stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gegevens Rika Homan geb. Reinders

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

L.S.,

Rika Reinders is geboren op 10/4/1891 te Voorst. Op 5/10/1910 trouwde zij in Arnhem met Theodorus Homan, geboren op 28/11/1883 te Heteren. Hun eerste kind, Wouter, is geboren te Arnhem op 11/8/1911 te Arnhem.

In of omstreeks 1927 verliet Rika Homan-Reinders haar gezin en voegde zich bij een groep pinkstergelovigen onder leiding van een zekere Johannes Orsel.

Orsel is geboren op 23/2/1877 te Nieuwe Pekela, getrouwd op 12/9/1896 te Nieuwe Pekela met Janna Dol en van haar gescheiden op 6/6/1928 te Nieuwe Pekela. 

Rika Homan-Reinders fungeerde als een soort 'profetes' van de groep gelovigen om Orsel.

Orsel trouwde voor de tweede keer, 70 jaar oud, op 27/8/1947 te Rotterdam met de 36 jaar jongere(!) Pietje van Gent. Hij overleed op 9/5/1949 te Rotterdam.

Op de website www.geheugenvannederland.nl zijn via de zoektermen "Johannes Orsel" en "Broeder Orsel" een aantal foto's van Orsel en zijn volgelingen te vinden. De groep noemde/noemt zich "Gemeente des Heeren", en enkele door Orsel gestichte gemeenten bestaan nog steeds, zie http://www.gemeentedesheeren.nl/adressenindex.htm .

Mijn vragen over Rika Homan-Reinders zijn:

- Welke kinderen zijn er nog meer geboren uit het huwelijk Homan-Reinders?

- Is Rika Reinders officieel gescheiden van Theodorus Homan? Zo ja: wanneer en waar?

- Wanneer en waar is Rika Reinders overleden?

Bij voorbaat dank voor jullie hulp,

groeten,

Edwin

Edwin Diersmann

Elisabeth

Ja, dat was mij inderdaad ook opgevallen.

Is het feit dat er geen latere notitie van een scheiding op de huwelijksakte te vinden is, waterdicht bewijs dat er dus geen officiële scheiding tussen Theodorus Homan en Rika Reinders is uitgesproken?

Edwin Diersmann

Ik denk dat er geen off. echt.scheiding is uitgesproken.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet weet na hoeveel jaar dit openbaar gemaakt wordt.

Misschien weet iemand  anders dit?

In 1933 noemde zij zich nog Reinders Homan

Mvg

Elisabeth

Rika leefde vanaf ong. 1927 samen met enkele van haar kinderen aan boord van het evangelisatieschip 'Immanuël'. Bleven de andere kinderen bij haar man? Dat Bijbelschip van de Gemeente des Heeren voer tussen 1927 en 1935 door heel Nederland.

Rika Homan-Reinders was als profetes de rechterhand van de leider Johannes Orsel. Zij beantwoordde ook alle correspondentie uit het land. Hoe is het daarna met haar gegaan? Bleef zij na 1935 bij Orsel en de Gemeente des Heeren of keerde zij na deze periode terug naar haar man Theodorus Homan? Of is zij ook in de veertiger en vijftiger jaren van betekenis geweest voor de Gemeente des Heeren? Wanneer en waar is zij overleden?

J.A. de Boer

Via het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag heb ik de persoonskaarten opgevraagd van Rika Reinders en haar man Theodorus Homan. Dit in verband met het gegeven dat Rika Homan-Reinders de eerste profetes was in de zelfstandige geloofsgemeenschap de Gemeente des Heeren (vanaf ongeveer 1927). Dit leverde het volgende resultaat op:

·        Rika Reinders is geboren op 10 april 1891 te Voorst.

 • Theodorus Homan is geboren op 28 november 1883 te Heteren.
 • Zij zijn getrouwd op 5 oktober 1910 te Arnhem.
 • Hun kinderen zijn: 1. Wouter Homan, geb. 11 augustus 1911 te Arnhem, 2. Naatja Frederica, geb. 6 maart 1914 te Arnhem en Johanna Elisabeth 18 juli 1923 te Arnhem.
 • Rika Reinders woonde op 15 juli 1935 in de gemeente Haarlem: Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Zijkanaal F a/b Woonschip ‘Immanuël’ (het evangelisatieschip van Johannes Orsel van de Gemeente des Heeren).
 • Theodorus Homan woonde in die tijd op de Vijfzinnenstraat 73 te Arnhem.
 • Rika keerde op 30 juli 1936 terug naar Arnhem, Graaf Lodewijkstraat 50 en Theodorus is op dat adres ingeschreven op 5 augustus 1936.
 • Het echtpaar Homan-Reinders woonde daarna:
  -29 juli 1937 Jac. Cremerstraat 69, Arnhem.
  -15 augustus 1938 Verhuellstraat 12, Arnhem.
  -13 febr. 1939 Schuttersbergweg 124, Arnhem.
  -11 sept. 1950 J. Cremerstraat 96, Arnhem.
 • Verhuizing echtpaar naar Apeldoorn:
  -18 oktober 1963 Emmalaan 26, Apeldoorn.
  -12 mei 1970 Ugchelsegrenswegweg 85, Apeldoorn.
  -29 januari 1971 Bas Backerlaan 20, Apeldoorn.
  Opmerking: van de bovenstaande adressen zijn de Emmalaan en de Bas Backerlaan vlakbij de toenmalige vergaderplaats van de Gemeente des Heeren, Koninginnelaan 57, Apeldoorn (hun tegenwoordige zaal van samenkomst is in het gebouw ‘Licht en Leven’, Troelstralaan 1, Apeldoorn) evenals onderstaand de Loolaan.

·        Overlijden Theodorus Homan op 16 oktober 1972 te Apeldoorn.

·        Rika Homan-Reinders:
-16 april 1974 Loolaan 48-50, Apeldoorn.
-2 maart 1976 Zr. Meyboomlaan 10, Apeldoorn (opmerking: dit is een verpleegtehuis).
-Overlijden Rika Homan-Reinders op 7 november 1977 te Apeldoorn (86 jaar).
  Openstaande vragen:
Functioneerde het echtpaar Homan-Reinders (of zr. Rika Homan-Reinders alleen) in de Arnhemse periode (1936-1963) en de Apeldoornse tijd (1963-1977) nog steeds in de Gemeente des Heeren te Apeldoorn? (of misschien vanuit Arnhem in de toen nog bestaande Gemeente des Heeren te Rhenen en zijn ze later verhuisd om dichtbij de Gemeente des Heeren in Apeldoorn te zitten). De daaraan gekoppelde vraag is of zij in na de begintijd met de schepen van de Gemeente des Heeren nog altijd als profetes is blijven functioneren? Tenslotte: Is zij in 1977 vanuit de Gemeente des Heeren begraven of had zij (veel) eerder deze gemeenschap verlaten?
Wie kan hier opheldering over verschaffen?
Een paar opmerkingen mijnerzijds: omdat het huwelijk van zuster Rika Homan-Reinders met haar man Theodorus Homan intact is gebleven, zou men de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat Johannes Orsel en zij aan boord van het Bijbelschip ‘Immanuël’ slechts als ‘broer en zus’ hebben samen geleefd. Het is ook goed mogelijk dat Rika Homan-Reinders in de tijd op het evangelisatieschip ‘Immanuël’ (1927-1936) contact met haar man Theodorus in Arnhem heeft onderhouden. Tenslotte: de jongste dochter van Rika, Johanna Elisabeth Homan, ligt begraven op de begraafplaats Moscowa te Arnhem (81 jaar geworden: 18-07-1923 tot 24-07-2004).

Jildert de Boer

   

J.A. de Boer

Van de secretaris van de Vergadering van voorgangers in de Gemeente des Heeren ontving ik het bericht dat Rika Homan-Reinders met het verlaten van de evangelisatieschepen te Halfweg medio 1936 tevens de geloofsgemeenschap Gemeente des Heeren verlaten heeft. Het blijft gissen naar haar motieven om dat te doen. Mogelijk is zij teleurgesteld geraakt in de beweging of in de leider Johannes Orsel. Kan iemand daar meer over vertellen?

J.A. de Boer


Op basis van de hiervoor verstrekte gegevens, zoals geboortedatum, woonadressen, e.d. kom ik tot de conclusie dat hier naar alle waarschijnlijkheid sprake is van de stamboom van mijn grootvader Wouter Homan, zoon van Theodorus en Rika Homan. Mijn grootvader, Wouter Homan, is in 1983 overleden en zijn twee dochters, Theodora (1935-1991), mijn moeder en mijn tante Rikie (1941-2015), zijn inmiddels ook overleden. Ik wist niet goed de achtergrond van de problematische relatie van mijn grootvader met zijn moeder (Rika), maar nu ik het verhaal hiervoor lees, kan ik mij daar een beter begrip van maken.

Ik heb mijn overgrootouders ooit in Apeldoorn ontmoet toen ze al hoog bejaard waren, maar heb slechts vage herinneringen aan dat bezoek. Tevens kan ik mij nog iets herineeren van de begrafenis van mijn overgrootvader in 1972.

Mocht er nog meer bekend zijn omtrent andere familie relaties dan zou ik het op prijs stellen als ik daarover bericht zou krijgen.

Wout FornaraPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!