stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Kok, Antje

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben op zoek naar informatie over Antje Kok. Mijn over-overgrootvader Geert Kok wordt op 21 mei 1859 geboren in Groningen. De geboorteakte vermeldt dat Hendriekus Jouris (of Jonris?) oud  51 jaren controleur van het provinciaal Stads en Academisch ziekenhuis een kind van mannelijk geslacht, Geert,  aangeeft dat geboren is in voornoemd gesticht, van welk kind de moeder is Antje Kok, oud 28 jaren van beroep dienstmeid geboren te Bellingwolde wonende alhier ongehuwd. Getuigen zijn een klerk en een bediende (geen familie van Antje Kok).

Antje zou dus geboren moeten zijn in 1830 of 1831 in Bellingwolde, maar in die jaren is er geen Antje Kok in Bellingwolde geboren.

In het bevolkingsregister van de stad Groningen, periode 1860 - 1870, boekdeel 24, bladzijde 299 staat Geert bij het gezin ingeschreven van Jan Floris Staal (Genlias: timmerman; *1812 - †25/6/1871; getrouwd met Harmanna Coopman *14/9/1812 - †19/6/1864). Antje staat dan niet ingeschreven in Groningen.

Bij huwelijk van Geert op 16 december 1886 in Utrecht staat dat hij de natuurlijk niet erkende zoon is van Antje Kok, die dan al overleden is. De huwelijksbijlagen bevatten geen overlijdensakte van Antje. Op het certificaat van de Nationale Militie – inschrijvingsregister 1878 van de gemeente Scheemda -staat dat Geert militair is, “zoon van Antje Kok (overleden)”. Wellicht was Antje dus al voor 1878 overleden anders zeker voor 1886.

Ik heb nog gezocht naar een Antje Kok die bijvoorbeeld snel na de geboorte van Geert in Groningen zou kunnen zijn overleden – ze beviel immers in het ziekenhuis, maar dat levert niets op. De beide Antjes Kok uit die periode in Groningen overlijden resp. op een leeftijd van  12 jaar en 22 maanden. En de in Bellingwolde in 1831 geboren Trijntje Kok is het niet, ze overleed op 22-jarige leeftijd. Antje Kok - geboren te Wedde - die trouwt met Albert Buiter, is het ook niet: ze wordt 93 jaar.

Tja, wat is hier aan de hand? Wordt er expres een verkeerde naam, leeftijd of geboorteplaats opgegeven. Wat zegt het dat Antje in het ziekenhuis beviel, was ze daar wellicht wegens psychische problemen opgenomen? Zijn er nog archieven van dat ziekenhuis waar ik iets wijs uit zou kunnen worden? Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.

Met vriendelijke groet,

Guido Zuur

G.M. Zuur

Deze misschien:

Geboorte 15-01-1829   Bellingwolde     Kind Amske Kok Geslacht v     Vader Harm Geerds Kok Moeder Gepke Jans Kruze     Bron Geboorteregister Bellingwolde 1829
Aktenummer 6

Alhoewel ze trouwt in 1859, en ikl geen vermelding van een kind zie, ze is dan wel dienstmeid.

 

Huwelijk 28-07-1855   Oude Pekela     Bruidegom Christiaan Everhardus, timmerknecht Geboren Oude Pekela Vader Harmannus Everhardus, arbeider Moeder Michellina Jans Stirler     Bruid Amske Kok, dienstmeid Geboren Bellingwolde Vader Harm Geerds Kok, arbeider Moeder Gepke Jans Kruize     Bron Huwelijksregister Oude Pekela 1855
Aktenummer 16

 

Hier krijgt ze in elk geval een kind.

Geboorte 25-12-1861   Groningen     Kind Jan Everhardus Geslacht m     Vader Christiaan Everhardus Moeder Amske Kok     Bron Geboorteregister Groningen 1861
Aktenummer 1202

 

Overlijden 07-10-1864   Groningen     Overledene Amske Kok Geslacht v Leeftijd 34 jaar Geboorteplaats Bellingwolde     Vader Harm Geerts Kok Moeder Gepke Kruize Relatie Christiaan Everhardus     Bron Overlijdensregister Groningen 1864
Aktenummer 803

Had aangever Hendriekus Jouris misschien een hazelip,dat de ambtenaar ANTJE heeft verstaan? 

Bert de Jong

Die Amske lijkt me een mooie vondst. Heel goed mogelijk dat zij degene is die je zoekt.

niepoort

Ik denk ook dat het de juiste is.

Zie het bovengenoemde bevolkingsregister http://files.archieven.nl/5/f/1399/6613.djvu?djvuopts&toolbar=-save-print&print=no&save=no&menu=no pag. 299.

Op hetzelfde adres als Geert staat ook Jan Everhardus ingeschreven.

Het is wel vreemd dat de moeder als ongehuwde een kind kreeg terwijl ze al getrouwd was.

Christiaan Everhardus trouwt na het overlijden van Amske opnieuw:

Huwelijk 29-12-1866   Oude Pekela     Bruidegom Christiaan Everhardus, arbeider Geboren Oude Pekela Vader Harmannus Everhardus Moeder Michellina Jans Stirler     Bruid Trijntje Reinders Berghuis, arbeidster Geboren Midwolda Vader Koeno Beerends Berghuis, militair Moeder Trijntje Baltes Mattema     Bron Huwelijksregister Oude Pekela 1866
Aktenummer 44

http://www.allegroningers.nl/index.php?task=persoon_detail&option=com_genealogie&Itemid=54&akte_id=886220

joke andriessen

Hoe/waar is dit bevolkingsregister in te zien? Als ik op de link klik, kan ik het niet openen?

Monique

Monique .

Alle groningers

Mvg 

Elisabeth

Toch is het vreemd als er in 1855 een huwelijk is, dat er dan in 1859 een kind ter wereld komt zonder de achternaam van de vader.

Zou het misschien Aaltje Kok kunnen zijn?

Weliswaar wat jonger, maar ook in Bellingwolde geboren en dienstmeid:

Bron  Burgerlijke stand - Geboorte 
Archieflocatie  Groninger Archieven 
Algemeen  Gemeente: Bellingwolde
Aangiftedatum: 11-02-1833 
Kind Aaltje Kok 

Zij trouwt in 1860, er staat alleen geen erkenning van 1 kind bij:

Algemeen  Gemeente: Wedde
Soort akte: Huwelijksakte
Datum: 02-05-1860 
Bruidegom Heiko Froon 

Bruid Aaltje Kok
Geboorteplaats: Bellingwolde  

?

Monique

Het bevolkingsregister kun je vinden door in het zoekscherm bij de http://www.groningerarchieven.nl/ in te typen: bevolkingsregister Groningen.

Kies bij de resultaten deze: 1399 Gemeentebestuur van Groningen (1), 1816 - 1916

Daar zijn de scans te vinden.

Helaas geen index zodat je eigenlijk wel een straat of buurt moet weten.

Aaltje Kok heb ik ook bekeken.

Zij overlijdt pas hier:

Overlijden 19-11-1907   Winschoten     Overledene Aaltje Kok Geslacht v Leeftijd 74 jaar Geboorteplaats Bellingwolde     Vader Harm Christiaans Kok Moeder Rikste Jans Scholtens Relatie Heiko Froon     Bron Overlijdensregister Winschoten 1907
Aktenummer 140

 

En dat klopt niet met de andere gegevens.

joke andriessen

Beste reageerders op mijn zoektocht naar Antje Kok,

Eerst was ik wat sceptisch op de mogelijkheid dat Antje eigenlijk Amske heette, maar ondertussen denk ik dat dat toch moet kloppen. Vooral uit het feit dat Antje/Amske haar kind Geert bij de familie Staal onderbrengt en dat 2 jaar later haar kind Jan Everhardus ook bij de familie Staal blijkt te wonen, trok mij over de streep. Bij de geboorte van Jan Everhardus is Jan Floris Staal een van de aangevers en daar staat ook dat vader Christiaan Everhardus zeeman is (hij is dus kennelijk op zee als zijn zoon Jan geboren wordt). Een positieve aanwijzing vind ik verder dat de vader van Amske, Harm Geerds Kok heet en dat Antje/Amske Geert naar hem vernoemd zal hebben. En het vroege overlijden van Antje/Amske past ook goed in het plaatje.

Wat natuurlijk curieus blijft, is dat een vrouw tijdens haar huwelijk bij de bevalling opgeeft - of dat de controleur van het ziekenhuis zijn werk niet al te serieus nam, al dan niet gekweld door lichamelijke gebreken (hazelip;-) - dat zij ongehuwd is, haar leeftijd met 2 jaar verlaagt (28 i.p.v. 30) en daarmee haar kind haar eigen achternaam geeft (en een status die voor een kind niet helemaal prettig was in die tijd). Geert heeft bij zijn latere huwelijken en bij de Militieraad kennelijk steeds als moeder opgegeven Antje Kok en niet Amske. Maar misschien kon dat ook niet anders gezien de officiële geboorteakte. Wellicht dat het archief van de Rechtbank Groningen nog uitsluitsel kan geven over de status van Geert, omdat er waarchijnlijk na zijn geboorte eeen toeziend voogd moet zijn benoemd. Weet iemand of dat archief te raadplegen is?

In ieder geval ga ik er vanuit dat Antje Amske is en ik dank jullie allen hartelijk voor het dichten van het gapende gat in mijn stamboom. Mocht ik meer informatie vergaren over Amske dan zal ik het laten weten en mocht er nog iemand een aannemelijk verhaal hebben over je als gehuwde vrouw als ongehuwd uitgeven dan houd ik me aanbevolen.

Nogmaals dank, groet,

Guido Zuur

G.M. Zuur

Hier de overlijdensakte van Amske

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-15699-12792-67?cc=1831469&wc=10699805

Laats gewoond op het adres van de familie Staal.

joke andriessen


Dank je Joke,

Ik had de overlijdensakte al wel gedownload maar het was me niet opgevallen dat ze bij overlijden bij de familie Staal woonde, samen dus met haar zonen Geert en Jan (die overigens een jaar later overlijdt). Dit is nog een extra annwijzing dat Amske en Antje dezelfde zijn.

Groet,

Guido

G.M. ZuurPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!