stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gezocht voorouders Claas Gerritse de Vrankrijker?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Claas Gerritse de Vrankrijker trouwt 05-11-1735 volgens gaarderregister Bergambacht en Oud RK Schoonhoven 20-11-1735 met Ariaantje Aartse van Rhijn.

Claas Gerritse de Vrankrijker was geboortig van Bergambacht en stierf voor 22-03-1788 (huw. zn,. Gerrit).

Wie waren de, vermoedelijk Nederduits Gereformeerde, voorouders van Claas Gerritse de Vrankrijker?   

Aad van Leeuwen

Zie voor iets meer informatie: Google: "Claas de Vrankrijker" Rhijn - en dan: Kwartierstaat van Johannes Lambertus Straven.

G.Karssenberg

Goede middag G. Karssenberg,

Bedankt voor uw informatie.

Ik heb de kwartierstaat van Johannes Lambertus Straver bekeken; hierin zijn de gezinnen van zowel Claas de Vrankrijker en het gezin waar zijn vader Gerrit uit kwam uitgewerkt. Echter het is nog onduidelijk wanneer en waar Gerrit geboren cq gedoopt is en met wie hij getrouwd was.

Ik vermoed dat de vader van Gerrit is: Maerten Jans Vrankrijker en Marrigje Reyers Versloot (1e huw.). Tweede huw. Maerten Jans Vrankrijker is met Meynsje Claas van Vuyren (Lopik Nederduits Geref. 07-05-1676).

Ik heb ook wel eens een onderzoek gezien naar de naam "de Vrankrijker" die op de naam "Vranken" aan zou sluiten; volgens mij klopt dat niet.

Misschien kan iemand de bewijzen aandragen of mij op het goede spoor zetten, zodat ik toch iets verder kan komen (dan alleen de naam Gerrit) met de "De Vrankrijkers".

Aad van Leeuwen

Hallo,

Heb je deze mogelijkheid al onderzocht ?

Het onderhavige r.k. geslacht heeft de naam „De Vrankrijker" in het begin van de 18e eeuw aangenomen.

Daarvóór werd de naam Duys of Doys gevoerd.

De oudst bekende voorvader is Gerrit Sandersz. Duys, in het begin van de 17e eeuw gegoed te

Zevender, aid. van 1617-1626 meermalen schepen en in 1624 burgemeeste

Louise.

Louise

Hallo Louise,

Afstamming van de naam Doys of Duys is inderdaad een andere invalshoek.

Ik heb hier nog niet naar gezocht want ca. 1650 kwam de naam De Vrankrijker reeds voor, dus voor mij was dit geen logische optie.

In ieder geval bedankt voor deze informatie; ik zal mij er verder in verdiepen.

Gr.,

Aad.

Aad van Leeuwen

Louise

Hallo Louise,

Bedankt voor de link.

Ik heb de fragmentgenealogie De Vrankrijker bekeken.

De eerste generatie is Arie de Vrankrijker (* Bergambacht), tr. Nederduits Gereformeerd 4/21-01-1732 met Arijaantje Jans Versluijs (* Broek onder Meerkerk).

Arie heeft nog 2 zussen en 2 broers; m.u.v. Claas trouwden zij allen Nederduits Gereformeerd.

Claas is de enige uit dit Nederduits Gereformeerde gezin die voor de RK kerk trouwt te schoonhoven, nl. 20-11-1735 met Ariaantje Aarts van Rhijn. Volgens de Schoonhovense acte kwamen beiden van Bergambacht aan de Hogedijk.

Het gezin van het laatste ouderpaar heb ik uitgewerkt omdat ik hiervan afstam. Al hun kinderen zijn te Schoonhoven RK gedoopt.

Volgens de fragmentgenealogie zou Arie die met Angeneus Berg trouwt een zoon zijn van Arie de Vrankrijker; dit is volgens mij niet juist; dit is een zoon van Claas de Vrankrijker (de RK tak).

Er is verder op geen enkele manier bewezen (met geboorte cq huw.data) dat de De Vrankrijkers van Duys of Doys afstammen. Ik heb zeer sterk het vermoeden dat dit niet juist is.

Ik denk dat er andere afstamming veel meer voor de hand ligt; er woont nl. in het Neer eijnt van Lopik ca. 1650 een zekere Jan Merten Franckrijk (R.A. Den Haag 76A, blauw boek) en Annigje; beiden zijn lidmaten Geref. Kerk te Lopik (lijsten 1645, 1652).

Dit is voorlopig mijn conclusie, maar ik zal alles onderzoeken.

Bedankt en m. vr. gr.,

Aad.

Aad van Leeuwen

Beste Aad,

Deze conversatie is al een tijdje geleden gestaakt. Ik ben er wel benieuwd naar hoever je bent gekomen. Ik heb een familie-lijn naar Jan Ariens Vranckrijker 1745 - 1823. Ik ben dus erg benieuwd naar hoe de ouders verder worden uitgewerkt. ook heb ik broer Gerrit en Cornelis. Cornelis zonder vr en kids. Hoor graag.

 

groet

 

Arie

Arie de Groot

Deze soms?

Lopik

Jan Martensz Vranckrijcker, 1645 en 1652 lidmaat

1e nn 1645 lidmaat

2e ?Annigje met att. 1652

Maarten [deze Maarten moet uit het eerste huwelijk zijn!]

Lopik

Maarten Jansz Vranckrijcker of Gemp, jm. van Lopik, otr. 1-1-1662 Lopik tr. te Willige Langerak met Merrichje Reijers Versloot, jd. van Willige Langerak

otr. 7-5-1676 Lopik tr. te Willige Langerak met Meijnsje Claes van Vuijren, beide won. Lopik

Jan Achterberg

Jan, je zet er al een vraagteken achter. Het vreemde vind ik dat de naam Maarten, Annigje of Merrichje in de vernoemingen niet meer terug zie komen.  Dat vind ik wel het lastige er van.

Arie de Groot

Arie,

het niet terugkomen  [vernoemen] van een naam kan het gevolg zijn van een fikse familie ruzie.Of er was wel een Maarten, maar die is jong overleden.

Ik heb het doopboek nr 1 [NH] van Bergambagt vanag 1671-1696 doorgenomen. Geen dopen van kinderen Vrankrijker of van Maarten Jans in die tijd.

De kinderen van Jan Gerritse de Vranckrijker en Aaltje Ariens van der Graaf werden NH gedoopt in Stolwijk. Het kind  [gerrit] van Arij Gerritse Vranckrijker en Adriaantje Janse Versluijs werd NH gedoopt in Schoonhoven.

De kinderen van Claas Gerritse de Vranckrijker en Ariaantje Aertse van Rhijn werden OKK gedoopt in Schoonhoven.

Ik heb de drie huwelijken van de broers Vrankrijker opgezocht. Alle drie jm van Bergambagt. Nu houdt dat niet in dat ze daar ook gedoopt zijn.

Jan Achterberg

Jan, Dat is inderdaad mogelijk, maar ik zie de namen bij geen van de kinderen in de vernoemingen terug komen. Dat is wat ongebruikelijk. Arie Gerrits heeft denk ik in Schoonhoven gewoond en is later naar Bergambacht gegaan. Mogelijk werkte hij daar als knecht, want hij is pro deo gehuwd met Adriaantje Versluijs. Zoon Jan werd later een grote boer door het huwelijk met Marrigje Jans de Groot. Maar blijft nog wel voor mij wie de vader van Gerrit de Vrankrijker *1680 is. Wat wel opvalt is dat zijn oudste zoon Arnoldus wordt genoemd. Ik kan geen patroon vinden bij de kleinkinderen.

Arie de Groot


Arnoldus, Aarnoldus is de latijnse versie van Aart. Dit kind is dus vernoemd naar zijn moeder's vader.

Ariaantje's doop zul je niet kunnen vinden In OKK Schoonhoven is een hiaat van ca 1702-1719.

Heeft iemand de NH dopen van Schoonhoven vanaf 1671 al doorgenomen?

Jan AchterbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!