stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Fonds Clara van Sparwoude



Profiel afbeelding

Clara Jansdr. van Sparwoude had zelf geen kinderen, maar de moeder van Clara had een zus Machteld Willemsdr. waar U een nakomeling van bent.

Gr.
Everardus

Everardus Rollema - 3 feb 2019 - 12:08

Alida en Clara hebben in 1927 nog een laatste uitkering mogen ontvangen i.v.m. het opheffen van het Fonds.

Gr.
Everardus

Everardus Rollema - 3 feb 2019 - 12:29

Geachte mijnheer Rollema,

Hartelijk dank voor uw snelle reactie!

Mvg. Mees

Mees van de Lagemaat - 3 feb 2019 - 12:39

Clara van Sparwoude heeft geërfd van haar broer Willem Jansz, priester in Delft. Waar vind ik de boedelscheiding van deze nalatenschap?

Idem van haar echtgenoot Arend van der Meer. Waar kan ik de boedelscheiding vinden van zijn nalatenschap?

Ik stel deze vragen vanwege onroerend goed in Voorschoten in de nalatenschap van beide heren.

Jacques Duivenvoorden - 5 feb 2019 - 11:49

Ik weet wel dat Arent van der Meer namens zijn schoonzus Maritgen Jansdr. (weduwe Cornelis Jans Mesmaecker) is opgetreden ORA Voorshoten in de 16e eeuw.

Twee akten. Zie afschrijvingen ORA Voorschoten door de heer H.J. van der Waag in Hogenda. (de 2 akten was me daarvoor al bekend)

Ik heb me verder niet verdiept in de nalatenschap van Willem Jansz. en Arent Vranckensz. van der Meer oftewel ben ik ze niet tegen gekomen.

Ook niet in de publicaties in de Nederlandsche Leeuw van Drs. Jacobs in de jaren 60 van de vorige eeuw.

Wel een akte (1e bladzijde akte), ik weet niet of die U bekend is uit 1597 (Stadsarchief Delft) 

http://collectie-delft.nl/bladeren-door-bronnen/q/text/Kamerboek?sort=register_deelnummer&direction=asc fol. 87 t/m 95

inv.nr. 45 v/a afbeelding 90

Gr.
Everardus

Everardus Rollema - 5 feb 2019 - 13:03 (laatst bijgewerkt 5 feb 2019 — 13:26 door auteur)

Voorschoten 100e penning 1557:

Soll Cornelis Willemsz van Rijn schoudt van Voorschoten bruijckt VI margen lants erffpacht van mr. Willem priester tot Delft.

Soll Idem bruijct noch I margen landts huijrwaer van mr. Willem priester tot Delft leggende ande oostzijde vant erffpacht landt voorschreeve

Voorschoten 100e penning 1570:

Cornelis Willemsz van Rijn scout bruijct VI margen lants erfpacht van Mr Aernt secretaris tot Delft ende geeft van pacht tjaers XII pond

Idem bruijct I marghen lants in huijr van mr. Aernt voorschreeve tsjaers voor II gulden X stuijvers

Bron: Gemeentearchief Voorschoten, Rechterlijk Archief Voorschoten, Inv. Nr. 1, f. 120v en 121, dd. 29-03-1581 (bewerking door H.J. van der Waag, www.hogenda.nl ).
Claes Cornelisz van Rijn wonende te Voorschoten schuldig Mr Arent van der Meer Vranckensz secretaris van Delft en Marrigje Jansdr weduwe Cornelis Jansz mesmaker een losrente van 12 gld 10 st met waarborg 4 morgen land, daar Mr Arent van der Meer al 2 pond op sprekende heeft, belend O Jan Dirksz nazaat van Claes Colen, Z de Vliet, W Claes Cornelisz van Rijn cum sociis en N Geertge Cornelisdr en Claes Cornelisz voorsz. cum sociis

Bron: Gemeentearchief Voorschoten, Rechterlijk Archief Voorschoten, Inv. Nr. 2, f. 74, dd. 15-07-1588
Met schout en schepenen van de Vennip. Cornelis Andriesz wonende in de Vennip heeft op 10-03-1580 verkocht aan Claes Cornelisz van Rijn zijn oom wonende te Voorschoten 1/3 deel van een verbrande woning groot 8 morgen zo eigen als erfpacht gelegen in Voorschoten, belend in zijn geheel N de Voorwatering, O de erfgenamen van Pieter Willemsz en juffrouw Sandelings te Delft, Z de Heerwech en W de Leprozen te Leiden, de verkoper voor 1/3e aangekomen door overlijden van Cornelis Willemsz van Rijn in leven schout te Voorschoten zijn bestevader, volgens de 2 scheidingsbrieven verleden voor schout en schepenen van Voorschoten op 27-12-1577 en 28-12-1577, belast met een erfpacht van 12 gulden per jaar, waarvan 8 gulden tbv Mr Arend van der Meer te Delft

Deze laatste erfpacht heeft mijn bijzondere aandacht. Vandaar mijn vraag naar de boedelscheiding van mr. Willem (Jansz) priester tot Delft en mr. Aernt (van der Meer). Deze erfpacht is later in handen van Clara van Sparwoude. Ofwel van mr. Willem Jansz overgegaan naar zijn zwager mr. Arent van der Meer en tenslotte naar diens echtgenote Clara van Sparwoude.

Jacques Duivenvoorden - 6 feb 2019 - 10:56

Beste Jacques,

De akte  uit 1588 is mij inderdaad bekend.

Helaas heb ik geen verdere aanvullende informatie voor U.

Met vriendelijke groet,
Everardus

Everardus Rollema - 7 feb 2019 - 13:18

Beste Everardus,

Hartelijk dank voor je reactie. In de Nederlandsche Leeuw 1961 wordt vermeld dat priester Willem Jansz namens de bruid Clara Jansdr van Sparwoude getuige was in 1556 bij de huwelijksvoorwaarden voor haar huwelijk met Arent Vranckensz van der Meer.

ik ga dit alles wetende binnenkort op bezoek bij het stadsarchief Delft in Den Hoorn om de bronnen daar te raadplegen te beginnen met de testamenten van Clara van Sparwoude in het weeskamerarchief.

Met vriendelijke groeten,

Jacques Duivenvoorden

Jacques Duivenvoorden - 7 feb 2019 - 15:48

Dag Jacques,

 

De testamenten zijn ook digitaal te zien in de bronnen van het Stadsarchief van Delft.

Ik heb er destijds kopieēn van gemaakt en Drs.J.F. transcripties hiervan. Naar ik meen destijds ook in bewaring gegeven van het Stadsarchief.

Uiteraard ook in mijn bezit.

Ik hoor later wel of je nog iets van toegevoegde waarde hebt gevonden.

Gr. Everardus

Everardus Rollema - 7 feb 2019 - 16:20

Beste Everardus, Zoals jou bekend wordt er 1581 een losrente van 12 gulden vastgelegd door Claes Cornelisz van Rijn op Arent van der Meer enerzijds en Marrigje Jansdr. Zij blijkt bij lezing in het overzicht van jouw zoon over de afstamming van de familie van Clara van Sparwoude een halfzuster te zijn geweest van Clara van Sparwoude. Zo is er aantoonbaar vanaf 1544 een pachtrelatie tussen de familie Van Rijn in Voorschoten met de familie van Clara van Sparwoude. En ook aantoonbaar tot 1806 ook met Woelwijk in Voorschoten vanwege de jaarlijkse betaling van 8 gulden.

Jacques Duivenvoorden - 7 feb 2019 - 19:08

Dag Jacques,

Inderdaad is Marrigje/Maritgen Jansdr. een halfzuster van Clara van Sparwoude en haar broer Mr. Willem Jansz. en is Marrigje een verre voor moeder van mij en uiteraard van mijn zonen.

 

Clara heeft veel land in het bezit gehad in Zuid-Holland.
Ik heb me niet verdiept waar allemaal gelegen.

In 1987 heb ik een overzicht gemaakt met betrekking bronnen Clara van Sparwoude.
Misschien heb je er nog wat aan?

 

De akten uit 1597 zijn in dit overzicht niet meegenomen, evenals de huwelijksvoorwaarden van Arent van der Meer Vranckensz. en Clara Jansdr. en nog andere bronnen die later zijn gevonden.

Gr.
Everardus

Everardus Rollema - 8 feb 2019 - 12:17 (laatst bijgewerkt 25 jul 2019 — 11:10 door auteur)

De opa van mijn vrouw beweerde toen hij nog leefde dat hij zijn adelijke titel had laten vallen, omdat het niets opleverde. Daarna heette ze alleen nog Jans en voorheen iet s zoals Jans van Sparwoude? Als adelijke titel vind ik deze niet terug, nu zie ik wel Clars Jansdr. van Sparwoude als een voornaam iemand. zou de opa van mijn vrouw een nazaat van haar familie zijn, is dat vast te stellen?

Frans van Kempen - 23 jul 2019 - 01:10


Dag Frans,

Stuur mij een PB, daarna kunnen we verder kijken en de namen van de grootvader en waar en wanneer geboren.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 23 jul 2019 - 09:03 (laatst bijgewerkt 23 jul 2019 — 14:05 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu