jan Willemsz en Ildegondis Peters.//

Jos v. R.

Annemarie en Jos,

Hartelijk dank voor het meedenken.

Ik heb de dopen gezien van beide Dirkies en ik ben verder gaan zoeken in het doopboek tot 1725 maar geen Jan Willemse en Hilligje meer gevonden. Verhuisd of overleden?

Ik kwam nl een begraafakte tegen van een Dirkje Janssen Nederhand een stukkie verderop en wel in Rijpwetering in de gemeente Alkemade en wel op 27 oktober 1807. Ik weet niet of dit mijn Dirkie is maar de naam Nederhand komt niet erg veel voor dus zou best kunnen.

Verder is het merkwaardig dat het Utrechts Archief opgeeft gezindte Ned. Hervormd en je vervolgens de dopen vind in een Katholiek doopboek!!!. Dat is waarschijnlijk om ons scherp te houden.

Ik zoek verder

MVG,

Arie

arie de Koning

Hallo Arie,

Wat betreft de kerkelijke gezindte, zullen Jan Willemsz en Hillegje Pieters katholiek zijn geweest. Maar in die tijd waren huwelijk alleen rechtmatig als ze of in de hervormde kerk of voor het gerecht werden gesloten. Over het algemeen trouwden katholieken dus voor gerecht. Maar als een van huwelijkspartners van oorsprong hervormd was, kon ook in de hervormde kerk getrouwd worden. Dat zal hier waarschijnlijk gebeurd zijn. Later zijn ze nog een keer voor hun eigen kerkelijke gezindte getrouwd, in de katholieke kerk in Vianen.

Het is mogelijk dat Dirkje Janssen Nederhand uit Alkemade dezelfde is als degene uit Hagestein. Ik heb even gekeken op de website van oud alkemade (http://www.stichtingoudalkemade.nl/genealogie/lijkenalk.htm) waar ook een lijst staat van aangegeven lijken voor de gequalificeerden. Hier staat dat zij op 88-jarige leeftijd overleed. Dit klopt dus niet helemaal met de geboortedatum van 1716, maar er werden in die tijd wel vaker fouten gemaakt met leeftijden. Op genlias staat echter het overlijden van een vermoedelijke zoon van haar in Alkemade, Gijsbert Blommesteijn, op 16-03-1827, 85 jaar oud en een andere echtgenoot dan Lodewijk Hendrik Fleurij, nl. Cornelis Blommesteijn. Maar het kan ook om een eerder huwelijk van Dirkje gaan natuurlijk. Ik zag dat Gijsbert Blommesteijn was geboren in Kamerik, dus dat is waarschijnlijk de plek waar je dan verder zou moeten zoeken. De DTB van Kamerik (vanaf 1738...) liggen in het RHC Rijnstreek in Woerden.

Ik hoop dat hier wat aan hebt.

Groeten,

Jos//

Jos v. R.

Hallo Jos,

Ja dat lijntje naar Alkemade klopt vlgs mij wel. Het is vermoedelijk een eerder huwelijk want ook de datums passen precies. Ik denk dat ze na de dood van Lodewijk Fleurie bij zoon Gijsbert in Alkemade is gaan wonen.

Het vervelende is dat ik Genver niet meer goed op mijn scherm krijg. Een FS achtergrond overheerst en een de aktes worden verkleind weergegeven. Heb jij daar ook last van?

Kamerik wordt het volgende station.

Hartelijk dank tot dusver.

Arie

arie de Koning

Ik vind zojuist op de site van NGV;  Cornelis Blommesteijn trouwde Kamerik ?? met Dirkje Nederhorst.

Aan die variatie had ik niet gedacht....

Ze vermelden ook een dochter  Johanna geboren omstreeks 1750 Kamerik ??

Iets teveel vraagtekens hierbij.

arie de Koning

Hallo Arie,

Ik heb hetzelfde probleem met FS, erg vervelend. Je kunt de aktes nog wel groot bekijken door ze op te slaan via "save" en dan apart te openen. Maar dit is natuurlijk erg omzichtig als je niet precies weet welke acte je moet hebben. Hopelijk is het iets tijdelijks...

Veel succes met je zoektocht in Kamerik.

Groeten,

Jos//

Jos v. R.


In dit soort gevallen kun je het inderdaad het beste zelf checken. Geboren omstreeks 1750 suggereert in elk geval dat de schrijver van dat stukje niet in het doop- en trouwboek van Kamerik heeft gezocht, anders had er wel een meer exacte datum gestaan.

////

Jos v. R.
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!