stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Voorouders van Maria Theresia Besieux

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik zou graag meer willen weten over de voorouders van Maria Theresia Besieux (Besu/Besuis/Busei/etc). Zij trouwde op 22-jarige leeftijd op 1 juli 1804 in Hoofdplaat (Zeeuws Vlaanderen) met Pieter Verdonk (47 jaar oud!, weduwnaar).

Maria Theresia wist niet waar ze was geboren, maar haar ouders waren Charles Alexander Besieux en Allegonde Josepha Cuvlier (Cuvelier?). In de acte van haar tweede huwelijk wordt de naam van haar moeder geschreven als 'Curie'. Van Charles Alexander kon ze niet vertellen waar en of hij uberhaupt overleden was. Haar moeder was overleden in een plaats welke ik niet helemaal goed kan lezen (zie onder). Er lijkt Bachoute/Bachante/Bachente te staan, maar het is erg onduidelijk. Bachoute ligt in Syrië en lijkt me niet erg waarschijnlijk. Bachant is een kleine plaats in Noord-Frankrijk, dus dat zou kunnen. Kan iemand hier wat van maken?

En weet iemand toevallig meer van de voorouders van Maria Theresia Besieux?

Met vriendelijke groet,

Jos

Jos v. R.

In de huwelijksakte (Hoofdplaat - 1.7.1804) staat dat Marie Therese Besuix in Hoofdplaat geboren is.

Althans volgens www.genlias.nl

G.Karssenberg

Het lijkt mij te zijn "Boekhoute", of zoals het tegenwoordig ook nog op de kaart staat Bouchaut.

Even ten zuiden van Hoofdplaat, op de belgisch-nederlandse grens, op het eind van de vroegere Braakman.

http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~noemeetjesland/meetjesland/ons_meetjesland/1971_3/oud_Boekhoute_1.htm

Sjoerd Wicherink

Beste G. Karssenberg,

Dat klopt, maar dit is niet uit de originele acte op te maken. Waarschijnlijk is in genlias de woonplaats, welke Hoofdplaat was, aangezien voor de geboorteplaats. Haar echtgenoot Pieter Verdonk is, in tegenstelling tot wat genlias vermeldt, ook niet geboren in Hoofdplaat, maar in Assenede volgens deze website http://verdonk.home.xs4all.nl/PG30/ah/ah.htm.

Bovendien staat in de acte van het tweede huwelijk van Maria Theresia met Henrij Joseph Seijts op 24 april 1846 expliciet vermeld dat zij een beëdigde verklaring heeft afgelegd over dat ze niet wist waar zij geboren was en dus geen geboorteacte kon overleggen.

Hieruit blijkt maar weer dat het goed is om altijd de originele acte te checken.

Groeten,

Jos

Jos v. R.

Beste Sjoerd,

Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Dit dorpje was me nog niet eerder opgevallen. Het ligt ook dichtbij Assenede, de geboorteplaats van haar echtgenoot Pieter Verdonk. Dus dat komt mooi overeen. Bedankt voor deze vertaling.

Groeten, Jos

Jos v. R.

Pauwel

Hallo Pauwel,

Dit moet inderdaad de plaats zijn waar de moeder van Maria Theresia is overleden. Helaas staan er zover ik heb kunnen vinden geen DTB of BS online van Boekhoute/Bouchaute. Ik wel een e-mail gestuurd naar het genealogisch centrum zeeland, aangezien ze daar klappers van de DTB schijnen te hebben. Maar dat is nog even afwachten.

Wat betreft de vader van Maria Theresia, heb ik inmiddels wel wat vage aanwijzingen dat de naam misschien ook geschreven kan worden als 'Baisieux'. Er wordt in elk geval in 1755 in Comines een kind gedoopt met de naam Charles Alexandre Baisieux. Maar ik heb nog geen link gevonden met de moeder van Maria Theresia.

Groeten, Jos

Jos v. R.

08-06-1755  

Charles Alexandre z.v.

Pierre Joseph BAISIEUX & Marie Rose GRAS  


16-11-1756

Augustin z.v.

Pierre Joseph BAISIEUX & Marie Rose GRAS  

  

28-10-1757

Marie Françoise d.v.

Pierre Joseph BAISIEUX & Marie Rose GRAS  

 

Table des Baptêmes à Comines de 1736 à 1792 [Comines = Komen]

http://amisdecomines.asso-web.com/uploaded/TABLE%20DES%20BAPT%C3%8AMES%20A%20COMINES%20DE%20173.pdf

 

In dezelfde lijst ook de naam Cuvelier.

Pauwel

Dat is inderdaad de charles alexandre die ik ook had gevonden. Maar of dit dezelfde is als de vader van Maria Theresia...? Het is elk geval een voornaam-achternaam combinatie die niet erg veel voorkomt en qua leeftijd zou het kunnen. Bovendien vond ik ook een overlijden op 03-01-1831 in Passendale van Isabella Decueninck, dochter van Aldegonde Josepha Cuvelier en Franciscus Deceuninck. Passendale (west-vlaanderen) ligt op zo'n 20 km afstand van Comines (Frans-Belgische grens). Is dit mogelijk een eerder huwelijk van Aldegonde Josepha Cuvelier en is ze later hertrouwd of had ze een relatie met Charles Alexander Baisieux? Maar ik kom eigenlijk niet veel verder met deze namen en de Belgische genealogische zoekmachines lijken toch een stuk minder overzichtelijk dan de Nederlandse. Als iemand toevallig nog tips heeft?

Jos v. R.

Soort akte: Overlijdensakte

Aktenummer: 65

Aktedatum: 1846

Gemeente: Hoofdplaat

Overlijdensdatum: 17-12-1846

Overlijdensplaats: Hoofdplaat

Overledene: Maria Theresia Besu

Geboorteplaats: Niet vermeld

Geslacht: Vrouwelijk

Burgerlijke staat: Gehuwd

Leeftijd: 64 jaar

Beroep: Werkvrouw

Partner: Henrij Josephus Seijts

Vader: N N

Moeder: N N

Toegangsnummer: 25 Burgerlijke Stand Zeeland (1796) 1811-1980

Inventarisnummer: HOO-O-1846

Opmerkingen: Eerder weduwe van Pieter Verdonck.

Prijs fotokopie: ? 5,00

Vindplaats: Zeeuws Archief

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-11565-9038-9?cc=1831469&wc=10706967

Pauwel

Pauwel

Op deze acten was ik ook uitgekomen, maar helaas geen aanwijzingen voor verdere familierelaties met Maria Theresia Besieux/Baisieux

Jos v. R.

Ik heb een naam gevonden, Aldegonde Joseph Cuvelier, geboren in Carvin Frankrijk, 27-02-1772, zijn heeft een zus die richting Namur Wallonie geboren is, overeenkomst?

http://gw.geneanet.org/pouka34?lang=en&p=aldegonde+joseph&n=cuvelier

vriendelijke groet,

Cas Willemsen

Cas Willemsen

Beste Cas,

Bedankt voor je suggestie. Dit is inderdaad vrijwel dezelfde naam als de moeder van Maria Theresia. Maria Theresia is echter rond 1782 geboren en dus denk ik niet dat deze Aldegonde Joseph dezelfde persoon is als de moeder van Maria Theresia. Maar het zou natuurlijk wel mogelijk kunnen zijn dat de moeder van Maria Theresia uit deze familie Cuvelier uit Carvin afkomstig. Ik kon echter in de stamboom, waar jij een link van plaatste, helaas niet nog een andere Aldegonde Josepha Cuvelier vinden die wat eerder geboren is dan 1772.

Ik heb overigens een tijdje geleden wel gevonden dat Maria Theresia geboren zou moeten zijn in de Waalse stad Bergen (Mons) of in de omgeving daarvan. Het spoor naar haar ouders lijkt dus in ieder geval wel te lopen richting zuid-Belgie en noord-Frankrijk.

Wel bedankt voor je meedenken!

Vriendelijke groeten,

Jos

Jos v. R.


Overigens vond ik in het Noord-Hollands archief, in een politieopdracht tot opsporing, verband met Bouchate. Hierin worden enkele vissers, waaronder Louis Charles Buijck (53), door huwelijk verbonden met de tak waarover deze discussie gaat, gezocht. Er is dan sprake van "Woonachtig in Bouchate België" het rapport is van 8-12-1878. Het plaatsje is ook bekend als "Waterdijk" . Er zijn meerdere familieleden afkomstig uit die omgeving. Er werd veel getrouwd in de directe omgeving. In mijn stamboomonderzoek.

groet,

Cas

Cas WillemsenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!