stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Informatie gezocht over Lucas Renders en Lucia Verheyden uit Mierlo (rondom 1700)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ben nieuw op dit forum dus hoop dat ik mijn vraag op je juiste wijze stel. Ik ben op zoek naar informatie over mijn voorvader Lucas Renders. Hij heeft tot zijn dood op 21 juni 1701 gewoond in Mierlo. Op zijn overlijdensakte staat vermeld dat hij 42 jaar was, wat zou betekenen dat hij ca. 1659 is geboren. Onduidelijk is op welke datum en in welke plaats hij is geboren en wie zijn ouders zijn. Hij is op 21 oktober 1685 te Mierlo getrouwd met Lucia Verheyden. Lucia is te Mierlo gedoopt op 21 april 1664 als 9de kind van Henricus Judocus Verheyden. Onduidelijk is wanneer en waar zij is overleden. Lucas en Lucia hebben voorzover bekend 3 kinderen gekregen:

1. Reijnerus

2. Henrica

3. Johannes

Rond dezelfde periode leefde er ook ene Jobus Renders in Mierlo, die op 25 november 1686 is getrouwd met Angela van Laerhoven. Ook dit stel heeft hun eerste zoon Reijnerus genoemd. Jobus is te Mierlo overleden op 19 januari 1723. Zijn akte vermeldt dat hij ca. 70 jaar is wat zou betekenen dat hij ca. 1653 is geboren en dus een broer van Lucas zou kunnen zijn. Maar ook hier is de datum en plaats van geboorte niet te achterhalen.

In ieder geval is het vrij zeker dat Lucas en Jobus familie zijn van elkaar. Ze zijn getuigen bij de dopen van hun kinderen en gebruiken dezelfde achternaam Renders/Reynders en dezelfde aliassen Smits of Smets. Maar beiden hebben voor hun huwelijk geen aantoonbaar verleden in Mierlo. Wel zijn ze separaat van elkaar een paar keer als doopgetuigen bij familie in Nuenen opgetreden.

Heel benieuwd of er iemand is die mij kan helpen aan meer informatie over deze mensen. Alvast dank!

Hartelijke groet,

Marion

MR

De vader van Jobus en Lucas zal dus een Reijnerus zijn. Heb je ook namen van de dochters die deze beide broers kregen om hieruit de naam van hun moeder af te leiden? Misschien is het handig hier van beiden de kinderen en doopgetuigen te geven en, voor zover bekend, de namen van de moeders van de kant van hun echtgenotes

Kan het zijn dat Mierlo rond 1650 nog helemaal niet digitaal te raadplegen is?

niepoort

In Nuenen treedt 1660 een Lucas Reynders als doopgetuige op. Dat is natuurlijk niet de gezochte Lucas, maar het zou evt. zijn grootvader kunnen zijn.

niepoort

Ik vermoed dat dit de ouders zijn, zij hebben een zoon Job en een zoon SImon (er is een Simon doopgetuige bij een kind van Job), de doop van Lucas helaas niet gevonden:

Het patroniem bij het kind klopt natuurlijk niet, dat is een bug in de Digitale Stamboom:

 

Dopeling Job Wouters Vader Reynerus Wouters Moeder Heylwigis Getuige Jan Janssen   Johanna Peters  Plaats Mierlo Datum doop 02-09-1647

Dopeling Simon Wouters Vader Reynder Wouters Moeder Heylwigis Getuige Johannes Henricus   Beelken Dircx  Plaats Mierlo Datum doop 27-04-1650  

 

En mogelijk is dit dan het overlijden van hun vader hetgeen de naam Smits zou verklaren:

 

Overledene Reynerus Gualterus   Plaats Mierlo Aktedatum overlijden 30-05-1667      Opmerkingen faber ferrario    DTB Mierlo inv.nr. 65.2 , folio 130v 

Annemarie57

Beste Niepoort,

Vermoed inderdaad zelf ook dat de vader van Lucas en Jobus Renerus heet, maar gezien de namen van hun dochters zouden zij misschien een andere moeder kunnen hebben. V.w.b. je vraag, onderstaand alle kinderen en de resp. doopgetuigen, waarbij het mij opviel dat bij de dopen van beide eerste zonen niet de ouders van Lucas en Jobus als doopgetuigen hebben opgetreden, waarmee ik de conclusie heb getrokken dat die of al overleden waren of te ver weg woonden; deel jij die visie?

 

De kinderen van Lucas Renders:   1. Reijnerus gt. Petronella van Santfoort (Lucia's moeder) en Jobus Renders 2. Henrica gt. Arnoldus Verheyden en Elisabetha Goris 3. Johannes gt. Maria Janssen en Johannes van der Cruycen   Lucas is in juni 1701 jong overleden aan 'hoge koorts' en Lucia (dan 36) is dus met 2 jonge kinderen van 10 en 13 jaar achter gebleven (zoon Reijnerus was toen al overleden); daarna verdwijnen zij uit beeld. Met dienverstande dat Henrica in 1707 in Mierlo is getrouwd Gregorius Hendricus van Eyck en de conclusie dus getrokken kan worden dat zij daar na de dood van haar vader is blijven wonen en gezien haar nauwe banden met Jobus Renders zou het zomaar kunnen zijn dat zij door dat gezin is opgevangen temeer daar Jobus zijn vrouw Angela ook in 1701 (augustus) aan 'hoge koorts' is overleden. Zoon Johannes duikt in 1708 op in Asten en Helmond. Maar Lucia blijft verder buiten beeld op hun huwelijken en bij de dopen van hun kinderen hoewel zij in 1712 (dan 48) te Mierlo wel wordt vermeld als echtgenote op de overlijdensakte van Judocus Goorts (Gregorius) van Laerhoven (dan 70 jaar). Er is echter vooralsnog geen trouwakte van hen te vinden.    Dan nog even de kinderen van Jobus Renders met hun doopgetuigen:   1. Renerus gt. Simon Renders en Helena van Laerhoven 2. Symon gt. Franciscus van Laerhoven en Helena Janssen 3. Nicolaus gt. Franciscus van Laerhoven en Sybilla Janssen 4. Johannes gt. Lucas Renders en Angela Matthias van Cuylenborch 5. Helena gt. Matthias van Cuylenborch en Henrica Lucas Renders 6. Helena gt. Franciscus Pauwels Venne en Henrica Lucas Renders 7. Mathias gt. Arnoldus Thysen van Cuylenborch en Anna Verkuylen

 

Het zou zeker kunnen zijn dat Mierlo rond 1650 nog niet digitaal te raadplegen is; heb ik eigenlijk niet aan gedacht maar is een mogelijkheid die wat gaten in de geschiedenis van deze mensen zou verklaren.

Tenslotte; het optreden van ene Lucas Renders bij de doop van de tweeling van Joannes Renders in Nuenen was mij bekend. Aangezien zowel Lucas als Jobus regelmatig in Nuenen zijn geweest, vermoed ik eerlijk gezegd dat er hier wel sprake is van een familierelatie en sterker nog; het zou 'm ook zomaar eens kunnen zijn. Wel heel jong dan maar ik weet inmiddels dat het niet ongebruikelijk was om kinderen als getuigen op te laten treden ingeval de vader van de vader niet meer in beeld is. Het zou dus kunnen dat deze Joannes zijn broer is.

Hoop dat je nog iets vindt dat mij verder kan helpen. Voor nu in ieder geval dank voor al je hulp.

MR

Hallo Marion, welkom op dit form.

 

Het lijkt er inderdaad op dat Jobus en Lucas broers zijn met vader  Reijnerus.

 

Hier zijn de kinderen van Jobus (bron

http://isis.rhc-eindhoven.nl/Sisis.dll/vondsten?groep=1&achternaam=&voornaam=&patroniem=&plaats=&datum=&soort=&woord=   )

 

Gedoopt Mierlo rk 10-11-1687
Renerus
Zoon van
Job Renders
Angla van Laerhoven
Peter: Symon Reinders (broer van Job?)
Meter: Helena van Laerhoven (zus van Angla?)
Bron: HIC Helmond DTB Mierlo nr. 1 folio 128

 

 Gedoopt Mierlo rk 28-11-1689
Symon
Zoon van
Job Renders
Angla van Laerhooven
Peter: Franciscus van Laerhooven (vader van Angla)
Meter: Helena Janssen
Bron: HIC Helmond DTB Mierlo nr. 1 folio 132

 

Gedoopt Mierlo rk 09-12-1691
Nicolaus
Zoon van
Jobus Renders
Engelgardis van Laerhoeven
Peter: Franciscus van Laerhoeven (vader van Engelgardis / Angela)
Meter: Sybilla Janssen
Bron: HIC Helmond DTB Mierlo nr. 1 folio 136

 

Gedoopt Mierlo rk 16-07-1694
Johannes
Zoon van
Jobus Reynerus Smits (vader van Jobus is dus Reynerus)
Angela Franciscus van Laerhoven
Peter: Lucas Smits
Meter: Angela Matthias van Cuylenborch (haar broer Henricus was getrouwd met Catharina Verheyen – zus van Lucia)
Bron: BA DTB Mierlo nr. 1 folio 1v

 

Gedoopt Mierlo rk 25-10-1696
Helena
Dochter van
Jobus Reynders
Angela Franciscus van Laerhoven
Peter: Matthias van Cuylenborch (vader van Angela Matthias van Cuylenborch)
Meter: Henrica Luycas Reynders (dochter van Lucas)
Bron: BA DTB Mierlo nr. 1 folio 5v

 

Gedoopt Mierlo rk 17-01-1698
Helena
Dochter van
Jobus Reynders
Angela Franck Claessen van Laerhoven
Peter: Franciscus Pauwels Venne (getrouwd met Helena Franciscus van Laerhoven, zus van Angela)
Meter: Hendrina Luycas
Bron: BA DTB Mierlo nr. 1 folio 7v

 

Gedoopt Mierlo rk 30-12-1700
Matthias
Zoon van
Jobus Reynders
Angela Franciscus van Laerhoven
Peter: Arnoldus Thysen van Cuylenborch (vermoedelijk broer van Henricus en Angela Mathias van Cuylenborgh, ervan uitgaande dat Matthias en Thysen hetzelfde is)
Meter: Anna Verkuylen
Bron: BA DTB Mierlo nr. 1 folio 11

 

 

Kinderen van Lucas:

 

Gedoopt Mierlo rk 21-03-1686
Renerus
Zoon van
Lucas Renders
Lucia Verheyen
Peter: Jobus Renders (vermoedelijk de broer van Lucas)
Meter: Petronilla van Santfort (moeder van Lucia)
Bron: HIC Helmond DTB Mierlo nr. 1 folio 125

 

Gedoopt Mierlo rk 26-04-1688
Henrica
Dochter van
Luca Renders
Lucia Verheyen
Peter: Arnoldus Verheyen (broer van Lucia)
Meter: Elizabetha Goris (vermoedelijk Elizabetha Gregorius van Laerhoven)
Bron: HIC Helmond DTB Mierlo nr. 1 folio 129

 

Gedoopt Mierlo rk 09-01-1691
Johannes
Zoon van
Lucas Renders
Lucia Verheyen
Peter: Johannes v.d. Cruycen (getrouwd met Johanna Verheyen, zus van Lucia)
Meter: Maria Janssen
Bron: HIC Helmond DTB Mierlo nr. 1 folio 134v

 

(deze kinderen had je natuurlijk al, maar zo hebben we alles goed op een rijtje).

 

Volgens www.meertens.knaw.nl/  (een site met informatie over de afkomst van namen) wordt de naam Reynders ook in verband gebracht met de alias Caris:

Caris alias Reijnders (y)

verklaring:

Deze dubbele naam met het tussenvoegsel 'alias' is in de 17de eeuw in Weert ontstaan als 'Reynders alias Caris' en vervolgens in de 18de eeuw in Maaseik omgedraaid tot Caris alias Reynders, welke vorm tot heden behouden is geble-ven. Misschien is de naam Caris, die in Weert veel voorkomt, via een vrouwelijke lijn in de familie gekomen.

Naamsvermeldingen en literatuurreferenties:

• Stamreeks: Mr. Wilhelmus Reynders (Weert 1605?-voor 1664); vader van Mr. Reinerus Reynders alias Caris (Weert 1635-1695); vader van Mr. Jacobus Reyn-ders alias Caris (Weert 1668-na 1717); vader van Ludovicos Caris alias Reynders (Karis) (Weert 1714-Maaseik 1797), enz. De naamvorm Caris alias Reynders werd voor het eerst in de huwelijksakte van Ludovicus in 1752 te Maaseik geat-testeerd [Informant: Adeline Caris alias Reynders te Mortsel B. (felici-ty@be.packardbell.be), 29-1-2000; website: http://www.my-ged.com/caris/].

Bij de volkstelling in 1947 komt de naam nog slechts 1x voor in Noord-Brabant.

 

Geen idee of Reinerus Reynders uit deze stamreeks je voorouder is; de jaartallen passen in ieder geval wél.

 

Stamboom Lucia Verheyden: http://www.vijn-vanhout.nl/pgbernart/pgbernart.htm

 

 

Bert

Beste Annemarie,

Wow, dit geeft een nieuwe impuls. Dank je wel. Die alias Smits kon ik in eerste instantie ook niet verklaren maar volgens iemand bij het BHIC zou dit kunnen betekenen dat beide heren te Mierlo het beroep van smid hebben gehad. Maar jouw suggestie kan natuurlijk ook; ik ga er even induiken v.w.b. Jobus, in de hoop dat ik dan ergens tegen Lucas aanloop. Dank!

MR

Een faber ferrario was een [ijzer] smid....

Annemarie57

Van Mierlo is een uitgebreid archief van de Schepenbank 17 eeuw zo te zien, alleen nog niet online te raadplegen.

Zie inventaris:

http://www.rhc-eindhoven.nl/upload/File/A-3141.pdf

Annemarie57

Jeetje jongens, wat is dit leuk en wat helpen jullie mij verder op weg. Bert; onwijs dank voor je info. Een heleboel al bekend maar niet die link naar Reynders/Caris in Weert. En Annemarie; als faber ferrario ijzersmid betekent zou dit ook een hele nuttige link zijn richting het verhaal van Wouters. Grappig alleen dat die Lucas maar niet te vinden is terwijl hij toch voor die tijd bepaald geen gangbare naam heeft. Ik heb in ieder geval weer aanknopingspunten om verder te zoeken. Dank allen!

MR

Op familysearch.org staan veel dtb registers uit de 17e eeuw van Mierlo online, heb Lucas daar alleen nog niet kunnen vinden, wellicht is hij ergens anders geboren?

Richard Rosendal

Hoi Richard;

Dank voor de tip; ga ik zeker raadplegen. Die Lucas is maar niet te vinden terwijl zijn voornaam toch in Nederland in die tijd niet heel gebruikelijk is dus mijn vermoeden is inderdaad dat hij niet in Mierlo geboren is. En ik twijfel zelfs sterk aan Ned. omdat hij simpelweg voor zijn huwelijk in Mierlo geen verleden lijkt te hebben net zoals genoemde Jobus. Heb mij wel eens laten vertellen dat Re(y)nders ook een naam is die in Vlaams en Waals Brabant/Belgie heel veel voorkomt, daar waar Reijnders weer meer zijn oorsprong kent in Limburg. Dus het zou zo maar kunnen dat zijn roots niet in Ned. maar in Belgie liggen. En als Jobus daadwerkelijk familie van hem is zou dit mogelijk ook verklaren waarom hij zich Jobus noemt terwijl de rest van Ned. zich in die tijd Jacob(us) noemde. Misschien 2 Belgen op avontuur in Mierlo? Maar goed, voorlopig blijf ik nog druk verder zoeken; Lucas' zijn geboorte moet toch ergens geregistreerd staan. Misschien dat de tip van Annemarie van het Schepenbankregister van Mierlo in dit kader uitkomst biedt. Dank voor het meezoeken allemaal!

MR

Mijn bovenstaande bericht van 12:20 heb ik uitgebreid met informatie over de getuigen.

Daar komt vooralsnog geen nieuwe informatie uit.

En volgens Meertens komt Reynders alias Caris (ook) uit België: Maaseik (Belgisch Limburg) en Mortsel (Belgische provincie Antwerpen)

Bert

In die tijd waren de grenzen tussen Nederland en België nog niet gevormd zoals nu. Verhuizen van het ene dorp naar een nabijgelegen dorp kan in de huidige tijd betekenen dat er 'opeens' een grens tussenligt.... maar ook kunnen ze uit Noord-Limburg zijn gekomen of wellicht gewoon uit een plaats in de buurt waarvan de gegevens nog niet gedigitaliseerd zijn òf wellicht 'gewoon' verloren zijn gegaan. Niet van alle plaatsen zijn de kerkboeken bewaard gebleven.

Het huwelijk van Reyner Woutersz. en Heilwig (Helena?) heb ik ook niet kunnen vinden. Wellicht zijn ze dus van elders gekomen en is Lucas als klein kind met hen meegekomen van elders. Dan zijn alleen Job en Simon in Mierlo geboren/gedoopt. De naam Lucas is weliswaar zeldzamer dan Jan of Piet maar komt  ook in de Noordelijk Nederlanden toch wel regelmatig voor, dus dat zegt niet zoveel. 

Job/Jop is in principe niet hetzelfde als Jacobus al worden ze wel eens door elkaar gebruikt.

Annemarie57


Aangezien faber = smid, wordt plotseling dit ook interessant:

 

Dopeling Joanna Joannes Vader Joannes Janssen Moeder Maria   Lucas Fabri   Plaats Eersel Datum doop 07-11-1643

niepoortPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!