stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Relatie geslacht van der Sweth/Zwet te Warmond met van Sweth/Zwet regio Delft 17e eeuw??



Profiel afbeelding

Misschien niet van toepassing ,Jan Claesz Zwet en Leuntgen Pietersdr hun kinderen Jop ,Pieter, Heijndrick en Claes

Jop Jansz Answeth en Neeltge Barentsdr hun kinderen Barend Joppe,Pieter Joppen en Jan Joppen van der Sweth

Barend Joppe Answeth ook wel Sweth tr  Hof van Delft 20 maart 1660 Hillegont Arentsdr de Jonge

met vriendelijke groet Marijke

leeuwen - 21 aug 2018 - 00:24

Hallo,  

Mijn naam is André van Tol en ik ben bezig met de stamboom van mijn familie van Tol en nu kwam ik dit tegen het is al een tijd terug maar ik wou toch even reageren.

Leonard Leenderts van Tol die getrouwd was met Antie Pieterdr van der Sweth is een van mijn voorouders en de vader van Antie Pieterdr van der Sweth is Pieter van der Sweth.

De vader van Leonard ( Leendert ) Leenderts van Tol is Leendert ( Lenard ) Jacobsz van Tol en is geboren rond 1645 maar de moeder heb ik helaas nog niet

ik heb wel 3 zussen en 2 broers van Leonard ( Leendert ) Leenderts van Tol gevonden.

Ik weet niet of u inmiddels al iets had gevonden en of u het gebruiken kunt ik hoor het anders wel.

Mvg André

Andr? H van Tol - 11 aug 2019 - 21:29

Leuk dat er nog meer in mijn voor vader hoek kijken! Ik ben ook teruggegaan tot Engel IJsbrand en ben hier een afstammeling van. Mijn tak ging naar Leiden maar een andere naar Lisse. lake made archief ook helemaal doorgespit maar nu staat er veel meer online. 

Als je nog iets wilt weten misschien kan ik nog iets toevoegen.

 

groetjes

ilse van der Zwet

ilse Van der Zwet - 10 sep 2019 - 23:25

Frans, ik heb deze discussie met wat moeilijklijd gevolgd. Maar ik zie nog niet wie de moeder is van Cornelis en Anna. Hoe weten we dat hun halfzuster Pieternelletje vernoemd is naar de eerste vrouw van Pieter IJsbrands, Pieternelletje NN?

Pieter van der Voorn - 9 apr 2020 - 22:53

Pieter

Hm, een discussie die 5 jaren liep en 83 reacties omvatte. Als je denkt dat ik dat allemaal nog weet dan heb je het mis ;-)  En ik ga toch niet die 83 reacties terug lezen....
Ik denk dat het antwoord op je vraag toch in mijn berichtje van 20 aug 2018 staat. Drie daarin genoemde kinderen zijn van Pieters 2e vrouw, dus de Cornelis en Anna zijn van zijn eerste. Blijkbaar heb ik eerder in de discussie ergens verondersteld dat die eerste vrouw een Pietertie Cornelisdr zou zijn. Waarom weet ik niet meer, dat moet je dan maar nalezen. 
Omdat we toen (aug 2018) te weten kwamen dat Pieternelletje Pietersdr uit zijn 2e huwelijk is was een logische veronderstelling dat zij naar Pieters 1e vrouw werd vernoemd. Dus de ene veronderstelling volgt uit de andere.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 10 apr 2020 - 00:53

Frans, bedankt voor je snelle reactie. Ik begrijp dat je de discussie van 8 jaar geleden niet herinnert. Ik vond Pietertje Cornelisdr terug in een bericht van Everhardus Rollema van 14 feb 2013: 

"Hypothese:

Pieter IJsbrants (van der Sweth) met als broer Engel IJsbrantsz

tr. voor 1675 Pietertje Cornelisz."

Ik ben niet bekend met de stamreeks in de discussie. 

Pieter van der Voorn - 10 apr 2020 - 18:02

Dag allemaal,

omdat ik zelf afstam van Antje Pieters van der Swet x Leendert van Tol en Wouter IJsbrandsz. van der Swet x Jannetje Jans Cranenburg volg ik deze discussie met veel belangstelling. 

In het ORA Alkemade en de morgenboeken heb ik gekeken naar het grondbezit van de verschillende personen genoemd in deze discussie en naar eventuele verervingslijnen. M.i. zijn de vroegste generaties te Roelofarendsveen zo aan elkaar te linken:

 

I. IJsbrand Wouters tr. < ii.1594 met Elisabeth Cornelis

= Engel IJsbrandsz. II.1

Kinderen van IJsbrand Woutersz., niet zeker of Elisabeth Cornelis de moeder is

= Duijfje IJsbrands tr. Jan Cornelisz. alias Jan Clementsz. (in haar boedelscheiding in ORA 81/104v dd 08-06-1654 worden veel erfgenamen genoemd)

= Wouter IJsbrandsz. II.2

= Marijtje IJsbrands tr. Bastiaan Thonisz.

 

II.1 Engel IJsbrandsz. tr. < xi.1591 met Aaltje Leenderts

Kinderen van Engel IJsbrandsz.:

= IJsbrand Engelsz. Noorman tr. met Trijntje Dircksdr.

= Marijtje Engels tr. Floris Joosten cuijper

= Theunisje Engels tr. Cornelis Abrahamsz.

= Geertje Engels

 

II.2 Wouter IJsbrandsz. tr. ?? (Appolonia Jansdr.?)

= IJsbrand Woutersz. III.1

= Cornelis Woutersz.

= Jannetje Wouters tr. Arend Michielsz.

= Duijfje IJsbrands (!) tr. Cors Cornelisz.

= Fijtje Wouters tr. Thijs Cornelisz.

= Appolonia Wouters tr. Mattheus Bouwensz. Quant

 

III.1 IJsbrand Woutersz. tr. ??

= Engel IJsbrandsz. van der Swet wonende op Nieuwesloot (hij erft een partijtje land van zijn vader die dit had gekocht van Mattheus Bouwensz. Quant zijn zwager)

= mogelijk nog meer kinderen

 

?? IJsbrand NN (Woutersz.??)

= Engel IJsbrandsz. van der Swet (x Jannetje Hendriks de Haan?)

= Jan IJsbrandsz. van der Swet

= Pieter IJsbrandsz. van der Swet x(1) Pietertje Cornelis

=== Cornelis Pietersz. van der Swet (x Anna Jans van Tol?)

=== Annetje Pieters van der Swet x Leendert Leendertsz. van Tol

       x(2) Annetje Jans Lelieveld

=== Marijtje Pieters van der Swet x Jan Vleck

=== Pietertje Pieters van der Swet x Christiaan Vogelpoel

=== IJsbrand Pietersz. van der Swet (x Helena Heemskerk?)

= Wouter IJsbrandsz. van der Swet (x Marijtje Reijers?)

=== Reijer Woutersz. van der Swet

= Sijtje IJsbrands van der Swet x(2) Gerrit Hendricksz. Oudshoorn

= Immetje IJsbrands van der Swet x Pieter NN Verhoeff

 

Misschien ook nog van belang is ONA Alkemade 94/31 dd 08-05-1696: Jacob Corsz. van Zijl benevens Jan Ijsbrandsz. van der Swet tot voogd benoemd over de minderjarige voorkinderen van Pieter IJsbrandsz. van der Swet (bij testament voor not. Foijt van Egmond dd 11-09-1688) benoemt na overlijden van Jan IJsbransz. tot medevoogd Wouter IJsbrandsz. van der Swet wonende tot Roelofarendsveen.

Ramon Verstraaten - 11 jul 2021 - 10:35 (laatst bijgewerkt 11 jun 2023 — 09:37 door auteur)

Dag allemaal,

een nieuwe bron die wat meer duidelijkheid schept over Pieter IJsbrandsz. van der Swet, namelijk ORA Esselijckerwoude 129/58 dd 24-08-1696 (scan 165 op FamilySearch):

"Wouter IJsbrandsz. van der Swet en Jacob Corsz. van Zijl als ooms en voogden over Cornelis Pietersz. van der Swet oud omtrent 21 jaar en Annetje Pieters van der Swet oud omtrent 15 jaar nagelaten kinderen van Pieter IJsbrandsz. van der Swet geteeld bij Pietertje Cornelis ter ene, Dirck Michielsz. Vercade en Jan Dircksz. Swanenburgh als gestelde voogden over Marijtje oud omtrent 8 jaar, Pietertje oud omtrent 6 jaar en IJsbrand Pietersz. van der Swet oud omtrent 4 jaar nagelaten kinderen van Annetje Jans Lelieveld geteeld bij voorn. Pieter IJsbrandsz. van der Swet ter andere zijde."

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QHK-Q3RG-WW99?i=164&cat=32837

Ramon Verstraaten - 3 jun 2023 - 20:16 (laatst bijgewerkt 3 jun 2023 — 20:18 door auteur)

Ramon, 

Bedankt voor je bijdrage aan de discussie.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik mij met deze ingewikkelde familie bezig heb gehouden. Ik ben er zeker in geïnteresseerd, maar ik kan nu niet even in een uurtje zien waar ik ook al weer was gebleven, en waar de knelpunten zitten.

Ik hoop oprecht weer eens "de geest" te krijgen om te zien of ik er verder mee kan komen.

Met vriendelijke groeten,

Apollonia - 5 jun 2023 - 15:18

Mogelijk nog een nieuw aanknopingspunt, de opsomming van namen is wel erg toevallig....

ORA Esselijckerwoude 19/6v dd 08-08-1684:

"Pietertje Cornelis van Arkel voor haarzelf en vervangende Crijntje Cornelis van Arkel geass. met Jacob van Arkel haar voogd beide nagelaten nichten van Cornelis Mouringsz. Deijserman voor de ene helft, mitsgaders Jacob Willemsz. Casteleijn, Michiel Rochusz. van Stijn geh. Jannetje Willems, Mourijn Lourisz. van Clinck geh. Barbara Willems, Immetje Mees, Neeltje Mees en Maria Mees mondige nagelaten dochters van Mees Willemsz. Casteleijn voor henzelf en zich sterk makende voor Haasje Leenderts minderjarige dochter van Annetje Mees, Jan Cornelisz. van der Veer voor hemzelf en zich sterk makende voor Huijgh Woutersz. geh. Crijntje Cornelis, nog als oom en voogd over de twee nagelaten weeskinderen van Marijtje Cornelis, nagelaten kinderen van Marijtje Willems, nog Jan IJsbrandsz. en Wouter IJsbrandsz. voor henzelf en zich sterk makende en de rato caverende voor Cornelis IJsbrandsz., Engel IJsbrandsz., Sijtje IJsbrands, Marijtje IJsbrands, Jannetje IJsbrands, Pieter IJsbrandsz. en de voogden over de nagelaten weeskinderen van Willem IJsbrandsz., allen kinderen van Neeltje Willems, nog Meeus Dircksz. van Cranenburgh en Willem Dircksz. van Cranenburgh voor henzelf en vervangende en de rato caverende voor Jacob Dircksz. van Cranenburgh, nagelaten kinderen van Sijtje Willems, nog Cornelis Dircksz. Stijnen en Thonis Dircksz. Stijnen voor henzelf alsmede vervangende en de rato caverende voor Dirck Jacobsz. van de Vrije Boekhorst, Dirckje Jacobs en Meijnsje Jacobs kinderen van Hillegond Willems, allen broeders of broeders- en zusters kinderen en erfgenamen van Annetje Willems gewezen weduwe van voorn. Cornelis Mouringsz. Deijserman voor de wederhelft verkopen etc."

Ramon Verstraaten - 5 jun 2023 - 20:08

ORA Esselijckerwoude 18/188v dd 19-01-1692 - een serieuze kandidaat voor de hierboven genoemde Wouter IJsbrandsz. waarmee ook de vernoeming van een Reijer verklaard zou zijn:

"Neeltje Pieters Cleijn wed. Reijer Dircksz. Schipper geass. met Pieter Pietersz. Cleijn haar broeder als moeder ter ene, mitsgaders Jan Reijersz. en Wouter IJsbrandsz. geh. Marijtje Reijers tezamen kinderen en erfgenamen van voorn. Reijer Dircksz. scheiden de boedel. (NB de weduwe behoudt een huis en erve gelegen aan het Paddegat)"

Ramon Verstraaten - 11 jun 2023 - 09:37 (laatst bijgewerkt 11 jun 2023 — 09:41 door auteur)

Bedankt Ramon, hiermee zijn dus de geboortejaren van de kinderen van Pieter IJsbrants bekend (waaronder mijn voormoeder Annetje). Ook je volgende bericht lijkt mij een juiste veronderstelling, (Jan IJsbrandsz. en Wouter IJsbrandsz. voor henzelf en zich sterk makende en de rato caverende voor Cornelis IJsbrandsz., Engel IJsbrandsz., Sijtje IJsbrands, Marijtje IJsbrands, Jannetje IJsbrands, Pieter IJsbrandsz. en de voogden over de nagelaten weeskinderen van Willem IJsbrandsz., allen kinderen van Neeltje Willems.........) immers tenminste bij mij waren Pieter, Engel en Wouter bekend, naast een Immetje. Het lijkt mij dat dit ons zeker weer een stap verder brengt! PS dit is de eerste iets minder warme dag om de pc maar weer eens op te starten. 

Heidi Jonkman - 18 jun 2023 - 16:37

Ik neem aan dat Annetje Willems dus Casteleijn heet? 
 "Annetje Willems gewezen weduwe van voorn. Cornelis Mouringsz. Deijserman voor de wederhelft verkopen etc............"

Heidi Jonkman - 18 jun 2023 - 16:45


Ik neem aan dat Annetje Willems dus Casteleijn heet? 
 "Annetje Willems gewezen weduwe van voorn. Cornelis Mouringsz. Deijserman voor de wederhelft verkopen etc............"

 

Daar zou ik voorzichtig mee zijn, het valt op dat in de akte de broers allemaal als Casteleijn worden aangeduid, maar de zussen niet. Ook in andere aktes ben ik ze alleen nog maar onder patroniem tegengekomen.

Ik stam zelf nog af van Hillegond Willems en Jannetje Willems, die gebruikten ook nooit de naam Casteleijn. 

Ramon Verstraaten - 18 jun 2023 - 19:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu