stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Joannes Bemolt en Anna Maria Jansen Maastricht. 1733 en 1746



Profiel afbeelding

Wie kan mij hier meer over vertellen.

Joannes Bemolt en Anna Maria Janssens trouwen op 17-05-1733 in de Catharina kerk te Maastricht.

ID288530, Inv. 34 Aktnr. 64

Bij de geboorte van haar kinderen wordt zij genoemd, Maria Jansen, Anna Jansen, Anna Maria Jansen, de vader steeds Joannes Bemolt. Alle geboren voor 1746 te Maastricht.

Ik vind een volgend huwelijk van de zelfde personen op 20-2-1746 ook in de Catharina kerk te Maastricht

ID 2888474, Inv. 34 Aktnr. 151

Zij worden daar Joannes Bemolt en Maria Jansen genoemd. Hoe kan dit?

Na deze datum heb ik geen kinderen meer kunnen vinden.

Welke religie heeft de Catharine kerk?

Lida Soeting

A soeting - 10 sep 2012 - 14:32

Goedemiddag,

Dit is misschien de informatie over Catharina kerk die u zoekt.

http://www.ppsimons.nl/stamboom/maastricht/verdwenenkerken.htm

 

  • St. Catharinakerkje en hospitaal. Stond op de houtmarkt, d.w.z. het deel van de markt welk voor de eerste omwalling buiten de stad lag. (De markt is door de eerste omwalling in tweeën gedeeld en bleef dat tot in de 17e eeuw de lakenhal werd afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe stadhuis) Zo had je twee markthelften, de gewone markt en de houtmarkt). Toen de Matthiaskerk in de Bosstraat aan de protestanten werd toegewezen kreeg de Catharinakapel de bestemming van parochiekerk voor de Roomsen. In de korte periode dat Lodewijk XIV heerser was van Maastricht (1673-1678) kregen de katholieken hun kerken terug en was er slechts een kerk voor de protestanten. Ondanks alle protesten moesten nu de voormalige leden van de Waalse, Lutherse en Gereformeerde kerk zich 5 jaar behelpen met de Catharinakapel. In 1678 werd de toestand van 1632-1673 hersteld. Uiteindelijk begin 19e eeuw werd de Matthiaskerk weer teruggegeven aan de katholieken. Nu werd de Catharinakerk omgevormd tot schuur, later werd het een bakkerij. (Op de plaats van Markt 28).

 

Op deze site staat nog meer informatie over de Sint Matthiaskerk en Sint Catharinakapel;

http://www.mestreechtersteerke.nl/pagstmathiaskerk.htm

Met vriendelijke groet, Dimphy

Dimphy - 10 sep 2012 - 15:35

Weten doe ik het natuurlijk ook niet maar de namen Anna en Maria al dan niet in combinatie met elkaar komen natuurlijk ontzettend veel voor evenals de naam Janssen(s).

Het lijkt me dus goed mogelijk dat hij eerst getrouwd was met een Anna Maria en later met een Maria die dan 'toevallig' allebei Janssen(s) heetten, wellicht een weduwe die op latere leeftijd hertrouwde. Je zou dan het overlijden van zijn eerste vrouw moeten zien te vinden voor het huwelijk van 1746 en wellicht info in een Rechterlijk/Notarieel archief of momberkamer of hoe het  daar ter plaatse ook moge heten om de belangen van de onmondige kinderen te administreren.

Annemarie57 - 10 sep 2012 - 15:47

Staat er bij dat tweede huwelijk niets vermeld over zijn status (j.m., wed. van)?

niepoort - 10 sep 2012 - 16:20

Nee er staat niets dergelijks bij.

Lida

A soeting - 10 sep 2012 - 20:05

m.b.t. de naam van de vader; deze verandert ook.

Doop 13-03-1736 Maria Gertrudis Bemoldt (getuigen; Gerardt B......, Gertrudis van Doesbergh)

Doop 02-10-1740 Joanna Bemol (getuigen; Guil. Molmans, Catharina van de Dousborgh)

Overlijden 21-11-1806 Anna Marie Bemolt; vader Jean Bemolt, moeder Nn, Nn., Partner Michel Verheugen.

Verder ben ik nog Bemolf, Bémol en Bemolle tegen gekomen bij de kinderen.

Dimphy - 10 sep 2012 - 21:24

Misschien niet op deze familie van toepassing, maar er bestaan ook varianten van de naam die met Bie.... beginnen.

niepoort - 11 sep 2012 - 11:23


Een heel veel latere reactie dan de discussie van 4 jaar geleden. Anna Maria Bemolt is een verre voormoeder van mij. Ze was getrouwd met Michel / Michiel/ Michael Verheugen ( van deze familienaam heb ik bij deze generatie wel 10 schrijfwijzen gevonden). Ik vermoed dat ze een nichtje is geweest want haar vaders naam is Andreas en ook een keer Jean. Maar de vernoeming Anna Maria is opvallend. De familienaam van haar is eveneens wel op 10 manieren geschreven, hieronder die welke ik zelf gevonden heb. Haar man Michiel is in 2 jaren overleden met een tijdsverschil van 4 jaar, dat geeft aan dat het af en toe een beetje een rommeltje is met de registratie ( wellicht bij het overnemen van handgeschreven gegevens naar digitale vorm), dat leidt ook zo vaak tot allerlei naamsverschrijvingen omdat de monniken die de oorspronkelijke registers schreven vaak ook halve analfabeten waren en zeker degenen die ze registreerden, of over een tamelijk belabberd handschrift beschikten.

Ik hou het op een verkeerd overgenomen register ( gegevens verwisseling) of 2 neven die allebei trouwden met een bijna gelijk genoemde vrouw. Want aan de familie Bemolt c.s. geen gebrek in die tijd in Maastricht.

 

Anna Maria Bemolt ( Bemolle, Bemont, Bunole, Bunde,

Benrolt, Beemolt, Benolt, Bemeoldt, Bemoldt)

*1738 + 1806

Succes!

 

marie-josé verheugen 

Marie-José Verheugen - 20 nov 2016 - 19:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu